Fokusimi I WikiLeaks Mbi Moxhahidine Khalgh

Categoria: Dokumente

Qendra  e  <<WikiLeaks >>  qe  me  zbulimin e  ceshtjeve  te  fshehta  nga  bota  e  politikes  eshte  e  njohur,  ne  nje  raport   eshte  marre  me  zbulimin  e  ujdive  te  qeveritareve  Amerikane   qe  ne  te   flitet  shume  mbi  Munafikinet (hipokritet)  te  njohur  si  Muxhahidine  Khalgh. Ky  artikull ,  eshte  nje  perkthim  nga  raportet  WikiLeaks  qe  ne  te  flitet  rreth  rreth  grupit  terrorist  te Munafikineve (Muxhahidine  Khalgh) .

Fjalet  e  <<Jeffrey  Feltman>> , Zevendes-drejtor   I  Ceshtjeve  te  Lindjes  se Afert  I  Ministrise  se  Jashtme  Amerikane , rreth   Organizates   (15  Dhjetor  2010)

“ Me 14  Dhjetor   <<   Vixhdan  Selim  >>,  Ministri  Irakien  I  Te  Drejtave  Te  Njeriut , ne nje  takim  me  Jeffry  Feltman , Zevendes-drejtor  I  Ceshtjeve  te  Lindjes  se  Afert  I  MInistrise  se  Jashtme  Amerikane ,  shprehu  shqetesim  nga  te perfshirit  ne  konfliktin  mes  Qeverise  se  Irakut  dhe  Organizates  sepse  sipas  fjaleve  te  tij  shume  nga   qeveritaret    Irakiene,pavaresisht  dobise  se  ketij  veprimi, perseri  deshirojne  rivendosjen  e  Organizates, por  edhe  Organizata  duke  mbajtur  anetaret  ne  kampet  e  Eshrefit   perkunder  deshirave  te  tyre, po  I  shkelin  te  drejtat  e  njeriut. Banoret  e Eshrefit  << kane deklaruar  demet  fizike  dhe  psikologjike  te  kryera  nga  Organizata >>. << Trupat  e  Organizates  gjithashtu  gjate  nates  po  vazhdojne  me  ushtrimet  e  taktikave  dhe  stervitjeve  luftarake.>>

Deklaratat  e  Anetareve  te  Arratisur  te  Organizates  rreth  jetes  se  tyre  ne  Eshref  dhe  rivendosjes  (18  Shtator  2009)

<< Shume  nga  anetaret  kane  rrefyer  mbi  demet  fizike  dhe  psikologjike  te  kryera  nga  Organizata  si  dhe  kane  pranuar  opinionin  aktual  ne  lidhje  me  te   se  eshte  nje  Organizate  kult qe  qendron  duke  mbajtur  nen  kontroll  anetaret  dhe   ata  te   cilet  jane  mashtruar  nga  premtime  te  rreme  dhe  jane derguar ne Eshref.>>
<< Pothuajse te gjithe anetaret e arratisur te Organizates ne shpjegimet e tyre mbi kampin e Eshrefit kane thene se e kishin ndjere tradhetine e Organizates ndaj tyre  dhe se nepermjet poshterimeve fizike dhe psikologjike I frikesonte ata.NJeri nga anetaret meshkuj te Organizates ka kerkuar ndihme per te rimarre(terhequr) dokumentat si pasaporten dhe karten e identitetit  Iraniane nga Organizata.>>
<<Shume nga anetaret e arratisur te Organizates  pretendojne dhunime fizike dhe psikologjike nga ana e Organizates si burgimet ne burgjet e Organizates ne Eshref.>>I ulur ne karrocen e invalideve  dhe I nervozuar ai vazhdon e thote se <<Organizata na neperkembte dhe perdhoste dhe na kercenonte se nese nuk pranonim anetaresimin ne Organizate do tena dorezonte tek regjimi I Sadamit.>>
Nje nga anetaret e Organizates qe kishte 20 vjet ne kampin e Eshrefit dhe pas <<zbulimit te genjeshtrave te Organizates>>  ishte larguar nga Eshrefi,Organizaten e konsideron si  << Organizata me e peshtire dhe e devijuar e botes.>>

-Lajme te reja nga Organizata: Pohimet e anetareve te larguar te Organizates mbi planin alternativ (ne rast emergjence) te Organizates per vetevrasje kolektive.(15 Janar  2009).
<< Nje pjese e  arratisur nga kampi Eshrefit,baza e Organizates ne Irak ,deklaroi se udheheqja e Grupit ne kampin e Eshrefit  eshte e angazhuar ne detyrimin  e banoreve te kampit  per te bere vetevrasje si kundershtim i ndonje arrestimi te mundshem i cdo njerit prej  banoreve te Eshrefit.>>
<<Moxhahidinet  pretendojne se ne vitin 2003  te gjitha armet e tyre ia kane dorezuar forcave Amerikane dhe se baza e tyre ndodhej  96 kilometra jashte Bagdadit afer nje fshati Irakien te mbipopulluar deri ne afersi  te  garnizonit ushtarak. Banoret e ketij kampi  deri ne fundin e vitit 2008 vishnin uniforma ushtarake dhe  valevitnin  flamurin e  para Revolucionit Islamik te Iranit. Gjithashtu sipas raportit te forcave Amerikane te vendosura ne bazen e “ Grizzly  (FOB)  Base  Operating  Forward”  qe ndodhej  afer  kampit  (te muxhahidineve),  forcat  e  Organizates  vazhdojne me   ushtrimet e  teknikave  ushtarake  dhe stervitje  ne  erresiren  e  nates.>>

--Heqja  e  (anullimi  I ) sanksioneve  te Bashkimit  Europian ndaj  Organizates  ;
Kerkesa  per  ndihme  e  Keshillit te  BE-se  nga  Amerika (27  Dhjetor  2009)

<< Sipas  nje  hetimi  te  brendshem,Franca ka bere  kerkese   serioze  nga  BE  per  rihartimin  e  listes  dhe  ka  apeluar  mbi  vendimin  e  Gjykates  se  BE-se   te  dates  4  Dhjetor.Belgjika  qe zakonisht ne qarqet vendimmarrese I mbron haptazi te drejtat e njeriut,ka shtruar shqetesimin mbi ceshtjen e sigurise.Prandaj  pavaresisht dyshimeve te  Anglise  ose  shteteve  te tjera,Franca  nuk do mbetet vetem ne kete ceshtje.>>
<<Pastaj   [ Shefi  I Sekretariatit te Keshillit te  BE ]  Kuper  deklaroi  se  anetaret  e BE-se  sigurisht  qe  Organizaten e  konsiderojne   nje  grup  terrorist, por  ky  Union  per ta futur  Organizaten ne listen e grupeve terroriste ,duhet qe vendimin e vet ta mbeshtesi mbi << burime kompetente .>> Kuperi  Drejtorit  te  Komitetit Amerikan te  BE-se ,I propozoi qe  shteti I Amerikes  ti kerkoj  BE-se qe pas nje  ekzaminimi  te  serishem,ta vendosi  Organizaten  ne  listen e  vet  te  terrorizmit.

Iran  : Perkrahesit  e  Organizates  kane  per qellim  qe ne emer te banoreve te  Kampit  te  Eshrefit,te Anglise dhe Amerikes, t’I  bejne  presion  Gjykates Nderkombetare te Drejtesise (2  Mars,2009)

<<Pershkrimi  I pozites  se  Organizates  dhe  perkrahesve  te  saj  si  gjithmone  eshte  I ekzagjeruar  dhe  I  shtremberuar. Grupi  I  << Monitorimit te Iranit  dhe  Londres>> nuk  kane bere  perpjekje  per  bashkepunim  me  mbeshtetesit  dhe  anetaret  e  Organizates,por    Ministrin e  Jashtme  Angleze  e kane infomuar se qeveria  Amerikane ka pergjegjesine  e  drejtimit  te  pergjithshem  te  kampit  te  Eshrefit.Megjithate  ,Organizata  akoma  eshte  nje  ceshtje  nga  e  cila    organet  e  larta  te  qeverise  Angleze  jane  te  lodhur  dhe  nervozuar   dhe  se  vetem  nga  te  mbeshteturit  e  SHBA-s  kunder  Organizates  jane pafundesisht  te  gezuar.>>

Te  pranuarit  e  pergjegjesise  se  kampit  te  Eshrefit  nepermjet  Qeverise  se  Irakut  qe  nga  fillimi  I  Janarit; Fillimi  I  transeferimit  te  sigurise (22  Dhjetor,2008 )

Ambasada e  Amerikes  ne  Bagdat  shpalli  se  : Te  hequrit  e  Organizates  nga  lista  e terroristeve  e  terroristeve.
<<  Ndersa  Washingtoni  eshte  duke  shqyrtuar  heqjen  ose  lenien  e  Organizates  ne  listen  e terrorizmit, per  shkak  te  konflikteve  qe  Ambasada  e  Amerikes  ka  me  Organizaten  ne  kampin e  Eshrefit ,sipas opinionit  tone  eshte  shume  e rendesishme  qe  Organizata  te  mbahet ne  kete  liste.Heqja  e  Organizates  nga  lista  e  terrorizmit  mund  te  rrezikoje  bashkepunimin  tone  me  Shtetin  e   Irakut  ( shtetin  qe  Organizaten e  konsideron  terroriste )  dhe  [ banoreve  te  kampit  te  Eshrefit ]   perpiqet  qe  t’ia  vonoje  pecaktimin  e  statusit  te  tyre  ligjor

--Vijimi  I  mbajtjes  se  Munafikineve  ne  listen  e grupeve  terroriste  (FTO)   nga   ana  e  Amerikes   ( 8  Janar, 2OO8 )

 Ministrja  e  jashtme  e  Amerikes  << Condoleezza  Rice >>   konstatoi  se  ;  1- Organizata  akoma  eshte nje Organizate e huaj,  2-merret  me  aktivitete terroriste  dhe  terrorizem  apo  ka potencialin dhe  synimin  per  vepra  te  tilla  te  percaktuara  ne  ligjet  perkatese  dhe   3- veprat  terroriste  apo  terrorizmi  I  ketij  grupi, e  kercenon   sigurine  kombetare  te  Amerikes  apo  shtetasve  te saj. Krahas  kesaj , Rice arriti  ne  perfundimin  se  siguria  kombetare  e  Amerikes  nuk  (s’mund  te)  zhduket  vetvetiu (pa  e  cenuar  dikush), prandaj  vendosi  qe  emrin  e  Organizates  ta  mbaje  ne  listen  e  Organizatave  Terroriste. Ky vendim  hyri  ne  fuqi  qe  nga  data  e  nenshkrimit  te  tij  me  7  Janar,2009.>>
<< Ne ,duke  duke  pasur  parasysh  te  kaluaren  terroriste  te  Organizates  si  dhe  abuzimin  me  shume  shume  nga  anetaret  e saje, nuk  e  konsiderojme  mbeshtetese  apo  mbrojtese  te  denje  si  te  demokracise  ashtu  edhe  te te  drejtave  te  njeriut  ne  Iran.Megjithese  kemi  shqetesime  serioze  rreth  politikave  te  Qeverise  Iraniane,por  ne  asnje  rrethane  dhe   kusht  nuk  I tolerojme  apo  anashkalojme  aktet  terroriste.>>
<<Megjithate ,duhet  te  theksohet  kjo  pike  e rendesishme  se;  mbeshtetja  e  Organizates  per  demokraci  dhe  te  drejtat  e  njeriut  ne  Iran dhe  pikepamja  jone  ne  lidhje  me  pavlefshmerine  e  kesaj  mbeshtetje,nuk  ka  lidhje  me  vendimin  e  ministrit  te  jashtem.>>
<< Megjithese  Organizata  e  prezanton  veten  publikisht  si  alternative  demokratike  per   sundimin  aktual  te  Teheranit,por  karakteristikat  sektariste  te  kesaj  organizate ne  abuzimin fizik  dhe  psikologjik  me  anetaret  e  saj,na  japin  nje  foto (deshmi)  te ketij  pretendimi  (akuze). Organizata, nen   udheheqjen  e  bashkeshorteve   Mas’ud   dhe   Merjem   Raxhevi, eshte  nje  Organizate qe fuqimisht  eshte  nen  udheheqjen  dhe  menaxhimin  e  grave  dhe    flet  mbi  barazine  e  burrit  dhe  gruas, por  qe  ka  deshtuar  ne  respektimin  e  te  drejtave  minimale  te  njeriut  ndaj  anetareve  te  saj  si  meshkuj  ashtu  edhe  femra.Sipas  ligjeve  ushtarake  te  Organizates, anetaret     divorcoheshin  me  force  dhe  c’do  lloj  shoqerie  e  zakonshme  apo  private  burre-grua  ,ishte  e  ndaluar  per  ta  nderkohe  qe  vete  Mas’udi  dhe  Merjemi  ishin  te  martuar  bashke. Ne  kampin  e  Eshrefit  nuk  jeton  asnje  femi. Anetaret  e  arratisur  te  Organizates,kane  histori  te  shumta  dhe   rrefejne  (pranojne,pohojne)  per   seanca  sistematike  te  frikesimit (kercenimit,presionit )  ndaj  tyre,heqjes  se  detyruar  te  mitrave , shperlarje  truri  dhe  ndarje  nga  anetaret  e  familjes.>>
<<  Miti  me  I  fuqishem  qe  Organizata  ka  instaluar  ne  mendjen  e  shumices  se  mbeshtetesve  te  saj  eshte ;  “ se  ajo  eshte   e  vetmja  alternative (zgjidhje )  demokratike  e  regjimit  aktual  te  Teheranit”.>>
<< Megjithese  ne  kemi  shqetesime  serioze  rreth  politikave te  Qeverise  Iraniane,por  e  kaluara  40  vjecare  terroriste  e  Organizates  dhe  shtypja  dhe abuzimi  sektar  ndaj  anetareve  te saj  ,tregojne  se  kjo  Organizate  s’eshte  e  denje  te  perfaqesoje  demokracine  dhe  te  drejtat  e  njeriut. Krahas  kesaj, shumica  e  popullit  Iranian  nuke  e  konsideron  Organizaten  si  nje  force  legjitime  per  ndryshime demokratike  ne  Iran.Vendimi  I  ministres  se jashtme  per  ta lene  Organizaten  ne  listen e  Organizatave  terroriste  permban  mesazhin  e  qarte  se  qeveria   Amerikane  nuk  I  fal  dhe as  toleron  aktivitet  dhe  veprat  terroriste  te  Organizates.>>

-Iran:  Qeveria  Britanike  urdherin  per  ta  hequr  Organizaten  nga  lista  e terrorizmit  e  coi  per  apelim  (4  Dhjetor,2007)
<<Kjo padi  prej disa perkrahesve te zjarrte te organizates ne parlament  te cilet bene thirrje per rishqyrtimin e vendimit te gjykates  se “Komisionit te Apelimit te Organizatave te Ndaluara”   u  paraqit ne lidhje me emerimin e MKO-se  si nje organizate terroriste.>>

-Qeveria  Angleze:   Pendimi I ujkut, eshte  vdekje (ujku qimen  e  nderron  por  zakonin  se  harron).
 Fshirja  e  Organizates  nga  lista  e  terrorizmit  << I dobeson  perpjekjet  e  Anglise  kunder  terrorizmit.>>


Lini komentet tuaja

Posto koment si mysafir

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
Komentet tuaja i nënshtrohen moderimit të administratorit.
  • Asnjë koment i gjetur