Pompeo dhe MEK i izoluar si përgjigje ndaj pandemisë

Categoria: Artikuj

Ndërsa Mike Pompeo – tani i quajtur “Sekretar i Urrejtjes” nga Ministri i Jashtëm iranian Mohammad Javad Zarif vazhdon deklaratat e tij të përditshme kundër Iranit, megjithë kërkesat universale që SHBA të heqë sanksionet në mënyrë që të ndihmojë Iranin të luftojë përhapjen e COVID-19, vëmendja është përqendruar përsëri në Muxhahedinët e Khalq (MEK), i ashtuquajturi grupi iranian i opozitës me qendër në Shqipëri. MEK, natyrisht, është bërë një grup i preferuar i skifterëve anti-Iran në Sh.B.A dhe Evropë që e shohin atë si një armë kundër qeverisë në Teheran. Por cila është domethënia e MEK në fushatën antiraniane të fuqive perëndimore? Dhe çfarë ndikimi ka pasur grupi në vendin e tij pritës, Shqipërinë?

Organizata iraniane e Muxhahedinëve Khalq (MEK) u zhvendos nga Iraku në Shqipëri në vitin 2016, duke e bërë vendin një qendër për aktivitetet anti-Iran. Masa erdhi si rezultat i përpjekjeve të administratës Obama për të përmbushur kërkesën e gjatë të Irakut për heqjen e MEK nga vendi i tyre. Pasi u zbulua se asnjë vend normal nuk ishte i gatshëm të merrte përsipër këtë grup terrorist, shteti anëtar i BE, Rumania nuk pranoi t’i priste ata, i ra Shqipërisë që të pranojë dollarët e SHBA dhe të plotësojë kërkesat amerikane. UNHCR e transferoi MEK si një entitet dhe jo si individ; si rezultat, anëtarët u sollën pa dokumente individualë dhe pa shtetësi.

Kjo gjendje e tyre i përshtatet administratës së re të Trump, e cila zbuloi retorikën e ndryshimit të regjimit të MEK. Në vitin 2017, mbështetja amerikane i mundësoi MEK të riorganizohej dhe të ndërtonte një kamp ekstraterritorial të paarritshëm për autoritetet shqiptare në të cilën ishin vendosur anëtarët e pafat. Siç pritej, MEK imponoi në mënyrë agresive qëndrimin e tij anti-Iran në politikën kombëtare, të sigurisë dhe qëndrimit mediatik të vendit përmes korrupsionit, frikësimit dhe propagandës, duke prishur vendimet e politikës së jashtme të vendit për të favorizuar kërkesat e SHBA dhe Izraelit. E njëjta sjellje e ashpër dhe e rrezikshme bëri që vendet e BE-së dhe Parlamenti Evropian të ndalojnë shumicën e aktiviteteve të MEK vitin e kaluar. Udhëheqësja Maryam Rajavi u largua nga Franca dhe ngriti selinë e saj të re në Shqipëri, kuadri i udhëheqjes së MEK zë një kat të tërë të Hotelit Ndërkombëtar në Sheshin Skënderbej në Tiranë.

Kjo zhvendosje në Shqipëri erdhi në një kohë kur Këshilli i BE-së ka miratuar hapjen e bisedimeve të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Për dallim nga Maqedonia e Veriut, Shqipëria do të duhet të tregojë përparim në një numër të konsiderueshëm cështjesh përpara fillimit të negociatave. Shqetësimet kryesore të ngritura në vendimin e Këshillit janë zbatimi i drejtësisë dhe reformave zgjedhore, lufta kundër krimit dhe korrupsionit, azilkërkuesit shqiptarë në BE, ndryshimi i ligjeve për media në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias. Nuk mund të ketë dyshim se kur sistemi i një vendi është i kalbur, pastruesit do të futen brenda. MEK janë si minjtë që përtypin copëzat e shijshme të furnizuara nga krimi dhe korrupsioni.

Situata e Gjergji Thanasi është një çështje e tillë pikë pikë. Thanasi, një gazetar hulumtues me çmime, ka paditur anëtarin e MEK-it Behzad Safari për shpifje, pasi Safari bëri akuza të paqëna ndaj tij. Cështja po zvarritet për shkak të korrupsionit në sistemin gjyqësor. Gjyqtarët hiqen, zëvendësohen, ata nuk dalin, prokurori publik nuk paraqitet, i pandehuri nuk paraqitet, avokatët mbrojtës nuk dalin, përkthyesi në gjuhën angleze nuk del. Me një sistem kaq të thyer, një qytetar i respektuar shqiptar nuk mund të marrë drejtësi kundër deklaratave shpifëse të bëra nga një anëtar pa shtetësi i një organizate terroriste.

Por, aq shkatërruese sa prania e MEK ka qenë në Shqipëri, grupi në mënyrë të pashmangshme ka luajtur një rol më të madh në përballjen e Perëndimit kundër Iranit. Në qershor 2019, Murtaza Hussain i “The Intercept” zbuloi se një grup i kontrolluar në internet po funksiononte nga kampi i mbyllur i MEK në Manez. Anëtarët e skllavëruar, të ulur pas bankave të paisjeve kompjuterikë të vjetëruara, ishin duke u përdorur për të manipuluar mesazhet e mediave sociale në Iran dhe në një shkallë globale. Hussain zbuloi se “Heshmat Alavi”, një aktivist i vetëshpallur iranian, “duket se nuk ekziston” dhe është “një personalitet i drejtuar nga një ekip njerëzish nga krahu politik i MEK”.

Heshmat Alavi është emri i një llogarie të drejtuar nga tre operativë të MEK që punojnë nga Londra. Ata drejtojnë aktivitetet në internet në Shqipëri. Ka mijëra llogari të stilit “Heshmat Alavi” të krijuara nga MEK në mediat sociale duke nxjerrë informacione të rreme, dezinformata dhe trillime të aktivistëve të vërtetë të opozitës, të cilët nuk ndajnë axhendën e MEK, as axhendën e ndryshimit të regjimit të qeverisë amerikane.

Meqenëse BE ka zvogëluar aktivitetet e saj atje, MEK ka manipuluar veten në një marrëdhënie komode simbiotike me Sekretarin e Shtetit të Sh.B.A. Luftëtarët e mediave sociale të MEK dhe faqet e saj të internetit të përhapura i bëjnë jehonë deklaratave dhe qëndrimeve ekstremiste anti-Iran të Pompeos. Si kthim, Pompeo referon keqinformimin dhe propagandën e MEK në fjalimet e tij. Edhe para goditjes së pandemisë së koronavirusit, ky pozicionim nuk ishte në avantazhin e MEK.

Në një kohë kur OBSH nxiti izolimin dhe distancimin shoqëror për të parandaluar përhapjen e virusit, udhëheqësit e MEK, duke u dashur me shpresën e kotë për ndryshimin e regjimit, i nxitën iranianët të dilnin në rrugë dhe të sulmonin policinë. Deklarata të tilla të pamatura dhe të kota në emër të ndryshimit të regjimit nuk do të harrohen apo falen nga iranianët. As MEK nuk do të pozicionohet në krah të armikut më të egër të vendit, Sh.B.A., në kohën e nevojës më të madhe, do të harrohet ose falet.

Tani që po kërkohet që e gjithë bota të punojë së bashku për të luftuar përhapjen e virusit, SH.B.A. dhe MEK gjithnjë e më shumë po zbulojnë veten sa i përket Iranit. Një izolim politik dhe moral që do të ketë pasoja serioze në të ardhmen.


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur