Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike-pjesa e trembëdhjetë

Categoria: Dokumente

Shtojca A

Një histori e shkurtër e Organizatës Muxhahedin Khelk para fillimit të operacionit Liria e Irakut

Themeluar në Iran: 1965 deri 1981

Në Shtator të vitit 1965, një grup i vogël studentësh të Universitetit të Teheranit filluan takimin dhe diskutimin e luftës së armatosur për të përmbysur Mohammad Reza Shah Pahlavi, të cilin ata e konsideronin një kukull amerikane. [1] Dallimi midis tyre dhe grupeve të tjera anti-Shah ishin veprimet e tyre të dhunshme dhe fakti që ata krijuan një ideologji të një kombinimi të Islamit Shiit dhe Marksizmit, të dyja këto, sipas Muxhahedinve të dyja këto kishin bazat e një lufte revolucionare. Zgjedhja e emrit të tyre - Muxhahedin Khelk - pasqyron rrënjët marksiste dhe islamike të grupit.[2]

Anëtarët dhe mbështetësit e Organizatës Muxhahedin Khelk (veçanërisht studentët e klasës së mesme dhe të diplomuarit e universiteteve) me politikën e tyre shoqërore marksiste, mundësitë për jetë kolektive, kundërshtimin e ndikimit të SHBA-së në Iran dhe mbështetjen e qeverisë për idetë islamike- Reflektuar ndryshe nga grupet tradicionale të majta. Anëtarët u inkurajuan të jetojnë në jetën komunale, ku u vendosën kufizime të rrepta shoqërore dhe ndarja e pasurisë. Ata studiuan ekonominë marksiste, teoritë revolucionare, parimet dhe metodat e luftës guerile dhe martirizimin shiit. Disa anëtarë u trajnuan në kampet e Organizatës Çlirimtare të Palestinës në Jordan dhe Liban.

Policia e fshehtë e Shahut u fut shpejt në brendësin e organizatë dhe prishi sulmin e parë terrorist të Organizatës Muxhahedin Khelk, i cili kishte shënjestruar rrjetin elektrik të Teheranit dhe ishte planifikuar të ndodhte në gusht të vitit 1971. Rreth gjysma e anëtarëve të MEK-ut u arrestuan dhe më vonë tre nga themeluesit e saj u ekzekutuan. [3]

Përkundër kësaj disfate kundër qeverisë, MEK-u rekrutoi (tërhoqi) dhe fitoi mbështetje materiale, si në nivel lokal ashtu edhe në atë ndërkombëtar, duke rekrutuar në universitete dhe brenda burgjeve dhe duke marrë mbështetje financiare nga intelektualët, pazari (klasa e mesme shiite), dhe emigrantët iranianë vazhduan jashtë vendit.

Pasi dështoi në përpjekjen e parë, Organizata Muxhahedin Khelk filloi një seri sulmesh të dhunshme ndaj një sërë qëllimesh qeveritare dhe qëllimve perëndimore që gjoja e mbështetën Shahun. [4] Sulmet përfshinin vrasjen e kolonelit të ushtrisë amerikane Louise Hawkins në vitin 1973 dhe vrasjen e dy oficerëve të tjerë të ushtrisë, kolonel Paul Schaefer dhe kolonel Jack Turner, në vitin 1975. Përveç kësaj, një operacion u krye me 28 gusht të vitit 1976, i cili rezultoi në vdekjen e kontraktuesve civilë amerikanë Robert Krongard, William Cottrell dhe Donald Smith. [5]

Anëtari i vetëm i komitetit kryesor qendror të Organizatës Muxhahedin Khelk që u shpëtua nga vdekja në burg ishte Massoud Rajavi. Ai është një organizator karizmatik i cili shpejt mori drejtimin e grupit kur u lirua nga burgu së bashku me disidentët e tjerë në janar të vitit 1979. Midis shumë aleatëve të hershëm taktikë, Rajavi u rreshtua me Khomeini dhe Revolucionin Islamik.

Sidoqoftë, në fillim të revolucionit, Khomeini ishte skeptik ndaj qëllimeve të Rajavit dhe prirjes marksiste të Organizatës Muxhahedin Khelk dhe popullaritetit të tij në rritje. Si pjesë e përpjekjeve për të shtypur kundërshtarët, Khomeini nuk i përmbushi pritjet e MEK-ut dhe as të grupeve të tjera të krahut të majtë dhe laik që ishin pjesë e një koalicioni të madh kundër Shahut, për t'u bashkuar me qeverinë e re. Ai e parandaloi Rajavin të kandidonte në zgjedhjet e Asamblesë së Ekspertëve të vitit 1979, dhe anëtarët e tjerë të Organizatës Muxhahedin Khelk për një vend në Asamble dhe më pas parandaloi përsëri Rajavin të kandidonte në zgjedhjet presidenciale të vitit 1980. [6]

Pasi nuk arriti të bashkohej me Khomeini, Organizata Muxhahedin Khelk bëri ndryshimin e parë të madh në aleancën e saj me forcat e saj dhe platformën popullore, e cila ishte në qendër të luftës së saj për mbijetesë. Në mes të vitit 1981, ai krijoi marrëdhënie me Presidentin iranian Abolhassan Bani-Sadr kundër Partisë në pushtet të Republikës Islamike të Khomeini dhe bëri thirrje për reforma shoqërore. [7] Pasi Khomeini mbylli zyrat dhe gazetat e MEK-ut dhe pas 21 qershor të vitit 1981 që rrëzoi Bani Sadr nga presidenca, MEK shpalli një "luftë të armatosur" kundër Partisë Republika Islamike me qëllim rrëzimin e regjimit të Khomeini. Përmbysja e Republikës Islamike të Iranit (ose, siç i referohet Organizata Muxhahedin Khelk "mullahët") ka mbetur qëllimi kryesor i Organizatës Muxhahedin Khelk deri në ditët e sotme.

Organizata Muxhahedin Khelk kreu sulme të dhunshme kundër qëllimeve të Partisë Republika Islamike. Sulmi më ambicioz që Muxhahedinët Khelk bënë ishte me bombardimet e 28 qershorit të vitit 1981 në selinë e Partisë Republika Islamike në Teheran. Sulmi vrau më shumë se 70 anëtarë të udhëheqjes së Iranit, përfshirë Ajatollah Beheshtin, i cili ishte si sekretari i përgjithshëm i partisë dhe kreu i drejtësisë së Republikës Islamike. Një veprim tjetër i dukshëm i Organizatës Muxhahedin Khelk ishte bombardimi i qershorit të vitit 1981, i cili plagosi rëndë liderin aktual të Republikës Islamike, Ajatollah Ali Khamenei, dhe kufizoi përdorimin e dorës së tij të djathtë. [8]

Megjithëse Rajavi dhe udhëheqësit e Organizatës Muxhahedin Khelk organizuan demonstrata të mëdha në Teheran, përfshirë një që pretendohet se dolën më rrugë për rreth 500,000 njerëz dhe pa një njoftim paraprak, [9] Garda dhe trupat e Revolucionit Islamik Iraniane të Khomeini arrestuan brutalisht anëtarët dhe mbështetësit e Organizata Muxhahedin Khelk dhe ekzekutoi mijëra anëtarë dhe mbështetës të tyre. Kryengritja e armatosur e MEK-ut ishte e dizajnuar dobët dhe jetëshkurtër. Më 29 qershor të vitit 1981, Rajavi udhëheqësi i Muxhahedinve dhe Bani Sadr u larguan në Paris me një Boeing 707 nga Forca Ajrore Iraniane. Një pjesë e vogël e trupit të organizatës shkuan në Evropë mbas përgjegjësit të tyre, disa të tjerë në Kurdistanin iranian, ose përtej kufirit me Irakun, ku formuan bashkësitë.

Ndërsa udhëheqja e MEK-ut ishte në mërgim, rrjeti nëntokësor i mbetur në Iran planifikoi dhe drejtoi sulmet e tij për të destabilizuar regjimin e Khomeinit, duke përfshirë bombardimet në gusht të vitit 1981 që vrau presidentin dhe kryeministrin iranian. Sasia e viktimave në sulmet e Organizatës Muxhahedin Khelk nuk është e diskutueshme. MEK pretendon të ketë sulmuar vetëm pozicionet qeveritare në Republikën Islamike dhe qëllimet ushtarake, por Republika Islamike dhe grupe të tjera që janë kundërshtarë të Organizatës së Muxhahedinve Khelk pretendojnë se MEK rrëmbeu disa aeroplanë dhe vrau mijëra civilë direkt ose indirekt. [10]

Mërgimi në Francë: 1981 deri 1986

Kur mbërritën në Paris, Rajavi dhe Bani-Sadr formuan Këshillin Kombëtar të Rezistencës, një organizatë gjithëpërfshirëse për grupet e opozitës iraniane që ishin kundër Khomeini dhe Republikës Islamike, nga të cilat Rajavi dhe Bani-Sadr konsideroheshin udhëheqës. Këshilli Kombëtar i Rezistencës kërkoi mbështetje politike dhe financiare nga qeveritë perëndimore dhe individë që ishin kundër Republikës Islamike dhe u prezantua si një qeveri alternative ndaj Republikës Islamike, një imitim i Organizatës Çlirimtare të Palestinës. Në një lëvizje tjetër, Rajavi fshehu filozofinë e tij marksiste-islamike nga evropianët dhe amerikanët nën maskën e Këshillit Kombëtar të Rezistencës dhe në vend të kësaj krijoi një platformë të re që përqafoi vlerat politike të tilla si qeveria laike, zgjedhjet e lira, liria e shprehjes, të drejta të barabarta mes grave dhe burrave, të drejtat e njeriut dhe ekonominë e tregut të lirë që vetëm disa prej të cilave ishin aprovuar nga MEK-u në të kaluarën. Organizata bëri thirrje gjithashtu për autonomi për Kurdistanin dhe kthimin e të mërguarve iranianë. [11]

Këshilli Kombëtar paraqiti rezistencën e tij në stilin e një parlamenti në mërgim për rezistencën iraniane, e cila, nën presidencën e Rajavit, luftoi për krijimin e një Republike Islamike Demokratike në Iran. Këshilli nisi një fushatë të marrëdhënieve me publikun për të demonstruar shtypjen e Republikës Islamike të Iranit dhe u dha qeverive perëndimore informacion në lidhje me veprimet e Republikës Islamike. Grupi përhapi mesazhin e tij përmes mediave të tij, përfshirë revistën dhe radiot.

Megjithëse një pjesë e madhe e Këshillit Kombëtar të Rezistencës u financuan nga Saddam Hussein dhe disa erdhën nga Arabia Saudite, Këshilli Kombëtar i Rezistencës gjithashtu fiton para përmes mashtrimit. [12] Deri vonë, mbështetësit e MEK-ut në aeroporte dhe parqe publike shpesh shfaqnin foto tronditëse të grave të torturuara nga Republika Islamike, duke pretenduar të grumbullonin para për viktimat dhe për të drejtat e njeriut në Iran, por në fakt këto para shkonin në xhepat e Organizatës Muxhahedin Khelk, ata kështu mblodhën ndihmë financiare. FBI ka arrestuar shtatë mbështetës të MEK-ut të cilët grumbulluan më shumë se 1 milion dollarë për një bamirësi t; rreme të quajtur Komiteti i të Drejtave të Njeriut të Iranit në Aeroportin Ndërkombëtar të Los Anxhelos. [13] Komisioni Britanik i Bamirësisë, zbulon një tjetër bamirësi të krijuar nga MEK-ut në emër të Iranit, ku kjo bamirësi nuk kishte "asnjë lidhje me bamirësit në Iran dhe këto para i mbanin për organizatën duke mbledhur kështu (afërsisht 5 milion paund në vit)". [14] Gjykata e lartë Gjermane pas një hetimi zbuloi mashtrimet e organizatës Muxhahedin Khelk për shoqatat e bamirësisë, ku MEK kishte shpërdoruar nga 5 deri në 10 milion dollarë përfitime të sigurimeve shoqërore që ju ishte siguruar fëmijëve të organizatës në fillim të Luftës së gjirit Persik ku u dërguan në Evropë, pas këtij zbulimi Gjykata e lartë Gjermane mbylli shumë shtëpi, konvikte dhe vendet e grumbullimi të MEK-ut. [15]

Ndërsa Rajavi gjithnjë e më shumë transformonte Këshillin Kombëtar të Rezistencës nga një organizatë gjithëpërfshirëse në një degë të Organizatës Muxhahedin Khelk, partnerët fillestarë u larguan nga konsorcium, përfshirë Partinë Demokratike Kurdistane të Iranit. Vetë Bani-Sadr dha dorëheqjen nga Këshilli Kombëtar i Rezistencës në Mars të vitit 1983 dhe Rajavi u divorcua nga vajza e Bani-Sadr, me të cilën ishte martuar vitin e kaluar.

Në vitin 1985, Rajavi njoftoi se kishte emëruar Maryam Azdanloo, gruan e kolegut të tij të ngushtë Mehdi Abrishamchi, si udhëheqëse të Muxhahedinve Khelk. Maryam shpejt u divorcua nga burri i saj dhe u martua me Rajavin. Së bashku, ata drejtuan "revolucionin ideologjik", i cili me kalimin e kohës e shndërroi MEK-un në një grup sektarian. [16]

Zhvendosja në Irak për të luftuar për Saddamin: 1986 deri në 1988

Pas pushtimit të Iranit, Saddam Hussein filloi financimin e MEK-ut për t'i mundësuar atyre që të zgjerojnë fushatën propagandistike evropiane të Këshillit Kombëtar të Rezistencës kundër Republikës Islamike në këmbim të informacionit që MEK mund të siguronte në lidhje me Iranin. Në vitin 1986, në këmbim të ndihmës së Iranit në sigurimin e lirimit të pengjeve Francezë në Liban, Franca dëboi udhëheqësin e MEK-ut dhe i dha fund përdorimit të Francës si selia e saj Evropiane. Në atë vit, udhëheqësi i Muxhahedinve Khelk pranoi ftesën e Sadamit për të lëvizur grupin në Irak, gjoja për të qenë më afër kufijve për luftën kundër Republikës Islamike, por në fakt u bashkua me forcat e Sadamit dhe shkoi në luftë me të. [17]

Saddami i dha mbrojtje MEK-ut, i dha mbështetje financiare, armë, municion, automjete, tanke, trajnim ushtarak dhe të drejtën për të përdorur token e Irakut (por jo si pronën e tyre). Me të gjitha këto burime, udhëheqësi i Organizatës Muxhahedin Khelk krijoi qendra të reja asamble në Irak dhe inkurajoi mbështetësit e organizatës në Iran dhe gjetkë të zhvendoseshin në Irak. [18] Përafërsisht 7,000 anëtarë, që përfaqësojnë afërsisht 80% të popullsisë së MEK-ut në mërgim, shkuan në këto kampe. Rajavi i quajti forcat e tij në Irak Ushtria Nacionalçlirimtare,e cila ishte e njëjta organizatë Muxhahedin Khelk, por e njohur më shumë si një grup kryengritës me një emër më popullor.

Në këmbim të mbështetjes së Sadamit, MEK-u ofroi shërbime të tilla si sigurimin e informavionit për Republikën Islamike, shërbime të marrjes në pyetje dhe përkthim dhe ndihmë të drejtpërdrejtë ushtarake. MEK-u kreu disa sulme përgjatë kufirit me Iranin dhe u përlesh me forcat ushtarake iraniane dhe Gardat Revolucionare, ndonjëherë në bashkëpunim me milicitë laike.

Më 25 qershor të vitit 1988, menjëherë pasi Khomeini shpalli një armëpushim me Irakun, Organizata Muxhahedin Khelk kreu operacionin e tij më të madh. Operacioni Forough Xhavidan, i cili shpresonte t'i jepte goditjen e fundit Republikës Islamike të Iranit. Rajavi shpresonte që duke treguar fuqinë punëtore të tij, Organizata Muxhahedin Khelk mund të krijonte një kryengritje të brendshme në Iran. Ai urdhëroi të gjitha forcat e tij në Irak të pushtonin Iranin dhe urdhëroi që secili batalion i Ushtrisë Çlirimtare të çlironte një krahinë, duke pritur që ushtria iraniane dhe populli të mbështesnin MEK-un dhe të ngriheshin kundër Republikës Islamike. Sidoqoftë, perceptimet ushtarake dhe mbështetja popullore në Iran nuk u materializuan (domethënë Rajavi nuk e mori mbështetjen që pretendonte nga populli Iranian dhe ushtritë Iraniane) - të paktën pjesërisht sepse MEK-u ishte bashkuar me fillestarin e luftës dhe kishte vrarë mbrojtësit iranianë - Dhe operacioni u prish nga Trupat e Gardës Revolucionare Islamike të Iranit. Operacioni Forough Xhavidan për të pushtuar Iranin la më shumë se 1500 të vdekur për Ushtrinë Nacionalçlirimtare (rreth një e katërta e kryengritësve të MEK-ut që jetojnë në Irak) dhe detyroi regjimin iranian të kryente ekzekutime masive të më shumë se 4,000 anëtarëve dhe simpatizantëve të MEK-ut në Iran. [19] Në çdo rast (siç përshkruhet në Shtojcën B), udhëheqësi Rajavi shfrytëzoi natyrën paramilitare të Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe dështoi në misionin e tij, Ai përqendroi kontrollin e tij mbi MEK-un dhe zbatoi një seri ndryshimesh në politikë që vazhduan ta shndërronin MEK-un introvert në një sekt.


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur