Gazetarët falsë, liria false dhe ndihma humanitare false e MEK

Categoria: Artikuj

 

Një tjetër person fals me emrin “Amir Basiri” i cili publikon artikuj për Organizatën Muxhahedinët Khalk (MKO/MEK/Kulti Rajavi) është zbuluar së fundmi nga American Conservative Magazine.

I pari është zbuluar nga Murtaza Hussain i Intercept-it , vitin e shkuar. Ai zbuloi se Heshmat “Heshmat Alavi”, është një personazh i krijuar dhe i menaxhuar nga një punë në grup brenda në kampin e MEK, Ashraf 3, në rajonin e Durrësit në Shqipëri. (1)(2)

Sipas të dy raporteve, artikujt në fjalë kanë qarkulluar në disa media perëndimore si Forbes dhe Hill nën emrin e Alavi-t dhe Basiri-t, dhe më pas janë rritur në një zinxhir llogarishë, shumë prej të cilave me pak ndjekës të cilat postojnë vetëm argumentet e autorit: në mbështetje të MEK dhe ndryshimit të regjimit në Iran.

Paul Brian  dhe Arthur Bloom të American Conservative, e përshkruajnë grupin e fermerëve të drejtuar nga MEK në Twitter kundër qeverisë iraniane si “një sallë pasqyrash që zmadhojnë çështjen e luftës kundër Iranit”. Ata i konsiderojnë shumat e mëdha të parave të MEK që shkojnë në xhepat e Twitter-it si një arsye të mirë për të përdorur platformën e kësaj medie sociale për të bërë propagandën e nxitjes së luftës dhe postimin e teksteve agresive. “Paratë e shtuara nga NCRI dhe llogaritë pro MEK-ut mesa duket kanë zbehur dëshirën e MEK për të goditur”, thonë ata. “Një kërkesë për koment nga Twitter nuk është kthyer si në kohën e shtypit.”(3)

Natyrisht, MEK akuzon American Conservative se është një zëdhënëse e mullahëve. Këto akuza janë të shpeshta kundër cilitdo që sfidon rregullat e MEK apo që kritikon sjelljes e saj. Në mënyrë të ngjashme, ata akuzojnë familjet e anëtarëve të tyre të cilët dëshirojnë të takojnë të dashurit e tyre të cilët janë marrë peng brenda kampit Ashraf 3 në Durrës, një rajon në veri të Tiranës , si agjentë të regjimit të Iranit.

Thirrjet që familjet  e pengjeve të MEK u kanë bërë autoriteteve shqiptare dhe trupave të drejtave të njeriut nuk kanë marrë akoma një përgjigje. Ndërkohë që kërkesa e tyre humanitare për të kontaktuar të dashurit e tyre te MEK janë plotësisht të injoruara nga autoritetet shqiptare, kryetarja e bashkisë Durrës Emiriana Sako, në një shkrim të postuar në Washington Times, lavdëron MEK për “ndihmën humanitare” e dhënë ndaj rezidentëve lokalë të Manzës së Durrësit. Ajo është krenare për pranimin e grupit sektar të MEK si “një pjesë të komunitetit të tyre”. (4)

Kryetarja e bashkisë së Durrësit zyrtarisht shpreh mbështetjen e saj për atë që ajo e quan “lufta e popullit iranian për liri dhe demokraci” dhe shpreson që “rezidentët e Ashraf 3 mund të kthehen në vendin e tyre shumë shpejt kur demokracia dhe liria të jetë vendosur në Iran”.

Në letër të hapur drejtuar Maria Arena-s, kryetares së nënkomitetit të Drejtave të Njeriut të Parlamentit Evropian, ish-anëtari i MEK dhe aktivist i Shoqatës Nejat, Ebrahim Khodabandeh, i kërkoi asaj të miratojë kërkesat humanitare nga familjet dhe i kërkoi qeverisë shqiptare, e cila është përgjegjëse për këtë organizatë në shtetin e vet se: “Përse nënat e dhe baballarët e moshuar nuk duhet të kenë kontakt me fëmijët e tyre pas katër dekadash”?(5) E drejta për të jetuar në një botë të lirë me marrëdhënie normale me familjen dhe shokët, është një nga të drejtat më parësore të qenieve njerëzore. Anëtarët e MEK janë të privuar nga të drejta  humane kaq absolute.

Politikanët perëndimorë dhe në veçanti autoritetet shqiptare duhet të ndalojnë së mashtruari nga gazetarët falsë të MEK, gjestet demokratike false dhe nga ndihmat humanitare false. Autorët e American Conservative , saktësisht sugjerojnë:

“Si një çështje e etikës së gazetarisë, çdo organizatë e përfshirë në një pa ndershmëri sistematike si kjo, ka dhënë një arsye të mirë për t’i futur në listën e zezë”.

Mazda Pars.

Referencat:

[1] Brian, Paul & Bloom, Arthur, Another Opinion Columnist Pushing War with Iran Who Doesn’t Actually Exist, the American Conservative, September 5th, 2020.
[2] Hussain, Murtaza, An Iranian Activist Wrote Dozens of Articles for Right-Wing Outlets. But Is He a Real Person?, the Intercept, July 9th, 2019.
[3] Brian, Paul & Bloom, Arthur, another Opinion Columnist Pushing War with Iran Who Doesn’t Actually Exist, the American Conservative, September 5th, 2020.
[4] Sako, Emiriana, ‘Mutual respect and understanding’ in Ashraf 3, the Washington Times, August 13th, 2020.
[5] Nejat Society CEO’s letter to Ms Maria Arena MEP | Nejat Society


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur