سیره و خاطرات شهید دکتر محمدجواد باهنر

1124566666113

انفجار در دفتر نخست‌وزیری

حادثه انفجار در ساعت ۳‌بعدازظهر روی داد و در این ساعت، آقایان محمدعلی رجایی رییس‌جمهور و دکتر محمدجواد باهنر نخست‌وزیر و چند تن از مقامات نظامی و امنیتی کشور در جلسه‌ای فوق‌العاده شرکت داشتند. در پی انفجار بمبی که داخل یک کیف دستی جاسازی شده بود، قسمت‌هایی از طبقه اول و طبقه دوم ساختمان نخست‌وزیری در مجاورت خیابان پاستور دچار حریق شد و آتش و دود فضای محل انفجار را فرا گرفت. در این حادثه محمدعلی رجائی رئیس‌جمهور و دکتر محمدجواد باهنر نخست‌وزیر و چند تن از مقامات مملکتی که در جلسه مذکور حضور داشتند به درجه رفیع شهادت نایل شدند. اجساد شهدای فاجعه به حدی سوخته بود که به هیچ وجه شناسایی آنها ممکن نبود. شهید رجایی هنگام شهادت ۴۸سال سن داشت. شهید دکتر باهنر نیز هنگام شهادت ۴۸ساله بود. او پس از انتخاب رجائی به ریاست‌جمهوری، از سوی وی به نخست‌وزیری جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد.

سیره و خاطرات شهید محمدجواد باهنر

عشق به ولایت

«از ابعاد مهم زندگی ایشان عشق شدید شهید به ولایت بود. ایشان در کلاس‌های درس امام(ره) شرکت می‌کرد و از این طریق به شخصیت والای امام پی‌برد. او از شاگردان بزرگ امام بود و با ورود امام به ایران از اولین کسانی بود که از ایشان استقبال کرد. در روزهای بعد از پیروزی انقلاب، همواره به عنوان یکی از بازوهای قوی ولایت‌فقیه به شمار می‌رفت. او می‌گفت: هر زمان مشکلات به ما هجوم می‌آورد، با رسیدن به خدمت امام، امید و نیرویی تازه می‌گیریم و مشکلات حل می‌شود. این حاکی از اطمینان و علاقه او به خط رهبری و ولایت فقیه بود.»

به نقل از محمدرضا باهنر(فرزند شهید)

نمونه یک مومن راسخ

«ایشان در عمل، نمونه یک مومن راسخ بود. آن‌چنان که بیان می‌داشت: «من هرگز خستگی را ملاقات نخواهم کرد» و این تنها یک ادعا نبود و با عمل خویش آن را اثبات می‌کرد.»

به نقل از محمدرضا باهنر(فرزند شهید)

فردی مصر و مجد

«از ابعاد شخصیتی ایشان، مصر و مجد بودن در به پایان رساندن یک کار بود. اگر کاری به او محول می‌شد، دیگر آرام نداشت تا آن کار را تمام بکند. کما این که برادران عزیز، شخصیت‌های مملکتی، به این مساله اذعان دارند و در مسائل مختلفی که رسیدگی‌اش به عهده ایشان بود، گاهی می‌شد بیست‌وچهار ساعت می‌نشست و تکان نمی‌خورد. غذا و خواب و… را کنار می‌گذاشت، تا این مساله را به اتمام برساند و فکرش از آن راحت شود.»

به نقل از محمدرضا باهنر(فرزند شهید)

خادم مردم

«او به مردم علاقه خاصی داشت و همواره در بین مردم مستضعف حضور داشت. عمر خود را برای ارشاد مردم صرف کرد. او معتقد بود اگر مردم آگاهی پیدا کنند و بسیج شوند، با وجود رهبری امام سدی محکم در حمایت اسلام اصیل به وجود خواهد آمد که هیچ سیلابی قدرت درهم شکستن آن را ندارد. بدین خاطر به روستاهای دوردست سر می‌زد. مردم آن روستاها باور نداشتند که وزیر مملکت روزی به درد دل‌های آن‌ها گوش دهد. هرگاه از محلات پایین شهر برای سخنرانی دعوت می‌شد، با کمال میل می‌پذیرفت.»

به نقل از محمدرضا باهنر(فرزند شهید)


فروتن و متواضع

«ایشان انسانی فروتن و متواضع بود. هیچ وقت خود بروز نبود. اما در عین حال، به هنگام کار بسیار قاطع بود. ظاهری بسیار نرم و ملایم داشت، اما باطنش بسیار پرصلابت بود. حالت تواضع و فروتنی ایشان از دین باوری سرچشمه می‌گرفت. وقتی با استدلال و تحلیل به حقیقتی می‌رسید، نمی‌شد به راحتی نظرش را عوض کرد. مگر آن که کسی با استدلال و تحلیل بر نظرات وی خدشه وارد می ساخت، در آن صورت سخن حق را با فروتنی می پذیرفت.»

علی‌اکبر پرورش(از نزدیکان شهید)

اعتقاد به نماز اول وقت

«شهید باهنر تا آن‌جا که می‌توانست نماز را اول وقت و با جماعت اقامه می‌کرد. معمولا اول غروب در صحن مدرسه فیضیه به نماز جماعتی که به امامت آیت‌الله اراکی تشکیل می‌شد حضور می‌یافت و ظهرها هم در نماز جماعتی که به امام مرحوم آیت‌الله زنجانی برگزار می‌شد شرکت می‌کرد. ایشان نماز صبح را نیز به امامت آیت‌العظمی مرعشی‌نجفی و یا آیت‌الله العظمی گلپایگانی اقامه می‌کرد.»

به نقل از حجت‌الاسلام مهدوی‌کرمانی(هم مدرسه‌ای و هم حجره‌ای شهید)

 عظمت فکری و قدرت تفکر

«شهید باهنر، مرد بی‏ تظاهری بود که هیچ کس از ظاهر آرام او نمی‏فهمید در باطن و ذهن و اندیشه موّاج او چه می‏گذرد. وی یکی از متفکرین و تئوریسین‏ها و ایدئولوگ‏های انقلاب بود. نوشته‏های زیادی داشت و کتاب‏های زیادی را تنظیم کرده بود....ارتباطات نزدیکی با شهید مطهری و شهید بهشتی داشت و هر دوی این‌ها، برای عظمت فکری و قدرت تفکر عملی او ارزش زیادی قائل بودند...»

به نقل از حضرت آیت‌الله خامنه‌ای(مدظله‌العالی)

الگوی عملی رفتار

«از خصوصیات ایشان می شود به صورت جامع و کامل این گونه گفت که ایشان مصداق بارز این آیه شریفه بود که «کونوا دعاه الناس بغیر السنتکم» یعنی سعی می کرد با رفتار و افکارش، بدون این که حرف بزند، بدون این که نصیحت و موعظه بکند، خودش مجسمه آن چیزی که می خواهد بشود و واقعاً مجسمه آن هدفی که داشته بود و مکتبش را در ذره ذره زندگی اش پیاده کرده بود.»

به نقل از محمدرضا باهنر(فرزند شهید)

حسن‌خلق

«از خصوصیات بارز ایشان «حسن خلق» بود. در مدتی که ما با ایشان زندگی می‌کردیم، می‌توانم به جرات بگویم حتی یک دفعه عصبانیت ایشان را من ندیدم. اصلا چهره عصبانی پدرم را نمی‌توانم ترسیم کنم. با توجه به فشارهای زیادی که به ایشان می‌آمد، سعی می‌کرد تمام برخوردهایش متین و با روی گشاده باشد.»

به نقل از محمدرضا باهنر(فرزند شهید)

خستگی‌ناپذیر

«خستگی در زندگی برای ایشان مفهومی نداشت و پس از کارهای طاقت فرسایی که انجام می‌داد. اگر در آخرین لحظات روز هم کسی با او برخوردی می‌کرد و صحبتی داشت. باز درست مثل همان شروع کار می‌نشست و با دقت به حرف های او گوش می‌داد.»

به نقل از محمدرضا باهنر(فرزند شهید)

 

مقاومتی پولادین

«شهید دارای بینش ژرف و مقاومتی پولادین بود. از  سختی‌ها و فراز و نشیب‌های راه با گرمی و نشاط استقبال می‌کرد. به همه روحیه می‌داد. او را به واقع، مرد راه و سنگ زیرین آسیا دیدم. بینش اسلامی، مدیریت، ابتکار و خلاقیت و کار اجتماعی را به استحکام «گروه رفاه» دیده بودم. به همین دلیل با اولین پیشنهاد شهید مظلوم دکتر بهشتی در سال‌۵۵ کار دولتی را رها کردم و تمام وقت در رفاه مشغول شدم و این سعادت و فرصتی بود که با شهید مظلوم دکتر بهشتی و دکتر باهنر بیش‌تر و بهتر آشنا شوم.»

دکتر ولایتی

دیدگاه شهید نسبت به انقلاب

«انقلاب‌ها مانند سایر پدیده‌های اجتماعی، تک علتی نیست. بلکه دارای علل گوناگون می‌باشد. رهبری امام و تربیت اسلامی و بالا رفتن تفکر و اندیشه و فرهنگ اسلامی در یک زمینه بسیار مساعد از ظلم، زور و خفقان، توانست این انقلاب را به راه بیندازد.»

شهید محمدجواد باهنر

استقامت و پایداری

«از خصوصیات بارز ایشان استقامت و پایداری در برابر مشکلات بود. در کودکی و در زمان تحصیل با مشکلات مادی بسیاری مواجه بود، ولی از شوق تحصیل علم، تمامی مشکلات را تحمل می‌کرد.»

به نقل از محمدرضا باهنر(فرزند شهید)


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31