Raport I Ministrise se Jashtme te Amerikes 2004

Categoria: Dokumente

Keto  raporte  jane  paraqitur  sipas  kapitullit  22  te  kodit  te  SHBA , neni  2656(f) ,qe  e  obligon MInistrine e  Jashtme  qe ti  dorezoje   kongresit  nje  raport  vjetor  mbi  terrorizmin ( e  atyre  grupeve  dhe  shteteve qe  perputhen  me  nenin  (a) (1)  dhe  (2)   )

Burimi:
www.state.gov/documents/organization/45323.pdf

Kapitulli 6 Grupet  terroriste, kap. 22  I  SHBA,neni  2656 f,qe  e  detyron  ministrine  e  jashtme  t’I  jap kongresit  nje  raport  vjetor  . Raporti duhet të përfshijë informacion në lidhje me grupet terroriste dhe grupeve që mbulojnë çdo grup terrorist përgjegjës për rrëmbimin dhe vrasjen e qytetarëve amerikanë në pesë vitet e fundit. Raporti duhet të përfshijë informacion në lidhje me grupet terroriste dhe grupeve që mbulojnë çdo grup terrorist përgjegjës për rrëmbimin dhe vrasjen e qytetarëve amerikanë në pesë vitet e fundit. Ne  raport  duhet  te  jene  gjithashtu  edhe  grupet  qe  njhen  per mbeshtetjen financiare  te  terrorizmit  nepermjet  shteteve  qe  I  mbrojne  ata (terroristet)   dhe  c’do  grup terrorist  nderkombetar  qe  percaktohet  nga  ministri  I  jashtem.    . . .  Organizata  Moxhahidine  Khalgh qe njihet  gjithashtu  edhe  me  emrat; Ushtria  Clirimtare Kombetare  e  Iranit, Keshilli  Kombetar  I  Rezistences,  Keshilli  Kombetar  I  Rezistences  se  Iranit  dhe  Shoqata  e  Studenteve   Musliman  te  Iranit. Filosofia  e  Moxhahidine  Khalgh  eshte  nje  lloj  perzierje  e  Marksizmit  me  Islamin.
Kjo  Organizate   qe  u  formua  ndermjet  viteve  1960-1970, pas  Revolucionit  Islamik  te  1979-es  u  largua  nga  Irani  dhe  ne  fund  te  viteve  1980  mbeshtetjen  e  saj  kryesore  e  gjeti  te  regjimi  I  Sadam  Hysenit. Moxhahidine  Khalgh   sulmet  kunder  perendimit  I  ka  bere  para Revolucionit  Islamik. Qe  prej  asaj  kohe  ka  kryre  sulme  terroriste  kunder  interesave  te  regjimit  klerikal  Brenda  dhe  jashte  Iranit. Moxhahidine  Khalgh  e  mbeshtesin  dhe  perkrahin  permbysjen  dhe  rrezimin  e  Qeverise  se  Iranit  dhe zevendesimin  e  saj  me  udheheqjen  e  vete  grupit.Aktivitetet  e grupit kunder  Qeverise  Iraniane, konsitojne  ne propogandat  e  tyre  kunder  Iranit  dhe  nganjehere  ne  perdorimin  e   terrorizmit. Gjate  viteve  1970,kane  vrare  personelin  ushtarak  dhe  civil  Amerikane  dhe  ne  vitin  1979(13 Aban,1357) kane  mbeshtetur  okupacionin  e  Ambasades  Amerikane  ne  Teheran.Ne  vitin  1981(1360), Moxhahidine Khalgh   shperthyen  bomba  ne  zyren  e  Partise  Repuplikane  Islame  dhe  Kryeministrise  coi  ne  vrasjen  e  shtatedhjete  zyrtareve  te  larte  Iranian si; Ajetullah  Muhammed  Beheshti, Muhammed-Ali  Raxhai  dhe  Muhammed –Xhevad  Bahonar.
Nga  fundi  I  luftes  Iran-Irak  qe u  zhvillua  nga  viti  1980  deri  ne  1988 (1359-1368), Bagdadi  e  armatosi  Muxhahidine  Khalgh  me  arme  luftarake  dhe  I  dergoi  te  luftojne  kunder  forcave  Iraniane.Ne  vitin 1991(1370),Moxhahidine  Khalgh I ndihmuan      qeverise  se  Irakut  per  te  shtypur  kryengritjet  kurde  dhe  Shiite  te  Irakut  Verior  dhe  Jugor. Ne  Prill  te  1992(Ferverdin ,1371), Muxhahidine  Khakgh  vune  ne  shenjester  zyrtaret  kryesore  ushtrak  dhe  vrane  zevendes  shefin  e  Shtabit  te Bashkuar te  Forcave  te  Armatosura  te  Iranit.Ne  Prill  te  2000(Ferverdin, 1379),Moxhahidine  Khalgh  u perpoqen  per  ta vrare  Komandantin  e  Rezidences  Nasr.Kjo (Rezinca  Nases)   eshte  Rezidenca  e  Komisionit  ne  Teheran ,qe  eshte  pergjegjese  per  koordinimin  e  politikave  ne  Irak.
Ne  Shkurt  te  vitit  2000 (1378), grupi e  shtoi  intesivitetin  e  operacioneve  kunder  Iranit   dhe  beri  diasa  sulme  kunder  tij.Njeri  nga  keto  sulme  ishte  sulmi  me  mortaja  kunder  Rezidences   se  Udheheqjes  ne  Teheran  brenda  se  ciles  ndodhen  zyrat  e   Rehberit  dhe  Presidentit  te  Iranit.Ne  vitin  2000-2001 (1379-1380), u  angazhua  ne  sulme  te  vazhdueshme  dhe  te  befasishme  me  mortaja  kunder  Ushtrise  Iraniane,Forcave  te  Rendit (policore)  dhe  ndertesave  qeveritare ne  afersi  te  kufirit  Iran-Irak. Megjithate aktet  terroriste  te  Muxhahidine  Khalgh,  nga  fundi  I  vitit  2001  u  pakesuan.Pasi  forcat  e  koalicionit  bombarduan  seline  e  Moxhahidine  Khalgh, udheheqja  e  Moxhahidine  Khalgh  I  urdheroi  anetaret  e  saj  qe  te  mos  benin   rezistence  ndaj  forcave  te  koalicionit  dhe  ne  Maj  te  vitit  2003 (Ordibehesht 1382) u  nenshkrya  nje  marreveshje  armepushimi. Aktualisht, me  shume  se  3000  anetare  te  Muxhahidine  Khalgh  jane izoluar  ne  kampin  e  Eshrefit.Ky  kamp  I  selise  kryesore  te  Muxhahidineve  Khalgh  ndodhet  veri  te  Bagdadit  dhe  eshte  nen  kontrollin  e  forcave  te  koalicionit  ndersa  statusi  I  mbrojtjes  personale  ka mbetur  ne  Konventen  e  Gjeneves.  Sipas  njerit  prej  kushteve te  armepushimit,grupi  I  dorezoi  armet  e  veta  si;  tanket, automjetet  e  blinduara  dhe   artilerine  e  rende.Nje  numer  I  konsiderueshem  I personelit  te  Moxhahidine  Khalgh  jane  terhequr  nga  Eshrefi  dhe  nje  numer  I  madh  I tyre  jane  kthyer  vullnetarisht  ne  Iran.

-Vendi / Zona  e  Operacioneve

Ne vitin 1980, udheheqesit  e  Moxhahidine  Khalgh  u  detyruan  qe  te  shkojne  ne  France. Me vendosjen  ne  Irak ne  vitin  1987 (1366), pothuajse  te  gjitha  njesite  e  armatosura  te  ketij  grupi  u  vendosen  ne  pozicione te  fortifikuara  afer kufirit  te  Iranit.Qe  prej  operacionit  Liria  e  Irakut, shumica e  grupit  jane  izoluar  ne  kampin  e  Eshrefit,megjithese  vazhdon te  mbeshtetet  nga  ithtaret  dhe ndermjetesit  qe  jane  shperndare ne  Europe  dhe  Ameriken  Veriore. Grupi ,para  operacioneve Liria  e  Irakut ,mbeshtetjen  ushtarake  dhe  ndihmat financiare I  merrte  nga  ish  regjimi  Irakien.Muxhahidine  Khalgh gjitashtu  ka  shfrytezuar  organizatat  e  fshehta  per  te  mbledhur  ndihma  nga  bashkesite e  debuara  iraniane.


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur