زندگی و مبارزات آیت الله مدنی (14)

Madani05

1-بازگشت امام خمینی به کشور

خروج شاه از کشور وعدم موفقیت دولت بختیار در کنترل واداره ی کشور وهمدلی وحمایت مردم از انقلاب اسلامی، زمینه ی بازگشت امام خمینی را به کشور فراهم کرد. روزنامه ی تهران در روز اول بهمن ،خبر بازگشت امام را با تیتری درشت در صفحه ی اول خود نوشتند ومردم را با این مژده ی فرخنده شادمان کردند. هیجان وشادی مردم از این واقعه وصف ناپذیر بود. چراکه بعداز سالها مبارزه وفداکاری وتحمل مشقات به هدف خود نایل شدند. خبر خروج شاه از کشور در مقابل این واقعه ی عظیم بسیار ناچیز بود.

امام خمینی طی پیامی در روز اول بهمن خبر بازگشت قریب الوقوع خود را به ایران به اطلاع مردم رساند:

« شاه رفت ورژیم شاهنشاهی فرو ریخت. دزدان بیت المال سرمایه ها را خارج کردند ویکی پس از دیگری گریختند. ملت شجاع در اولین فرصت به حساب آنها خواهد رسید. اینان رفتند وآشفتگی ها وخرابی های بسیاری را بر جای گذاشتند که با خواست خدا وهمت ملت باید ترمیم شود.گرچه سال ها طول خواهد کشید. اینجانب انشاءالله تعالی به زودی به شما می پیوندم تا در خدمت شما باشم وبا همت شجاعانه ی شما به رفع مشکلات کوشا بوده وبا همصدا وهمقدم شدن همه ی اقشار ملت بر فسادها غلبه کنیم. دوستان عزیزم خود را برای خدمت به اسلام وملت محروم مهیا کنید... کمر به خدمت بندگان خدا که خدمت به خدا است ببندید. من با توفیق خداوند تعالی پس از چند روزی در خدمت شما خواهم بود ودر پشت سرش ما به سربازی خود ادامه خواهیم داد. نمایندگان مردم، پس از 50 سال که ملت از حق خود محروم بود به خانه ی خود بیایند... وان شاءالله همه خواهند دید که انتخابات آزاد ومجلس سالم یعنی چه. من به آنان اخطار می کنم که در صورت ورود مجدد به مجلس مسئول هرگونه پیش آمدی خود آنان هستند. بار دیگر به اعضای شورای سلطنتی که شاخه ای است از ریشه غیرقانونی، اخطار می شود که از شوروی کناره گیری کنند وبیش از این با ملت مخالفت نکنند.»

مردم همدان با شنیدن پیام امام خمینی برای ورود وی لحظه شماری می کردند واز هیچ تلاشی برای تسریع ورود او کوتاهی نمی کردند. آنان در تظاهراتی گسترده،از اقدام دولت برای جلوگیری از ورود امام به ایران اعلام انزجار کردند وخواهان رفع موانع شدند. مردم ایران به حدی مشتاق بودند که با پخش شایعه ی ورود وی به پایگاه شاهرخی با شوق وصف ناپذیری با هر وسیله ی ممکن روانه ی پایگاه مذکور شدند . روزنامه ی آیندگان در این باره نوشت:« روز جمعه در همان حال که تجمع برای استقبال از آیت الله خمینی به خشونت گراییده بود، ناگهان این شایعه در میان مردم پخش شد که آیت الله خمینی با یک جت نظامی وارد پایگاه شاهرخی همدان شده است. این شایعه به سرعت در تهران وحتی در شهرستان ها پخش شد. با انتشار این شایعه عده ی زیادی در گوشه وکنار همدان از رانندگان اتوموبیل ها خواستند چراغ های خود را روشن کنند وبوق بزنند.

 

Emam2

روز 8 بهمن بیش از نیم میلیون نفر از مردم همدان طی تظاهراتی گسترده خواستار بازگشت امام خمینی شدند، وهم زمان افسران وهمافران وکارکنان پایگاه شاهرخی نیز دست به راهپیمایی به طرفداری از امام خمینی زدند. حمایت از امام خمینی ودر خواست برای بازگشت وی منحصر به گروه وطیف خاصی نبود. حتی کلیمیان همدان نیز ضمن اعلام حمایت ازانقلاب مردم مسلمان وامام خمینی یک کنیسه را طی مراسمی با حضور آیت الله مدنی به مسلمانان تقدیم کردند که کنیسه ی مذکور به نام مسجد امام خمینی نام گذاری شد.

به دنبال ممانعت دولت بختیار از ورود امام به ایران، روحانیون همدان به رهبری آیت الله مدنی، پس از برگزاری نماز مغرب وعشاء در مسجد میرزا داوود متحصن شدند واعلام کردند تا بازگشت امام خمینی به ایران در تحصن خواهند ماند وبسیاری از مردم نیز به این اجتماع ملحق شدند.

این تحصن که همزمان با تحصن علمای تهران در مسجد دانشگاه تهران بود، با ورود امام به کشور پایان یافت. بلافاصله بعد از اعلام ورود امام به کشور، مردم همدان خواستار اعزام به تهران وشرکت در مراسم استقبال از امام شدند.روزنامه ی ندای میهن در این باره نوشت:

« به مجرد دریافت خبر تشریف فرمایی حضرت آیت الله العظمی امام خمینی به ایران، مردم همدان به تکاپو افتادند وبا ذوق وشوق هرچه تمام تر در میادین وخیابان ها جویای واقعیت خبر وتازه های آن شدند واظهار سرور وشادمانی می کردند، ضمناً برای ابراز همبستگی واحساسات درونی وعلاقه ی مردم همدان متجاوز از صد دستگاه اتوبوس ومینی بوس عازم تهران شدند ومردم دسته دسته به پای ماشین ها می آمدند وپس از تکمیل هر دستگاه بلافاصله راهی تهران می شدند.»

( آن دسته از) مردم همدان که به دلایلی نتوانسته بودند به تهران مسافرت کنند مراسم ورود امام واستقبال از وی را از طریق پخش مستقیم تلویزیون مشاهده کردند.

مردم این شهر برخلاف ساکنان نقاط دیگر کشور جریان کامل تشریف فرمایی حضرت امام را از تلویزیون تماشا کردند. این برنامه که از طریق ماهواره ی اسدآباد برای تلویزیون ای.سی.سی آمریکا مخابره می شد، توسط کارکنان« سایکرویو» برای مردم استان همدان نیز پخش شد. به این ترتیب مردم استان همدان تنها ایرانیانی بودند که توانستند پخش مستقیم مراسم را از فرودگاه تا بهشت زهرا به طور کامل تماشا کنند.

در اسد آباد نیز هزاران نفر از اهالی به محض شنیدن خبر ورود امام خمینی به ایران به خیابان های شهرریختند وبه شادی پرداختند. همه ی اتوموبیل ها چراغ های خود را روشن وبا بوق زدن ممتد ابراز شادمانی می کردند. این مراسم از صبح تا ساعت 5 بعد ازظهر ادامه یافت.از طرف دیگر 200 نفر از جوانان محافظت از شهر را به عهده گرفتند.

پس از ورود امام خمینی ، در شهر همدان ده هزار نفراز اهالی با دادن شعار« فرمانده کل قوا خمینی» در خیابان های شهر تظاهرات کردند. از سوی دیگر کارکنان اداره ها واصناف مختلف همدان به محض شنیدن خبر ورود امام با انتشار اعلامیه ونصب پلاکارد ضمن خیر مقدم گویی، با مردم انقلاب اعلام همبستگی کردند:

« مقدم ابرمرد تاریخ، مجاهد اکبر ورهبر عالیقدر را برای اعلام تشکیل شورای انقلاب ، جهت تأسیس جمهوری اسلامی با همبستگی کامل گرامی می داریم.   کارکنان استانداری ودفتر فنی»

« ضمن تأکید همبستگی خود به نهضت مقدس اسلامی مردم ایران، مقدم زعیم عالیقدر آیت الله خمینی را به خاک وطن گرامی می داریم. صنف کتابفروشان همدان»« ای پیام آور آزادی وای روح خدا ، مقدمت را با قطره قطره ی خون ارج می نهیم.  رانندگان کامیون»

« ضمن اعلام همبستگی با مبارزات شکست ناپذیر مردم ایران، مقدم زعیم عالیقدر ، امام خمینی را گرامی می داریم. هواشناسی همدان»

« زعیم عالیقدر، بت شکن زمان، رهبر عالیقدر، امام خمینی مقدمت گرامی باد. صنف قماش فروش»

امام اعظم مقدمت مبارک« ای امام خمینی خداپرست، ای مجاهد اکبر، به پایگاه ما خوش فرود آمدی. ای موحد و ای نواده ی پیامبر عالیقدر، ما به تو دست بیعت می دهیم و ورود میمنت بارت را به همه ی مسلمین جهان تبریک وتهنیت می گوییم وتا پیروزی نهایی از پای نخواهیم نشست. کمیته هماهنگی نهضت اسلامی مخابرات استان همدان»

علاوه بر حمایت اقشار مختلف از امام وپیروی از دستورهای وی، نمایندگان انجمن شهر همدان نیز به منظور حمایت از امام وانقلاب اعلام داشتند که در اعتراض به کشتارهای پی در پی دولت غیرقانونی، از شرکت در جلسلسات انجمن خودداری خواهند کرد. به دنبال خودداری نمایندگان انجمن شهرستان از حضور در جلسات آن ، عده ای از آنان از جمله معدنچی، خلیل شورینی، رشیدی نژاد وفرزانه، استعفای خود را به دفتر انجمن تسلیم کردند.

2- آیت الله مدنی ودولت موقت

حضرت امام در 15 بهمن، طی پیامی، مهندس مهدی بازرگان را به عنوان نخست وزیرموقت تعیین کرد و بروعده ی خود در 12 بهمن در بهشت زهرا جامه ی عمل پوشاند. پس از انقلاب مردم سراسر کشور با حضور در راهپیمایی ها از آن حمایت کردند. مردم همدان نیز باارسال تلگراف ها ، برنامه ها وحضور در راهپیمایی، حمایت خود را از بازرگان اعلام کردند.

صنف فرش فروشان در نامه ای به امام اعلام کردند:

بسم الله الرحمن الرحیم

« حضرت آیت الله العظمی امام روح الله خمینی!

رونوشت جناب آقای مهندس مهدی بازرگان نخست وزیر

هیئت مدیره ی شورای هماهنگی امور استان همدان شامل نمایندگان اصناف،ادارات، دانشگاهیان، فرهنگیان، کشاورزان وکارگران وسازمان های غیر دولتی ، پشتیبانی وحمایت خود را از مهندس مهدی بازرگان – نخست وزیر منتخب وقانونی آن پیشوای عظیم الشأن – ابراز داشته وتوفیق هرچه بیشتر دولت ایشان را از خداوند متعال مسئلت داریم. وهمواره آمادگی خود را برای اجرای برنامه های دولت معظم له اعلام می دارند.»

« جناب آقای مهندس بازرگان، نخست وزیر منتخب ملت ایران!

بدین وسیله پشتیبانی کامل خود را از دولت قانونی وشرعی آن جانب که از افراد متقی ومجاهدین راه حق وعدالت می باشند اعلام داشته وحسن انتخاب قائد اعظم ، امام خمینی را گرامی می داریم. صنف فرش فروشان همدان»

« مجاهد اکبر، رهبر مبارز وسازش ناپذیر خلق های زحمت کش، ایران، امام خمینی!

ما کارکنان کارخانه قند همدان ، پشتیبانی خود را از دولت قانونی مهندس بازرگان- نخست وزیر منتخب آن پیشوای عالیقدر- اعلام می داریم.»

« پیشگاه زعیم عالیقدر ومجاهد کبیر، حضرت آیت الله العظمی نایب الامام خمینی!

پیروزی ملت ایران را به رهبری آن حضرت تبریک عرض نموده پشتیبانی خود را از دولت انتخابی جناب آقای مهندس بازرگان اعلام می نماید. کارکنان سرجنگل داری کل استان همدان»

« حضرت آیت الله العظمی امام خمینی رهبر بزرگ ملت ایران دام ظله

اکنون که انقلاب مقدس ملت ایران به رهبری آن زعیم عالی قدر به پیروزی نهایی رسیده کارکنان شهرداری همدان با ابراز سپاس به درگاه ایزد متعال که با عنایت خود ملت ایران را از ظلم و استبداد رژیم پوسیده ی پهلوی نجات داد، به حضور آن رهبری عالیقدر صمیمانه تبریک عرض می نماییم.از طرف کارکنان شهرداری همدان- محمود آزاد شهردار همدان»

علاوه بر بیانیه ها وتلگراف های متعدد اصناف وکارمندان دولت و قشر های مختلف مردم همدان مبنی بر حمایت از امام ودولت موقت، آنان با برپایی تظاهرات وراهپیمایی های باشکوه این حمایت ها را به صورت عملی به نمایش  گذاشتند. روز نامه ی ندای میهن در این باره نوشت:

« به منظور پشتیبانی از مهندس بازرگان ، سه روز متوالی: سه شنبه 17 وچهارشنبه 18 وپنج شنبه 19 بهمن، راهپیمایی وتظاهرات در شهر برگزار شد. تظاهرات که با شرکت طبقات مختلف برگزار می شود بدین ترتیب شکل می گیرد: روحانیون وطبقات مختلف در مسجدجامع، خانم ها ودانش آموزان در دفتر دخانیات، دانش آموزان پسر در دبیرستان ها وکارمندان دوایر دولتی نیز در دبیرستان ابن سینا مجتمع وسپس به راهپیمایی می پردازند. در این سه روز گذشته از طبقات مختلف شهر عده ای از روستاییان مانند: سنگتان، آبشینه، شورین وسایر روستهای همجوار نیز به تظاهر کنندگان پیوستند وپس از راهپیمایی مقارن ساعت 12، تظاهر کنندگان در میدان مرکزی شهر مجتمع ودر این محل سخنرانان پیرامون برنامه ها ی انقلاب سخنانی ایراد وحاضرین با فریاد صحیح است، مطالب مورد بحث را تأیید می نمایند. شعار راهپیمایان به شرح ذیل بود:

«درود بر خمینی، رهبر آزادگان؛ درود بر بازرگان ونخست وزیر ایران، قانون به حکم قرآن، بازرگان! بازرگان! حکومتت مبارک، الله اکبر خمینی رهبر، جمهوری اسلامی، ارتش ایران از ملت ماست، مهدی بازرگان نخست وزیر ایران.» مردم همدان وروستاییان اطراف در 28 بهمن دوباره با تجمع در مسجد جامع وتظاهرات به حمایت از جمهوری اسلامی ودولت موقت پرداختند. از طرف دیگر پرسنل پایگاه شاهرخی (نوژه) نیز باتظاهراتی 15 هزار نفری از دولت موقت ومهندس بازرگان حمایت کردند.

3- جلوگیری مردم همدان از حرکت تانک های اعزامی به تهران وپیروزی انقلاب

با ورود امام به ایران وسخنرانی اودر بهشت زهرا وتشکیل دولت موقت روند مبارزات مردم شکل گسترده تری به خود گرفت ودیگر بر همگان مسلم گردید که سقوط رژیم حتمی است وبوی خوش پیروزی فضای جامعه را عطرآگین نموده بود. در چنین شرایطی مردم همدان باوجود فشار رژیم وبرقراری حکومت نظامی در شهر مرتب در راهپیمایی ها وتظاهرات علیه رژیم شرکت فعالی داشتندوبرای پیروزی نهایی لحظه شماری می کردند. . آنها به رهبری آیت الله مدنی وعالمی دامغانی کنترل شهر رادر دست گرفته، در ستادی که آیت الله مدنی تشکیل داده بود بر همه ی اوضاع نظارت داشتند. از سوی آیت الله مدنی گروهی که حاج جواد نوریان نیز عضو آن بود مأمور شدند که افراد بازاری که به دلیل تعطیلی بازار وهمچنین مردم دیگری که در تنگنای مالی بودند را شناسایی وبه آنها کمک کنند. از طرف دیگر هر گونه خبری از تهران مردم را به هیجان می آورد ؛ به طوری که به محض شنیدن خبر اعلام برقراری حکومت نظامی در تهران وخبرحمله ی افراد  گارد شاهنشاهی به همافران وهنرآموزان نیروی هوایی در پادگان فرح آباد در همدان تظاهرات عظیم وتوفنده ای شروع شد که به صورت پراکنده تا بامداد روز 22 بهمن به طول انجامید.

این تظاهرات پس از چند ساعت از ساعت 9 صبح دوباره آغاز شد؛ ومردم با سردادن شعارهایی همچون: «برادر شهیدم شهادتت مبارک»،«نصرمن الله وفتح القریب»،« الله اکبر لااله الا الله»، « گلوله مسلسل جواب ضد خلق است»، « تنها راه سعادت،ایمان ، جهاد ، شهادت»،«مزدور آمریکایی اخراج باید گردد»، « اتحاد اتحاد ضرورت انقلاب»« حزب فقط حزب الله، رهبر فقط روح الله»«تا دفع هر ستمگر نهضت ادامه دارد، حتی اگر شب وروز بر ما گلوله بارد»،« ما پیرو قرآنیم ، سلطنت نمی خواهیم»،« این است شعار ملی خدا، قرآن ،خمینی» تا ساعت ده به تظاهرات خود ادامه دادند.

علاوه براین مردم همدان از حرکت تیپ سه همدان که قصدحرکت به سوی تهران را داشت جلوگیری کردند. در گزارشی که در دفتر وقایع روزانه ی ستاد بزرگ ارتشتاران ثبت شده، در این باره چنین آمده است:

« پرسنلی از تیپ سه همدان جهت جلوگیری از اغتشاشات به شهر تهران اعزام شده بودند. در اثر اصابت گلوله ی اخلالگران تعداد زیادی از پرسنل زخمی ویک نفر درجه دار کشته شده است. ولی از عده ی دقیق زخمی وکشته ها اطلاعی در دست نیست.»

در آن روز مردم بنا به دستور آیت الله مدنی به جاده ی کرمانشاه – تهران هجوم بردند وضمن مسدود کردن جاده ، افراد مسلح در تانک ها را خلع سلاح واسلحه های آنان را جمع آوری وبه محل تعیین شده منتقل کردند. حسین همدانی – از مبارزان مذهبی- که در این واقعه حضور داشت آن حادثه را این گونه روایت می کند:

« در پادگان امام حسین تهران که هنگ جوانان شیر خورشید بود آن موقع یادم هست قرار شد یگان ها کهآن هم در طرح قبلی بود(و در) تهران پیش بینی کرده بودند، برای دفاع از تهران دو یگان ویژه گذاشته بودند به نام لشگر یک گارد- ودو گارد دو لشگر زبده ی قوی- که این لشگرها در عملیات فتح المبین ، لشگر حمزه نام گرفتند؛ این دو لشگر یک ودو گارد حفاظت تهران رابه عهده داشت. لشگر تیپ نیرو مخصوص باز از تیپ هایی بود که در تهران مأموریت داشت. از شهر دفاع کند وگارد جاویدان هم که از کاخ ها دفاع می کرد ودر زمان بحران که نیاز به کمک داشتند؛ اگر تهران بحرانش شدت پیدا می کرد، از لشگرهای دیگر خارج تهران کمک می گرفتند. جایی که پیش بینی شده بود همین دانشگاه امام حسین فعلی که آن موقع هنگ جوانان بودند اینها باید می آمدند مستقر می شدند اینجا محل ییلاقی اش هم بوده، اردوگاهشان بوده؛ از اینجا کار می کردند. لذا همین کار را هم کردند. آمدند به لشگر 16 زرهی دستور دادند تیپ همدانش از همدان حرکت کند. به لشگر 81 زرهی دستور دادند تیپ بیستونش از کرمانشاه حرکت بکند وبیایدبه کمک تهران.چه زمانی بود؟ قبل از تقریباً 19 بهمن بود که می خواستند کودتا بکنند. قرار شد یگان ها کمک بکنند بیایند به سمت تهران، اخبار واطلاعاتی که بعضی از فرماندهان نظامی که ارتباط داشتند باخود دفتر امام وآقای طالقانی؛ اینها هم مثل اینکه خبر را داده بودند وحالا هم از جهاتی دیگر اخبار رسیده بود وبه تشخیص خود حضرت امام پیام می دهند به آیت الله مدنی، چون این را خود آیت الله مدنی می فرمودند که زنگ زدند از تهران به ما گفتند که اسدالله این تانک ها نباید برسد به تهران اگر برسد دیگر امام را شما ندارید.»

زندگی و مبارزات آیت الله مدنی (13)


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31