Ambasadori i Iranit rrëfen nga komplotin në Shqipëri për të dëmtuar lidhjet midis Teheranit dhe Evropës

Categoria: Lajme

"Ghlam Hussein Muhamed Nia”, Ambasador iranian në Shqiperi, i cili dyshohet se ka shkelur parimet diplomatike u dëbua nga Shiperia dhe u kthye në Iran , dhe thotë: Kjo ishte nje levizje e  Shqipërisë  që të dëbonte  dy diplomatë iranianë nga skenari amerikan-zionist dhe për të minuar marrëdhëniet midis Iranit dhe Evropës.

 

Ambasadori i Iranit në Shqipëri, duke iu referuar gjithashtu pretendimit të Tiranës për shkelje të rregullave diplomatike nga ambasada iraniane, tha se qeveria shqiptare nuk mund të deklarojë se ambasadori iranian është tërhequr nga kuadri i masave të miratuara dhe misionet diplomatike dhe se ne gjithmonë kemi vepruar në përputhje me rregullat ndërkombëtare.

 

Ai vuri në dukje se marrëdhënia midis Iranit dhe Shqipërisë ishte në rritje dhe mbështetësit radikal të Muxhahedinve khalk në Shtetet e Bashkuara dhe regjimi sionist janë të shqetësuar për të ardhmen e këtij grupi në vend. Pikëpamjet e grupit ishin të njëanshme në gjirin midis qeverive dhe kombeve dhe natyrisht të shqetësuar për lidhjet në rritje midis Iranit dhe Shqipërisë.

 

 Korrespondenti I Lajmeve IRNA, në lidhje me zhvillimet në marrëdhëniet midis Iranit dhe Shqipërisë dhe pretendimet e bëra nga autoritetet shqiptare, ka folur me Ghlom Hossein Muhamed Nia, ish-ambasadori iranian në kete Shtet i cili thote sic po e sjellim me poshte:

**IRNA: Si ambasador I Iranit ne Shqiperi si e vlerësoni ju masën e marre të qeverisë Shqiptare per shkarkimin tuaj nga posti më i lartë si diplomatik i Iranit?

**Muhamed Nia: Për fat të keq, qeveria shqiptare bëri një gabim shumë të madh, i cili bëri një marrëveshje bazuar në skenarin amerikan-sionist, dhe u bazua ne kete skenar, dhe mund të interpretohej pasi qeveria shqiptare ishte viktimë e këtij skenari. Është e qartë se qeveria amerikane dhe regjimi sionist luajtën një rol të drejtpërdrejtë në nxitjen dhe shkarkimin e ambasadorit iranian në Shqipëri.

Presidenti i Shteteve të Bashkuara i dërgoi një letër falënderimi kryeministrit shqiptar më 14 dhjetor, ndërkohë, Ministria e Jashtme shqiptare me 19 dhjetor lëshoi një urdhër për të dëbuar Ambasadorin dhe nje diplomatë tjerë iranianë. Domethen pesë ditë përpara njoftimit të ministrisë së jashtme shqiptare per largimin e ambasadorit nga Shqiperia, ai gjithashtu intervistoi kryeministrin e regjimit sionist dhe njoftoi se vizita e tij në Shqipëri ishte e kushtëzuar me faktin se ambasadori iranian nuk do të ishte i pranishëm në këtë vend. Kjo është, një skenar i përcaktuar mirë që konfirmoi një qëllim të veçantë.

Qëllimi i këtij veprimi është të shkatërrojë marrëdhëniet midis Iranit dhe Bashkimit Europian  që Tramp dhe regjimi sionist kanë bërë për dështimet dhe humbjen e tyre.

**IRNA: Cilat janë qëllimet dhe synimet e figurave radikale në Shtetet e Bashkuara, grupi i Muxhahedinve khalk dhe regjimi sionist në prishjen e marrëdhënieve midis Iranit dhe Shqiperis? Kohët e fundit, Danimarka dhe Franca gjithashtu pretenduan se agjentët iranianë kishin kryer akte terroriste. Cili është qëllimi i këtyre pretendimeve?

**Muhamed Nia: Objektivi kryesor i skenarëve që kanë të bëjnë me Iranin, si në Shqipëri ashtu edhe në vende të tjera, është të përballet me përpjekjet që janë bërë për të ruajtur paqen. Natyrisht që nga momenti i bisedimeve që po shërbeja si anëtar i ekipit negociator bërthamor, ne përjetuam përpjekje ekstreme nga figura ekstremiste në Shtetet e Bashkuara dhe  regjimi sionist. Këto veprime kanë dështuar.

Ata bënë të gjitha përpjekjet për të dënuar Iranin, sigurisht që nuk ja arritën, edhe pas tërheqjes së njëanshme dhe të paarsyeshme te Tramp, të gjitha përpjekjet për ta shkatërruar atë dështuan. Armiku nuk do të dëmtojë veprimet e tij për të minuar marrëdhëniet midis Iranit dhe Evropës dhe u përpoq të minojë marrëdhëniet Iran-Shqipëri me pretendimet e sigurisë.

** IRNA: Shqipëria pretendon se ambasadori i Iranit ka shkelur parimet diplomatike?

**Muhamed Nia: Shkelja e rregullave doganore dhe diplomatike refuzohen fuqimisht nga Republika Islamike e Iranit. Kjo akuzë nuk është vetëm një pretendim i rremë, por një akuzë fëmijësh.

Qeveria shqiptare e di se aktivitetet e ambasadës iraniane kanë qenë të lidhura vetëm me këtë Shtet. Në të njëjtën natë kur filloi fushata e propagandës negative mediatike, unë isha i ftuar në një darke diplomatike, madje edhe ditët e ardhshme morëm korrespondencë nga qeveria shqiptare. Domethen ambasada dhe ambasadori nuk janë hequr nga kuadri i detyrave diplomatike.

Qeveria shqiptare nuk mund të shpallë një gjë që ambasadori iranian është tërhequr nga korniza e masave të miratuara dhe konventës diplomatike.

** IRNA: Cilat janë shqetësimet e njerëzve si Tramp, Bolton dhe zyrtarë sionistë për zhvillimin e marrëdhënieve të Iranit me vendet evropiane, duke përfshirë Shqipërinë?

** Muhamed Nia: Arsyeja kryesore është grupi dhe sekti terrorist i Muxbahidve khalk. Pikëpamjet e grupit ishin një çështje jete dhe një ndarje midis qeverive dhe kombeve dhe natyrisht të shqetësuar rreth zhvillimit të marrëdhënieve midis qeveris dhe kombit iranian dhe atij shqiptar dhe gjatë 27 muajve që unë isha përgjegjës për marrëdhëniet midis Iranit dhe Shqipërisë, jane ndërmorë hapa të mëdha dhe të mirë  në marrëdhëniet dypalëshe.

Për herë të parë në historinë e marrëdhënieve dypalëshe, Ministri i Jashtëm shqiptar ka udhëtuar në Iran, dhe për herë të parë dy agjencitë e lajmeve IRNA dhe Agjencia Shtetërore e Lajmeve Shqiptare nënshkruan një marreveshje  mirëkuptimi dhe Komiteti i Çështjeve Ekonomike të Dhomës së Tregtisë Iraniane udhëtoi për në Shqipëri dhe nënshkroi një marrëveshje bashkëpunimi me palën shqiptare. Edhe në fushën e sportit, zyrtarët e Shoqatës së Futbollit Shqiptare udhëtuan në Iran dhe nënshkruan kontratën.

Këto përpjekje nuk ishin në përputhje me përpjekjet e Muxhahidve khalk për të krijuar boshllëqe midis kombeve dhe qeverive.

Nga ana tjetër, shumica e popullsisë shqiptare janë muslimanë dhe një pjesë e konsiderueshme e tyre janë nga mbështetësit e Ahlul-Beit (AS) dhe kanë grupe fetare me Iranin.

**IRNA: Disa media e lidhën shkarkimin e ambasadorit të Iranit me subjektin e konkurrencës sionist dhe shqiptare të futbollit?

** Muhamed Nia: Kjo pyetje i referohet një nga linjat e lajmeve të ndjekura nga një zëdhënës i Ministrisë së Jashtme të Shqipërisë. Një nga akuzat kundër ambasadorit dhe mbrojtësit të Iranit u njoftua nga skuadrat sioniste dhe Shqiptare. Ky lajm është një akt qesharak dhe i përulur.

Intervista e zëdhënëses së ministrisë së jashtme shqiptare tregon qe ky lajm është angazhimi me shtetet e tjera", përfshirë regjimin sionist. Pas kësaj, disa media shqiptare kontaktuan regjimin sionist bashkë me ministrinë e jashtme shqiptare për t'i bindur ata të shkarkonin ambasadorin në një ndeshje futbolli të luajtur mes regjimit sionist dhe Shqipërisë dy vjet më parë.

Ky konkurs u mbajt në tetor 1395, kur i paraqita kredencialet e mia presidentit të vendit tim dhe u caktua të mbahej në qytetin e Ebasanit dhe më vonë u transferua në qytetin e Ekuadorit për arsye sigurie, duke përfshirë edhe praninë e grupeve ISIL dhe takfiri. Parimi i këtij vlerësimi ende nuk është vërtetuar, por më vonë u njoftua se 20 persona u arrestuan në këtë zonë, të cilët ishin qytetarë të Shqipërisë dhe Kosovës dhe debati përfundoi.

Në fund të fjalës së tij në deklaratën e Departamentit të Shtetit, ai tha: Deklarata e zëdhënësit të Ministrisë së Jashtme ishte një deklaratë e përgjithshme mbi politikat dhe qëndrimin e Iranit, dhe u përgjigj në anën shqiptare. Sigurisht, aparati i politikës së jashtme iraniane dhe sistemi do të merrnin vendime të përshtatshme.

 

 

 


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur