Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e trembëdhjetë

Shtojca A Një histori e shkurtër e Organizatës Muxhahedin Khelk para fillimit të operacionit Liria e Irakut Themeluar në Iran: 1965 deri 1981 Në Shtator të vitit 1965, një grup i vogël studentësh të Universitetit të Teheranit filluan takimin dhe diskutimin e luftës së armatosur për të përmbysur Mohammad Reza Shah Pahlavi, të cilin ata e konsideronin një kukull amerikane. [1] Dallimi midis tyre dhe grupeve të tjera anti-Shah ishin veprimet e tyre të dhunshme dhe fakti që ata krijuan një ideologji të një kombinimi të Islamit Shiit dhe Marksizmit, të dyja këto, sipas Muxhahedinve të dyja këto kishin bazat e një lufte revolucionare. Zgjedhja e emrit të tyre - Muxhahedin Khelk - pasqyron rrënjët marksiste dhe islamike të grupit.[2] Anëtarët

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e dymbëdhjetë

në planin afatgjatë Planifikuesit e mbrojtjes, në koordinim me Departamentin e Mbrojtjes, Departamentin e Shtetit dhe Shtëpinë e Bardhë, duhet të formulojnë qëllime të qarta dhe një plan të qartë misioni për komandantët në terren për t'u marrë me grupe anësore, veçanërisht në situata të ndjeshme politikisht. Përveç dhënies së udhëzimeve për mposhtjen e forcave armiqësore, duhet të ketë udhëzime se si t'i kapni (arrestoni) siç duhet pasi misioni të ketë përfunduar me sukses. [19] Para përfundimit të operacioneve ushtarake, komandantët e skenës dhe oficerët e tyre përfaqësues dhe personeli i rregullt duhet të informohen për qëllimin, objektivat dhe ndryshimet kulturore të forcave kundërshtare. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet popullatave specifike siç është Organizata Muxhahedin Khelk, në të cilën

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e njëmbëdhjetë

Mungesat e fuqisë punëtore ishte një problem i vazhdueshëm për forcat e koalicionit Mungesa e fuqisë punëtore gjithmonë nënkuptonte që MNF-I kurrë nuk kreu një kërkim gjithëpërfshirës të kampit Ashraf. MEK nuk e lejoi këtë, dhe MNF-I ngurroi të vendoste fuqi punëtore në FOP Grizzly nga misionet rajonale të sigurisë për të detyruar grupin të kërkonte dhe kontrollonte kampin. Si rezultat, ka ndërtesa në kampin Ashraf që asnjë amerikan nuk i ka kontrolluar dhe parë asnjëherë. Ish-stafi i JIATF beson se armët, dosjet e personelit dhe ndoshta edhe anëtarët e arrestuar të MEK-ut nga udhëheqsi, nëse kërkoheshin të gjitha këto ndërtesa të kampit, do të gjendëshin. Të paktën, sipas thashethemeve që MEK ka grumbulluar në masë armët e shkatërrimit të

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e dhjetë

Kapitulli i katërt Sfida të papritura, pasoja të padëshiruara dhe mësime të nxjerra Organizata Muxhahedin Khelk luajti një rol të vogël në tablonë e madhe të operacionit Liria e Irakut. Por aty ku është operacioni i kapjes, çështje të tilla duken më të mëdha - jo vetëm në ditët e para të luftës, kur anëtarët e MEK-ut u përqendruan në kampin Ashraf, i cili strehonte një përqindje të madhe të anëtarve të arrestuar, por kjo situatë vazhdoi edhe pasi grupit ju dha statusi i personave të mbrojtur, Prandaj, në planin afatgjatë, kjo u bë përgjegjësi e Ministrisë së Mbrojtjes. Është e qartë se MEK-u ka një histori të çuditshme, Por kjo nuk do të thotë se është unike në dukje, që

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e nëntë

Opsioni 3: Kthimi i Organizatës Muxhahedin Khelk në Iran Meqenëse shumica e anëtarëve të MEK-ut janë shtetas iranianë (megjithëse shumë prej tyre praktikisht janë pa shtetësi, sepse nuk kanë më dokumentet e nevojshme apo pasaportat iraniane), fillimi dhe mbarimi i çështjes të kthimit në Iran varet nga vetë Irani. [13] Përveç kërkesës publike për kthimin e anëtarve të organizatës MEK në vendin në të cilin ata banonin, arsyetimi kryesor për të bindur anëtarët të ktheheshin në Iran për më shumë se pesë vjet, ishte se Irani kishte dhënë amnisti (falje) për anëtarët e organizatës. Amnistia u prezantua për herë të parë në maj të vitit 2003, kur Republika Islamike e Iranit, midis propozimeve të tjera, ofroi shkëmbimin e anëtarëve të

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike- pjesa e tetë

Kapitulli i tretë Opsionet e transferimit të Organizatës Muxhahedin Khelk Iraku dhe Shtetet e Bashkuara kanë deklaruar publikisht se qëllimi i tyre është të dëbojnë MEK-un nga Iraku. Sipas Konventave të Gjenevës, kur të burgosurit (robërit) lirohen, ata duhet të: -Transferohen në vendin ku kishin lejen e qëndrimit përpara se të burgoseshin -Transferohen në nje vend të tret ose në vendet neutrale -Të kthehen në vendin e të cilit janë shtetas Lloji më i zakonshëm i zgjidhjes është të transferohen në vendin ku ksihin lejen e qëndrimit para robërisë ose në vendin ku janë shtetas. Sidoqoftë, në disa raste, asnjë nga opsionet nuk funksionon sepse i burgosuri mund të ketë arsye të forta për të pasur frikë nga

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike- pjesa e shtatë

[1] Intervistë me Zyrën e Sekretarit të Mbrojtjes dhe stafin e Shtëpisë së Bardhë, janar 2008 dhe shkurt 2008; Qendra për Drejtësi dhe Operacione Ushtarake, të vitin 2004. [2] Shkruar nga Briscoe et al. në vitin 2006; Departamenti i Mbrojtjes së SHBA-së 2003b. [3] Intervistë me një ish-punonjës të Shtëpisë së Bardhë, janar të vitit 2008; Skruar Nga Bruck në vitin 2006; Shkruar Nga Kessler në vitin 2003a. [4] Qendra për Ligjin dhe Operacionet Ushtarake, në vitin 2004. [5] Shumë nga diskutimet pasuese kanë të bëjnë me konfrontimin fillestar midis forcave të koalicionit dhe Organizatës Muxhahedin Khelk, shkruar nga Briscoe et al. Nxjerrë në vitin 2006. [6] Shkruar nga Briscoe et al. në vitin 2006 Faqe 234, shkruar nga D.

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike- pjesa e gjashtë

Muxhahedinet Khelk si persona të mbrojtur Siç tregojnë të dhënat zyrtare, veçanërisht të Forcave të “Operacionit Liria” të Irakut, kur "çështjet ligjore në lidhje me situatën e robërve armikë të luftës dhe zbatimin e ligjeve të konfliktit të armatosur për terroristët jo-shtetërorë" kishin nevojë për sqarim… Këto pyetje shpesh gjetën rrugën e tyre për t'u zgjidhur në Departamentin e Mbrojtjes. [34] Organizata Muxhahedin Khelk ishte një shembull i kësaj. Por kur transferimi i pushtetit ndodhi nga qeveria e përkohshme e forcave të koalicionit në qeverinë e përkohshme të Irakut, asnjë vendim nuk u mor për të përcaktuar statusin ligjor. Zyrtarët amerikanë dhe forcat e koalicionit kishin frikë se qeveria e përkohshme irakiane do të dëbonte me forcë MEK-un në

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike- pjesa e pestë

kapitulli i dytë: Organizata Muxhahedin Khelk gjatë operacionit Liria e Irakut Planifikuesit e “operacionit Liria” të Irakut, megjithëse ishin të vetëdijshëm për praninë e Organizatës Muxhahedin Khelk në Irak, duhej të përcaktonin nëse ato ishin një kërcënim për forcat e koalicionit apo jo. Pas disa diskutimeve midis ushtrisë amerikane dhe zyrtarëve civilë rreth situatës, Muxhahedinet Khelk u renditën si një shënjestër e armikut. [1] Vendimi u bazua kryesisht në të dhënat e kaluara të bashkëpunimit ushtarak të MEK-ut me Saddam Hussein, përfshirë në shtypjen e kryengritjes shiite-kurde të vitit 1991, si dhe sulmet e shumta të dhunshme kundër objektivave iraniane në vitet e fundit. [ 2] Përveç kësaj, Muxhahedinet Khelk kishin zotëruar një sasi të konsiderueshme armësh për shkak të

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e katërt

Kapitulli i parë MEK: Një enigmë e politikës amerikane Gjatë gjashtë viteve që forcat e koalicionit Irakian kanë okupuar Irakun, dhe veçanërisht që nga skandali Abu Ghraib, operacioni i kapjes së robërve është bërë gjithnjë e më shumë një fokus kryesor i aktivitetit ushtarak amerikan. Numri i robërve të mbajtur nga Amerika u rrit rreth 26000 në vjeshtën e vitit 2007, dhe në Janar të vitit 2009 mbetën rreth 15000. Përveç kësaj, forcat e koalicionit arrestuan afërsisht 3,500 anëtarë të MEK-ut, që ishin regjistruar si banorë të atij vendi.[1] MEK është një grup sektarian i disidentëve iranianë që ka kërkuar të përmbysë qeveritë iraniane për më shumë se katër dekada, dhe Departamenti i Shtetëve të Bashkuara të Amerikës, në vitin

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e tretë

Rekomandime për të ardhmen Studimi tregon se ekziston një mundësi për forcat shumëkombëshe - veçanërisht komandantët e operacioneve të robërve dhe JIATF - ose zyrtarë të tjerë të SHBA-së për të ndikuar në qeverinë Irakene në marrëdhëniet me MEK. Qeveria Irakiane duhet të inkurajohet të kthejë Organizatën Muxhahedin Khelk në Iran, por në një proces që të sigurohen parimet e moskthimit të individëve në vendet ku jeta e tyre është në rrezik, mundësisht të kthehen përmes Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq.

Dalja është e ndaluar-pjesa e pestë

Ferhad Xhevaheri Jar Ferhad Xhevaheri Jar është një ish-anëtar i Muxhahedinëve në Irak. * Ai ka mbajtur pozicione të ndryshme në operacionet e inteligjencës dhe të sigurisë së organizatës. ___________________ * Intervistë telefonike nga mbikëqyrësit e të drejtave të njeriut (Human Rights Watch) me Ferhad Xhevaheri Jar, 3 shkurt dhe 25 shkurt 2005 Në vitin 1995, Xhevaheri Jar u informua për burgosjen e anëtarëve disident (të pakënaqur) brenda kampeve të organizatës në Irak. Ai në një letër drejtuar përgjegjësit të tij, ai kërkoi dorëheqjen dhe largimin nga organizata. Përgjegjësi i tij u përpoq vazhdimisht ta detyronte atë të qëndronte, duke e kërcënuar dhe frikësuar. Pakënaqësia e vazhdueshme e Xhevaheri Jar, përfundimisht çoi në burgosjen e tij në burgje të

Dalja është e ndaluar-pjesa e katërt

Shkeljet e të drejtave të njeriut brenda kampeve të Organizatës Muxhahedin Khelk Shkeljet e të drejtave të njeriut të kryera nga udheheqësit e organizatës Muxhahedin Khelk ndaj anëtarëve disidentë, ishin të tilla si, burgim afatgjatë (pa kontakte me botën e jashtme), izolim të vetëm, rrahje, abuzim psikologjik dhe verbal, rrëfime të detyruara, kërcënime me vdekje dhe tortura, që në dy raste çuan në vdekje. Deklaratat nga ish-anëtarët e organizatës tregojnë se organizata përdor tre lloje burgjesh brenda kampeve të saj në Irak, sipas të intervistuarve, lloji i parë janë njësitë e vogla të banimit të njohura si shtëpi pritjeje. Ata që aplikuan për t'u larguar nga organizata u mbajtën në këto njësi, të cilat ishin kryesisht në izolim;

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e dytë

Zhvendosja e Organizatës Muxhahedin Khelk Në Dhjetor të vitit 2003, Këshilli Drejtues Irakian miratoi një rezolutë që kërkon dëbimin e MEK nga Iraku. Më pas, qeveria e përkohshme irakiane, dhe më pas qeveria e Irakut miratoi kërkesën, duke ditur se anëtarët e MEK do të ndiqen penalisht nëse kthehen në Iran dhe se kthimi i tyre do të ishte një dhuratë për Republikën Islamike të Iranit, Shtetet e Bashkuara kanë thënë se duan të zhvendosin MEK në një vend tjetër, por në këtë rast, pyetja kryesore ishte: ku mund të shkojnë ata? Sipas Konventës së Gjenevës, kur të burgosurit lirohen nga vendbanimi ose vendi i paraburgimit, ata mund të: -Kthehen në vendin e tyre të banimit, ku kanë qenë përpara

Dalja është e ndaluar-pjesa e tretë

Shfaqja e pakënaqësisë brenda organizatës Muxhahedine Ish anëtarët e Muxhahedinve të intervistuar në këtë raport përmendën arsyet e mëposhtme për largimin e tyre nga organizata: dështimi ushtarak i organizatës për të përmbysur qeverinë iraniane gjatë operacionit ushtarak të korrikut 1988, divorcet massive të detyruara si pjesë e revolucionit ideologjik, si dhe torturat dhe ngacmimet nga operativët e Muxhahedinve gjatë "kontrolleve të sigurisë" në vitet 1994 dhe 1995. Operacioni Forugh Xhavidan Organizata e Muxhahedinve i stërvitën luftëtarët e tyre nën flamurin e Ushtrisë Nacionalçlirimtare brenda Irakut, Ushtria Nacionalçlirimtare ngriti kampe të ndryshme në Irak dhe stërviti mijëra persona për luftë të brendshme me qeverinë iraniane. Gjatë Luftës Iran-Irak, forcat e Ushtrisë Nacionalçlirimtare sulmuan rregullisht trupat iraniane në kufirin Iran-Irak dhe sulmuan

Dalja është e ndaluar- pjesa e dytë

  Historia Organizata e Muxhahedin Khelk u themelua në Shtator të vitit 1965 nga tre diplomat të Universitetit të Teheranit, që quheshin, Mohammad Hanif Nexhad, Seid Mohsen dhe Asgher Badie Zadegan. ______________________ * Për herë të parë në historinë e luftrave çlirimtare të

Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e parë

Raporti i Institutit Kombëtar të SHBA-së për Mbrojtjen (RAND) (Raporti i plotë me shtojca) …Ky raporti është hetuar për Zyrën e Sekretarit të Mbrojtjes Amerikane. Kërkime në Institutin Kombëtar të Mbrojtjes (RAND), një qendër kërkimore dhe planifikimi e financuar nga Qeveria Federale e SHBA-së dhe mbështetur nga Zyra e Sekretarit të Mbrojtjes, Shefave të Përbashkët të Shtabit, Komanda e betejës së bashkuar, Trupave Detare, Agjencive të Mbrojtjes, Dhe Shoqëria e Informacionit të Mbrojtjes është kryer nën kontratën W74V8H-06-C-0002… Ky dokument është bërë public i Institutit RAND dhe është i disponueshëm për publikun në saitin www.rand.org. Instituti RAND është një organizatë kërkimore jo-fitimprurëse që ofron analiza praktike dhe zgjidhje efektive për sfidat me të cilat përballet shoqëria dhe sektori privat

Dalja është e ndaluar-pjesa e parë

   Shkeljet e të drejtave të njeriut në kampet e Organizatës Muxhahedin Khelk Raporti i organizatës, mbikëqyrësi i të drejtave të njerut                                 2005                          Përmbledhje Organizata Muxhahedin Khelk është një grup opozitarë dhe një grup i armatosur iraniane i cili u formua në vitin 1965. Kjo organizatë është një grup, që bënë një luftë të çrregullt, grupi (gueril) dhe luajti një rol aktiv në luftën kundër Mohammad Reza Pahlavi, e cila çoi në revolucionin anti-monarkist në vitin 1979 në Iran.

Biografia e Massoud Rajavi

Massoud Rajavi është lindur në vitin 1948 në Tabas. Babai i tij, Hussein Rajavi, ishte një regjistrues i pasurive në Meshhed. Në vitin e fundit të shkollës së mesme, ai u fut në konfrontimin me shoqatën bahaiste (shoqata Hojjatieh). Pastaj në vitin 1966, ai fitoi të drejtën për të studiuar për politikë në fakultetin e Ligjit dhe Shkencave Politike duke u diplomuar në qershor të vitit 1971. Në vitin 1967, kur ishte 19 vjeç, ai u prezantua në organizatë nga Hussein Ahmadi Rohani, i cili më parë kishte marrë pjesë në mbledhjet e shoqatës Hojatijeh, dhe më pas në vëzhgimin e Bahman Bazarganit, ai iu besua Mohammad Hanifnezhadit për të punuar në grupin ideologjik për të punuar më pas në

MEK ka vrarë Reza Malekianin. Dokumente të veprimëtarisë terroriste të muxhahedinëve

    Shehid Reza Malekian Xhabeli Profesioni: Student Mosha: 16 vjeç Gjendja civile: Beqar Vendi i rënies dëshmor: Kryqëzimi i rrugës Surhaverdi dhe Profesor Mutahari Data e rënies dëshmor: 20/09/1981 Biografia... Lindi në vitin 1965 në një familje fetare dhe fermere në një fshat të quajtur Harizeh Xhabal  në Isfahan. Fëmijërinë dhe studimet e para i kaloi në vendlindjen  e tij dhe pastaj u shpërngul në Teheran. Ai kishte një  dashuri dhe përkushtim të veçantë për imam Khomeinin dhe klerin luftëtar