جستارهایی در منش سیاسی شهید آیت در گفت‌وشنود شاهد یاران با دکتر محمدعلی بشارتی

AYAT

در مورد نحوه آشنایی‎تان با شهید آیت توضیح بدهید.

ایشان استاد حقوق دانشکده حقوق بودند و جامعه‎شناسی تدریس می‎کردند. ما هم در آن زمان دانشجو ایشان بودیم.

چه سالی؟

سال 51. در آن زمان بسیاری از اساتید خودفروخته و تحت تأثیر وعده و وعیدهای شاه بودند. دانشگاه به طور کلی از حالت سیاسی خارج شده بود؛ اما دکتر آیت از این جهت متفاوت و یک استاد برجسته و مبارز بود. اظهارنظرها و موضع‎گیری‎های ایشان همه نشان از مخالفت با رژیم داشت. طبعاً ما هم که آن روزها انقلابی بودیم، به ایشان گرایش پیدا کردیم. درس ما هم که جامعه‎شناسی بود که اساساً یک درس سیاسی است.

اگر خاطره‎ای از آن دوران دارید، بفرمایید؟

ما در واحدهایی که با ایشان داشتیم، اکثراً نمره‎های بسیار بالا می‎گرفتیم. یادم هست یک روز امتحان جامعه‎شناسی داشتیم و من در پاسخ به سؤالات دکتر آیت، تمام نقطه نظرات ایشان را نوشتم. بعد در برگه امتحانی نوشتم با اجازه استاد و شروع کردم به رد کردن تمام نظرات ایشان. جالب اینکه اصلاً به ایشان برنخورد و به نظرات من احترام گذاشت و نوشت نمره شما بالاتر از بیست است! خب واقعاً کدام استادی هست که از او انتقاد کنی و این طور برخورد کند؟ دکتر آیت در آن دوره از این جهت ممتاز بود.

ساواک به واسطه فعالیت‎هایتان در دانشگاه با شما برخوردی نکرد؟

چرا ما را در دانشگاه دستگیر کردند. البته طبیعی هم بود، چون همه می‎دانستند که ما مخالف رژیم هستیم. دکتر آیت را هم به همین دلیل از دانشگاه اخراج کردند. البته ایشان پس از چندی به دعوت آقای محمدباقر لیبیسی رئیس دفتر آقای ناطق نوری در دوران وزارت کشور، به دارالتبلیغ قم رفت که زیر نظر آقای شریعتمداری اداره می‎شد و چند صباحی برای طلاب جامعه‎شناسی تدریس کرد. البته بعد از مدتی، از آنجا هم به دستور آقای شریعتمداری اخراجش کردند!

در مورد شخصیت ایشان به نکاتی اشاره کنید.

آدم بسیار شجاع و صریحی بود. در زندگی شخصی بسیار ساده‌زیست بود. وقتی چیزی را تشخیص می‎داد، هیچ‌کس جلودارش نبود. نفاق را برنمی‎تابید و بسیاری از افرادی را که بعدها به مقامی رسیدند، قبول نداشت. قبل از این که بنی‎صدر به آن روز بیفتد، او ردش می‎کرد.

اختلافش با بنی‎صدر بر سر چه بود؟

اختلاف آیت با او مثل اختلاف شهید بهشتی یا اختلاف مقام معظم رهبری با بنی‎صدر بود. بنی‎صدر قانون اساسی مبتنی بر اسلام را قبول نداشت و چون لیبرال و سکولار بود، دلش می‎خواست ایران مثل فرانسه باشد. به همین دلیل هر چه در توان داشت به کار برد که به آن نتیجه‎ای که می‎خواست برسد. در جنگ تا سال 60 که فرمانده کل قوا بود، هیچ پولی به سپاه نداد، چون با او مخالف بودند.

این‌ها را خیلی‎ها می‎دانستند؛ اما آقای آیت تندتر از همه صحبت می‎کرد، به خصوص در زمانی که او هنوز در قدرت بود و هنوز جانشینی فرماندهی کل قوا از او سلب نشده بود. دکتر آیت، بنی‎صدر را نماد لیبرالیسم می‎دانست. جبهه ملی و نهضت آزادی، چون هر دو از دور خارج شده بودند، به بنی‎صدر دل بسته بودند. مشاورین برجسته بنی‌صدر، همه از نهضت آزادی بودند که در سخنرانی معروف روز 14 اسفند هم همگی در کنار بنی‎صدر به دریف ایستاده‎اند. آقای آیت تیزتر از بقیه بود و زودتر و بهتر از بقیه بنی‎صدر را شناخت، به همین دلیل اسناد حاکی است که دستور ترور شهید آیت را خود بنی‎صدر به منافقین داد و در واقع آن‌ها با هم به این جمع‎بندی رسیدند که بزرگ‎ترین مزاحم آن‌ها آقای آیت است.

شما قطعاً جلسه اعتبارنامه شهید آیت را به خاطر دارید. از ناگفته‎های آن جلسه بگویید؟

آقای آیت موقعی که نطق می‎کرد، خیلی تند بود. موقعی که می‎خواست بین طرح و لوایح حرف بزند، با بهانه و بی‎ بهانه، با ارتباط و بی ارتباط، علیه لیبرال‎ها و بنی‎صدر حرف می‎زد. معلوم است که آن‌ها نمی‎خواستند او را تحمل کنند. زبانش تند بود و به همین دلیل دوستان کمی داشت. بررسی اعتبارنامه آیت بهانه بود و در واقع جلسه محاکمه او بود که در تاریخ هم ماند.

در ابتدای شروع کار مجلس، به بهانه بررسی اعتبارنامه دکتر آیت، یک جنگ لفظی جدی بین لیبرال‎ها و حزب‎اللهی‎ها شروع شد. ظاهر قضیه این بود که می‎خواستند اعتبارنامه آیت را بررسی کنند؛ اما تیزبین‎ها و واقع‎گراها می‎دانستند پشت سر این موضع مسائل مهمتری هست. آیت به عنوان سخنگوی ضدیت با لیبرالیسم نباید در مجلس باشد. هواداران آقای آیت هم می‎گفتند اتفاقاً به همین دلیل که از او می‎ترسند و دارند با او مبارزه می‎کنند، باید در مجلس باشد تا بالاخره از او بترسند.

با گذشت 30 سال از ترور شهید آیت، هنوز ابهاماتی در مورد ترور ایشان وجود دارد. به نظر شما چرا تا کنون به این ابهامات پاسخی داده نشده است؟

این را باید از قوه قضائیه بپرسید. دقیقاً نمی‎توانم به سؤال‎تان جواب بدهم. شنیدم که طرح ترور در دفتر بنی‎صدر تهیه شده بود؛ اما چیزی که روشن است و به طور مشخص می‎شود گفت، این است که ترور کننده‎ها منافقین بودند و دستور را هم خود بنی‎صدر داده بود. آن‌ها در دفتر روزنامه انقلاب اسلامی، پرونده‎هایی علیه مخالفین‎شان داشتند که برجسته‎ترین آن‌ها آیت بود.

حرف آخر

شهید آیت بسیار نترس و بی‎باک بود و همین بی‎باکی هم کار دستش داد. ایشان حق استادی گردن ما داشت. شهید آیت حق به گردن انقلاب و خط امام دارد. در برابر لیبرالیسم ایستادن خیلی شجاعت می‎خواست، چون همه چیز دست آنها بود: از وزارت خارجه تا وزارت داخله، از ارتش تا بودجه، همه چیز دست بنی‎صدر بود. یک گروه مسلح هم داشت به نام منافقین که هر کس را که مخالف بود، سوراخ سوراخ می‎کردند. آیت می‎دانست که او را می‎کشند و وقتی هم شهید شد، کسی تعجب نکرد.

منبع: شاهد یاران

بیشتر بخوانید:

سرنوشت اعضای دخیل گروهک منافقین در کشتار حج 66

کارنامه جنایتکارانه گروهک منافقین پاک‌شدنی نیست


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31