غائله چهاردهم اسفند۱۳۵۹(85)

Bani  Sadrگزارشی از نتیجه تحقیقات

تحقیقات قضائی تا اوایل خرداد ماه ادامه داشت ، بازپرسان گزارش های مفصلی تهیه و با پرونده ها تسلیم شورای عالی قضایی نمودند . یکی از این گزارش ها را که در اثنای رسیدگی قضایی تهیه شده و در پرونده چهارده اسفند مضبوط است ، به نظر خوانندگان صاحب نظر می رسانیم :

بسمه تعالی

حضرت آیت الله اردبیلی دادستان محترم کل کشور

در تاریخ های شانزده و هفده اسفند ماه سال 1359 به موجب ابلاغ های صادره به امضاء مقام دادستانی کل کشور به ده نفر از قضات دادگستری مأموریت ویژه داده شد تا به عنوان قاضی تحقیق نسبت به واقعه روز چهارده اسفند سال مذکور تحقیقات جامع الاطراف معمول و پس از تکمیل پرونده نتیجه را گزارش نمایند .

که در اجرای ابلاغ های صادره تحقیق در اطراف واقعه تا 5/3/60 ادامه یافت و گزارشات انفرادی اکثر قضات تحقیق تقدیم گردید و سپس به چهار نفر از قضات تحقیق وظیفه تهیه گزارش واحد محول گردید که اینک با توجته به تحقیقات معموله و گزارشات اعضاء گروه تحقیق گزارش واحد به شرح زیر به عرض می رسد :

1. مقدمات و برنامه سخنرانی :

در سال گذشته دفتر هماهنگی مردم با رئیس جمهور طی اطلاعیه بدون تاریخ اعلام می دارد که " در تاریخ 14/12/59 مصادف با سالرو درگذشت دکتر محمد مصدق اجتماعی در دانشگاه تهران تشکیل خواهد شد و ریاست جمهوری از واقعیت نقش تاریخی او سخن خواهد گفت " ، ستاد برگزار کننده سخنرانی نیز برنامه سخنرانی را اعلام داشته است . (به شرح پیوست     شماره 1)

در مورد این که برای برگزاری سخنرانی از وزارت کشور اجازه اخذ گردیده است یا خیر مراتب از وزارتخانه مزبور استعلام گردید ، پاسخ واصله (به شرح پیوست شماره 2) حاکیست از نظر وزارت کشور اجازه گرفتن رئیس جمهور به عنوان ریاست قوه مجریه از وزارت کشور که خود از یکان های اجرایی است ، جهت ایراد سخنرانی ضرورت ندارد ، ولی دادن اطلاع و هماهنگی لازم است که این کار انجام گرفته و در این رابطه جلسه هماهنگی به منظور برنامه ریزی قبل از برگزاری مراسم سخنرانی در دفتر ریاست جمهوری تشکیل شده است .

به موجب گزارش پلیس تهران و دستورالعمل مربوطه حفاظت محل نزدیک به مقر ریاست جمهوری به عهده گارد ریاست جمهوری و سایر قسمت ها به عهده پرسنل شهربانی و دژبان پادگان مرکز واگذار گردیده است .

2. موضع گیری موافقین و مخالفین :

در روزنامه انقلاب اسلامی مورخ 13/12/59 ، گروههای جاما ، نهضت آزادی ایران ، حزب ملت ایران ، سازمان مجاهدین خلق ایران ، انجمن تعاون هنر مردمی ایران برای شرکت در سخنرانی اعلام آمادگی کرده اند . جبهه ملی نیز با دادن اعلامیه ای از مردم دعوت کرده است که در مراسم سخنرانی شرکت نمایند .

گروه های بسیار نیز با صدور اعلامیه هایی نظر مساعد خود را در جهت تجلیل از دکتر محمد مصدق اعلام داشته اند . اسامی این گروه ها عبارت است از : حزب کمونیست کارگران و دهقانان ایران (توفان) ، کانون توحیدی اصناف ، جامعه بازرگانان و اصناف و پیشه وران تهران ، راه کارگر ، کانون مستقل معلمان تهران ، جمعیت زنان تهران ، دانشگاهیان و دانشجویان و دانش آموزان ، گروه سیاسی ایران امروز ، انجمن دانشجویان پیشتاز مستضعفین ایران ، استادان متعهد دانشگاه ها و مدارس عالی تهران ، حزب رنجبران .

حسب تحقیقات به عمل آمده گروه های مخالف نیز خود را جهت مقابله با برگزاری سخنرانی آماده ساخته اند . در این مورد آقای میرسلیم معاونت وزارت کشور در تحقیقاتی که از وی به عمل آمده اظهار داشته قبل از روز چهاردهم از طرف رئیس اداره مشاوره و بررسی شهربانی جمهوری اسلامی به ایشان شفاهاً گزارش داده شده که عده ای از هواداران آیت الله کاشانی و افراد حزب اللهی و گروه های دیگر خود را مجهز به مقابله با یکدیگر می نمایند ...

همچنین مشارالیه اظهار داشته است : ما در مورد این که برخورد با چه برنامه ریزی پیش بینی می شد انجام گیرد ، نظریه سوابق امر در جریان امجدیه اول حدس زده می شد که   عده ای از اهالی جنوب تهران ، نواحی میدان خراسان ، منطقه 10 کمیته که حساسیت های خاصی دارند و احساس مسئولیت نسبت به انقلاب می نمایند و عده ای از افراد آن نیز مشهور می باشند و بعداً هم به اینجانب مراجعه نموده و اعلام کردند که حزب اللهی هستیم و هر کار می خواهی بکن و عنوان نمود که تا این حد که سنگ اندازی و چماق کشی است ما تکلیف ملی خود می دانیم و تکلیف شرعی اگر داشته باشیم آنها را خواهیم کشت ، من آنها را با نصیحت روانه کردم و رفتند .

در همان روزها که برنامه های سیاسی برگزار می شد به کرات از طرف مسعود رجوی و دیگر مسئولین و سران مجاهدین خلق هم عنوان می شد که شما اگر خود قادر نیستید جلوی آنها را بگیرید ، بگویید ما خود اقدام می کنیم و آنها را می شناسیم و در مقابل آنها ما جواب می دادیم : راه قانونی این نیست ، باید از طریق دولت ، نیروهای انتظامی اقدام نمایند.

به نظر آقای میرسلیم اصولاً موضوع به طور سازمان یافته ، هم در میان دستجات مختلف و پراکنده حزب اللهی تقویت شده و هم در میان جوانان وابسته به مجاهدین ... به نظر می رسد در جریان چهارده اسفند دانشگاه به غیر از دسته های مختلف حزب اللهی که در صحنه حضور داشتند ، دسته های دیگر هم شرکت جستند ؛

عده ای از حزب توده و چریک های اکثریت مخالف با آقای بنی صدر و عده ای از مجاهدین و گروه های مائوئیست . گروه های مخالف : کانون فعالیت های اسلامی ، جندالله ، انجمن اسلامی شهید سعیدی ، انجمن پرچمداران اسلام ، روحانیون بیدار نیز با صدرو اعلامیه مخالفت خود را اعلام داشته اند .

3. تهیه مقدمات از سوی موافقین و مخالفین قبل از اجرای مراسم :

در بین گروه های موافق برگزاری سخنرانی به نقش دفتر هماهنگی ریاست جمهوری و سازمان مجاهدین خلق و جبهه ملی بیش از سایر گروه ها اشاره شده است . در تحقیقاتی که از یکی از کارکنان دفتر هماهنگی به عمل آمده ، اظهار داشته که در روزهای قبل از برگزاری مراسم در دفتر هماهنگی ضمن مذاکرات و مباحثی تصمیم قطعی اتخاذ گردید که مراسم در دانشگاه تهران برگزار شود و افرادی از اعضاء گروه های موافق در دفتر هماهنگی جمع شده و مذکراتی انجام داده اند .

از جمله افراد از اعضاء حزب رنجبران و حزب ملت ایران و سازمان مجاهدین خلق در دفتر مزبور به منظور بحث درباره موضوع حاضر می شده اند و یکی از اعضاء سازمان مجاهدین خلق در مقابل این اظهارات که بنی صدر چون بوی مصدق را می دهد باید با تمام قدرت حمایتش کرد ، اظهار داشته که ما این مطلب را قبول داریم و آماده هرگونه فداکاری هستیم و همچنین یک نفر از اعضاء دفتر ریاست جمهوری از قول دکتر سنجابی نقل نموه که وی اظهار داشته جبهه ملی با تمام توانش ازبنی صدر حمایت می کند .

در مورد نقش سازمان مجاهدین خلق قبل از انجام مراسم گزارش رئیس اداره دوم ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران حاکیست که روز قبل از مراسم به وسیله سرتیم ها از تمام افراد میلیشیا و هواداران سازمان خواسته می شود که از صبح پنجشنبه برنامه خود را شروع کنند و به صورت گروه های 20 تا 30 نفره با فرماندهی مشخص تقسیم می شوند و دستور داده می شود که به جز افراد تعیین شده از هیچ کس دیگر دستور نگیرند . جالب آن که افرادی به عنوان گروه ضربت انتخاب می شوند و در این جهت از افرادی کمک گرفته         می شود که ورزیده و از لحاظ هیکل درشت تر از دیگران باشند .

همچنین گزارش مزبور حاکیست که سازمان مجاهدین با توجه به سیاست خود نوع شعارها را نیز برای اعضاء خود مشخص کرده است ، به نحوی که مرز بندی بین آنها و لیبرال ها و مرتجعین را حفظ کرده و ضمناً باعث تقویت رئیس جمهور نشود و از دادن شعار " مرگ بر توده ای " و یا " توده ای چماقدار پیوندتان مبارک " خودداری شود .

تحقیقات به عمل آمده حاکیست که قبل از اجرای مراسم از طرف مخالفین نیز اقداماتی در جهت مخالفت با مراسم صورت گرفته است و حدود 20 نفر از افراد گروه های فرهنگی شهید نعیمی و رشد جهت مخالفت با ملی گرایی به تهیه پلاکاردها از گفتار امام خمینی در مورد ملی گرائی مبادرت کرده و از تصویری که قبلاً در روزنامه نبرد ملت به چاپ رسیده بود و در آن تصویر دکتر مصدق دست ثریا را می بوسید ، چند پلاکارد تهیه کرده و عکس بزرگی از این تصویر نیز روی پارچه سفید به قطع بزرگ ترسیم نموده اند تا در موقع و محل برگزاری مراسم مورد استفاده قرار گیرد .

در مورد اقدامات کمیته منطقه 10 میدان خراسان که آقای میرسلیم نیز درباره افراد آن مطالبی اظهار داشته بود ، یکی از تحقیق شوندگان پاسدار اظهار داشته که در روز انجام مراسم حدود صد نفر از افراد کمیته مزبور به وسیله دو مینی بوس و موتور با تعدادی پلاکارد جهت مخالفت به دانشگاه تهران رفته اند .

4. برگزاری مراسم و حوادث ناشی از آن :

باتوجه به تحقیقات به عمل آمده و گزارشات شهربانی و دژبان مرکز و اطلاعات و بررسی های تهران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اداره دوم ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران (پیوست شماره 3) تعداد زیادی از گروه ها در ایجاد واقعه دارای نقش بوده اند و بر اساس گزارش اداره اخیرالذکر حزب رنجبران به عنوان موافق ، حزب توده از جهت تشدید اختلافات ، سازمان پیکار در راه آزادی طبقه کارگر برای ایجاد اغتشاش و اتحادیه کمونیست ها و توفان برای بهره برداری از مراسم دارای نقش بوده اند ، لکن سازمان مجاهدین خلق نقش مهمتری داشته اند و شعارها را میلیشیای مجاهدین کنترل می کرده و به قسمت های دیگر انتقال داده است .

جریان برخورد و ایجاد واقعه بدین شرح داده شده که مخالفین با حمل تابلوی بزرگ فوق الذکر که در آن مصدق دست ثریا را می بوسیده و در دست داشتن تراکت ها ، ابتدا در قسمت درب جنوبی دانشگاه اجتماع کرده ، شعارهایی بر علیه ریاست جمهوری داده و از ورود مردم به داخل دانشگاه جلوگیری کرده و به طرف مردم و مأمورین سنگ پرتاب می نمودند .

در داخل دانشگاه مخالفین با در دست داشتن پلاکاردها در خیابان های داخل دانشگاه به راهپیمایی پرداخته و برای جمعیت ایجاد مزاحمت و بی نظمی می کرده اند . موافقین و مخالفین سخنرانی شعارهای تهدید آمیز و توهین آمیز نسبت به مقامات و روحانیت می داده اند به نحوی که شعارها موجب تحریک طرفین می شده است . (شعارهای موافق و مخالف به شرح پیوست شماره 4 می باشد)

حسب گزارش اطلاعات و بررسی های سیاسی سپاه پاسداران انقلاب ، چون موافقین و احزاب ، حزب اللهی ها را مسخره و هو می کردند باعث حمله حزب الله به طرف آنها شد و در چند نقطه جمعیت پا به فرار گذاشت ... در مجموع حزب اللهی ها آن طور که شعار می دادند نمی خواستند درگیر شوند ، ولی افرادی در داخل آنها بودند که خیلی متعصب و عصبانی گردیده و طاقت نمی آورند و باعث درگیری می شوند .

مثلاً یک نفر که حزب اللهی قلمداد شده است سر نیزه ژ3 در آورد و به جمعیت حمله برد و چند نفر را زخمی کرد که مردم او را دستگیر کردند . در داخل حزب اللهی ها برادران سپاهی و پاسداران کمیته نیز دیده می شدند ، حتی بعضی از آنها با لباس فرم سپاه بودند .

تعدادی از مأمورین انتظامی که ناظر واقعه بوده اند ، اظهار داشته اند : هنگام سخنرانی رئیس جمهور عده ای به طرف جایگاه سنگ پرتاب می کردند و به رئیس جمهور فحش          می دادند .

سرکار سرگرد حسین حسین زاده سرپرست گردان امدادی پلیس تهران در تحقیقات خود چنین اظهار نموده : تعدادی در حدود 500 نفر از درب جنوبی دانشگاه به طرف چمن در حرکت بودند که شعارهایی علیه رئیس جمهور می دادند و با حالت ناراحت و تحریک شده قصد ورود به چمن دانشگاه را داشتند .

چون احتمال درگیری شدیدی می رفت ، مأمورین از ورود آنان جلوگیری نمودند ، ولی آنها مقاومت نشان داده و تعدادی از آنها برگشته و با نفرات اضافی دیگر شاید حدود یک هزار نفر با چوب و چماق و پنجه بکس به طرف مأمورین انتظامی حمله ور گردیده و چون مأمورین فاقد هرگونه وسیله دفاعی بودند ، تعدادی پس از کتک خوردن و مجروح شدن به وسیله شرکت کنندگان در سخنرانی به بیمارستان ها برده شدند و بقیه هم اجباراً مبادرت به فرار کردند .

و سروان غلام عباس بامیان کلانتر بخش تهران نو که مأمور در محل بوده ضمن تحقیقات اظهار داشته عده ای از مأمورین گردان امدادی که جهت آرام نمودن مخالفین بین مردم رفته بودند با قمه و کارد مجروح شدند که به وسیله آمبولانس از محوطه دانشگاه خارج و به بیمارستان منتقل شدند .

حسب گزارش رئیس اداره پلیس تهران ، چون گروه های مخالف توجهی به دستورات پلیس نمی کردند ، لذا توسط ریاست جمهوری به کرات دعوت به آرامش گردیدند و به آنها توسط ایشان تذکر داده شد ، در صورتی که به اعمال خود ادامه دهند توسط مردم از دانشگاه خارج و مسببین اصلی دستگیر خواهند شد .

آخرالامر نیز توسط ریاست جمهوری دستور بیرون راندن مخالفین داده شد . بالنتیجه از این لحظه درگیری بین مردم افزایش یافته و افرادی از گروه های مخالف به وسیله موافقین دستگیر و مورد ضرب و شتم قرار گرفتند ...

با دستگیر شدن حدود 140 نفر از افراد گروه مخالف آرامش نسبی در میدان برقرار و سخنرانی تا پایان ادامه یافت ، ضمناً هنگام درگیری گروه های مذکور به علت پرتاب سنگ و حمله با چوب و چاقو تعداد 18 نفر از پرسنل پلیس تهران مجروح گردیده و همچنین به سه دستگاه خودروی پلیس آسیب کلی وارد شد و مأمورین گردان امدادی در ضلع جنوبی دانشگاه به منظور متفرق نمودن مردم و جلوگیری از ادامه درگیری از 7 عدد نارنجک گاز اشک آور استفاده نمودند .

دستگیر شدگان به وسیله مأمورین به ساختمان کتابخانه دانشگاه هدایت و عوامل گارد ریاست جمهوری پس از بازرسی بدنی آلات و ادوات مکشوفه از قبیل کارد ، قمه ، چاقو و پنجه بکس و سلاح کمری و همچنین مدارک و کارت های شناسایی آنان را ضبط نموده و با خود برودند .

از دستگیر شدگان تعداد 48 نفر از آنان پس از مداوا توسط اکیپ های پزشکی مستقر در دانشگاه به گردان امدادی منتقل و 93 نفر دیگر نیز در محل کتابخانه نگهداری که پس از خاتمه سخنرانی از کتابخانه خارج نشده ، متحصن گردیدند و عوامل پلیس برای انتقال آنان به گردان امدادی با مقاومت شدید روبرو شدند .

و چون بعضی از آنها از برادران کمیته و سپاه پاسداران بودند و کمیته های مناطق مختلف نیز برای اطلاع از چگونگی جریان به اطراف دانشگاه آمده بودند ، با توجه به جو موجود انتقال آنان به گردان امدادی میسر نگردید . بنا به اظهار مأمورین انتظامی ، کلانتری تهران نو تا ساعت 24 در محل بوده و سپس بدون انتقال 93 نفر باقی مانده که در مسجد دانشگاه متحصن بودند ، محل را ترک نمودند .

5. اهم جرائم مربوط به واقعه دانشگاه :

الف) اخلال در نظم : این اتهام متوجه کسانی است که با توهین و ایجاد سر و صدا و سنگ پرانی نظم را مختل نموده اند ، این اتهام به کسانی که با برگزاری سخنرانی مخالف بوده و بدین منظور اقداماتی نموده اند ، نسبت داده شده .

ب) تخریب و قطع سیم بلندگو : این اتهام به مخالفین تشکیل سخنرانی نسبت داده شده و عده زیادی در تأیید این موضوع گواهی داده اند و در گزارش اطلاعات و بررسی های سیاسی تهران سپاه پاسداران بر قطع سیم بلندگو از ناحیه مخالفین مورد تأیید قرار گرفته ، لکن دفتر تبلیغات مدرسه عالی شهید مطهری که مسئولیت سیستم صوتی را به عهده داشته از قول برادران مسئول اعلام داشته : بلندگوهای محوطه زمین چمن و اطراف آن حتی یک لحظه قطع نشده است .

ج) ایراد ضرب و جرح به مأمورین پلیس : این اتهام بیشتر به مخالفین برگزاری سخنرانی نسبت داده شده است ، ولی شکات افراد خاصی را به عنوان ضارب معرفی نکرده اند .

حسب گزارش رئیس پلیس تهران به علت پرتاب سنگ و حمله با چوب و چاقو تعداد 18 نفر از پرسنل پلیس تهران مجروح گردیده اند .

د) ایراد ضرب و جرح به مخالفین برگزاری مراسم : این اتهام به عده ای از شرکت کنندگان سخنرانی به خصوص مجاهدین خلق نسبت داده شده است . ایران ضرب و جرح در برخی از موارد شدید بوده و حتی در چند مورد منجر به شکستگی استخوان نیز شده است، شکات در اغلب موارد ضاربین خود را معرفی نکرده اند و در مواردی گذشت خود را اعلام داشته اند .

هـ) آتش زدن چادر جلوی درب جنوبی دانشگاه تهران : حسب گزارشات مأمورین انتظامی و گواهی گواهان عده ای از شرکت کنندگان در سخنرانی پس از پایان مراسم چادر افشاگری جلوی درب جنوبی دانشگاه را به آتش کشیده اند .

در تحقیقات به عمل آمده این اقدام بیشتر به طرفداران سازمان مجاهدین خلق نسبت داده شده ، حتی یکی از شهود نام یکی از افراد سازمان را به عنوان مباشر این عمل ذکر کرده است .

لکن در گزارش اداره دوم ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران این جرم به سازمان پیکار در راه آزادی طبقه کارگر نسبت داده شده و در اعلامیه نوزده اسفند 59 راه کارگر به این موضوع اشاره شده و آمده است : مردمی که در آتش کینه خود چادر جاسوسی و شکنجه حزب را در پیاده روی دانشگاه سوزاندند .

و) تخریب سه دستگاه خودروی پلیس : حسب گزارش رئیس اداره پلیس تهران در نتیجه درگیری گروه ها به تعداد سه دستگاه خودروی پلیس آسیب کلی وارد شده است که متهمین شناخته و معرفی نگردیده اند .

ژ) صدور دستور ضرب و جرح و اخلال به وسیله ریاست جمهوری .

ح) تحریک مردم به مقابله و نزاع و ایراد ضرب و جرح و اغتشاش به وسیله ریاست جمهوری .

ط) ایراد افترا و تهمت به وسیله ریاست جمهوری .

ی) توطئه براندازی حکومت اسلامی به وسیله ریاست جمهوری .

ک) ضرب و جرح مردم و دستگیر شدگان به وسیله اعضای گارد ریاست جمهوری .

ل) بازداشت غیر قانونی افراد توسط گارد ریاست جمهوری و به دستور ریاست جمهوری .

6. مشکلات هیئت تحقیق :

برای رسیدگی قضایی و مشکلات آن از تاریخ ارجاع پرونده تا کنون از 909 نفر به عنوان گواه ، از 294 نفر به عنوان شاکی و از 66 نفر به عنوان متهم تحقیق به عمل آمده است . البته جمع مراجعه کنندگان به دفتر هیئت تحقیق اعم از شاکی و گواه 1595 نفر بوده که عده ای از آنها با ارسال احضاریه برای انجام تحقیقات حاضر نشده اند .

و به علاوه برای روشن شدن حقیقت از مأمورین شهربانی و دژبان مرکز و عده ای از اعضاء دفتر ریاست جمهوری تحقیقات لازم به عمل آمده و با سازمان های ذیربط مکاتبات لازم انجام گرفته است و در مواردی که شکات مضروب یا مجروح بوده اند به پزشکی قانونی معرفی و نظریه پزشک قانونی نسبت به موضوع اخذ و ضمیمه پرونده شده است .

به علاوه به منظور شناسایی متهمین و افرادی که به نحو مؤثری در درگیری و اخلال نظم و ایراد ضرب و جرح دخالت داشته اند عکس های مربوط به صحنه های برخورد در روزنامه ها منتشر گردیده و از مردم درخواست گردیده نسبت به معرفی متهمین اقدام نمایند و نیز  عکس های مزبور به تعداد زیادی از تحقیق شوندگان نشان داده شده است تا در صورت امکان نسبت به معرفی متهمین و ضاربین خود اقدام نمایند .

معهذا به علت مشکلاتی که هیئت تحقیق با آن مواجه بوده ، عده زیادی از متهمین شناسایی و دستگیر شده اند . اهم مشکلات هیئت تحقیق به شرح زیر می باشد :

الف) وسعت برخورد و کثرت افراد درگیر موجب گردیده پلیس که مسئولیت عمده را در حفظ نظام به عهده داشته ، نتواند به موقع نسبت به دستگیری کلیه متهمین به خصوص آنهایی که مبادرت به ایراد ضرب و جرح و تخریب و آتش زدن کرده اند و همچنین جمع آوری دلایل و مدارک جرم اقدام نماید .

اقدام پلیس بیشتر در این زمینه بوده که نقش بیطرف را بازی کرده و از ایراد ضرب و جرح نسبت به مخالفین سخنرانی جلوگیری کند و در نتیجه فقط 48 نفر از متهمین به اخلال نظم همراه با گزارشی که حاوی شرح واقعه بوده به دادگستری اعزام شده اند .

ب) نظر به این که در روز برگزاری سخنرانی 14/12/59 دانشگاه تهران عده زیادی به عنوان موافق رئیس جمهوری و عده کمتری به عنوان مخالف در دانشگاه حاضر شده بوده اند ، لذا اکثراً تحت تأثیر احساسات مذهبی و سیاسی به بیان مطلب پرداخته و چنانچه بر خلاف سخنی نگفته باشند ، لااقل از ذکر تمام حقایق و اطلاعات خودداری کرده اند و به همین جهت گواهی آنان در کشف تمام حقایق مربوط به واقعه تأثیر کامل نداشته است .

ج) با توجه به این که کشف حقیقت و شناسایی متهمین در بسیاری از موارد با استفاده از دلایل جمع آوری شده به وسیله مأمورین انتظامی و استفاده از مأمورین آگاهی میسر می باشد ، در بدو امر یعنی در تاریخ 16/12/59 از پلیس تهران خواسته شد اشخاص مضنون به ارتکاب جرم را همراه با دلایل و مدارک اعزام دارند .

ولی به نحوی که بیان گردید چون پلیس در صحنه فقط موفق به تحویل عده ای متهم به اخلال نظم شده بود ، 48 نفر از این افراد با گزارشی از شرح واقعه به دادگستری اعزام گردید و در مورد کشف جرائم و شناسایی و دستگیری سایر متهمین اقدام مؤثر دیگری به عمل نیامد و با کوششی که مأمورین آگاهی در این باره به عمل آوردند ، نتیجه ای حاصل نگردید .

7. نتیجه رسیدگی قضائی :

الف) در طی جریان تحقیق و رسیدگی از 66 نفر به عنوان اخلال در نظم تحقیق به عمل آمده و با توجه به نوع اتهام و دلایل امر از آنان تأمین مقتضی اخذ شده است . مهمترین دلایل توجه اتهام به این عده عبارت است از : معرفی شدن آنان از طرف پلیس تهران در تاریخ 16/12/59 ، مضروب و مجروح شدن عده زیادی از افراد مزبور در جریان واقعه دانشگاه ، اظهارات صادقانه تعدادی از آنان مبنی بر حضور در صحنه به عنوان مخالف .

مصدومین و مجروحین به لحاظ عدم شناسایی ، ضاربین خود را با ذکر مشخصات معرفی نکرده و از شخص به خصوصی به عنوان ضارب شکایت ننموده اند . ضمناً رسیدگی به جرائم برخی از این متهمین به علت صغر سن در صلاحیت دادگاه های اطفال می باشد .

ب) عده زیادی علیه آقای بنی صدر رئیس جمهور شکایت نموده اند و شکایت آنان مبنی بر این است که :

1. آقای بنی صدر در جریان سخنرانی به شرکت کنندگان در مراسم دستور حمله داده و در نتیجهت آنها مضروب و مجروح شده اند ، اظهارات آقای رئیس جمهور با ملاحظه نوار تلویزیونی به شرح زیر می باشد :

" به من اطلاع داده اند عده ای برای اخلال اینجا آمده اند ، اگر دست از اخلال بر ندارند من از شما مردم خواهم خواست که یک بار برای همیشه اجتماعات خود را از وجود چماق بدستانی که می خواهند جمهوری را به لجن وجود خود بیالایند تنبیه کنید .

شمایی که از اینها نیستید فوراً اطراف آنها را تخلیه کنید تا من از مردم بخواهم خودشان به حساب آنها برسند . شما مردم اینها را با آرامش از اینجا بیرون کنید . مردم تا بیرون کردن کامل اینها از محوطه عمل کنید . لطفاً آنهایی را که دستگیر می کنید تحویل پلیس دهید .

نزنید آنها را تحویل دهید ، رفتار چماقدارها را با خود آنها نکنید ، کسانی را که دستگیر می کنید با آرامش بدون آن که آنها را بزنید تحویل نیروهای انتظامی بدهید ، امروز بر اثر حسن عمل شما اینها دستگیر شدند و مشخصات آنها معلوم شد . "

2. صدور دستور رئیس جمهور بر حمله و هجوم به مردم و ضرب و جرح منتهی به اغتشاش و ضرب و جرح و تخریب و جرائم دیگر که در اجرای این دستور تحریک به وجود آمده اند .

3. ایراد افترا و تهمت به کسانی که به هر صورت مخالف محسوب شده اند با الفای نظیر چماق بدستان ، کسانی که می خواهند جمهوری را به لجن خود بیالایندی ، چماقدار و .... از طرف آقای بنی صدر .

4. ایجاد ناامنی و مقابله با رهبری انقلاب اسلامی به قصد براندازی جمهوری اسلامی و تسلط بر کشور با بی اعتنایی به مأموران انتظامی و صدور دستور به اعضای گروه های هم پیمان نظیر مجاهدین خلق .

ج) عده ای از آقای بهزاد نبوی وزیر مشاور در امور اجرایی شکایت کرده اند مبنی بر این که سخنگوی دولت در مصاحبه مطبوعاتی مورخ 19/12/59 اظهار داشته که شرکت کنند گان در سخنرانی ضد انقلاب و نامسلمان بوده اند و درخواست تعقیب وی را کرده اند .

اظهارات آقای بهزان نبوی به نحوی که در کیهان شماره 11237 آمده به این شرح می باشد :

" ما جریانات روز پنجشنبه دانشگاه را بخشی از توطئه آمریکا و عوامل ضد انقلاب برای از بین بردن انقلاب اسلامی می دانیم ، کسانی که ماجرای روز پنجشنبه را درست کرده اند چند گروه بودند ، مجاهدین خلق ، دفتر هماهنگی جبهه ملی ، خلق مسلمان ، پیکار و گروه های سلطنت طلب که اسناد آنها موجود است ... "

د) عده ای از آقایان علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و محمد علی رجائی نخست وزیر و سید علی خامنه ای امام جمعه تهران شکایت کرده اند مبنی بر این که در اظهارات خود به کسانی که در سخنرانی شرکت کرده اند مطالبی بر خلاف واقع اسناد داده اند .

8. علل و عوامل ایجاد فتنه :

الف) علل ایجاد واقعه دانشگاه تهران :

کشف توطئه به منظور براندازی حکومت اسلامی که در اظهارات آقای بهزاد نبوی به عنوان ایجاد واقعه به آن اشاره شده ، مستلزم پیگیری از طرف سازمان های کشف توطئه می باشد که با تحقیقات لازم از جمله تحقیق از افرادی که در جریان و تحقیقات وضع آنان مشکوک به نظر رسیده است اقدامات لازم معمول دارند . صرف نظر از موضوع مزبور علل دیگری که در ایجاد واقعه مؤثر بوده است که به شرح زیر می باشد :

1. حضور مخالفین در دانشگاه تهران در زمان برگزاری سخنرانی یکی از عوامل مؤثر در ایجاد واقعه بوده است . البته تحقیقات معموله حاکی از آن است که به همه مخالفین و حتی کسانی که به عنوان اخلال کنند گان نظم دستگیر شده اند به قصد اخلال و ایجاد واقعه در دانشگاه حاضر نشده اند ؛ بلکه عده ای از این افراد تحت شرایط موجود و شعارهای تند و سخنان بیان شده به علت داشتن عقاید مذهبی و سیاسی خاص به صف مخالفین پیوسته اند ، ولی در عین حال اقدامات تعدادی از مخالفین حاکی از مقابله با اجتماع و بر هم زدن نظم بوده است .

البته اشیایی که به عنوان اشیاء مأخوذه از دستگیر شدگان از طرف دفتر ریاست جمهوری تحویل شده (به شرح صورت پیوست) و حاکی از آمادگی برای مقابله بوده است ، همراه با صورت جلسه ای نبوده که مدلل نماید که وسایل و اشیاء مزبور متعلق به چه افرادی بوده است و از سلاح های سرد و گرم تحویل شده فقط صاحبان 2 سلاح کمری مراجعه کرده اند که یکی از آنها نیز محافظ آقای حیدری وکیل مجلس شورای اسلامی بوده است که با آقای رشیدیان یکی دیگر از نمایندگان مجلس به دانشگاه رفته بوده است .

لیکن گزارش پلیس و مأمورین انتظامی مبنی بر این است که اسلحه گرم و سرد مانند چاقو و پیچ گوشتی و زنجیر و سلاح کمری از دستگیر شدگان کشف شده است .

2. اختلاف بین آقای رئیس جمهور از یک طرف و دولتمردان مخالف او از طرفی یکی دیگر از علل ایجاد واقعه بوده است . اگر چه دفتر ریاست جمهوری طی اطلاعیه ای موضوع سخنرانی را " سخن از نقش تاریخی دکتر مصدق " اعلام داشته ، معهذا در سخنرانی از رادیو و تلویزیون مخالفین چماق داران بحث و انتقاد شده و کارت های دستگیر شدگان قرائت گردید که حاکی از بهره گیری سیاسی از سخنرانی بوده است و قرائن و دلایل دلالت بر آن دارد که این بهره گیری سیاسی حتی با احتمال وقوع خطر تعقیب شده است .

از جمله این قرائن و دلایل عبارت است از تماس با گروه ها ، قید اعلام آمادگی قبول افرادی که به وسیله عوامل انتظامی به علل اخلال دستگیر می گردند ، در دستورالعمل حفاظت مراسم سماجا و مفاد اطلاعیه ای که از رادیو پخش شده و در آن خاطر نشان گردیده که " در صورت عدم توفیق پلیس برای مقابله با مخالفین از مردم استفاده خواهد شد " ؛ این دلایل و قرائن حاکی از آن است که با توجه به اوضاع و احوال قضیه و به خصوص فرمایشات امام امت در مورد ملی گرایان احتمال برخورد داده می شده و در جهت تعقیب مبارزات سیاسی بروز حادثه پیش بینی می شده است .

3. استفاده گروه های سیاسی مخالف از مراسم به منظور پشبرد هدف های خود : برنامه مراسم بزرگداشت دکتر محمد مصدق موقع مناسبی را برای گروه های مخالف ایجاد نموده تا با شرکت در مراسم به مبارزات سیاسی اقدام نمایند .

همه احزاب مخالف حتی احزابی که واقعاً ملی گرا نبوده اند ، موقع را برای فعالیت سیاسی در مراسم و ایجاد اغتشاش و ناامنی و اعلان ضعف قوای اجرایی و افشاء اختلافات سران حکومت و رسیدن به نتیجه غائی براندازی حکومت اسلامی مناسب تشخیص و با حضور در صحنه هدفهای سازمان خود را تعقیب نموده اند .

به طوری که از اظهارات گوناگون و فیلم تلویزیونی کاملاً مشهود است ، دستجات شرکت کننده که قسمت اعظمی از زمین چمن را اشغال کرده بودند هر یک شعارهای خود را در جهت هدف های سیاسی دنبال می کردند و حتی به سخنان رئیس جمهوری توجهی نداشته و نظم و آرامش را رعایت نمی کردند . اعلامیه های صادرته از طرف گروه های مختلف نیز حاکی از تعقیب سیاست و موضع گیری خاصی از طرف گروه های مربوط می باشد .

ب) گروه های مؤثر در ایجاد درگیری :

علاوه بر احزاب سیاسی که شرح دخالت آنان بر اساس تحقیقات در گزارش آمده است ، اقدامات برخی از گروه ها و دستجات غیر سیاسی نیز در ایجاد واقعه مؤثر بوده است . به طوری که از تحقیقات به عمل آمده حاکیست برخی از افراد نهادهای انقلابی که دارای احساسات شدید مذهبی و سیاسی می باشند در جریان واقعه قرار داشته اند ، لیکن دلایلی به دست نیامده است که دخالت این افراد مبتنی بر اجرای یک دستور سازمانی یا رسمی باشد .

حتی در مورد حضور پاسداران کمیته منطقه 10 در دانشگاه در روز واقعه حسب اظهارات شخصی که از وی تحقیق به عمل آمده و مطالب آقای میرسلیم معاونت اداری وزارت کشور شرکت آنان جنبه اختیاری داشته و از احساسات شدید مذهبی سرچشمه می گرفته است .

به علاوه با توجه به تعداد افراد سپاه پاسداران و کمیته ها که در دانشگاه حضور داشته اند  نسبت به کل افراد سازمان های مذکور به نظر می رسد که دخالت آنان در واقعه بر اساس یک دستور کلی رسمی یا سازمانی نبوده و جنبه شخصی داشته است .

دخالت افراد کمیته های فرهنگی شهید نعیمی و رشد در واقع به عنوان مخالفت با ملی گرایی نیز حسب اظهار افرادی که از آنان در این مورد تحقیق به عمل آمده جنبه خصوصی و شخصی داشته است .

علاوه بر گروه های فوق الذکر و احزاب سیاسی در جریان تحقیق به نام افرادی برخورد شده که هدف دخالت و وابستگی آنان روشن نشده و کشف حقیقت در این مورد نیاز به تحقیقات وسیع تر از طرف دستگاه های اطلاعاتی دارد ، از جمله به نام شخصی به عنوان یکی از رهبران گروه مخالف اشاره شده که اظهار داشته است ما چهار هزار نفر هستیم مسلح و او را خواهیم کشت و اظهار شده او عضو خانه کارگر است که این امر مورد تکذیب خانه کارگر قرار گرفته که در این مورد نوشته اند نامبرده اکنون در خانه کارگر سمتی ندارد ، ولی برخی از گواهان در مورد اظهارات شخص مزبور گواهی داده اند .

گارد ریاست جمهوری نیز در روز واقعه در دانشگاه حضور داشته و در دستورالعمل حفاظت وظیفه در اختیار گرفتن کتابخانه دانشگاه و بازدید کلیه نقاط آن و برقراری حفاظت نزدیک ریاست جمهوری در مسیر حرکت و محل سخنرانی و مسیر حرکت و محل توقف بر مزار دکتر مصدق در احمدآباد را به عهده داشته است . (گزارش کامل موضوع پیوست می باشد)

به طوری که تحقیقات به عمل آمدهت و گزارش مزبور حاکی است عده ای از مجروحین اظهار داشته اند که گارد ریاست جمهوری آنان را مضروب ساخته و نسبت به بازرسی و توقیف اشیاء نزد آنان اقدام کرده است ، و آنچه استنباط می شود این است که حدود سی و یک  نفر از واحد حفاظت ریاست جمهوری که مأمورین و وابسته به ارتش هستند ، در محل حضور داشته اند .

9. اتهامات :

نتیجه این که : الف) دلایل کافی به مجرمیت بنی صدر ، دفتر بنی صدر ، دفتر هماهنگی در پی آن گروهک های محارب که اسامی آنها قبلاً ذکر گردید گردآوری شده است . ب) در مورد شخص بنی صدر دلایل کافی بر مجرمیت ایشان به جرائم زیر به دست آمده است :

1. اختلاس ، 2. اخاذی در موارد عدیده ، 3. سوء استفاده از قدرت در موارد مختلف ، 4. تخلف مجرمانه از اختیارات قانونی ، 5. تحریک مردم ، بارها و به تکرار بنا به خطابه ها و نوشته های بنی صدر چه قبل از چهارده اسفند چه بعد از آن به طغیان آشوب بر علیه جمهوری اسلامی ، 6. تخلف بزهکارانه از مود مختلف قانون اساسی ، 7. سردستگی طاغیان در چهارده اسفند و گردآوری گروه های مسلح که منجر به ضرب و جرح و قتل ، شورش و آشوب ، آتش سوزی و اغتشاش شد که در قسمت اعظم این جرائم ، دفتر بنی صدر ، دفتر هماهنگی ، گروه ها نیز شرکت داشتند

ج) در مورد اشخاص و گروه های متفرقه نیز مدارک و مستندات شکایات جمع آوری شده است.

غائله چهاردهم اسفند۱۳۵۹(84)


مطالب پربازدید سایت

شهادت یک نوزاد در حمله تروریست‌ها

حمله تروریست‌ها در ایام نوروز

جدیدترین مطالب

شهادت یک نوزاد در حمله تروریست‌ها

حمله تروریست‌ها در ایام نوروز

احمد عطایی مدیر انتشارات قدر ولایت

باید اعترافات و اسناد جنایات منافقین منتشر شود

دادگاه منافقین اقدامی در مسیر عدالت؛

روایت خانواده‌های شهدای ترور از جنایت‌های فرقه نفاق

دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29

دانلود فیلم های تروریستی ایران و جهان