Siguria në Shqipëri dhe Ballkan nën këmbët e terroristeve

Categoria: Lajme

Anëtarët e MEK që supozohet  se kanë vjedhur disa nga armët e vitit 1997 në Shqipëri dhe gjithashtu një histori vjedhjeje armësh nga Irani. Ata pas fitores së Revolucionit Islamik në Iran, kryen sulme të shumta ndaj kazermave, stacioneve të policisë dhe qendrave ushtarake dhe vodhën një numër të madh armësh, të cilat i përdorën për të rritur atentatet dhe operacionet kundër qytetarëve dhe zyrtarëve iranianë

Në një raport lajmesh të Habilian, studiuesi dhe aktivisti amerikan i të drejtave të njeriut, Robert fantina ka tërheq vëmendjen për sasinë jashtëzakonisht të madhe të armëve të vjedhura në Shqipëri dhe rrezikun që ka nëse këto armë të vjedhura mund të shtjerë në dorë  grupit  terrorist (hipokritve). Fantina, në këtë raport të botuar në bazën e të dhënave analitike Globale Research Kanada, duke iu referuar historisë së veprimtarive ushtarake dhe terroriste të hipokritëve, ai e konsideroi këtë çështje shumë të rëndësishme për armët e vjedhura në Shqipëri nëse janë në duart e anëtarëve të këtij grupi. Ai paralajmëron për implikimet e sigurisë që kjo mund të këtë për Shqipërinë dhe Ballkanin.

Kur qindra mijëra armë dhe eksplozivë të një vendi të vogël, janë në mënyrë të paligjshme në duart e qytetarëve kjo do të thotë që vendi është në një depo baruti dhe tensioni ose gabimi më i vogël mund të bëjë që ajo depo e barutit të shpërthejë.

Kjo është situata aktuale në Shqipëri. Gjatë luftës civile të vendit në vitin 1997, depot ushtarake u plaçkitën dhe më shumë se 650 mij lloje të ndryshme armësh, 1.5 miliard fishekë, 3.5 milion granata dhe nje milion mina tokësore u vodhën nga bandat kriminale dhe Ushtria Çlirimtare e Kosovës.

Qeveria shqiptare po proteston për të zgjidhur problemin, ose të paktën për ta letsuar. Që nga viti 1997, qeveria Shqiptare ka shpallur amnisti tri herë që të dorëzohen  armët e vjedhura (amnistia e katërt është prezantuar kohët e fundit)  . Sidoqoftë, vetëm 40 përqind  (nuk mund të përcaktohet saktësisht) nga armët e kthyera dhe ato të shkatërruara, ka akoma 200 mij ose 325 mij armë që janë në duart e bandave kriminale. Mediat shqiptare kanë raportuar më parë se disa nga armët e kontrabanduara në Maqedoni, Kosovë, Mal të Zi, Greqi dhe Itali mund të kenë qenë nga të njëjta armë. Dhe ata besojnë se prej më shumë se dy dekadash, këto armë janë ende duke u importuar në vendet fqinje të Shqipërisë, përkatësisht Greqi dhe Itali.

Qytetarët shqiptarë dy dekada më parë,  përjetuan luftën e tmerrshme dhe dhunën në vendin e tyre ku u vran më shumë se 2 mij njerëz dhe mijëra të tjerë mbetën rrugve pa shtëptë e tyre. Qytetarët e këtij vendi nuk duan të përsërisin të kaluarën dhe të bëhen një qendër krize në rajon dhe të vuajn pasojat politike dhe të sigurisë.

Në rrethana të tilla, Abi Espahio, një gazetar shqiptar dhe analist i pavarur për Azinë Qendrore dhe Ballkanin Perëndimor, ka paralajmëruar se ky numër i pacaktuar armësh mund të jenë në duart e grupve terroriste. Gazetari ishte i brengosur për mundësinë që ka që MKO të mund të shtjerë në duarë këto armë dhe rrezikun e armatosjes së tyre.

MEK është një grup terrorist që kërkon të përmbysë qeverinë iraniane dhe ta zëvendësojë atë me një qeveri që përkulet para kërkesave të SHBA-së. Organizata Muxhahedin Khelk është përgjegjëse për vdekjet e mijëra iranianëve në vitet e fundit. Kjo organizata, e vendosur tani në Shqipëri, ka qenë më parë e vendosur në Irak.

Anëtarët e MEK, që besohet se kanë në duar disa nga armët e vjedhura në Shqipëri në vitin 1997, gjithashtu kanë një histori vjedhje armësh nga Irani. Pas fitores së Revolucionit Islamik në Iran në 1979, ata kryen sulme të shumta në kazermat, stacionet e policisë dhe bazat ushtarake dhe vodhën një numër të madh armësh, të cilat i përdorën për të rritur atentatet dhe operacionet kundër qytetarëve dhe zyrtarëve iranianë.

Nga viti 2013 deri në vitin 2016, pas viteve të përpjekjeve nga qeveria Irakiane dhe aktivistët e saj socialë dhe politikë, Muxhahedinët u dëbuan nga Iraku. Pak vende ishin të gatshme të pranonin strehim e Moxhahedinëve në vendin e tyre, derisa grupi u zhvendos përfundimisht në Shqipëri me mbështetjen e SHBA-së. Ky ishte një zhvillim interesant; Sepse MEK është një organizatë militante që u çarmatos me forcë nga Shtetet e Bashkuara në 2003 pas okupimit të Irakut. Përveç kësaj, 16 bazat ushtarake të siguruara nga Sadam Hussein, ish-diktatori i Irakut, u morën përsëri prej tyre dhe iu dorëzuan ushtrisë irakene. Shtetet e Bashkuara e mbështetën grupin vetëm për shkak të armiqësisë së tij me Iranin.

Gjithashtu, MEK pas vitit 2003 që ishte vendosur në një kamp ushtarak të quajtur Ashraf në në provincën Diyala të Irakut, e cila ishte një nga qendrat kryesore të organizatës terroriste al-Kaeda. Muxhahedinët ishin në gjendje të krijonin kontakte të rëndësishme me terroristët ekstremistë të huaj që kishin hyrë në Irak dhe u siguruan atyre një informacion të pasur në terren. Ata gjithashtu veçuan një pjesë të Kampit Ashraf për trajnim ushtarak dhe luftarak për terroristët.

Kam shumë frikë se anëtarët e MEK-ut, që  kanë formime të konsiderueshme në trajnimin ushtarak dhe përdorimin e armëve, që mund të kenë marrë dhe përdorin armë të paligjshme në Shqipëri për qëllimet e tyre. Edhe pse aftësia e tyre për të arritur këto qëllime është shumë e vogël, por duke u përpjekur ta arrijnë këtë qëllim, ato mund të shkaktojnë trazira dhe telashe të mëdha.

Dyfishimi i këtij rreziku është se Shqipëria është një vatër e kontrabandës së armëve në Ballkan dhe blerja e sasive të mëdha të armëve nga Muxhahidët me bazë në vend nuk është e komplikuar.

Përfshirja e Muxhahedinëve si në epokën e Sadamit ashtu edhe në tensionet politike pas-Sadamit në Irak tregon se MEK duhet të konsiderohet dhe kontrollohet si një kërcënim i mundshëm për çdo vend ku hyn. Çdo masë anti-siguri e Moxhahedinve mund të ketë efekte negative në sigurinë e këtij rajoni.

Ekzistojnë gjithashtu prova të qarta të veprimtarive të dhunshme të grupit; Aq sa dhe Twitter-i pezulloi përkohësisht një nga llogaritë e drejtuesit të grupit dhe kufizoi aktivitetet e tij.

Prania e ekstremistëve xhihadistë në Shqipëri, veçanërisht në juglindje, përhapja masive e grupeve mafioze që blejnë dhe shesin armë dhe narkotikë, dhe shtimi i MEK në këtë kombinim të rrezikshëm në vend, rrezikojnë më tej sigurinë e të gjithë qytetarëve dhe paqëndrueshmërinë e mëtejshme të kësaj zone.

Mbështetja aktuale e Shteteve të Bashkuara për MEK duhet të marrë fund. Pa këtë mbështetje, MEK nuk do të jetë në gjendje të vazhdojë aktivitetet e saj në Shqipëri dhe rreziku i aktiviteteve terroriste nga anëtarët e tij do të ulet ndjeshëm.


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur