«آفتاب مطهر»(بخش پایانی)

Bookroom.ir File 3945از او بیاموزیم :

از جمله چیزهایی که باید از شهید مطهری و پیش از او از امام خمینی (ره) بیاموزیم و به کار ببندیم ، احساس مسئولیت در مورد جامعه است . پیش از انقلاب دین داری و پرهیزگاری تنها با یک سلسله اعمال فردی شناخته می شد ، کسی که نمازش را سر وقت می خواند ، تجویدش خوب بود ، مسائل شرعی را درست می دانست و در مراسم مذهبی ، عزاداری ، دعای توسل و .... حضور می یافت ، یک آدم مؤمن و باتقوا بود . اما اگر در سراسر عمرش در یک حرکت اجتماعی و تلاش سیاسی دخالتی نمی کرد ، نه تنها هیچ عیبی نداشت ، کمال هم حساب می شد .

برخی از خشکه مقدس ها گرایش به سیاست و مسائل جامعه را دنیاگرایی تلقی می کردند. وقتی می خواستند یک روحانی را متهم کنند و او را در میان قشرهای جامعه بی اعتبار کنند ، می گفتند این سیاسی است ، همین انگ بس بود تا مردم از اطرافش پراکنده شوند ، زیرا اعتقاد داشتند دین به سیاست کاری ندارد .

آن روزها تقوا با یک سلسله مسائل فردی شناخته می شد ، در حالی که اسلام طرح هایی پرشمار برای مشارکت سیاسی ، احسای وظیفه در برابر جامعه و نظام حاکم بر مردم دارد. اگر مسلمانان وظایف خود را در شرایط گوناگون درک کنند ، دست دشمنان از هر گونه توطئه کوتاه می شود .

اسلام حقیقی از مسلمانان می خواهد در جامعه حضور داشته باشند و از مسائل سیاسی دوری نکنند . شرکت در انتخابات ، راهپیمایی ها و تظاهرات در جهت تقویت نظام اسلامی ، جزو تکالیف دینی ماست و نباید نسبت به این امور بی اعتنا باشیم .

اگر در این زمینه کوتاهی شود ، افرادی نااهل و بی لیاقت روی کار می آیند و مردم را نسبت به مسائل دینی و مذهبی بدبین می کنند . حفظ کیان اسلامی و تثبیت ارزش های معنوی منوط به همین مشارکت ها و حساسیت هاست . (1)

درسی که باید از استاد شهید مرتضی مطهری گرفت این است که نخست دشمن به ویژه کسانی که عقاید و اخلاق و باوردهای مردم را نشانه رفته اند بشناسیم . در گام بعد باید در پی یک راه درست باشیم تا بتوانیم با آنان تا آخرین قطره خود مبارزه کنیم و اجازه ندهیم به مرزهای عقیده آسیبی وارد آورند .

برای این که دیانت را در جامعه حفظ کنیم به دین شناس نیاز داریم ، وقتی علمای بزرگ مبانی اعتقادی را درست تبیین کنند و در دفاع از ارزش ها ادله محکم ارائه دهند ، آنگاه ضمن آن که می توانیم تدین مردم را عمیق تر و پایدارتر کنیم ، از توفان های شبه ها و سیلاب های تردید نیز کاسته می شود .

اگر چنین متخصصان مؤمنی در جامعه نباشند و به اشکال ها و پرسش ها پاسخ ندهند ، شک هایی چون موریانه در دل و ذهن مردم ریشه می دواند و کم کم گروهی به این توهم می رسند که نکند این مباحث بی اساس باشند و رفته رفته نسبت به بنیان های اعتقادی کم انگیزه می شوند .

اسلام شناسان راستین راه مطهری را ادامه می دهند ، اینان هستند که هم دانش لازم را در این عرصه دارند و هم تشخیص می دهند دردها چیست و راه علاج شان کدام است . باید ضمن آن که از آثار ، شیوه ها و تجربه های شهید مطهری استفاده می کنیم ، برای رفع نیازهای آینده و حتی وضع کنونی به اموری مجهز شویم که پاسخگوی نیازهای نسل جوان باشد .

مطهری نه تنها از دانش های حوزوی و معارف اسلامی آگاه بود ، بلکه با همت خود راه را درست فهمید و برای رفع هر مشکل فکری و فرهنگی پاسخ لازم را یافت . اگر ایشان اکنون زنده بود ، بسیاری از نیازهای ما را بر طرف می کرد ، ولی دشمنان او را از ما گرفتند و اکنون باید بکوشیم این خلاء را برطرف سازیم و فراموش نکنیم که مطهری در میان چندین رشته کوهستان ، یک قله شد و به اوج تحقیق رسید .

برای این که دانشمندانی همچون او تربیت شوند ، باید مقدمه سازی کنیم و اهتمام بیشتری داشته باشیم تا مفاسد اخلاقی و اجتماعی به برکت پرتو افشانی این بزرگان از بین برود . یک عالم شایسته و متعهد که می خواهد راه مطهری را ادامه دهد ، باید نخست اقتضائات شرایط زمان را بررسی کند .

سپس باید بداند وظیفه اش در این شرایط چیست ، البته آگاهی نسبت به مسائل اسلامی و مجهز بودن به تربیت و اخلاق اسلامی کافی نیست ، او هم زمان با تبیین معارف برای مردم ، باید کوشد فرهنگ و تربیت اسلامی در جامعه صبغه ای پر رنگ بیابد .

اعمال عبادی و فعالیت های مذهبی مردم نباید به مساجد و حسینیه ها منحصر شود . در هر فضایی ، در روابط اجتماعی ، تصمیم گیری ها ، جذب و دفع ها ، مراکز تفریحی و هر جا که ممکن است مردم حضور یابند ، باید آن آفتاب ارزش ها نور و حرارت بدهد و باران معرفت ببارد .  همچنین دیانت و فعالیت های تبلیغی باید دل ها را متحول ، انگیزه ها را اصلاح و ذهن ها را معنوی کند .

پس از این که چنین بوستانی فراهم شد ، باید باغبانی باشد که از آن حراست کند ، مراقب باشد آفت ها آن را دچار مشکل نسازند ، گل های معطر پژمرده نشوند و به دست افراد مغرض و جاهل پر پر نگردند . پس دفاع از عقاید و ارزش ها در برابر تهاجم فرهنگ بیگانه و اخلال افراد و گروه ها نیز ضروری است ، اینجاست که وظیفه کسانی که می خواهند این راه مطهر را بپیمایند ، سنگین و خطیر می شود .

باید بگردیم ببینیم خدا از ما چه می خوهد ، برخی معلومات که راههای فرا گرفتن آنها هم مهیاست ، اگر چه به زندگی مادی ما سامان می دهند ، برایمان شهرتی اجتماعی به ارمغان می آورند و ما را صاحب لقب و مدرک می کنند ، گاهی مانع تقرب به سوی خدا و شناخت او شده اند .

از سوی دیگر کسانی که خود را به این دانش های کم خاصیت ، یا حتی بی خاصیت و احیاناً همراه با آفت مشغول داشته اند ، شرایط را برای افزایش کجروی ها و ناهنجاری ها هموار می کنند ، شیاطین وقتی ببینند صحنه خالی است و مرزبان و دیده بانان در میدان حضور ندارند ، بهتر یورش می بردند و سریع تر نیش زهرآگین خود را فرو می برند .

انسان باید توکل خود را به خدا تقویت کند و به راهی که در آن دام های شیطان تعبیه شده است ، نرود . پیمودن راه حق به اخلاص و خون دل خوردن نیاز دارد و گاهی طرد شدن از سوی خویشاوندان و ملامت دوستان را نیز به همراه می آورد ، ولی انسان در ازای گام نهادن در این مسیر دشوار ، رضایت خداوند را به دست می آورد ، اسلام را احیا می کند ، راه پیامبر (ص) و ائمه (ع) را ادامه می دهد و فردای قیامت نیز در پیشگاه حق تعالی سرافراز است ، این افتخار بزرگی است آن را از دست ندهید . (2)

پروردگارا ! تو را به عزت و جلالت قسم می دهیم ، تو را به رحمت بی نهایتت قسم می دهیم ، پاداشی که در خور کرم و رحمت بی انتهای توست به مطهری عطا فرما . روز به روز بر علو درجات او بیفزا ، ما را قدردان این عالم عظیم الشأن بگردان . به ما توفیق گام نهادن در راه او را مرحمت فرما .

پروردگارا ! تو را به خون سیدالشهداء قسم می دهیم وظایف مان را برایمان روشن تر بفرما . ما را در دین مان بیناتر قرار ده ، روح امام راحل و شاگردش شهید مطهری و سایر کسانی که در راه ترویج دین و برقراری نظام اسلامی زحمت کشیدند با اولیای خودت محشور بفرما .

پروردگارا ! تو را به عزت و جلالت ، تو را به مقام انبیاء و اولیاء قسم می دهیم قلب های ما را جایگاه علم ، معرفت و ایمان و محبت خودت قرار ده . معرفت و محبت ما را نسبت به اولیای خودت بیشتر کن . توفیق عمل بیشتر و بهتر به وظایف مان را مرحمت فرما . به ما توفیق بده در راه هدایت دیگران قدم برداریم .

سایه مقام معظم رهبری بر سر ما مستدام بدار ، علماء و مراجع ، بزرگان دین ، خدمتگزاران شریعت مقدس اسلام ، همه را در پناه امام زمان از آفات دنیا محفوظ بدار ، عاقبت ما را ختم به خیر بگردان .

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

پیوست ها

1-اقتباس از همان سخنرانی

2- سخنرانی در مدرسه شهید صدوقی ، 12/2/1379 . بیانات در جمع طلاب مدرسه معصومیه ، 10/2/1379 . مصاحبه به مناسبت فرا رسیدن دهمین سالگرد شهادت آیت الله مطهری ، سخنرانی در دانشگاه تربیت معلم قم ، 11/2/1372 ، سخنرانی در جمع دانش آموزان ساوه ، 15/2/1386 و سخنرانی در دانشگاه امام صادق (ع)

 

«آفتاب مطهر»(۳۶)

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31