مروری بر حادثه تروریستی مزارشریف و زندگینامه شهدای این واقعه

 MAzAR SHARIF

سفارت ایران در مزارشریف افغانستان در مرداد۱۳۷۷ پس از دومین حمله تروریست‌ها به این شهر مورد تعرض قرار گرفت. افرادی مسلح بلافاصله پس از تصرف شهر به کنسولگری ایران رفته و هشت دیپلمات و خبرنگار خبرگزاری ایرنا را به شهادت رساندند. یک نفر از دیپلمات‌ها که در این حمله مجروح شد، زنده مانده و با کمک مردم افغانستان خود را به ایران رساند. شواهدی در دست است که این اقدام از پیش برنامه‌ریزی شده و توسط سرویس اطلاعات پاکستان(با نقشه امریکا) انجام شد تا ایران را وارد جنگ با تروریست‌ها نمایند.

در این حادثه تأسف‌بار «ناصر ریگی» سرپرست کنسولگری، «محمدناصر ناصری» کارشناس امور فرهنگی، «نورالله نوروزی» کارشناس امور کنسولی، «رشید پاریا فلاح» کارشناس امور کنسولی، «حیدرعلی باقری» مدیر تدارکات و مدیر داخلی، «مجید نوری نیارکی» حسابدار، «کریم حیدریان» کارشناس امور کنسولی، «محمدعلی قیاسی» کارشناس امور کنسولی و «محمود صارمی»‌خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی‌ به شهادت رسیدند.

تنها بازمانده حادثه الله‌داد شاهسون موفق به فرار و بازگشت به کشور شد. 

تروریست‌ها همان شب جنایت به کنسولگری برگشته و پیکر هشت دیپلمات و خبرنگار را در محوطه پشتی کنسولگری، در گوری دست جمعی در حیاط مدرسه سلطان راضی دفن کردند.

تا یک ماه از سرنوشت این 9نفر گزارشی منتشر نشد. تا این‌که اجساد آنان را در یک گور دسته جمعی در خرابه‌های پشت کنسولگری پیدا کردند. در 21شهریور1377 پس 35روز بی‌خبری شهادت آنان تایید شد و از طریق رسانه‌ها اعلام گردید. رهبر معظم انقلاب سه روز عزای عمومی در کشور اعلام کردند. پیکر دیپلمات‌ها و خبرنگار کشورمان ۲۴شهریور۱۳۷۷ به تهران منتقل شد و بعد از نماز جمعه با حضور مقام معظم رهبری در مراسمی شکوهمند تشییع شدند.

بیشتر بخوانید:

ویژه‌نامه مزارشریف

تروریست‌ها پدرم را در زیرزمین کنسولگری بی‌رحمانه به شهادت رساندند

آنچه در ادامه می‌خوانید شرحی است بر زندگی شهدای این واقعه:

شهید ناصر ریگی

Phoca Thumb L Naser

تاریخ تولد: 1346

محل تولد : اهواز

شغل: سرپرست کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف

شهید حاج ناصر ریگی سال 1346 در شهرستان اهواز متولد شد. در چهارده سالگی پدرش را از دست داد و از همان زمان ضمن خواندن درس به کار و تامین مخارج زندگی پرداخت. در دوران تحصیل به عنوان دانش‌آموزی تیزهوش و کوشا همواره مورد توجه خاص معلمانش بود و علاوه بر فعالیت در انجمن اسلامی مدرسه به ورزش رزمی کاراته نیز اهتمام می‌ورزید و به عنوان ورزشکار نمونه موفق به کسب کمربند مشکی دان 3 شد. پس از اتمام تحصیل برای گذراندن خدمت سربازی وارد وزارت خارجه شد سپس به استخدام این وزارتخانه درآمد و مدارج ترقی و پیشرفت را تا سرکنسولی کنسولگری ایران در مزار شریف طی کرد. اشتغال به کار مانع از ادامه تحصیل وی نشد و در رشته کارشناسی جغرافیا مشغول به تحصیل شد. شهید ریگی در ابتدای ماموریت چهار ساله خود در افغانستان ازدواج کرد و در طول دوران زندگی همواره از حال و هوای معنوی خاص برخوردار بود. در مدت خدمت در افغانستان نیز منشا خدمات مخلصانه‌ای در آن دیار بود. شرایط زندگی شیعیان در افغانستان چنان او را تحت تاثیر قرار داد که زندگی خود را وقف آن‌ها کرد بطوری‌که به گفته یکی از دوستانش شب‌ها بصورت ناشناس به درب خانه شیعیان رفته و مایحتاج زندگی آن‌ها را تامین می‌کرد. این در حالی بود که زندگی خودش بسیار ابتدایی و تا زمان شهادت در منزلی استیجاری سکونت داشت. از دیگر خدمات این شهید بزرگوار ساخت یک مدرسه یک درمانگاه و دو مسجد در مزارشریف بود، ناصر ریگی در17مرداد77 به دست تروریست‌ها به شهادت رسید.

شهید محمود صارمی

227114 326

تاریخ تولد: 1347

محل تولد: بروجرد

شغل: مسئول دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف

شهید محمود صارمی در سال 1347 در شهرستان بروجرد متولد شد. دوران تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در بروجرد گذرانده و پس از اخذ مدرک دیپلم در رشته جغرافیایی انسانی دانشگاه تهران پذیرفته شد. وی در سال 1371 با کسب مدرک لیسانس به استخدام خبرگزاری جمهوری اسلامی درآمد به عنوان کارشناس متون خبری مشغول کار شد.

شهید صارمی با پشتکار فراوان در حین اشتغال در خبرگزاری به تحصیل ادامه داد تا اینکه در سال 74 موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته جغرافیای انسانی با گرایش روستایی از دانشگاه شهید بهشتی شد.

محمود صارمی همیشه به عنوان یک بسیجی فعالیت مستمر داشت و بیش از 14 ماه در جبهه‌های حق علیه باطل حضور یافت. وی از 26دی75 به عنوان سرپرست نمایندگی خبرگزاری جمهوری اسلامی راهی کابل شد و تا زمان به اسارت درآمدن به‌دست تروریست‌ها به عنوان خبرنگاری کوشا و فعال در صحنه‌های بحران جنگ در افغانستان در انجام ماموریت حرفه‌ای خود فعالیت کرد.

شهید رشید پاریاو فلاح

139300206133285540

تاریخ تولد: 1340

محل تولد : سوادکوه

شغل: کارشناس امور کنسولی سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف

در سال 1340 در یکی از روستاهای محروم سوادکوه مازندران متولد شد. دروان کودکی و تحصیلات ابتدایی را در همان روستا به پایان رساند و برای ادامه تحصیل راهی شهرستان قائم شهر شد. همزمان با شکل‌گیری انقلاب اسلامی فعالیت‌های ایشان نیز آغاز شد. او بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نقشی چشمگیر در مبارزه با گروهک‌های منافق داشت و علاوه بر رویارویی و مقابله با گروهک‌های منحط تلاش و کوششی مضاعف در جذب افراد اغفال شده به سمت آرمان‌های اسلامی داشت.

در سال 1361 عازم خدمت سربازی شد و در واحد عقیدتی سیاسی ارتش حضوری فعال داشت و چندین بار به جبهه اعزام شد. پس از اتمام دوره سربازی به حوزه علمیه قم رفته و در محضر اساتید حوزه به تحصیل پرداخت در این ایام بنا به درخواست مسئولین بنیاد شهید سوادکوه به آن نهاد رفته و به عنوان معاون فرهنگی به خدمت خانواده شهدا پرداخت. در سال 1367 ازدواج کرد و برای ادامه تحصیل رشته علوم سیاسی را برگزید و از همان سال همکاری خود را با وزارت خارجه آغاز نمود. در سال 1376 برای انجام ماموریت به شهر کابل اعزام شد و پس از ماموریت‌های پی‌درپی به مدت 1 سال در کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف مشغول به خدمت بود که در 17مرداد77 در حادثه مزارشریف به شهادت رسید.

شهید نورالله نوروزی

تاریخ تولد: 1347

محل تولد: ساوجبلاغ

شغل: کارشناس امور کنسولی در کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف

در 16مرداد1347 در خانواده‌ای مذهبی در شهرستان ساوجبلاغ متولد شد. تحصیلات ابتدایی و راهنمایی را در شهرک فخر ایران از توابع کرج به اتمام رساند و سپس به هنرستان فنی شهید بهشتی کرج رفت. شکل‌گیری ابعاد مختلف شخصیتی وی عملا پس از پیروزی انقلاب صورت گرفت بطوری که از همان ابتدا شور و شعف زاید الوصفی در جهت خدمت به اسلام و آرمان‌های جمهوری اسلامی در خویش احساس می‌کرد و در این راستا از هیچ کوشش و فعالیتی دریغ نمی‌کرد و با شرکت در فعالیت‌های انجمن اسلامی محل و بسیج به این امر تحقق عینی می‌بخشید.

نقطه عطف این حرکت حضور وی در جبهه‌های جنگ تحمیلی بود. پس از پایان جنگ تحمیلی مجددا به سنگر تحصیل بازگشت و در رشته مدیریت دولتی و مخابرات (وزارت خارجه) به ادامه تحصیل پرداخت. با توجه به آنکه محل ماموریت وی از سوی وزارت امور خارجه یکی از کشورهای اروپایی تعیین می‌گردد وی با انتخاب آگاهانه و با هدف خدمت به ملت محروم افغانستان این کشور را انتخاب می‌کند و نهایتا در حادثه مزارشریف به شهادت می‌رسد.

شهید کریم حیدریان

400 Karim Heidarian

تاریخ تولد: 1336

محل تولد: بروجرد

شغل: کارشناس امور کنسولی در کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف

شهید کریم حیدریان در سال 1336 در شهر یزد متولد شد. وی دوران تحصیلش را در شاهرود گذراند. او در مبارزات مردم علیه رژیم پهلوی حضوری فعال داشت و پس از پیروزی انقلاب بعنوان بسیجی داوطلب عازم کردستان شد. او پس از پایان جنگ تحمیلی به تحصیل در رشته علوم سیاسی ادامه داد تا اینکه از طرف وزارت امور خارجه مامور شد به کنسولگری ایران در افغانستان برود. کریم حیدریان سرانجام در حادثه مزارشریف به شهادت رسید.

شهید حیدرعلی باقری

تاریخ تولد: 1324

محل تولد: نیشابور

شغل: کارمند فنی کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف

شهید حیدرعلی باقری سال 1324 در شهر نیشابور متولد شد. از همان دوران کودکی در جلسات قرآن شرکت می‌کرد. او مانند اکثر مردم در راهپیمایی‌ها شرکت کرده و در پیروزی انقلاب اسلامی نقشی فعال داشت و در درگیری با عمال رژیم منحوس پهلوی در حمل مجروحین و شهدا به مراکز درمانی حضور جدی داشت. او در سال 1369 در وزارت امور خارجه مشغول به کار شد. وی بسیار مهربان، فداکار، خوشرو و در انجام وظایف خود بسیار متعهد بود.

حیدرعلی باقری به همسر و فرزندانش بسیار احترام می‌گذاشت. او هر جا احساس می‌کرد ماندنش سودی ندارد آنجا را ترک می‌کرد. وی در1فروردین74 برای ماموریت به افغانستان اعزام شد و در حادثه مزار شریف به شهادت رسید.

شهید محمدعلی قیاسی

Gheyasi1

تاریخ تولد: 1345

محل تولد: تهران

شغل: کارشناس امور کنسولی در کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف

شهید حاج محمدعلی قیاسی در 26خرداد1345 در یکی از محلات جنوبی تهران متولد شد و از همان دوران کودکی در حالی که طعم تلخ یتیمی را می‌چشید با اراده‌ای محکم به تحصیل ادامه داد. وی با آغاز جنگ تحمیلی در 14 سالگی راهی جبهه‌ شد و تا پایان جنگ در جبهه ماند.

وی به عنوان بسیجی در اکثر عملیات‌ها شرکت و چندین بار مجروح شد. او در سال 1365 ازدواج کرد و در اواخر سال 1367 به وزارت خارجه پیوست. او که از همان ابتدا علاقه خاصی به خدمت در شرایط سخت و مناطق محروم منطقه داشت افغانستان را انتخاب کرد و نهایتا در حادثه تروریستی حمله به کنسولگری مزارشریف به شهادت رسید.

شهید مجید نوری نیارکی

IMG11364509

تاریخ تولد: 1346

محل تولد: تهران

شغل: مسئول امور مالی کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف

جاوید الاثر مجید نوری نیارکی در 27 مرداد1346 در تهران متولد شد. پس از اتمام مقطع ابتدایی و راهنمایی جهت طی کردن دوره متوسطه وارد دبیرستان دکتر هوشیار شده و در رشته علوم تجربی تحصیل کرد و بالاخره در سال 1366 موفق به اخذ دیپلم شد. در اسفند ماه همان سال برای انجام خدمت سربازی وارد سپاه پاسداران شد و در اواخر خدمت بعنوان یک بسیجی و عضو افتخاری با ستاد مبارزه بامواد مخدر همکاری کرد. مسئولیت‌پذیری صداقت و سخت‌کوشی او باعث شد در سال 68 به خدمت وزارت امور خارجه درآید و از همان ابتدا در دفتر ویژه افعانستان مشغول به کار شد.

در سال 1370 ازدواج کرده و در سال 1374 به افغانستان اعزام شد. ابتدا در کابل و سپس در کنسولگری جمهوری اسلامی در مزارشریف مشغول فعالیت شد تا اینکه در 17مرداد77 در حادثه حمله به کنسولگری افغانستان به شهادت رسید.

شهید محمدناصر ناصری

NaseriI

تاریخ تولد: 1340

محل تولد: قائنات

شغل: کارشناس امور فرهنگی در کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف

شهید محمدناصر ناصری سال 1340 در خانواده‌ای مذهبی و از لحاظ اقتصادی در سطحی متوسط متولد شد. دوران کودکی او در روستای سیانک از توابع قائن گذراند سپس جهت ادامه تحصیل در مقطع راهنمایی و متوسطه راهی شهرستان بیرجند شد و در طول این دوران با اینکه به دور از والدین و در محیط نامساعد حاصل از حکومت ستم‌شاهی زندگی می‌کرد هرگز از مسجد و نماز جماعت و روحانیت بدور نبود. در دوران اوج مبارزات مردم در تظاهرات علیه رژیم پهلوی شرکت فعال داشت و با شروع جنگ تحمیلی بعنوان یک بسیجی متعهد و فعال بارها در صحنه‌های نبرد دفاع مقدس شرکت و در این مدت دوبار از ناحیه دست و کتف مجروح شد؛ اما به محض ترخیص از بیمارستان مجددا راهی مناطق عملیاتی می‌شد.

شهید ناصری با دوستان و آشنایان و بخصوص زیردستان رفتاری انسانی و اسلامی داشت و همه کسانی‌که با ایشان کار می‌کردند از حسن خلق و مراودات حسنه و اسلامی و انسانی او لذت می‌بردند. او پس از مدتی به خدمت وزارت امور خارجه درآمد و بعنوان مسئول فرهنگی سر کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف به کشور افغانستان اعزام شد. او نهایتا در حادثه حمله به کنسولگری مزارشریف به شهادت رسید.

منبع: کتاب یادگاران جلد 13

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31