Muxhahedinet Khelk në Irak, një enigmë politike- pjesa e pestë

Categoria: Dokumente

kapitulli i dytë:

Organizata Muxhahedin Khelk gjatë operacionit Liria e Irakut

Planifikuesit e “operacionit Liria” të Irakut, megjithëse ishin të vetëdijshëm për praninë e Organizatës Muxhahedin Khelk në Irak, duhej të përcaktonin nëse ato ishin një kërcënim për forcat e koalicionit apo jo. Pas disa diskutimeve midis ushtrisë amerikane dhe zyrtarëve civilë rreth situatës, Muxhahedinet Khelk u renditën si një shënjestër e armikut. [1] Vendimi u bazua kryesisht në të dhënat e kaluara të bashkëpunimit ushtarak të MEK-ut me Saddam Hussein, përfshirë në shtypjen e kryengritjes shiite-kurde të vitit 1991, si dhe sulmet e shumta të dhunshme kundër objektivave iraniane në vitet e fundit. [ 2]

Përveç kësaj, Muxhahedinet Khelk kishin zotëruar një sasi të konsiderueshme armësh për shkak të marrëdhënies së tyre të gjatë me Sadamin. Pranë kampit të MEK-ut ishin dhjetëra strehë të mëdha që i përkisnin të dyve edhe MEK-ut edhe ushtrisë irakene. Këto strehë ishin të mbushura me armë, duke përfshirë topa, tanke, aeroplanë, raketahedhës, armë tokësore, bomba, raketa, mina tokësore dhe municione. Cilado qofshin qëllimet ushtarake të MEK-ut kundër forcave të koalicionit, për forcat e koalicionit, ishte e rëndësishme si një parim paraprak për të kontrolluar këtë sasi armësh dhe municionesh. Përveç kësaj, grupi ishte një kartë e dhunshme që mund të krijonte probleme sigurie si për Republikën Islamike të Iranit ashtu edhe për komunitetet Shiite dhe Kurde. Më në fund, gjatë negociatave midis Shteteve të Bashkuara dhe Republikës Islamike në Janar të vitit 2003, Shtetet e Bashkuara ranë dakord të bombardojnë bazat e Organizatës Muxhahedin Khelk në këmbim të përpjekjeve efektive dhe bashkëpunimit për të shpëtuar pilotët avionët e të cilëve mund të rrëzoheshin [3].

Armëpushim me Organizatën Muxhahedin Khelk dhe jo dorëzim.

MEK, nga ana e saj, ishte Egjipti, i cili i shkroi një letër Departamentit të Shtetëve të Bashkuara të Amerikës në Shkurt të vitit 2003 duke deklaruar qëllimin e tij të neutralitetit gjatë okupimit të Irakut, dhe e ka bërë të qartë se nuk do të qëllonte mbi forcat e koalicionit, madje as edhe për vetëmbrojtje. [4] Gjithashtu u pohua se një luftë ishte propozuar nga forcat e koalicionit. [5] Askush nga të intervistuarit nuk kishte dijeni për këtë letër apo sugjerim të tillë. Pavarësisht nga vërtetësia e ndonjërës prej këtyre pretendimeve, një letër e tillë nuk u diskutua, ose të paktën nuk u mendua në hartimin e Operacionit Liria e Irakut.

Pavarësisht deklaratave të MEK-ut që bien në kundërshtim me këto pohime, të dhënat e forcave speciale të Ushtrisë Amerikane dhe të dhënat zyrtare ushtarake amerikane të Operacionit Liria e Irakut tregojnë se Muxhahedinet hynë në luftë me forcat e koalicionit, në të cilën paraqiti një "kërcënim të rrezikshëm" ku dhe tregoi "cilësi të shkëlqyeshme luftarake".[6] Megjithatë, me 13 prill të vitit 2003, pas rënies së forcave irakiane, MKO bëri thirrje për paqe. Komanda Qendrore Amerikane (USCENTCOM) urdhëroi një njësi të operacioneve speciale për të marrë një kërkesë për të detyruar MEK-un të dorëzohet dhe çarmatoset.

Sidoqoftë, ballafaqimi pasues midis ekipit negociator të Forcave Speciale dhe Organizatës Muxhahedin Khelk rezultoi në një rezultat tjetër. MKO dërgoi zyrtarë të cilët flisnin rrjedhshëm anglisht dhe vendosën një marrëdhënie me amerikanët– duke pretenduar që një pjesë e madhe e grupit kishin diploma të shkëlqyera nga universitetet amerikane dhe se anëtarët e familjes së tyre jetonin në Shtetet e Bashkuara të Amerikës- ku më vonë u vërtetua se ishte gënjeshtër. Organizata Muxhahedin Khelk përsëri këmbënguli se ata nuk kishin qëlluar mbi forcat e koalicionit (megjithëse të paktën një rast të viktimave të regjistruara nga forcat speciale, ishte për shkak të zjarrit të MEK-ut) dhe se ata kishin ofruar të luftonin në krah të forcave të koalicionit. Organizata Muxhahedin Khelk gjithashtu shprehu gatishmërinë e saj për të siguruar informacion në lidhje me Iranin dhe për të ndihmuar në vendosjen e sigurisë në kufirin iranian. Më 15 Prill të vitit 2003, ndërsa Oficerët e Operacioneve Speciale ishin të hipnotizuar nga vetë-përkufizimi i MEK-ut dhe gatishmëria që dukej në pamje të parë, për të shërbyer  forcave të koalicionit, ata ranë dakord për një marrëveshje armëpushimi, në vend të dorëzimit të urdhëruar nga Komanda Qendrore e SHBA-së.

"Marrëveshja lokale e armëpushimit për mirëkuptim dhe koordinim të ndërsjellë" e 15 Prillit të vitit 2003 ishte thjesht një ndërprerje e armiqësisë. Kuptimi i marrëveshjes si çdo armëpushim tjetër, ishte "ndërprerja e operacioneve ushtarake siç u ra dakord nga palët".[7] Në këtë rast, kontrata nënkuptonte që secila palë mund të rifillonte armiqësitë e saj pasi 48 orësh. [8] Ata gjithashtu i lejuan MEK-ut të mbante armët e saj dhe të përqendronte anëtarët e saj në pesë kampe.

Ndërsa lejonte forcat e koalicionit të ruanin forcat e nevojshme për të lëvizur forcat speciale, marrëveshja e armëpushimit dukej se ishte një alternativë më e mirë se sa dorëzimi, sepse po të dorzoheshin, sipas ligjit ata duhej ti mernin anëtarët e këtij grupi si robërit e luftës dhe do të kishin detyrime logjistike, si për ti mbrojtur, për tu krijuar mundësin e ushqimt dhe strehimt në përputhje me Konventën e Tretë të Gjenevës në lidhje me Traktatin e të burgosurve të Luftës. [9] Sidoqoftë, u vu re se Komanda e Forcave Speciale nuk kishte asnjë autoritet të lidhte këtë lloj kontrate - domethënë të lejonte një organizatë të huaj terroriste të listuar nga Departamenti i Shtetëve të Bashkuara të Amerikës, të mbante armët e saj - dhe ky vendim më vonë krijoi probleme të rëndësishme politike dhe operacionale për Shtetet e Bashkuara. [10]

Fokusimi i Organizatës Muxhahedin Khelk në kampin Ashraf

Agjencitë e Uashingtonit ranë dakord që Muxhahedinet Khelk duhet të çarmatoset dhe të detyrohet të dorëzohet, megjithëse ata nuk rekomanduan që MEK-ut të shpërbëhej. [11] Sipas një njoftimi për shtyp, Komanda Qendrore Amerikane udhëzoi që "forcat e MEK-ut të shkatërrohen ose të detyrohen të dorëzohen, duke çuar në çarmatosjen dhe kapjen e tyre". [12]

Në një lëvizje për të zbatuar urdhrin, forcat e koalicionit, në fillim të majit Maj biseduan dy ditë me Organizatën Muxhahedin Khelk. Edhe një herë, Organizata Muxhahedin Khelk tregoi simpatinë e saj dhe zhvilloi negociatat me vendosmëri dhe arriti që të bindte forcat e koalicionit që të hiqenin dorë nga detyrimi për të dorëzuar organizatën Muxhahedine. Në vend të kësaj, marrëveshja e re që u bë më 10 maj - e cila zëvendësoi marrëveshjen e 15 prillit - e lejoi MEK-un të vazhdonte pretendimin e tij të neutralitetit dhe ra dakord për një marrëveshje të përhershme armëpushimi. Dallimet kryesore midis kësaj marrëveshjeje dhe marrëveshjes së armëpushimit të 15 prillit ishin në çarmatimin e Organizatës Muxhahedin Khelk dhe përqendrimin e të gjithë personelit të organizatës në Irak në një bazë të vetme, kampin Ashraf në provincën Diyala. [13] Marrëveshja gjithashtu kërkonte që çdo anëtar i Organizatës Muxhahedin Khelk të firmosenin një dokument që dënonte terrorizmin dhe përdorimin e dhunës. Në njoftimin e kushteve të marrëveshjes, gjenerali Raymond Odierno vlerësoi bashkëpunimin e MEK-ut dhe sugjeroi që pozicioni i grupit si një organizatë e huaj terroriste të rishikohej. [14]

Misionet fillestare në kampin Ashraf

 

Ndërsa ata numëronin më shumë se 3800 persona, MEK në atë kohë ishte grupi më i madh i të burgosurve nën kontrollin e forcave të koalicionit. Batalioni 530, neglizhenca ishte ngarkuar me mbikëqyrjen e zbatimit të marrëveshjes së majit maj, e cila, përveç thirrjes për çarmatim dhe përqendrim, mbrojti MEK-un nga çdo dhunë nga irakianët. Duke përdorur ndërtesat e MKO-së me afërsisht 500 jardë në kampin Ashraf, batalioni përkatës formoi një FOB për të vendosur njësi të forcave të tjera të koalicionit përgjegjës për sigurimin e sigurisë në zonë. [15] Në hijen e ngjarjeve të Abu Ghraib, ishte për të ardhur keq që një nga njësitë e pakta të rojeve në Irak që kishte përvojë në ndalimin e robërve të luftës dhe civilëve e caktuan si një oficer të Organizatës Muxhahedin Khelk, në vend që t'i vendosnin ata në një bazë, ata u burgosën në një kamp. Ai qëndroi tek njësia 530 për një vit.

Përcaktimi i statusit ligjor të Organizatës Muxhahedin Khelk

 

Në fillim të zbatimit të marrëveshjes, u ngritën pyetje të rëndësishme. Së pari, cili është statusi juridik i MEK-ut sipas ligjit ndërkombëtar për të drejtat e njeriut, siç interpretohet gjatë luftës kundër terrorizmit? Situata ligjore ishte e rëndësishme sepse specifikonte detyrimet specifike të forcave të koalicionit ndaj të burgosurve të Organizatës Muxhahedin Khelk. [16] Meqenëse MEK ishte një sulmues që kishte hyrë në operacion me forcat Irakiane, por ishte gjithashtu një agjent jo-qeveritar dhe një organizatë e huaj terroriste, avokatët e Shefave të Përbashkët të Shtabit të Forcës së Përbashkët të Integrimit 7 (CJTF-7) ishin të sigurt, që nëse Konventat e Gjenevës duhet të zbatohen për anëtarët e saj ose jo? ose nëse ata duhet të quhen luftëtarë "të paligjshëm" apo jo?

Sipas Konventës së Tretë të Gjenevës, gjatë luftërave midis shtetëve, anëtarët e forcave të parregullta që luftojnë në krah të forcave armike dhe të kapur në fushën e betejës zakonisht konsiderohen ushtarakë. Sidoqoftë, nëse ka ndonjë dyshim që një klasifikim i tillë është i përshtatshëm, "personat e tillë do të gëzojnë mbrojtjen e kësaj Konvente derisa statusi i tyre të përcaktohet nga një gjykatë kompetente". [18] Ligjvënësit e konventës e konsiderojnë të rëndësishme që një gjykatë kompetente të vendosë, sepse ushtria është e imunizuar nga ndjekja penale për pjesëmarrje në luftë, e cila është një krim nëse kryhet nga civilë, megjithëse ushtria nuk është e imunizuar nga ndjekja penale për krime lufte. [19] Në kontekstin e luftës kundër terrorizmit, gjykatat, Neni 5 ishin veçanërisht të nevojshme sepse luftëtarët e paligjshëm nuk gëzonin mbrojtjen e plotë të dhënë nga Konventat e Gjenevës për ushtarët ose civilët e kapur.

Ndërsa çështja e statusit ligjor të MEK-ut ishte duke u shqyrtuar, forcat e koalicionit u dhanë anëtarëve të MEK-ut statusin e të burgosurve të luftës të njohur si "të burgosur të tjerë" të cilët, në Konventën e Tretë të Gjenevës, ata u trajtuan si robër lufte, dhe këtë vendim e morën ndërsa situata e tyre ishte akoma nën hetim. [20] komiteti për rishikimin e Organizata Muxhahedin Khelk u formula dhe kërkoi të hetonte rregullat ushtarake amerikane në lidhje me kërkesat e "gjykatës kompetente" të Nenit 5, e cila deri atëherë kishte qenë një "panel ushtarak shqyrtimi" i përbërë nga tre oficerë, njëri prej të cilëve duhej të kishte, një grade në atë fushë.[21] Megjithatë, duket se paneli përkatës nuk kishte për detyrë të përcaktonte statusin ligjor të anëtarëve të MEK-ut, përkundrazi, ai ishte përgjegjës për klasifikimin e anëtarëve të MEK-ut në një nga fushat e mëposhtme.

Rob - ka aftësinë për tu ndjekur penalisht

Rob - Kërcënimi i Sigurisë

Rob - ka kapacitetin për vlerën e informacionit

Meritojnë lirimin [22]

Vendimi për statusin juridik i mbeti Ministrisë së Mbrojtjes. Sipas një oficeri të përfshirë në këtë proces, kuptimi i këtij vendimi kishte për qëllim shkatërrimin e Organizatës Muxhahedin Khelk në Irak. [23] Nuk është e qartë se si përfshirja e anëtarëve të MEK-ut në njërën nga këto kategori që përmendëm më lartë, do ta arrijë këtë qëllim, veçanërisht pasi nuk u ndërmor asnjë veprim për të shpërndarë Organizatën e MEK-ut.

Për të përcaktuar nëse anëtarët e MEK-ut duhej të konsideroheshin të burgosur apo meritonin të liroheshin, forcat e koalicionit duhej t'u përgjigjeshin disa pyetjeve:

-A janë ato një kërcënim aktual i sigurisë ndaj dhunës dhe paqëndrueshmërisë?

-A kanë kryer veprime sulmuese anëtarët e Muxhahedinve Khelk kundër forcave të koalicionit?

-A kanë kryer ata akte terroriste në të kaluarën? A janë ata ende duke ndërmarrë veprime të tilla?

-A mundet që ndonjëri prej tyre të ndiqet penalisht për krime të kryera ose të përdorura në ndjekje penale sipas ligjit amerikan, veçanërisht për vrasjen e amerikanëve në Teheran?

-A janë të vërteta zërat se Organizata Muxhahedin Khelk ka ruajtur armë në masë pas shkatërrimit në Irak?

-Çfarë informacioni mund të merret prej tyre në lidhje me Republikën Islamike të Iranit ose Irakut?

-Cili ka qenë identiteti kryesor i të gjithë anëtarëve të Organizatës Muxhahedin Khelk? Cila ishte shtetësia e tyre? Ku kishin të drejtë të banonin secili prej tyre?

Për t'iu përgjigjur këtyre pyetjeve, CJTF-7 ngriti JIATF-Ashraf. JIATF përfshiu përfaqësues të ushtrisë amerikane dhe disa agjencive civile dhe raportoi drejtpërdrejt në CJTF-7 për hetimin e tij në kampin Ashraf. [24] Pyetjet e inteligjencës ushtarake dhe të huaj u ndoqën nga oficerët e inteligjencës së Departamentit të Mbrojtjes dhe personelit të CIA-s. FBI dhe Departamenti të Drejtësisë së SHBA-së monitoruan zbatimin e ligjit dhe inteligjencën lokale, dhe ata intervistuan individë të identifikuar dhe zhvilluan një program sondazhi për secilin anëtar të MEK-ut në kampin Ashraf. Departamenti Amerikan i Agjencive të Sigurisë Kombëtare po ndiqnin çështjet e qëndrimit dhe imigracionit për anëtarët e lidhur me SHBA. Departamenti i Shtetëve të Bashkuara të Amerikës zhvilloi intervista me secilin anëtar të MEK-ut në kampin Ashraf dhe ofroi qasje në ambasadat e vendeve të treta ku ish-anëtarët e MEK pretenduan shtetësinë, lejen e qëndrimit ose lidhjet familjare. Të gjitha këto agjenci, me përjashtim të Ministrisë së Sigurisë së Brendshme, u ftuan të marrin pjesë në bordin e administratorëve të Organizatës Muxhahedin Khelk si këshilltarë pa të drejtë vote. Gjithsej rreth 70 punonjës morën pjesë në këto aktivitete. [25]

Bordi Hetimor i Organizatës Muxhahedin Khelk nuk mori një vendim mbi statusin juridik të anëtarëve të MEK-ut, por i klasifikoi ato në katër kategori siç janë renditur më sipër. Paneli vuri në dukje se shumë pak anëtarë duhet të arrestohen. Për shembull, një numër i vogël mund të arrestohen për arsye ligjore ose penale. [26] Megjithëse disa zyrtarë menduan se MEK mund të kishte aftësinë për të siguruar informacion të dobishëm në lidhje me Iranin, por askush nga anëtarët e grupit nuk u arrestua bazuar në vlerën e informacionit të tyre. [27] Pothuajse të gjithë u klasifikuan si "të lirë". Me fjalë të tjera, paneli zbuloi se pavarësisht statusit të tyre ligjor, pothuajse asnjë nga anëtarët e MEK-ut nuk paraqiste kërcënim deri në atë masë sa të mund të burgoseshin. [28] Çuditërisht, për sa kohë që marrëveshja e përqendrimit e 10 majit të vitit 2003 mbetet në fuqi, MEK do të mbetet në kampin Ashraf, që do të thotë se "lirimi" do të ketë praktikisht të njëjtin efekt si një person në paraburgim.

Asnjë vendim nuk u mor për zhvendosjen e MEK-ut, ashtu siç pritej, pas luftës ose pas tërheqjes së menjëhershme të forcave të koalicionit nga Iraku, ata nuk u dërguan në Iran, vetëm nga frika e ndjekjes penale dhe se kthimi i tyre do të ishte një "dhuratë" për Republikën Islamike. Në ato ditë të para, udhëzimi i vetëm praktik që morën zyrtarët e JIATF ishte mbledhja e informacionit për secilin anëtar të MEK-ut. Nuk kishte asnjë plan strategjik se si të vepronte me grupin pas përfundimit të luftës. Si Këshilli i Sigurimit Kombëtar, ashtu edhe anëtarët e komandës së vendit të ngjarjes, të cilët u përballen me një mungesë të stafit, e analizuan çështjen pa gjetur një zgjidhje (por ata shmangën dërgimin e tyre në Iran), duke i mbajtur ata në statusin aktual, që do të thotë, ata e mbajtën Organizatën Muxhahedin Khelk në Kampin Ashraf, duke siguruar mbrojtje, qetësi dhe asnjë veprim për të shpërndarë grupin. [29].

Rezoluta e Këshillit Drejtues Irakian mbi dëbimin e Organizatës Muxhahedin Khelk nga Iraku

Më 9 dhjetor të vitit 2003, Këshilli Drejtues Irakian e ndërlikoi çështjen e MEK-ut duke miratuar një rezolutë me dyer të mbyllura për të dëbuar MEK-un nga Iraku brenda gjashtë muajve. [30] Rezoluta nuk përcaktonte një destinacion se ku do ti dëbonte. Në fakt, një anëtar i Kongresit Kombëtar Irakian deklaroi, "Nuk na takon neve se ku do të shkojnë ata." [31] Megjithatë, marrëdhënia në rritje midis partive shiite irakiane dhe Republikës Islamike të Iranit ka ngritur dyshime se qeveria e përkohshme irakiane do të dëbojë Organizatën Muxhahedin Khelk në Iran, kur të marrë pushtetin në fund të qershorit të vitit 2004.

Kreu i Qeverisë së Përkohshme të Koalicionit, Ambasadori Paul Bremer, sugjeroi që anëtarët e MEK-ut të vendosen në një vend të tretë. [32] Sidoqoftë, ai dhe zyrtarët e JIATF, më vonë kuptuan se asnjë shtet nuk pranoi asnjë nga anëtarët e grupit që ti jepnin një leje qëndrimi. [33] Atyre iu ofrua statusi i refugjatit, por Komisioneri i Lartë i KB për Refugjatët (UNHCR) nuk e pranoi një kërkesë të tillë nga anëtarët aktualë dhe të ish-anëtarëve të MEK-ut sepse statusi i tyre ligjor nuk ishte zgjidhur ende zyrtarisht.


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur