استعمار فیلیپین و کوبا؛ جنایتی دیگر از آمریکا

Filipin

در ادامه بررسی‌های مربوط به خشونت، کشتار و تروریسم توسط غرب به اقدامات آمریکا در جزایر فیلیپین و کوبا و تصرف مستعمرات اسپانیا می رسیم.

بر این اساس در شب 15 فوریه 1898 میلادی انفجار عظیمی در رزم ناو غول آسای آمریکایی ماین که در بندر هاونا در کوبا لنگر انداخته بود، رخ داد. شدت انفجار به اندازه ای بود که رزم ناو ماین علی رغم کمک سایر کشتی های نیروی دریایی آمریکا تقریبا بلافاصله غرق شده و 260 ملوان آن در این حادثه کشته می شوند.[1]

ساعاتی پس از این حادثه مطبوعات آمریکائی به صورت سازمان یافته اسپانیا را که بر کوبا حکومت می کرد، متهم به این جنایت نموده و جنجال سازی کردند و در نهایت نیز با آماده سازی افکار عمومی، این بهانه را به دست دولت خود دادند تا به جنگ با اسپانیا بپردازد.

همچنین در می 1898 ناوهای بزرگ آمریکا به گونه‌ای برق‌آسا تحت فرمان دریاسالار جرج دیویی به ناوگان اسپانیا در خلیج مانیل (فیلیپین) حمله کرده و در نبردی سریع کل ناوهای این کشور را در منطقه‌ی مذکور از بین بردند. حرکت آمریکایی‌ها آن‌قدر سریع و غافلگیرکننده بود که بسیاری از کشتی‌ها فرصت کشیدن لنگرهای خود را پیدا نکردند و به قعر دریا رفتند. هم زمان با این حمله سریع، در بندر سانتیاگو در کوبا نیز کشتی‌های آمریکا کلیه بحریه‌ی رقیب را مورد حمله قرار داده و نابود کردند. اما هنوز دژ اصلی اسپانیا در شهر سانتیاگو به شدت مقاومت می‌کرد. ورود شخص تئودور روزولت به سرکردگی سربازانی به نام «سواران بی باک» به صحنه جنگ زمینی سبب شد تا اسپانیایی ها اسلحه را زمین بگذارند و اسپانیا تقاضای صلح کند.[2]

مسلم است که آمریکا برای غارت مستعمرات اسپانیا وارد جنگ با اسپانیا در جزایر فیلیپین شد. در این کارزار نیروی های فیلیپینی با امید استقلال از اسپانیا در کنار آمریکا قرار گرفته و این جزایر را از اسپانیا گرفتند غافل از آنکه تحت سلطه دولت بزرگتری قرار گرفته‌اند. آمریکا و اسپانیا در قطعنامه پاریس در سال 1898 سلطه اسپانیا بر فیلیپین را خاتمه یافته تلقی کرده و اداره فیلیپین را در قبال 20 میلیون دلار به آمریکا واگذار کردند. در سالهای پس از آن مردم به مبارزه مسلحانه برای استقلال از سلطه آمریکا نیز ادامه دادند ولی دولت آمریکا تا می توانست به جنایت در این زمینه ادامه داد و استقلال‌طلبان را سرکوب کرد. به گونه‌ای که برخی از منابع تنها کشتار فلیپینی های استقلال‌طلب توسط آمریکا را در سال 1901، وسیع و آمار کشته شدگان آن را بالغ بر 200 هزار نفر می دانند.

در مجموع آمریکا با جنگ استعماری علیه اسپانیا در چند منطقه چون کوبا، گوام، هاوایی، پورتوریکو و مجمع الجزایر فیلیپین توانست این مناطق را از تملک اسپانیا خارج نموده و تحت سلطه استعماری خود در آورد. هر چند نقش مطبوعات آمریکایی نیز در این اقدامات مستعمره جویانه در نوع خود بی بدیل بود و دولت آمریکا با کمک آنها توانست اقدامات خشونت آمیز و سلطه جویانه خود در فراتر از مرزهایش را موجه جلوه دهد.

نویسنده: معصومه طالبی

Talebi

 پی نوشت

[1] . افتخاری، بهرام(1392)، انفجار رزم ناو ماین در هاوانا، 26 بهمن، قابل بازیابی در سایت:

www.jamejamonline.ir

[2] . غفوری، علی(1395) جنگ آمریکا و اسپانیا، 12 خرداد، قابل بازیابی در سایت:

www.rasekhoon.net


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31