معرفی اجمالی گروهک تروریستی پژاک

Pjakحزب کارگران کرد (پ.ک.ک) در سال 1356 میلادی با هدف تشکیل دولت مستقل کردی و با ایدئولوژی مارکسیستی در کردستان ترکیه تاسیس شد. خط‌مشی این گروهک از ابتدا مسلحانه و تروریستی بوده است. پ.ک.ک از سال 1376 تشکیلات خود را به مناطق کردنشین کشورهای سوریه، ایران و عراق گسترش داد. در این راستا از برانگیختن احساسات قوم‌گرایانه کردها (ناسیونالیسم کردی) بهره می‌جست و جوانان آسیب‌پذیری را که در خانواده‌های فقیر زندگی می‌کردند با وعده‌های دروغین به تشکیلات خود جذب می‌نمود.

پ.ک.ک پس از جذب جوانان و انتقال آنها به مقر نیروهایش، در سیستمی بسته آن‌ها را تحت آموزش‌های خاص فرقه‌ای مغزشویی می‌کرد. با گسستن ارتباطات و علایق عاطفی آنها از خانواده و جامعه ملی‌شان هویت جدیدی به نام هویت پ.ک.ک به آنها می‌داد. در این هویت فرد اختیاری از خود نداشته و رهبر گروه (اوجالان) عقل کل محسوب می‌شد و تمامی گفته‌های وی زیربنای فکری و ایدئولوژیک گروهک را تشکیل می‌داد. ضمن اینکه ساختار سازمانی و حفاظتی شدید درون گروهی امکان کناره‌گیری به افراد را نمی‌داد.

پ.ک.ک به خاطر عملکرد تروریستی‌اش در لیست گروه‌های تروریستی اغلب کشورها از جمله اتحادیه اروپا، آمریکا و کانادا قرار داشت. به دنبال حادثه 11سپتامبر2001 پ.ک.ک برای گریز از فشار بین‌المللی ضدتروریسم و در ظاهر نام و سازماندهی خود را تغییر داد و خود را در قالب چهار حزب برای چهار بخش کردنشین کشور‌های منطقه (ترکیه،عراق،ایران و سوریه) سازماندهی نمود.

در این راستا پ.ک.ک از اوایل سال 1382 مقدمات تشکیل حزبی برای فعالیت تروریستی و مسلحانه در ایران را فراهم نموده و در تاریخ 2آبان1382 تشکیل حزبی موسوم به حزب حیات آزاد کردستان (پژاک (pjakرا اعلام نمود. کنترل و هدایت پژاک در دست رهبر پ.ک.ک قرار داشته و دارد ولی در ظاهر آنرا حزبی مستقل که وحدت ایدئولوژیک با پ.ک.ک دارد معرفی می‌نمایند. پژاک همانند حزب مادر خود پ.ک.ک با طرح شعارهای تجزیه‌طلبانه و ناسیونالیستی مانند فدرالیسم و خود مختاری برای کردستان، خطی‌مشی مسلحانه و تروریستی را برای نیل به این اهداف انتخاب نمود در این راستا پژاک بخش اعظم نیروهای خود را در شاخه نظامی موسوم به نیروی نظامی شرق کردستان (H.R.K) سازماندهی نمود.

گروهک پژاک وابسته به جریانی بیگانه بوده و از همان ابتدا برای فعالیت در داخل کشور به طور مسلحانه حضور پیدا می کند. این حضور غالبا در مناطق مرزی، روستاهای دورافتاده و صعب‌العبور و مناطق کوهستانی انجام می‌گیرد که طی آن تیم‌های مسلح گروهک فعالیت‌های زیر را دنبال می‌کنند:

-  ارتباط‌گیری با مردم به ویژه جوانان و تبلیغات برای آنها به منظور جذب به تشکیلات

-  اعمال اتوریته نظامی برای مجاب کردن مردم به پیروی از گروهک

-  اخاذی مسلحانه از مردم برای تامین منابع مالی تشکیلات تروریستی

-  تبانی با باندهای قاچاق مواد مخدر، انسان، مشروبات الکلی و کالا برای تامین منابع مالی گروهک

-  تهدید، ارعاب، ضرب‌وشتم و ترور شهروندان مناطق مذکور که حاضر به پرداخت کمک مالی به گروهک نبوده و یا در زمینه‌های دیگر خواست‌های گروهک را اجابت نمی‌کنند.

-  بمب‌گذاری و مین‌گذاری جاده‌های مواصلاتی که مورد استفاده نیروهای مرزبانی و شهروندان قرار می‌گیرد.

-  اجرای کمین، تیراندازی و حمله به پایگاه های نیروهای نظامی، انتظامی و مرزبانی.

Pjak2در طول یک دهه گذشته که گروهک فعالیت مسلحانه و تروریستی خود را در مناطق کردنشین میهن اسلامی شروع کرده موارد متعددی از اقدامات ذکر شده را انجام داده است.

عملکرد تروریستی و ضدانسانی گروهک پژاک که وقیحانه مسئولیت اغلب آنها را در رسانه‌های اینترنتی خود به عهده گرفته بود، پیگردهای حقوقی را علیه این گروهک و دولت‌های مرتبط و حامی گروهک ضروری می‌نمود. بنابراین برخی از دولت‎‌های مرتبط با گروهک از جمله آمریکا برای حفظ ظاهر نام این گروهک را در لیست گروه‌های تروریستی قرار داده هرچند ارتباط و حمایت خود را از ترورریست‌ها ادامه داده‌اند.

گروهک پژاک همانند حزب مادرش پ.ک.ک برای گریز از این سابقه تروریستی در سال 1393 اقدام به تغییر سازمانی نموده و تشکیلاتی جدید موسوم به کودار (جامعه دموکراتیک و آزاد شرق کردستان KODAR) ایجاد نموده و بخش عمده نیروهایش را به این تشکل منتقل نمود بر اساس این تغییر سازمانی عناصر مسلح به کودار منتقل شده و پژاک اعلام نمود که صرفا به عنوان یک حزب سیاسی فعالیت خواهد کرد. پژاک با این ترفند خود را به ظاهر از سابقه تروریستی‌اش جدا کرد تا با فراغ‌بال در کشورهای اروپایی فعالیت‌های تشکیلاتی، سیاسی، رسانه‌ای داشته باشد. پشتیبانی مالی از تشکیلات تروریستی کودار در کشورهای غربی آشکار است. کشورهای غربی همانند سایر عرصه‌های تقابل با جمهوری اسلامی ایران برخورد دوگانه‌ای با موضوع تروریسم داشته و با ترفندهای مختلفی این گروهک‌ها را تحت حمایت خود دارند. در حال حاضر علی‌رغم سابقه تروریستی پژاک کمیته‌های منطقه‌ای این گروهک در کشورهای اروپایی علنا فعالیت می‌نمایند و بنگاه تبلیغاتی آن (تلویزیون ماهواره‌ای نوروز) در کشور سوئد به تبلیغ مبانی تروریستی گروهک می‌پردازد.

بنیاد هابیلیان


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31