مقالات

بازخوانی ماجرای موسوم به نوار آیت(1):
تلاش ضدانقلاب برای زدن سه هدف با یك تیر

روزنامه انقلاب اسلامی كه روزنامه عصر بود، برای یك بار در تاریخ انتشارش، ساعت 10 صبح منتشر شد و آن یك بار، همین روز 28 خرداد 59 بود و تیتر اول آن (كه بسیار هم درشت چاپ شده بود) چنین بود: «طرح توطئه توسط دكتر حسن آیت».

بازخوانی ماجرای موسوم به نوار آیت/2:
نوار دوم؛ برهم زننده سناریو

«این سخنان ثابت می كند كه شهید آیت نه تنها در صدد توطئه نبوده بلكه در صدد تلاش برای حفظ رئیس جمهور قانونی بوده، گرچه اولاً بر لزوم آمادگی برای جلوگیری از انحراف مسیر نظام توسط بنی صدر تأكید داشته و ثانیاً با توجه به مجموع مسائل و روحیات و عملكرد بنی صدر و اطرافیانش حدس می زده كه او نخواهد توانست خود را تا آخر 4 سال حفظ كند.»

بازخوانی ماجرای موسوم به «نوار آیت»/3
فحاشی هماهنگ ضدانقلاب و روزنامه جمهوری اسلامی به شهید آیت

روشن بود شخص یا اشخاصی در حزب و روزنامه جمهوری اسلامی كه به دلیل تفكر و عملكردشان مورد انتقاد شهید آیت یا در انتظار انتقادات و افشاگری های او بودند، فرصت را مغتنم شمرده و هر چه از دهانشان در می آمد نثار او كرده بودند (آن هم در روزنامه ای كه مثلاً ارگان حزبی بود كه شهید آیت دبیر سیاسی آن است!

بازخوانی ماجرای موسوم به «نوار آیت»/4:
اگر توطئه كرده‌ام اعدامم كنید

اگر من توطئه كردم من مستحق اعدام هستم. كسی كه علیه جمهوری اسلامی توطئه كند باید اعدامش كرد. اگر چنین چیزی ثابت بشود كه خیال توطئه در مغز من بوده حاضرم داوطلبانه اعدام بشوم.

بازخوانی ماجرای موسوم به «نوار آیت»/5
حمله خواص بی‌بصیرت به شهید آیت

روزنامه انقلاب اسلامی در روز 31 خرداد (یك روز قبل از سخنرانی امام) به سراغ برخی خواص جامعه رفت و نظر آنان را در باره این نوار منعكس نمود. در تمام این نظرات سعی شده بود كه "توطئه" (یعنی همان چیزی كه اساساً وجود نداشت) شدیداً بزرگنمایی شود.

بازخوانی ماجرای موسوم به «نوار آیت»/6
افشای رسوایی بنی صدر؛ بزرگتر از واترگیت

واترگیت نیكسون به مراتب از این كوچكتر بود ولی نیكسون را ساقط كرد. آن دریك سالن ضبط صوت كارگذاشته بودند ولی در این مورد یك نفر آمده توی خانه من و توی جیبش ضبط صوت بوده است ... من حرف ناحقی نزدم ولی آن كار زشت است.

شلیك 60 گلوله
افشای رسوایی بنی صدر؛ بزرگتر از واترگیت

آیت با آغاز و اوج‌گیری مبارزات به خاطر چاپ و نشر اعلامیه توسط ساواك دستگیر و زندانی شد. او در حوزه علمیه قم، دانشگاه‌های مختلف تهران و مدارس عالی قم، اراك و لاهیجان به تدریس پرداخته و پس از پیروزی انقلاب ‌ علاوه بر كار تدریس، نمایندگی مردم نجف‌آباد در مجلس خبرگان را به عهده گرفت و با عضویت در هیات رئیسه نقش اساسی در تصویب اصل ولایت فقیه ایفا كرد

پرونده‌ای در مورد شهید آیت

آیت درباره بسیاری از رجال سیاسی مدرك مستند داشت و درباره بنی صدر در جلسه ای صحبت كرده بود كه علیه او توطئه كردند و با پخش نوار آن جلسه، او را متهم به كودتاچی بودن كردند و این پاشنه آشیل آیت شد. در حزب جمهوری هم به او گفته بودند كه تو چرا این حرفها را درباره بنی صدر زده ای كه او گفته بود این آدم آمده است تا ریشه جمهوری اسلامی را بزند و من سند دارم. در آن جلسه یكی از آقایان گفته بود كه لابد تو درباره من هم سند داری كه آیت در پاسخ به او گفته بود اتفاقا درباره تو هم سند دارم

معمای آیت - 1
میراث‌دارِ آیت

آیت درباره بسیاری از رجال سیاسی مدرك مستند داشت و درباره بنی صدر در جلسه ای صحبت كرده بود كه علیه او توطئه كردند و با پخش نوار آن جلسه، او را متهم به كودتاچی بودن كردند و این پاشنه آشیل آیت شد. در حزب جمهوری هم به او گفته بودند كه تو چرا این حرفها را درباره بنی صدر زده ای كه او گفته بود این آدم آمده است تا ریشه جمهوری اسلامی را بزند و من سند دارم. در آن جلسه یكی از آقایان گفته بود كه لابد تو درباره من هم سند داری كه آیت در پاسخ به او گفته بود اتفاقا درباره تو هم سند دارم

معمای آیت - 2
بی‌قرار، افشاگر

مروری بر زندگی سیاسی سید حسن آیت در میان کسانی که به اعتبارنامه آیت رای مثبت داده‌اند علاوه بر چهره‌های امروزین اصولگرا، نام این افراد نیز به چشم می‌خورد: اسدالله بیات، مرتضی الویری، مجید انصاری، محسن رهامی، سیدمحمد موسوی خوئینی‌ها و... و در میان مخالفین او، علاوه بر تعداد قابل‌توجهی از نهضت آزادی‌ها، جبهه ملی‌ها و هواداران بنی‌صدر، افرادی چون محسن مجتهد شبستری و فضل‌الله مهدی‌زاده محلاتی (شهید محلاتی) نیز دیده می‌شود و باز در میان اسامی کسانی که به اعتبارنامه او رای ممتنع دادند و در واقع در میانه آن هنگامه سیاسی، بی‌طرف بودند نام آقایان سیدمحمد خاتمی، اسدالله کیان ارثی، عطاءالله مهاجرانی، فخرالدین حجازی و لطیف صفری به چشم می‌خورد

جدال نافرجام
داستان موافقت‌ها و مخالفت‌ها با رای اعتماد به حسن آیت در مجلس اول

پنجشنبه گذشته مجلس شورای اسلامی یكی از شلوغ‌ترین و بی‌سابقه‌ترین و متشنج‌ترین جلسات خود را پشت سر گذاشت. جو آنچنان غیرعادی بود كه هم از طرف وكلای مجلس و هم از طرف تماشاچیان بارها مجلس به تشنج كشیده شد. این جلسه كه اعتبارنامه حسن آیت مورد رسیدگی قرار گرفت اتفاقات و عكس‌العمل‌های بسیاری را به همراه داشت.

افسانه آیت و بقایی

تلاش سیدحسن آیت برای تثبیت حكومت اسلامی و گنجاندن اصولی كه مانع از تفوق سیاسی نیروهای ملی در ساختار سیاسی آینده ایران باشد، در آن سال‌های پس از انقلاب چندان دور از ذهن و غیرطبیعی نبود. چه آنكه در كنار این پشتوانه تاریخی، سیدحسن آیت پس از پیروزی انقلاب و در حاكمیت دولت موقت، شرایط گذشته و بالادستی نیروهای ملی و مكلا در مقایسه با روحانیت را همچنان در تداوم می‌دید.

انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی
رضا بسطامی

اولین گام در خصوص برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی، تدوین قانون انتخابات مجلس بود لذا تیمی در وزارت كشور مشغول تهیه این قانون شدند و پس از تهیه آن، این قانون به تصویب شورای انقلاب رسید، با انتشار این قانون در تاریخ 18/11/58 دو نكته آن، یكی منطقه‌ای كردن انتخابات به ویژه در تهران و دیگری كسب رأی اكثریت مطلق برای هر یك از كاندیداها ، مورد اعتراض بعضی از نیروهای سیاسی و حتی بعضی از گروهك‌ها قرار گرفت...

ترور آیت برای تداوم خط نفاق
محمد مهدی اسلامی

اگرچه «شهید حسن آیت» به عنوان اصلی ترین مخالف "بنی‌صدر" شناخته می‌شود، اما درضمن از اصلی‌ترین افراد مخالف "میرحسین موسوی" در زمان مطرح شدن او برای وزارت خارجه‌اش نیز بوده است و همین تیزبینی او، كه سالهای بعد گام به گام هشدارهای او جدی تر رخ نمود، بار دیگر نامش را پر آوازه نموده است.

بازخوانی دیدگاه شهیدحسن آیت پیرامون ملی شدن صنعت نفت

خیلی‌ها پیش بینی كرده بودند با روشی كه مصدق در پیش گرفته دو حالت ممكن است بوجود بیاید: یا یك دیكتاتوری كمونیستی و یا یك دیكتاتوری فاشیستی. اما معتقد بودند چون شرایط ایران از نظر تاریخی و اجتماعی امكان تسلط دیكتاتوری كمونیستی را نمی دهد، یك دیكتاتوری فاشیستی به وجود می آید. كه به وجود هم آمد...

روز 7 تیر سال 60 روز سختی برای آیت بود.
میر حسین موسوی و سیری در تاریخ

او در جلسه شورای مركزی حزب جمهوری به سختی بر صلاحیت میر حسین موسوی برای تصدی پست وزارت امور خارجه دولت شهید رجایی شورید. هنوز سخنان این شهید در آن جلسه به صورت كامل فاش نشده است اما هرچه بوده نشان از وجود مانعی جدی در برابر سیر صعودی میرحسین موسوی در نظام جمهوری اسلامی داشت.

شهید سید حسن آیت و چهره حقیقی مصدق السلطنه

استعمارگران به درستی دریافته بودند كه استقرار حكومت اسلامی مساوی با مرگ قطعی آنهاست.آنان پی بردند كه به قدرت سلاح و سرنیزه نمی‌توانند بر انبوه مسلمین كه تا پای جان حاضر به دفاع از اسلام و مسلمین‌اند غلبه یافته، از این‌روی چاره‌ای اساسی اندیشیدند و در صدد برآمدند، با ایجاد كانال‌های انحرافی و انقلابی‌نما، از قدرت عظیم توده‌های مردم كه پشت سر روحانیت قرار داشتند كاسته و سرانجام آنان‌را تضعیف و زبون سازند

همه دشمنان حسن آیت

طبیعی است وقتی فردی خود را طرفدار شدید ولایت فقیه معرفی می‌كند و منتقدان اصلی او در مجلس جناح موسوم به لیبرال‌ها بودند، افرادی كه به شكل معمول با احتیاط و محافظه‌كاری عمل می‌كردند ترجیح دادند كه در رأی‌گیری شركت نكنند. شاید اگر رأی‌گیری غیر علنی بود بسیاری از آن افرادی كه در رأی‌گیری شركت نكردند یا رأی ممتنع دادند به آقای دكتر آیت رأی منفی می‌دادند.

سیری در زندگی سیاسی شهید دكتر حسن آیت :
همه چیز برای مبارزه با فــرقه رازآمیز

آیت درباره بسیاری از رجال سیاسی مدرك مستند داشت و درباره بنی صدر در جلسه‌ای صحبت كرده بود كه علیه او توطئه كردند و با پخش نوار آن جلسه، او را متهم به كودتاچی بودن كردند و این پاشنه آشیل آیت شد. در حزب جمهوری هم به او گفته بودند كه تو چرا این حرف‌ها را درباره بنی صدر زده‌ای كه او گفته بود این آدم آمده است تا ریشه جمهوری اسلامی را بزند و من سند دارم. در آن جلسه یكی از آقایان گفته بود كه لابد تو درباره من هم سند داری كه آیت در پاسخ به او گفته بود اتفاقاً درباره تو هم سند دارم

ابهام‌ها در ترور شهید آیت

با توجه به مواضع سیاسی شهید آیت در رویارویی با طیف وسیعی از مخالفان تفكر راستین انقلاب اسلامی، موارد مبهمی در این حادثه وجود دارد و مثلاً این اطمینان وجود ندارد كه آیا تنها گروه مشاركت كننده در ترور ایشان، مجاهدین خلق بوده‌اند یا مجموعه‌های دیگر هم به نوعی در این ماجرا نقش داشته و احتمالاً انجام برخی هماهنگی‌ها را به عهده داشته‌اند.

مروری بر یك جنجال سیاسی به عنوان «نوار آیت»

با توجه به مواضع سیاسی شهید آیت در رویارویی با طیف وسیعی از مخالفان تفكر راستین انقلاب اسلامی، موارد مبهمی در این حادثه وجود دارد و مثلاً این اطمینان وجود ندارد كه آیا تنها گروه مشاركت كننده در ترور ایشان، مجاهدین خلق بوده‌اند یا مجموعه‌های دیگر هم به نوعی در این ماجرا نقش داشته و احتمالاً انجام برخی هماهنگی‌ها را به عهده داشته‌اند.

روایتی از زندگی شهید دكتر حسن آیت

دكتر سید حسن آیت در مورد رجال سیاسی و تاریخی معاصر ایران شناخت كاملی داشت به گونه‌ای كه اگر كسی به ایشان معرفی می‌شد بلافاصله سوابق فعالیتهایش در دوره‌های مجلس، موضعگیری‌ها، كتابهای نوشته شده، عضویت گروهها و تمام جزئیات زندگی او را بیان می‌كرد. دوستان به علت حضورش در نهضت ملی شدن صنعت نفت و مطالعه تمام روزنامه‌های موافق و مخالف كه قبل از سی‌ام تیرماه 1320 به بعد منتشر شده بود، از او به عنوان دائره‌المعارف رجال ایران یاد می‌كردند

نامة علی معلم در عذر از گناه خویش و دفاع از دكتر آیت

این نامة سرگشاده را در فرصتی تنگ‌تر از حوصله این حریفان، به عذر گناه خویش و به دفاع از هیچكس، بعنوان است قهرمان این سرزمین می‌نویسم و خدا و رسول را به شهادت می‌گیرم كه انگیزه من در این، جز روشن شدن حقیقت نیست.

گفتار كوتاه درباره: وقایع 28 مرداد 32
جزوه حزب جمهوری اسلامی پیرامون كودتای 28 مرداد 32

جزوه حاضر نگرشی كوتاهی است به سیر حوادث، از قیام سی ام تیر 31 تا كودتای 28 مرداد 32 در رابطه با نقش رهبر سیاسی و رهبر مذهبی، در تحرك‌های مردمی ، در ایران . امیدواریم كه نشر این جزوه در بیداری ملت مسلمان ایران و درك توطئه‌هایی كه بر علیه انقلاب اسلامی و رهبران روحانی ما انجام می‌گیرد نقش مؤثری را ایفا نماید.

اعلام جرم آیت علیه روزنامه انقلاب اسلامی
جزوه حزب جمهوری اسلامی پیرامون كودتای 28 مرداد 32

دكتر حسن آیت، اعلام جرمی‌علیه روزنامه انقلاب اسلامی‌كه اخیراً متن نوار سخنان وی را انتشار داده، به دادسرای انقلاب كرده كه متن كامل آن به شرح زیر است:

هنوز هم از آیت می‌ترسند

آری، آن روز كه آیت اسرار پشت پرده بسیاری را برملا می‌كرد و اسناد مكتوب آنان را به جامعه عرضه می‌داشت و سند فراماسونی دكتر مصدق را با خط خودش افشا می‌كرد و در مقابل بنی‌صدر و منافقین شجاعانه می‌ایستاد و از آرمان‌های دینی خود دفاع می‌كرد، آیت خوب می‌دانست كه باید تا آخرش راه را ادامه دهد و در راه استقرار حكومت اسلامی‌كه آمال و آرزوی دیرینه او بود، پایمردی كند و كرد. به راستی كه آیت نیاز زمانه بود و هنوز هم از آیت می‌ترسند

چه آیت است كه یاران به یك نشان رفتند
حبیبه پیرعلی

با پیروزی انقلاب اسلامی‌به همراه شهید مظلوم دكتر بهشتی و سایر همرزمان خویش و با بركت معلومات وسیع خود نقش فعال و تعیین كننده‌ای در حزب جمهوری اسلامی‌ایفا كرد و تمام وقت در خدمت اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی‌بود او به علت دور اندیشی خاصی كه داشت در مواقع ضروری پیشنهادهای جامع و راه‌گشایی را جهت بررسی و اخذ تصمیمات مناسب به شورای مركزی حزب جمهوری اسلامی‌ارائه می‌داد