Qeveria shqiptare injoron abuzimet e të drejtave të njeriut në territorin e saj

Categoria: Lajme

Një raport i fundit nga Gardian ka zbuluar shkeljet sistematike të të drejtave të njeriut në kampin MKO në Shqipëri. Siç raportuan mediat shqiptare  disa vite me parë , me rritjen e interesit të qeveris Amerikane në përmbysjen e regjimit te Iranit. Disa zyrtarë të lartë amerikanë kanë udhëtuar në Shqipëri për t'u takuar me udhëheqësin e Muxhahedin khalk ne  Shqipëri.

Sipas raportit te lajmeve Habilian, raporti i Gardian zbulon se një numër i madh i anëtarëve të Muxhahidëve khalk në Tiranë janë duke u larguar nga grupi. Dhe shumë prej tyre, që kanë arritur në fundin e rruges se tyre  në organizatë, po kërkojnë të qëndrojnë në vendet evropiane dhe amerikane.  Këto ndarje janë raportuar në intervistat me raste të shpeshta të shkeljeve të të drejtave të njeriut brenda kampit MKO në Shqipëri:

Kalimi nga Iraku në një Shqipëri relativisht të sigurt ka çuar në një valë të ndarjes së anëtarëve. Ata që mund të largoheshin nga vendi për në Evropë dhe SHBA, por rreth 120 persona prej anëtarëve që sa ishin laruar  nga organizata kanë mbetur në Tiranë, duke mos i dhënë atyre leje për të punuar, as lejen e emigracionit. Me rreth një duzinë të peronave qe ishin jarguar kam folur me ta. Së bashku me keqtrajtimin sistematik të komandantëve me anëtarët për të heshtur zërat e opozitës dhe për të parandaluar ndarjen e anëtarëve, Këto praktika abuzive përfshijnë torturën, izolimin e vetmuar, konfiskimin e pasurisë dhe ndarjen e anëtarëve të familjes për më shumë kontroll.

Dëshmitë e fundit të të burgosurve vazhdojnë të raportohen nga grupet e lëshuara më parë, për shkeljet e të drejtave të njeriut brenda anëtarëve të kampeve Muxhahedin  në Irak. Ish-anëtarët e grupit u vërtetuan nga komandantët në "rrahjet e mëparshme, abuzimet verbale dhe psikologjike, rrëfimet e detyruara, kërcënimet e ekzekutimit dhe torturës, gjë që rezultoi me vdekje në dy raste".

Arrij ne mendimin se Organizata Muxhhedin  khalk duhet të jetë "jashtë juridiksionit të policisë shqiptare"

Eshtë e vendosur:

Ili Zila, i cili ka qenë përgjegjës për inteligjencën ushtarake ne Shqiperi që nga viti 2008 deri në 2012, ka akuzuar MKO për shkeljen e ligjit shqiptar. Ai më tha: “Anëtarët e kësaj organizate  jetojnë në Shqipëri si pengje." sipas tij, kampet e tyre janë jashtë fushëveprimit të forcës policore shqiptare, dhe brenda saj "janë të pasigurtë dhe kërcënohen për vrasje".

Megjithatë, qeveria shqiptare mbylli sytë ndaj shkeljeve të të drejtave të njeriut brenda sovranitetit të saj; Me shpresën e pritjes së MKO, qe ata do të fitojnë pikë nga qeveria e Shteteve të Bashkuara:

Alusi Iazxhi, profesoreshë e historisë në Universitetin e  Durrësit  në Shqiperi,  kritikoi vendimin e qeverisë për të pranuar terroristët e MKO. Thotë se politikanët shqiptarë shpresojnë se marrëveshja do të udhëheqë qeverinë e SHBA.-së për të mbyllur sytë mbi korrupsionin. Ajo  thotë: "Organizata Moxhahedine Khalk ka një listë që ata vlerësojnë kundër Shteteve të Bashkuara ... Ata mendojnë se duke pranuar Muxhahedint khalk, amerikanët do i ndimojnë ata. "

Respekti i plotë për të drejtat e njeriut është një nga pesë kushtet kryesore për negociatat e pranimit në Bashkimin Evropian.  Qeveria shqiptare duket se nuk ka përmbushur detyrimet e saja përsëri.


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur