"آفتاب مطهر"(19)

تفاوت شهید مطهری با دیگر شهدای گرانقدر این است که او در راه نجات دلهای انسان های مؤمن از شر زندیقان و ملحدان به شهادت رسید . او در خون خویش غلطید تا مردم مسلمان در مرداب انحراف غوطه نخورند . او رفت تا اسلام بماند و تا زمانی که انسان ها از آثار فکری شهید مطهری بهره می گیرند و خط ، نوشته یا سخنی از او باقی است ، همواره برایش ثواب شهادت می نویسند

Bookroom.ir File 3945

« فصل ششم »

سدی در برابر سیل تحریفات و شبهات

• اهمیت شبهه زدایی :

گرچه مردم مسلمان با مفهوم جهاد و شهادت آشنا هستند و ارزش آنها را می دانند ، اما درباره مراتب آن کمتر بحث شده است . باید دانست جایگاه شهیدان با هم تفاوت دارد . برای شناخت دیدگاه اسلامی درباره رتبه های شهدا می توان به حدیثی از امام یازدهم اشاره کرد .

شخصی نزد امام حسن عسکری (ع) آمد و گفت : ای آقای ما ، اگر یکی از برادران شیعه ما در دست کفار اسیر شده ، جانش در خطر باشد ؛ از سویی دیگر شخصی از شیعیان گرفتار یک بداندیش و گمراه شده که البته نمی خو اهد او را بکشد ، ولی شبه هایی القاء می کند که ایمانش ضعیف شود ، نجات دادن کدام یک ارزش بیشتری دارد ؟

گرچه شاید برای رهایی شخص اول خود به خطر افتاده ، کشته شوم ؛ رهایی شخص دوم تنها نیازمند فرصت و نیرویی است که نگذارم عقیده اش دگرگون و ایمانش زایل شود ، با آن که خودش سالم و حتی به دور از زیان مالی و جانی است .

امام در پاسخ فرمودند : آیا می دانی این دو قلمرو چقدر با هم تفاوت دارند ؟ آن مرد گفت : آمده ام از شما بپرسم در میان این دو راه تکلیفم چیست . امام (ع) فرمودند : در کنار دریایی ایستاده ای ، گنجشکی در دریا افتاده و در حال غرق شدن است ، در کنارش هم مؤمنی شریف و ارزشمند در آب غوطه می خورد و هر لحظه امکان دارد در آب غرق شود ، باید کدام را نجات دهی؟

ثواب کدام بیشتر و نجات کدام مقدم است ؟ اگر آن پرنده را برهانی ، آن دیگری که انسانی شریف است خفه می شود . مرد پاسخ داد : بسیار روشن است ، البته باید آن شخص را نجات دهم ، زیرا آن پرنده در برابر چنین انسانی ارزشی اندک دارد .

امام فرمودند : به همان اندازه که نجات آن مؤمن بر نجات آن پرنده کوچک برتری دارد ، حفظ ایمان یک انسان از امواج شبهه ها بر نجات مسلمانی که تنها از نظر بدنی و جانی در دست کفار اسیر است و هر لحظه امکان دارد کشته شود ، برتری دارد .

حضرت نفرمودند : چون امام هستم و چنین می گویم ، باید تعبداً و بدون چون و چرا بپذیری ! بلکه با استدلال ، ذکر مثال و مقایسه کاری کردند که آن شخص با فکر و خرد خود اهمیت موضوع را درک کند .

امام فرمودند : شخصی که در دست کفار یا مشرکان اسیر است و تو نتوانستی نجاتش دهی و سرانجام به شهادت رسید ، یا با شکنجه و آزار از پای در آمد ، طبعاً به بهشت می رود . پس چه چیزی را از دست داده است ؟ چند روزی زندگی در این دنیا و لحظاتی نفس کشیدن را . او نه تنها چندان زیانی نکرده ، مقامی ارجمند را هم به دست آورده است .

اما شخصی که در باتلاق شبهه ها گرفتار شده است و هر لحظه بیم آن می رود که ایمانش از دست برود ، اگر یک قرن هم در این دنیا زندگی کند ، سرانجام چون از نظر اعتقادات دچار مشکل شده ، بدبخت می شود و شاید به جهنم برود .

این فرد اگر چه چند روز از زندگی دنیوی را به دست بیاورد ، ولی خوشبختی جاویدان او در سرای دیگر دچار خطر می شود . از دست دادن چند روز از این ایام فناپذیر بهتر است یا باختن آن زندگی طیبه جاوید ؟ به همان اندازه که سعادت ابدی ارزشش بیش از زندگی چند روزه این دنیای ناپایدار است ، رهایی آن مؤمن از دست شیاطین و شبهه افکنان ، ثواب بیشتری دارد .

اگر از بزرگی نام و مقام گوینده این سخنان بگذریم و وجوب احترام و فرمان برداری در برابر امام یازدهم را هم فراموش کنیم ، خود ماجرا بسیار واضح ، دارای استدلالی قوی و مقایسه ای جالب توجه است و با تأمل در آن می توان اهمیت شبهه زدایی از دل های مؤمنان را دریافت .

تفاوت شهید مطهری با دیگر شهدای گرانقدر این است که او در راه نجات دلهای انسان های مؤمن از شر زندیقان و ملحدان به شهادت رسید . او در خون خویش غلطید تا مردم مسلمان در مرداب انحراف غوطه نخورند . او رفت تا اسلام بماند و تا زمانی که انسان ها از آثار فکری شهید مطهری بهره می گیرند و خط ، نوشته یا سخنی از او باقی است ، همواره برایش ثواب شهادت می نویسند .

او با خدا پیمان بست که جان ، فکر و عمرش را در راه حق تقدیم کند و به پیمانش وفا کرد . برخی به او گفتند : دست از این کارها بردار به بهای جانت تمام می شود ، اما او در پاسخ گفت : آیا مرا از چیزی که آرزویش را دارم بیم می دهید ؟ ! (1)

 

پی نوشت:

1. سخنرانی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، 11/2/1370 . سخنرانی در دانشگاه تهران ،  19/2/1369

 

"آفتاب مطهر"(۱۸)


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31