مکانیزم‌های مشارکتی مقابله با تروریسم برای اقدامات اجرایی صلح‌طلبانه

Tayebi

 در بستر همکاری‌های بین المللی، دولت‌ها اقدامات متقابل صلح جویانه را چه در سطح ملی و چه در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی پیگیری می‌کنند. اما آنچه مورد اشاره ماست این است که اصل نظارت اجرای قانون که بین دولت‌ها است، این زمینه را مهیا می‌کند که توجه کمتری به قانونی بودن اقدامات متقابل غیر نظارتی و صلح آمیز دولت‌ها داشته باشیم. این مهم به آن شرط است که این اقدامات در پاسخ به نقض شدید و آشکار قواعد  اساسی حقوق  بین‌الملل مورد پذیرش قرار گرفته باشند.

در این راستا اقدامات دولت‌ها در مقابله تروریسم در واقع یک اقدام نامشروع و غیر مجاز نبوده و این مهم در جهت حفظ ثبات و امنیت بین‌المللی انجام پذیرفته است. جهت تصدیق این اقدامات سازمان ملل متحد نیز بر این امر صحه می‌گذارد. اما نکته قابل توجه این است که همکاری بین‌المللی در سرکوب تروریسم یک چارچوب مدیریتی مشارکتی را می‌طلبد. هرچند این همکاری‌ها نبایستی ابعاد ستیزه جو بخود بگیرد و زمینه ساز موقعیت تورم زای تروریسم گردد. به هر حال مبارزه با تروریسم در چارچوب مقررات بین‌المللی بایستی در تطابق با استانداردهای بین‌المللی و معیارهای ضرورت و تناسب در ارتباط با هدف، به کارگرفته شوند و این اقدامات بایستی با هدف دستیابی به هدف انجام پذیرد. از طرفی این اقدامات نبایستی باعث نقض قواعد بین المللی گردند.

اما همکاری‌های موثر بین المللی در جهت مهار تروریسم می‌تواند از طریق راهکارکنترل موثر انجام پذیرد. در این راستا مقابله با تروریسم بایستی:

  1. در جهت مصلحت عمومی انجام پذیرد؛
  2. باعث توقف نقض شدید حقوق بشر گردد؛
  3. مقبول افکار عمومی و با مشارکت دولت‌ها انجام پذیرد؛
  4. احترام و پایبندی به قواعد آمره محرز باشد.

در این راستا به نظر می‌رسد ماهیت جمعی بودن مقابله با تروریسم بایستی در نظر گرفته شود و بایستی هرگونه اقدام در  چارچوب سیستم ترکیبی  ضمانت‌های جمعی ماهیت « کیفری » تحت شرایط حقوق بین الملل قرار گیرد.

اما از طرف دیگر مقابله با تروریسم ابعاد متنوعی را مد نظر قرار می‌دهد:

  1. از یک سو مبارزه با تروریسم برای حفظ و ثبات امنیت منطقه ای صورت می‌پذیرد و این مهم بایستی در چارچوب همگرائی منطقه ای صورت پذیرد؛
  2. از سوی دیگر هم گامی دولت‌های منطقه ای برای حفظ وضعیت ثبات بسیار مهم به نظر می‌رسد؛
  3. تقویت دیدگاه‌های مشترک برای مقابله با تروریسم بسیار ضروری است.

به هر صورت مبارزه با تروریسم در جهت نیل به اقدامات اجرائی صلح طلبانه بسیار مهم و جزء ضروریات در عرصه بین المللی است که در پرتو آن شکل جدی همکاری‌های بین المللی را مشاهده می‌کنیم.


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31