زندگی و مبارزات آیت الله مدنی (15)

Madani05

ایشان هم به تمام معنا ذوب امام بود، یعنی ایشان کسی بود در نجف که همه ی وجودش امام بود. می گویند که شب مراسم ازدواج دخترش که امام حکم صادر کرد برود تبریز ایشان حکم امام را اجرا می کند ومراسم ازدواج دخترش را رها می کند. راننده اش می گوید:

« حاج آقا صبح برویم. گفته بود: نه نیم ساعت حکم امام دیر اجرا می شود. یک چنین شخصیتی بود. لذا وقتی گفتند که حضرت امام فرمود اسدالله اینها می آیند، خودش هم گفت حضرت امام به من می گوید اسدالله اسدالله اینها می آیند تهران. ایشان جلسه ای گذاشت جلسه بسیار جالب وقشنگی که آقایان کی نژاد، پروین، مرحوم سماوات، برادران حسینی، وعلی آقا محمدی در جلسه بودند. سپس تصمیم گرفتند برای از کار انداختن تانک ها قیچی هایی تهیه شود با این قیچی ها شیلنگ های تانک را بریده که دیگر تانک ها قابل استفاده نبود وراه های دیگری چون تهیه ی بمب دست ساز و... پیشنهاد می شد سپس آیت الله مدنی پیشنهاد داد که مردم دزن وآوج وروستاهای اطراف جاده ها را ببندند که همین کار هم شد ودیگر در آن روز ترددی به سمت تهران نشد. فردای آن روز تانک ها به نزدیکی همدان رسیدند وبا دیگران جمعیت درگیری وکشتار شروع شد که تعدادی از مردم به شهادت رسیدند. اما جلوی تانک ها گرفته شد.»

فصل ششم

آیت الله مدنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در همداناداره ی شهر همدان

پس از پیروزی انقلاب اسلامی تمامی اداره ها وساختمان های دولتی به تصرف مردم درآمد واز جمله باشگاه مدرن شهرداری همدان که محل اقامت استانداران وهتل بوعلی که متعلق به رضاشاه بود. آیت الله مدنی به منظور کنترل شهر وانتخاب مسئولین لشکری وکشوری در هتل بوعلی، ستاد انقلاب را همراه روحانیونی چون آیت الله ممد تقی عالمی دامغانی، وانقلابی هایی همانند حاج جواد نوریان، سید محمد حسینی، دکتر فدایی، پروین کی نژاد، علی آقا محمدی، نصرت الله توکلی... تشکیل داد.

آیت الله مدنی بعد از تشکیل ستاد انقلاب از تمام دانش آموزان، بازاریان ، کارمندان و... خواست تا بر حسب دستور امام به اعتصاب پایان دهند وبه محل کارخود برگردند. امام خمینی راجع به پایان دادن به اعتصاب در جمع بازرگانان واصناف وپیشه وران اعتصابی در 26 بهمن اعلام کردند:

« اعتصابات از روز شنبه باید شکسته شوند؛ حکم است. بعضی از شلوغ کارها می خواهند بعضی اعتصابات را حفظ کنند که نهضت را به زمین بزنند. تا الان اعتصابات در خدمت نهضت بوده از حالا به بعد شکست اعتصابات در خدمت ملت است. اگر کسی وسوسه کرد وگفت که اعتصابات فلان باید باقی باشد، خائن است. تودهنی باید بخورد. از روز شنبه تمام اعتصابات سرتاسر کشور باید شکسته بشود. مردم بروند مشغول کارشان بشوند. ولی مواظب باشند. هوشیار باشند. در عین حال که هر کس سرکار خودش است ،هوشیار باشد که شلوغ کارها ، چپاول چی ها که الان افتاده اند واشراری که الان در بین شهر شما وسایر شهرستان های ایران آمده اند وچپاول می کنند هوشیار باشید واز آنها جداً جلوگیری کنید. من ثانیاً سفارش قوای انتظامی را تکرار می کنم: قوای شهربانی باید برگردند به محل خودشان. آنها که در این انقلاب رفته اند برگردند به محل خودشان ، در امان هستند. وکسی حق ندارد به آنها تعرض کند. قوای نیروی هوایی، همافرها، همه ی اینها تمام ارتش وقوای انتظامی، ژاندارمری، همه برگردند به محل خودشان. مردم پشتیبان آنها باشند. چنانچه آنها هم از مردم هستند ونظم را هم شما وهم قوای انتظامی با هم برادرانه باید حفظ کنید...»

به دنبال پیام امام و درخواست ستاد انقلاب همدان،همه ی کارمندان وکارکنان واحدهای مختلف در روز 28 بهمن در محل کار خودحاضر شده وفعالیت های عادی را شروع کردند.

 

Madani08

دانش آموزان نیز به کلاس های درس رفتند. مدرسه ی عالی کشاورزی همدان نیز طی اعلامیه ای از دانشجویان خواست که 15 اسفند ماه، در کلاس های خود حاضر شوند. از سوی دیگر کارمندان کارخانه ی خوش نوش، شیشه وکیوان، که ریاست آنها با حسن مشتاق ودبستانی بود، فعالیت خود را آغاز کردند وفقط در مواردی که آیت الله مدنی دستور می داد، اعتصاب وتظاهرات وراهپیمایی برگزار می کردند واز هرگونه آشوب وخودسری به شدت جلوگیری می شد.

بعداز پایان دادن به اعتصابات ستاد انقلاب، همه ی تلاش خود را معطوف به انتخاب مسئولین شهر واستان وکنترل وبرقراری امنیت در شهر ومنطقه کرد. حجت الاسلام سید ابوالقاسم حسینی پناه می گوید: « بعداز پیروزی انقلاب ستادی در همدان تشکیل شد به نام" ستاد انقلاب" که مرحوم آیت الله مدنی در رأس آن بود در آن افرادی چون بنده، حجت الاسلام فخرالدین راحمی، محسن حسنی حلم، سید فاضل حسنی، وآقای میرزا نصرت توکلی حضور داشتیم.تقریباً می شود گفت که در آن موقع امورات شهر را این ستاد انقلاب اداره می کرد وحتی کارهای روستا به این ستاد ارجاع می شد واز آقایان بازاری هم بودند وبا هماهنگی کار می کردندورفته رفته مسئولین رده بالای شهری انتخاب می شدند وکارها به آنها واگذار می گردید. ».

آقای حسن مشتاق راجع به این ستاد می گوید:« محل ستاد در هتل بوعلی وفضای پشت آن بود که الان دادگاه انقلاب شده ، آقای مدنی آنجا تشریف داشتند ومانیز به انجا رفت وآمد داشتیم وبرای رئیس هر اداره ای دو سه نفر بودند که اینها معمولاً معتمد شهر بودند. یکی مرحوم گوهر بنان بود که شخصیت بسیار برجسته ای بود. ایشان قاضی دادگستری بود. یکی آقای حسین دادگربود. که ایشان هم در حال حاضر جزو قضات برجسته ی دادگستری هستند. خود آقای حسینی بود وچند نفر از بازاری ها. آقای کی نژاد که همزبان وهمشهری آقای مدنی وبسیارمورداعتماد ایشان بودند نیز حضور داشت. برای انتخاب مسئولین ادارات اولاً با شاخصین هر اداره ای وبا افرادی که نام بردم مشورت می شد.»

قبل از انتخاب استاندار ، کارکنان استانداری همدان هفت نفر را به عنوان نمایندگان کمیته ی اسلامی انتخاب کردند. این کمیته تا انتخاب استاندار جدید وظایف وی را تحت نظارت ستاد انقلاب انجام می داد.

اولین مسئولی که انتخاب شد استاندار بود. در این زمینه از سوی ستاد انقلاب دکتر کی نژاد به این سمت انتخاب شد. آقای حاج جواد نوریان در این زمینه می گوید:« در ایام پیروزی انقلاب ، استاندار همدان که دکتر حائری بود عوض شد وقرار شد که فرد دیگری از تهران فرستاده شود.(البته مدتی کمیته هفت نفره ی استانداری را اداره می کرد)آقای مدنی یک عده از انقلابیون بنام وخاص را که با وی بودند جمع کرد ودر خیابان سنگ شیر در یک بالاخانه ای جلسه ای با حضور آقایان: فاضلیان، دکتر پروین، فدایی، کی نژاد، علی آقا محمدی، آقای حسینی وبنده وچندنفر دیگر تشکیل داد. ایشان فرمودکه چرا استان دار ما از تهران بیاید؟ آقایان یکی از شماقبول کنید وما به تهران معرفی می کنیم که از خود ما باشد ودرد ما را بداندوبا خودمان بجوشد .در این بین به دکتر پروین پیشنهاد شد که ایشان گفت: من توان آن را ندارم. وسپس آقای مدنی به دکترکی نژاد پیشنهاد کردایشان هم خواست امتناع کند که آقای مدنی فرمود خیر، تو قبول کن وایشان هم قبول کردند وآقای مدنی ایشان رابه تهران معرفی کرد. این اولین استانداری بود که از طرف آقای مدنی پیشنهاد شد.» آقای حسن مشتاق راجع به دکتر کی نژاد می گوید:« اخلاق ورفتار کی نژاد خیلی شبیه شهید

رجایی بود. سعی می کردجلوی خرج ها را بگیرد وخیلی از تشریفات را کنار گذاشت. او اولین کسی بود که در همدان از امکانات اداری برای امور عمومی استفاده کرد. وقتی که شهر با کمبود بنزین مواجه بود وتردد کارمندان ادارات مشکل یود، تمام ماشین های ادارات را بسیج کرد وسپس مسیرهای ادارات را مشخص نمود وبدین ترتیب کارمندان ادارات می آمدند سوار ماشین های استانداری وسایر ادارات می شدند وبه محل کارشان می رفتند.»

در زمان استانداری وی مشکلاتی در شهر مطرح بود از جمله ، اجتماع عده ای از دیپلمه ولیسانسه ها وکارگران بیکار همدان در جلوی استانداری که بانصب پرده ای بر سر در استانداری نوشتند:« ما ضد انقلاب نیستیم ما کار می خواهیم» . پس از دکتر کی نژاد در خرداد 1358، آقای تمدن استاندار همدان شد. در زمان وی ، داریوش فروهر- وزیر کار وامور اجتماعی دولت موقت- روز جمعه 4 خرداد به منظور بررسی امور اجتماعی ووضعیت اشتغال وارد همدان شد ودر راهپیمایی مردم همدان که به منظور ابراز انزجار از دخالتهای ناروای آمریکا در امور داخلی ایران برپا شده بود به همراه مسئولین استان وروحانیون شرکت نمود وبا گرامیداشت یاد وخاطره ی شهدای 4 خرداد، دخالت های آمریکا را در امور داخلی محکوم نمود. پس از انتخاب استاندار، کار انتخاب شوراهای ادارات دولتی همدان زیر نظر ستاد انقلاب آغاز شد. در انتخاب شورای اداری استانداری، اعلام شد که اعضای شوراهای اداری از بین کارکنان ادارات بدون توجه به شغل وسمت آنها انتخاب می شوند وپس از پایان انتخابات در تمامی ادارات ازهر اداره ومؤسسه ی دولتی یک نماینده از طرف شورا برای شرکت در جلسات شورای اصلی که در کمیته یا ستاد عملیاتی انقلاب اسلامی مستقر می شود، معرفی خواهدشد وتصمیمات اتخاذ شده در شوراها به اطلاع شورای کل خواهد رسید واین شورا ستادی است که درباره ی رد یا تصویب تصمیمات وپیشنهادات نظر خواهد داد. در همین زمینه شورای انقلاب اسلامی استانداری در یکی از جلسات خود تصمیم گرفت فعالیت های خود را در سطح استان گسترش دهد. اعضای این شورا اعلام کردند که از روحانیون دعوت خواهد شد که در اتخاذ تصمیمات وارشاد آنها شرکت کنند وقرار بود در ادارات دیگر نیز شوراهای مشابهی تشکیل شود. در این جلسه که با شرکت تمامی کارکنان استانداری، دفتر فنی وفرماندار همدان تشکیل شد پیشنهاداتی مبنی بر تجدید نظر در وضع استخدامی کارکنان وتصفیه ی آن واستخدام افراد متعهد تسلیم شورا شد وتلفن« اف- ایکس» اتاق استاندار همدان نیز از سوی شورا در اختیار آیت الله مدنی قرار داده شد تا مورد استفاده قرار گیرد. همچنین آقایان فرزین مطلبی وفضل الله کشوری نیز به عنوان مشاوران شورا انتخاب شدند.

اعضای دیگر شورا عبارت بودند از: آقایان ابراهیم نبوی- معاون استانداری، محمد تقی نقیب زاده- فرماندار همدان، سوزنچی ، دکتر مسعودی و ابراهیم محمدی که قبل از پیروزی انقلاب در استان همدان با برپایی اعتصابات وتظاهرات همراه وهمگام با مردم به مبارزه علیه رژیم پهلوی پرداخته بودند.

دادگاه انقلاب اسلامی همدان نیز در روز پنج شنبه 17 اسفند ماه 1357، با حضور یکصد نفر از طبقات مختلف مردم شهر ، حضرات آیام عظام:حاج اسدالله مدنی، شیخ محمد تقی عالمی دامغانی ودو نفر از قضات محترم دادگستری آقایان: قبادی ومغازه ای به دادستانی رستمی، جم، در سالن پذیرایی شهرداری تشکیل گردید. این دادگاه در اولین جلسه ی خود به محاکمه ی ستوان یکم بهادری- افسر سابق شهرداری – که علیه مردم در دوران انقلاب اقدام کرده بود پرداخت؛ همچنین قاسم ملک شاهیان نیز به سمت رئیس دادگستری شهرستان نهاوند منصوب شد.

پایگاه (نوژه) شاهرخی از اهمیت خاصی برخوردار بود واکثر همافران ودرجه داران وافسران آن، با انقلاب بودند واز دستورهای آیت الله مدنی پیروی می کردند. چنان که یک روز قبل از پیروزی انقلاب گروهی از همافران پایگاه به دستور آیت الله مدنی، عملیات خلع سلاح پایگاه را آغاز کردند که در اولین عملیات اسلحه خانه تصرف شد. سپس گردان خلبانان به همافران پیوست وسرانجام در آخرین ساعات شب تمامی فرماندهان، دستگیر وپایگاه به تصرف همافران درآمد. به دنبال آن وپس از پیروزی انقلاب در 28 بهمن ماه کمیته ای مرکب از 12 نفر از افسران ، همافران ودرجه داران این پایگاه تشکیل شد تا امور نظامی وغیرنظامی پایگاه را بر عهده بگیرد. سپس در اسفند ماه فخرالدین حجازی به عنوان نماینده ی امام در پایگاه مذکور به فعالیت پرداخت ودر کنار آیت الله مدنی در راه حفظ انقلاب با مردم ودیگر دستگاه ها همراهی کرد. به گونه ای که بنا به دستور آیت الله مدنی برای توزیع اعلامیه در آسمان تبریز توسط همافران وحسن مشتاق علیه حزب خلق مسلمان خلبانان این پایگاه اقدام امر کردند.

 

زندگی و مبارزات آیت الله مدنی (14)


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31