اسدالله لاجوردی (7)

غلامعلی پاشازاده

در اعتراض به اعلام جریان کنسرسیوم اقتصادی از طریق رسانه های گروهی و روزنامه های ایران ، لاجوردی در ادامه ی مبارزات خود و هم زمان با ورود سرمایه گذاران آمریکایی ، در فروردین 1349 به تکثیر اعلامیه ای با عنوان " گامی دیگر در راه تشدید غارتگری " مبادرت کرد

 

Lajevardi 9

• تکثیر و توزیع اعلامیه

سال 1349 سال سرنوشت سازی در زندگی لاجوردی بود . در اوایل این سال تعدادی از سرمایه داران آمریکایی به منظور سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی وارد ایران شدند . بلوک غرب که پس از کودتای 28 مرداد در عرصه های مختلف سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی ایران حضور پررنگی داشت از سال 1340 به بعد از طریق شرکت های چند ملیتی به سرمایه گذاری مستقیم در ایران پرداخت و در واحدهای کشت و صنعت ، پتروشیمی ، صنایع دارویی ، شیمیایی ، آلومینیوم و بخش رو به رشد بانکداری در ایران فعالیت می کرد ، به ویژه بانک های آمریکایی نقش مهمی در امور بانکداری ایران بر عهده داشت و این امر آمریکایی ها را به سرمایه گذلاران درجه ی اول خارجی در ایران تبدیل کرده بود . (1)

 

در اعتراض به اعلام جریان کنسرسیوم اقتصادی از طریق رسانه های گروهی و روزنامه های ایران ، لاجوردی در ادامه ی مبارزات خود و هم زمان با ورود سرمایه گذاران آمریکایی ، در فروردین 1349 به تکثیر اعلامیه ای با عنوان " گامی دیگر در راه تشدید غارتگری " مبادرت کرد . متن این اعلامیه را یکی از دوستان لاجوردی به نام محمد علی هاشم بیک لشکری به او داد. (2) لاجوردی اعلامیه را در حدود 1500 برگ تکثیر نمود .

 

در این اعلامیه آمده بود :

" هیئت حاکمه ی ایران به دنبال کودتای 28 مرداد ، با سرکوب و زندانی کردن عناصر آزادیخواه مبارز و ایجاد خفقان ، هر روز در جهت تحکیم منافع امپریالیسم انگلیس و آمریکا ، گامهای بلندتری برداشته است و در واقع با کودتای 28 مرداد ، آمریکا و انگلیس بر سر تقسیم ثروت های ملی و حمایت از دولت های دست نشانده ی خیانت پیشه به تفاهم رسیدند و سلطه ی اسارت بار خود را بیش از پیش بر کشور ما گسترش دادند ."

اعلامیه ، هجوم وحشیانه و کشتار مردم مبارز در حوادث 16 آذر 1332 ، اول بهمن 1340 ، دوم فروردین (حادثه فیضیه) و 15 خرداد 1342 را در راستای توطئه های امپریالیسم آمریکا ، نفوذ در ایران و تلاش مذبوحانه رژیم برای جلب حمایت این کشور امپریالیستی ارزیابی می کند و می افزاید :

" نفوذ اسارت بار امپریالیسم تا آنجا بالا گرفت که هیئت حاکمه ی مزبور به دنبال واگذاری امتیازات متعدد در مورد بهره برداری از معادن و منابع کشور به کنسرسیوم های خارجی برای اخذ وام های دیگر ، به اعطای مصونیت سیاسی به مستشاران نظامی آمریکا دست زد و هم زمان با این عمل خائنانه با حبس و تبعید و شکنجه ی عناصر آزادیخواه به جرم مخالفت با اعطای این مصونیت ، صداها را در گلو خفه کرد و با اعمال مداوم سیاست اختناق و تفتیش عقاید ، موفق به ایجاد ثبات سیاسی و آرامش عمومی کاذب در کشور شد .

در شرایط کنونی به دنبال سال های اختناق مرگبار و تبدیل کشور به جزیره ی به اصطلاح آرامش در ادامه ی غارتگری منابع ملی ما قصد دارد تا با هجوم همه جانبه ی خود ، حیات اقتصادی و سیاسی کشور ما را تحت نفوذ و سلطه ی کامل خود در آورد . ورود هیئتی مرکب از بزرگ ترین سرمایه داران و بانک داران آمریکایی که در اواخر اردیبهشت ماه جاری به منظور فراهم ساختن مقدمات سرمایه گذاری های کلان در رشته های مختلف معادن و منابع ، شبکه ی توزیع ، جلب سیاح ، کشاورزی و صنعت صورت می گیرد ، نشانه ی شروع این تجاوز همه جانبه است ."

اعلامیه ، تلاش های امپریالیسم برای صدور سرمایه را به کشورهای عقب مانده ، تحت عناوین ریاکارانه ای چون : کمک به رشد و توسعه ی صنعتی ، کمک های اقتصادی و وام های خارجی ، در راستای وابستگی این کشورها و تبدیل آنها به تولید کننده ی مواد خام مورد نیاز کشورهای امپریالیستی ارزیابی می کند و معتقد است کشورهای امپریالیستی برای سودجویی خود به کشتار وحشیانه ی خلق ها و نبردهای خونین نیز دست می زنند . در نهایت اعلامیه برای تأیید مطالب خود آمار و ارقام زیادی ارائه می دهد و با امضای " مردم مبارز ایران " خاتمه می یابد . (3)

 

حدود یک ماه پس از تکثیر و توزیع اعلامیه ی " گامی دیگر در راه تشدید غارتگری " ، محمد علی هاشم بیک یک بار دیگر نزدی لاجوردی آمد و اعلامیه ای را برای چاپ به او سپرد . این اعلامیه ، با عنوان " پیروز باد نهضت انقلابی خلق های فلسطین " ، سیاست های رژیم در قبال اسرائیل را افشا می کرد . بر اساس این اعلامیه ، رژیم ایران قصد داشت با یک سری تبلیغات و مانورهای بی شرمانه ، اسرائیل دشمن قسم خورده ی مسلمانان را دوست و اعراب مسلمان را دشمن ملت ایران معرفی نماید .

در همین راستا و به منظور گسترش این تبلیغات ، از تیم فوتبال اسرائیل دعوت کرده بود برای برگزاری مسابقه به ایران بیاید . اعلامیه از مردم ایران می خواست که به حکم همبستگی های عمیق مذهبی و تاریخی با ملت فلسطین ، فریب تبلیغات رژیم را نخورند و در اعتراض عمومی برای جلوگیری از انجام این مسابقات شرکت کنند . (4)

 

لشکری همچنین به لاجوردی گفت که او و دوستانش قصد دارند در روز مسابقه ی فوتبال بین ایران و اسرائیل ، علاوه بر پخش اعلامیه به " شرکت هواپیمایی ال . عال " (5) حمله و شیشه های آنجا را خرد کنند . لاجوردی توصیه کرد برای حمله به " ال . عال " از شیشه های آتش زا استفاده شود .

Lajevardi 17

سپس برای تکثیر اعلامیه با استنسیل دستی که لاجوردی در آن مهارت داشت ، به منزل احمد کروبی از دوستان لشکری رفتند . ولی به خاطر خرابی جوهر ، آن روز موفق به تکثیر اعلامیه نشدند ، کمی بعد حجت الاسلام معادیخواه دستگاه پلی کپی اش را به منزل لاجوردی منتقل نمود و اعلامیه را چاپ و تکثیر کردند . (6)

 

در روز مسابقه ، یعنی 21/1/1349 طبق برنامه ی قبلی ، اعلامیه ی حمایت از مردم فلسطین بین مردم پخش شد و شرکت هواپیمایی ال.عال هم با مواد آتش زا مورد حمله قرار گرفت ، اما طولی نکشید که ساواک با گزار یکی از اعضای نفوذی خود در دانشکده اقتصاد (7) توانست اعضای گروه را شناسایی و دستگیر کند .

 

لشکری در بازجویی های ساواک اظهار کرد که برای چاپ و تکثیر اعلامیه با لاجوردی تماس گرفته و او استفاده از شیشه های آتش زا را برای حمله به ال.عال توصیه نموده و همچنین پنج عدد جزوه ی پلی کپی شده ی ولایت فقیه اثر حضرت امام خمینی را از لاجوردی تحویل گرفته است ؛ بنابراین در تاریخ 23/2/ 1349 منزل لاجوردی بازرسی و خودش نیز بازداشت شد . (8)

 

 

پی نوشت:

 

1. جان فوران ، مقاومت شکننده ، تهران ، مؤسسه خدمات فرهنگی رسا ، 1380 ، ص 510

2. لشکری در این زمان در بازار مغازه ی زیگزاگ دوزی داشت و علاوه بر رابطه دوستانه با لاجوردی ، روسری های تولیدی در مغازه ی او را نیز زیگزاگ می کرد .

3. یاران امام به روایت اسناد ساواک ، شهید لاجوردی ، ص 91- 96

4. همان ، ص 103

5. ال.عال خط هوایی ملی اسرائیل است که در زمان رژیم پهلوی به طور محرمانه به ایران پرواز داشت . دفتر شرکت ال.عال در تهران چند بار مورد هجوم قرار گرفت ، از جمله پس از سفر سادات به بیت المقدس ، برانگیخته شدن احساسات مردم علیه اسرائیل باعث شد که حدود صد نفر به دفتر این شرکت در تهران حمله کنند و پنجره های آن را بشکنند . (علی فلاح نژاد ، مناسبات ایران و اسرائیل در دوران پهلوی دوم ، تهران ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، 1381 ، ص 165 – 196

6. عبدالحمید معادیخواه ، جام شکسته ، تهران ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، 1384

7. میثم رشیدی مهرآبادی ، پیشین ، ص 25

8. سند شماره ی 5 از مجموعه ی حاضر

 

 

اسدالله لاجوردی (6)

 

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31