بازخوانی ماجرای موسوم به «نوار آیت»/5

حمله خواص بی‌بصیرت به شهید آیت


«روزنامه انقلاب اسلامی در روز 31 خرداد (یک روز قبل از سخنرانی امام) به سراغ برخی خواص جامعه رفت و نظر آنان را در باره این نوار منعکس نمود. در تمام این نظرات سعی شده بود که "توطئه" (یعنی همان چیزی که اساساً وجود نداشت) شدیداً بزرگنمایی شود.»
شبکه ایران-گروه تاریخ-وحید خضاب: در قسمت های قبلی این مقاله، به زمینه طراحی سناریوی نوار برای کوبیدن شهید آیت و تخطئه انقلاب فرهنگی اشاره نمودیم و ضمن شرحی از دو نوار مشخص نمودیم که تصریح شهید آیت در آنها بر منحصر بودن راه، به فعالیت های قانونی و فرهنگی بوده است. سپس شرحی از جنجال های ضد انقلاب و برخی به ظاهر دوستان علیه شاهیدآیت آوردیم و گزارشی هم از کنفرانس مطبوعاتی شهید آیت ارائه نمودیم. اینک ادامه ماجرا:
ادمه تخریب های به ظاهر دوستان

پس از کنفرانس مطبوعاتی شهید آیت و تشریح ماجرا، به نظر می رسید که کسانی که به دنبال حقیقت هستند، جواب خود را یافته باشند اما جناح طرفدار بنی صدر و برخی به ظاهر دوستان، غوغای خود علیه شهید آیت را همچنان ادامه دادند.

دفتر تحکیم وحدت (که یک ضلع اصلی انقلاب فرهنگی محسوب می شد) در روز 1 تیر 59، اطلاعیه ای صادر کرد و در آن ضمن اشاره ای کوچک و گذرا به روزنامه انقلاب اسلامی و محکوم کردن آنکه این روزنامه، انقلاب فرهنگی را تلویحاً توطئه شمره بود، قسمت عمده اطلاعیه را به پرخاش و توهین به دکتر آیت اختصاص داد و سعی نمود در فرصت به دست آمده تا می تواند حزب جمهوری اسلامی را نیز مورد حمله قرار دهد.

در بخشی از این اطلاعیه آمده بود: «آقای آیت از بانیان حزب جمهوری اسلامی و رئیس بخش سیاسی این حزب با یک سری تحلیل های ذهن گرایانه خویش خیال می کند می تواند نیروهای متعهد و معتقد به خط امام را به بازی گرفته و با بیهوده گویی های خود، ملت را به تمسخر بکشد. اما در اینجا این سؤال مطرح است که آقای آیت بهعنوان رئیس بخش سیاسی حزب جمهوری اسلامی آیا می تواند غیر از مواضع حزب، مواضع دیگری بیان دارد؟ ... ما نسبت به آنچه که آقای آیت در مورد انجمن های اسلامی گفته است اعلام جرم می کنیم. حزب جمهوری اسلامی بایستی پاسخ گوی این یاوه سرایی های آقای آیت باشد که خیال می کند خط سیاسی مملکت را در دست دارد و هر حرفی را که می خواهد می تواند بزند.» (روزنامه جمهوری اسلامی، 2 تیر 1359، صفحه 10)

جالب بود که در این اطلاعیه اینگونه جلوه داده شده بود که شهید آیت می خواسته پس از انقلاب فرهنگی، از آن به نفع خود سوءاستفاده کند:«به خیال خود پس از طرح انقلاب فرهنگی در دانشگاه ها توسط دفتر تحکیم وحدت اینان می خواسته اند برای رسیدن به هدف خویش از آن بهره برداری سیاسی نمایند.» این در حالی بود که نوارها (همچنان که در آنها تصریح شده بود) قبل از تعطیلی دانشگاه ها و انقلاب فرهنگی ضبط شده بود!

به هر حال این قبیل مسائل (در کنار برخی نشانه های دیگر که بعضی از آنها اشاره کردیم) نشان می داد که مخالفان زبان سرخ و بصیرت نافذ شهید آیت، تنها در لباس دشمنان حضور ندارند و باید گفت: «سعدی ازدست دوستان فریاد».
تأکید امام بر ضرورت دوری از جنجال سازی

در این بین، امام امت که از بالا ناظر قضایا و شاهد جنجال آفرینی روزنامه ها علیه هم و ایجاد تفرقه به بهانه های واهی و سیاست بازانه بودند، در روز اول تیر 59 و در دیدار گروهی از پاسداران، ضمن تأکید بر ضرورت حفظ اسلامیت نظام، به لزوم وحدت داشتن و پرهیز از جنجال آفرینی تأکید کرده و فرمودند: «از اختلافات و این چیزهایی که اخیراً می بینید که به جان هم افتاده اند و روزنامه ها چه می کنند باید از این اختلافات بری باشیم.»
خواص بی بصیرت، تکمیل کننده پازل دشمن

جناح طرفدار بنی صدر ظاهراً قصد نداشت دست از جنجال آفرینی بردارد. روزنامه انقلاب اسلامی در روز 31 خرداد (یک روز قبل از سخنرانی امام) به سراغ برخی خواص جامعه (که متأسفانه تشخیص درستی از قضایا نداشتند و به همین جهت به ابزاری در دست بنی صدر و منافقین بدل شده بودند) رفت و نظر آنان را در باره این نوار منعکس نمود. در تمام این نظرات سعی شده بود که «توطئه» (یعنی همان چیزی که اساساً وجود نداشت) شدیداً بزرگنمایی شود.

مثلاً شیخ علی تهرانی فرصت را مناسب یافته بود تا غیر از شهید آیت به شدت، یاران امام وحزب جمهوری اسلامی را هم بکوبد. او بدون توجه به نقش شهید آیت و دیگرانی چون شهید بهشتی در انقلاب و سپس در تدوین و تصویب قانون اساسی مدعی شده بود: «نظر بنده این است که توطئه عمیقی بوده که نه تنها بر علیه رئیس جمهور است بلکه بر علیه نظام جمهوری اسلامی می باشد چون بنده معتقدم مثل آقای آیت و کسانی که با او همدست هستند که بعضی هایشان هم سمت برتری داردند، اینها اصلاً این نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی را به رسمیت نمی شناسند.»

البته او در ادامه سعی کرد محملی هم برای توجیه سخنانش بیابد، لذا سریعاً ادامه داده بود: «اینها شرکتشان در تصویب قانون اساسی برای این بوده که ملت را گول بزنند و گرنه می بینید که اسلام همه را هم التقاطی و نادرست می دانند و نظر خودشان را درست می دانند.» هم چنانکه ملاحظه می شود، از نظر شیخ علی تهرانی، شند آنکه شهید آیت و دیگر انقلابیون به قانون اساسی معتقد نیستند و برای گول زدن ملت به آن رأی داده اند آن است که به التقاط فکری برخی افراد (که بعدها التقاط و انحرافشان آشکار تر هم شد) ایراد می گیرند!

جالب بودکه وی در صحت مدرک دکترای شهید آیت (که سال ها با آن مدرک، عضو هیئت علمی دانشگاه بوده و کسی در آن شکی نداشت) هم تردید کرده بود و سپس با زدن سنگ خط امام به سینه گفته بود: «خطشان را می بینید که الآن از خط امام چقدر دارند سوء استفاده می کنند. ... خط امام یعنی چه؟ نمی گویم نمی داند، می داند ولی می خواهد تحمیل کند به مردم و می گوید آنکه من می گویم خط امام است، آنکه منافع گروهی ماست آن خط امام است. و الّا خط امام معلوم است؛ خط اسلام و قرآن و پیغمبر و عرفان و فلسفه است.» البته شاید بد نباشد بدانیم که همین مدعی انحصاری خط امام، چندسال بعد از کشور فرار کرد و در عراق تبدیل به روحانی ارشد منافقین شد.

او در خاتمه سخنانش هم ادعا کرده بود که دکتر آیت تئوریسین «اینها» است و «گفته» خواهان دیکتاتوری کردن است. البته ما هر چه گشتیم در متن دو نوار (حتی طبق همان نسخه روزنامه انقلاب اسلامی) چنین جمله ای و حتی چنین مضمونی در سخنان شهید آیت نیافتیم. و این هم نمونه ای دیگر بود از دروغی که باید آن قدر بزرگ باشد تا نشود باورش نکرد!
موج نفرت از گروه نواریون!

شیخ یحیی نوری هم در این زمینه اظهار نظر کرده و هر چه خواسته بود به شهید آیت و یاران امام توهین کرده بود. در بخشی از سخنان وی آمده بود: «این روزها همه جا با خشم از "نوار" و گروه نواریون یا اصحاب نوار بحث است. از مسئله نوار، همه متأسف و ناراحتند، جز دشمنان ما.»

او، افشای این نوار را «رحمت غیبی» خوانده بود و در ادامه تا توانسته بود به «انحصار طلبی» و «قدرت طلبی غیر اسلامی» و تلاش برای «دولت در دولت سازی» توسط یک گروه خاص سخن گفته بود و مدعی شده بود که چون این نوار، افشا کننده امیال مخرب تشکیلاتی است، این مسئله «سکوت را جایز نمی گذارد و ریشه کن ساختن چنین توطئه ها و نفی چنین پایگاه ها را لزوم می سازد.»

او در ادامه سعی کرده بود که جملاتی در آن نوارها نظیر «برنامه ای داریم که بابای بنی صدر هم نمی تواند مقاوت کند» را دلیلی بر آن بداند این توطئه عمیق، نمی توانسته فقط کار شخص دکتر آیت باشد و حتماً گروه و تشکیلات گسترده ای پشت این توطئه بوده اند.

جالب بود که او در عین این همه حملات وحدت شکنانه و این همه تهمت به یاران امام، خواستار آن شده بود که با حمایت از رئیس جمهور، ذیل رهبری امام خمینی وحدت صورت گیرد.

اما در ادامه، ظاهراً به نظر او این همه تهمت کافی نیامده بود و لذا شروع کرده بود به آوردن دلیل برای عدم حقانیت فعالیت هرگونه حزب؛ گرچه مدعی شده بود فعالیت «گروه های ثبت شده و ثبت نشده» باید آزاد باشد ولی «انحصار گرایی» ممنوع است. ترجمه این سخن آن بود که همه گروه ها و گروهک ها از مجاهدین خلق و فدائیان خلق اکثریت و اقلیت و پیکار و کوموله و دموکرات و فرقان و خلق عرب و خلق ترکمن و ... همگی حق فعالیت دارند ولی «حزب» جمهوری اسلامی نباید فعالیت کند چون ما می گوییم انحصارگراست!

او سپس مدعی شده بود که در این ایام به هر کجا می رود مشاهده می کند که موج نفرت و نارضایتی و شکایت از «انحصار گرایی» یک گروه خاص همه جا را فرار گرفته و لازم است رئیس جمهور با قاطعیت جلوی این انحصار گراها را که اتفاقاً در صدد توطئه هم هستند بگیرد.
درخواست لاهوتی برای محاکمه دکتر آیت

شیخ حسن لاهوتی (که موضع گیری هایش در قبل انقلاب به نفع مارکسیست ها و بعد انقلاب به نفع منافقین مشهور است) هم در این ماجرا اظهار نظر کرده بود. او در سالروز مرگ شریعتی، در مشهد حاضر شده و در جمع طرفداران او و در حضور محمد تقی شریعتی و شیخ علی تهرانی سخنرانی نموده بود که بخشی از این سخنان توسط روزنامه انقلاب اسلامی منعکش شده بود.

او همدر سخنانش با تأکید بر توطئه بودن کارهای دکتر آیت (که با تکبیر مورد تأیید حاضران قرار گرفت) به بحث خط امام پرداخته و سعی نموده بود با سخنانی خاص، خود و هم اندیشان خود را پیرو واقعی خط امام بخواند. او در این بار ه گفته بود: «امروز آن قدر طرفدار خط امام زیاد شده که اگر شاه را هم بیاوریم می گوید خاندان پهلوی، ما همه سرباز توییم خمینی. طرفداری امام امروز برای همه نان می کند.»

او سپس در جمله ای معنا دار از حاضرین پرسیده بود«اگر رئیس جمهوری آیت را محاکمه نکند چه باید کرد؟» که به نوشته روزنامه انقلاب اسلامی به مدت هشت دقیقه حاضرین شعار «درود بر لاهوتی» سر دادند و «تکبیر گفتند و کف زدند»!

جالب بود که لاهوتی در این سخنرانی در حالی خواستار محاکمه دکتر آیت به دلیل عمل فراقانونی بود که خود، در انتهای سخنرانی اش در جواب کسی که راجع به پخش این سخنرانی از صدا و سیما پرسیده بود گفته بود: «من همان طور که نماینده رشت هستم نماینده خراسان هم هستم. شما اگر رادیو تلویزیون سخنرانی را پخش نکرد، به من اطلاع دهید تا من تکلیف انقلاب را با آنها روشن کنم.»

همان طور که مشخص است این منتقد انحصار گرایی، نه تنها خط امام را منحصر به خود می دانست بلکه انقلاب را هم منحصر به خود می شمرد.
نگرانی سلامتیان برای «موجودیت انقلاب»

در این بین، احمدسلامتیان (یار غار بنی صدر) هم طی یادداشتی به سخنان شهید آیت درباره او پرداخته و در بخشی از مطلبش نوشته بود: «مرحله دفاع از خویش نیست، مرحله دفاع از موجودیت انقلاب اسلامی و جمهوری نوپای آن است.»
غوغا سالاری در رابر آرامش

در هر حال ضد انقلاب سعی می نمود با پمپاژ گسترده تبلیغاتی و با ژست مظلومانه، وجود توطئه علیه رئیس جمهور را واقعی و مسلّم جلوه دهد. اما جناح خط امام و شخص شهیدآیت سعی می نمودند به ماجرا دامن نزنند. این روند ادامه یافت تا افتتاح مجلس و بررسی اعتبار نامه شهیدآیت.