چرا آمریکاشناسی؟

Terorism  Amrika

« این راه [انقلاب اسلامی]، مثل همه‌ى راه‌هاى مهم که به سمت هدفهاى بزرگ کشیده شده است، چالشهایى هم دارد، موانعى هم دارد... چالش بیرونى ما مزاحمتهاى استکبار جهانى است؛ بى‌رودربایستى حرف بزنیم، مزاحمتهاى آمریکا است.»

حضرت آیت الله خامنه ای، سخنرانی در مراسم بیست و پنجمین سالروز رحلت حضرت امام خمینی رحمه‌الله (14.3.94)

امروزه بر کسی پوشیده نیست که مهم ترین چالشی که جمهوری اسلامی را از بیرون تهدید می کند، مزاحمت های آمریکا در مقام مصداق اتم استکبار جهانی است. از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، دولت های مختلف آمریکا کوشیده اند با اقدامات گوناگون از جمله تحریک مخالفین جمهوری اسلامی و کمک به حرکت های تجزیه طلب و تروریستی(غائله های ترکمن صحرا، کردستان و خلق عرب)، تصرف و حبس دارایی ها و اجناس ایران (دستورالعمل اجرایی کارتر مبنی بر انسداد اموال و دارایی های دولت ایران در 23 آبان 1358)، لشگرکشی و حمله نظامی (واقعه طبس در سال 1359 )، اقدام به کودتای نظامی (کودتای نوژه در سال 1359) ، نشان دادن چراغ سبز به صدام برای حمله نظامی و پشتیبانی همه جانبه از رژیم وی در جنگ تحمیلی(خارج کردن عراق از فهرست کشورهای حامی تروریسم و خاتمه دادن به تحریم های اقتصادی و بازرگانی عراق)، پناه دادن به اعضای گروه تروریستی منافقین (خارج کردن منافقین از لیست گروه های تروریستی)، حمایت از هرگونه فتنه و اغتشاش (اعلام حمایت رسمی از اغتشتشگران در سال های 1378، 1383 و 1388)، حمله سایبری (کرم استاکس نت) و تحریم‌های مستمر مالی و تجاری، جمهوری اسلامی را به زانو درآورد.

بدیهی است که برای غلبه بر چالش آمریکا و خلاص شدن از شر مزاحمت های دائم آن، مانند هر چالش دیگر، ابتدا باید آن را شناخت؛ در غیر این صورت نمی توان آن را تدبیر کرد و پشت سرگذاشت. برای مطالعه آمریکا، پیش از هرچیز، باید این نکته را در نظر گرفت که کشوری به اسم «ایالات متحده آمریکا» تا پیش از سال 1776 میلادی، تقریباً مصادف با آغاز سلسله قاجار، بر روی نقشه جغرافیایی وجود نداشته است. بنابراین، آمریکا پدیده ای است متعلق به دوران جدید و مثل دیگر پدیده های این دوران، تنها با مطالعه دقیق تاریخ تکوین و توسعه آن، می توان نسبت به ماهیت آن آگاهی به دست آورد. به عبارت دیگر، برای شناخت آمریکا باید دانست این پدیده چگونه و با چه هدفی به وجود آمده، چگونه قدرت و جایگاه فعلی را به دست آورده، به کدام سو می رود و هدف و غایتش چیست. بدین منظور، لازم است که از اهداف واقعی بنیانگذاران اولیه آمریکا و همچنین از ساختار نظام های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، نظامی، اجتماعی و هنری آن سرزمین آگاهی داشته باشیم. در مجموع، می توان گفت شناخت ما از آمریکا به اندازه درک و شناخت ما از سازمان ها، نهادها و تشکیلات بنیادین این کشور مانند حکومت، دولت، قانون، خانواده، آموزش و پرورش، تشکیلات سیاسی و اقتصادی و مؤسسات فرهنگی و رسانه ای است.

مقام معظم رهبری پس از نام گذاری آمریکا به عنوان بزرگترین چالش بیرونی جمهوری اسلامی و تبیین ضرورت شناخت این چالش، نخبگان فکری جوان را مأمور نموده اند به این که گرد هم آیند و درباره وجوه و ابعاد مختلف این چالش کار پژوهشی انجام دهند: « این راه [انقلاب اسلامی ایران]، مثل همه‌ى راه‌هاى مهم که به سمت هدفهاى بزرگ کشیده شده است، چالشهایى هم دارد، موانعى هم دارد؛ این موانع را باید بشناسیم تا بتوانیم از آنها عبور کنیم. اگر مانع را نشناختیم، عبور از مانع یا دشوار خواهد شد، یا حتى غیر ممکن خواهد شد. بنده امروز دارم اینها را به شما حضار محترم این مجلس عظیم و باشکوه و در واقع به ملت ایران که این سخنان را خواهند شنید عرض میکنم، اما باید جوانان ما، فرزانگان ما، زبدگان فکرى ما، روى هرکدام از این سرفصل‌ها و بخشها بنشینند فکر کنند، کار کنند، مطالعه کنند؛ نه‌فقط بحثهاى ذهنىِ شبه‌روشنفکرى، [بلکه] بحثهاى کاربردى، بحثهاى عملیاتى، بحثهاى ناظر به واقعیت. اینهایى که ما عرض میکنیم سرفصل‌هایى است براى کارهاى فکرى که ان‌شاءالله به‌وسیله‌ى جوانان ما - که از ما خیلى بهترند، خیلى آماده‌ترند - دنبال خواهد شد. ». (1) همان طور که مشخص است، مقام معظم رهبری با تیزبینی مثال زدنی خود، چارچوب هایی را نیز برای کار مطالعاتی درباره ابعاد چالش آمریکا تعیین کرده اند و به پژوهشگران جوانان علاقه مند به فعالیت در این حوزه توصیه می کنند به جای بحث های انتزاعی شبه روشنفکری، سراغ بحث های کاربردی و ناظر به واقعیت بروند.

بنیاد هابیلیان، نماینده خانواده های شهدای ترور کشور، فرمان رهبر معظم انقلاب را برای جهاد علمی-پژوهشی به منظور شناساندن ابعاد دشمنی ها و توطئه های نظام استکبار به رهبری دولت فریبکار آمریکا لبیک می گوید. در این راستا، جوانان این بنیاد تا کنون محصولاتی را تولید نموده اند، که شماره دهم از نشریه راهنما، نخستین ماهنامه تخصصی مطالعات بین المللی تروریسم در کشور، با عنوان «کشور ترور» و با موضوع تروریسم دولتی آمریکا؛ نمایشگاه «نیمه پنهان آمریکا»، با موضوع معرفی تاریخ و ساختار نظام سیاسی ایالات متحده و جنگ افروزی ها و جنایات دولت آمریکا؛ و فیلم مستند «تاریخ ناگفته آمریکا»، گزیده اثر الیور استون، کارگردان شهیر آمریکایی، با موضوع بررسی سیاست های سلطه جویانه و جنگ طلبانه رؤسای جمهور آمریکا از نیکسون تا اوباما، از آن جمله است. همچنین شماره دوازدهم نشریه راهنما، با موضوع بررسی ابعاد جنگ ساختگی آمریکا با تروریسم، در آستانه انتشار قرار دارد.

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31