دیداری از جنس انقلاب اسلامی

139806091816032918257794

دیدار آیت‌الله رئیسی، رئیس قوه قضاییه با تعدادی از خانواده شهدا و جانبازان ترور به مناسبت سالگرد شهادت شهیدان رجایی و باهنر و روز ملی مبارزه با تروریسم برگزار شد، حاوی نکات مهم و قابل تأملی در مسیر مبارزه با تروریسم بود. اگرچه این دیدار در یک فضای صمیمانه با مضامین ارزشمند انقلابی میان یکی مسئولان بلند پایه نظام اسلامی و خانواده شهدا و جانبازان ترور، بدور از هیاهوی سازمانی و سلسله مراتب اداری به انجام رسید اما آنچه این دیدار را به یک موضوع مهم تحلیلی برای نگارش این یادداشت تبدیل کرده است ابعاد و گستره عرصه هایی بود که مورد بحث قرار گرفت؛ از این رو تلاش خواهد شد در یادداشت پیش رو بطور جامع و اجمالی به مواردی از  آنها اشاره کنیم.

1. در گام اول از تحلیل موضوع مذکور، باید بیان داشت همانطور که گفته شد اگر چه این دیدار در یک فضای صمیمانه برگزار شد اما حاوی این نکته مهم و حائز اهمیت بود که موضوع ترور و تروریست ها که همواره در پی ضربه زدن و آسیب رسانی به جان و اموال مردم هستند، برای نظام اسلامی موضوعی زنده و با اولویت ویژه است. در واقع این دیدار نشان داد که قربانیان ترور اعم از شهدا و جانبازان و مطالبات خانواده های آنها برای مجازات عاملان ترور نه تنها مغفول نمانده است بلکه در دستور کار متولیان امر و مسئولان نظام اسلامی است.  

2. بررسی این دیدار در بعد ملی را می توان عاملی مهم و کارگشا در مسیر مبارزه با تروریسم در دهه چهارم حیات نظام اسلامی محسوب کرد. بطوریکه حضور رییس دستگاه قضا در این دیدار و بیان مسائلی در رابطه با ترورها و ماهیت تروریست ها که هم اکنون نیز میل به حذف فیزیکی انسان ها دارند، می تواند به علتی در جهت فعال شدن دیگر بخش های نظام اسلامی در این باره تبدیل شود. به عبارت جامع تر اینکه حضور رئیس دستگاه قضا در این دیدار با توجه به اهمیت جایگاه آن می تواند تاثیری دوگانه را در عرصه کشور داشته باشد. بطوریکه از یکسو دیگر دستگاه های اداری را در مسیر پاسخگویی به مطالبات در زمینه مبارزه با تروریسم وا خواهد داشت و از سوی دیگر نیز در عرصه عمومی اساس و موجبات دلگرمی آحاد ملت ایران اسلامی را به موضوعات امنیت در ابعاد کلان اجتماعی فراهم خواهد ساخت.

3- ابعاد بین المللی این دیدار نیز از جمله مواردی است که بر اهمیت تحلیل آن افزوده است. به واقع رییس دستگاه قضا با اشاره به این موضوع که وزارت امور خارجه، بخش بین الملل قوه قضاییه، سازمان های دولتی و غیر دولتی(NGO) در حوزه‌های بین المللی در راستای محکومیت و پیگیری مجازات تروریست ها در مجامع بین المللی باید بطور فعال و به صورت رسمی و حقوقی عمل کنند، عملاً تمام نهادهای ذیربط در این باره را اولاً موظف به تلاش و فعالیت ویژه دانست و دوماً مکلف به پاسخگویی قلمداد کرد. در واقع اشاره آیت الله رئیسی به پیگیری ها در مجامع بین المللی برای مجازات تروریست ها از مجاری‌های قانونی – حقوقی با یک همت ملی در قالب نظام اداری بدون واگذاردن تمام مسئولیت بر دوش دستگاه دیپلماسی، نمایانگر این پیام است که همدلی ها در میان مسئولان نظام اسلامی در محکومیت ترور در عرصه داخلی و جهانی امری مبرهن و بدیهی است؛ و هم اینکه هم افزایی میان دستگاه ها و نهادها در رابطه با پیگیری مجازات تروریست های دشمن ایران و ایرانی بیانگر این است که نظام اسلامی از حقوق مسلم خود در زمینه مبارزه با تروریسم و عاملان ترور در کشور دست نخواهد کشید و با تلاش مضاعف تر به دنبال مجازات آنها خواهد بود. از سوی دیگر نیز در مسیر مبارزه با تروریسم تلاش نظام اسلامی برای معرفی حامیان مالی و معنوی تروریست ها (جبهه عربی – عبری - غربی) به جهانیان باید ویژه تر باشد؛ بطوریکه بنا بر گفته رییس دستگاه قضا «مسئولیت کیفری در ترور متوجه کل سازمان تروریستی است و سازمان منافقین و بسیاری از این سازمانها، مسئولیت کیفری دارند»، از این رو با توجه به نقش حمایتی دولت های عربی – غربی از تروریست ها، باید این نکته را نیز بدان افزود که دولت های حامی تروریست ها نیز به سبب حمایت از آنها مسئولیت کیفری دارند و باید پاسخگوی دولت و مردم ایران باشند.

4- تاکید بر کار رسانه ای و هنری با جدیت و همت بیشتر در رابطه با شهدای ترور، نکته دیگری بود که در این دیدار توسط آیت الله رئیسی به آن اشاره شد. واقعیت امر این است که فعالیت رسانه ای – هنری در شناساندن مظلومیت ایرانیان و شهدا و جانبازان ترور با عملکردی به مراتب تأثیرگذارتر از موارد دیگر از این قبیل همراه خواهد بود. چرا که فعالیت رسانه ای در این باره قابلیت های پوششی در دو بعد عرصه ای ملی و بین المللی خواهد داشت. بطوریکه سخن گفتن با زبان رسانه و هنر بدون در نظر گرفتن زمان و مدت تعیینی می تواند مسیر را برای پیگیری های دولتی در ذیل مجازات تروریست ها در عرصه بین المللی را فراهم سازد. در عرصه داخلی نیز ارجحیت بخشی رسانه ای – هنری در شناساندن تروریسم و ماهیت آن از یکسو موجب آگاهی بیشتر جامعه از تاریخ و ماهیت تروریست ها خواهد شد و از سوی دیگر نیز به زنده نگه داشتن یاد قربانیان ترور در اذهان عمومی خواهد انجامید. 

5- و بالاخره اینکه، تقدم عملکردی و اثرگذاری آگاهی بخشی های جهانی در اذهان و افکار عمومی نسبت به پیگیری های بین المللی از دیگر موارد حائز اهمیتی بود که در این دیدار مورد اشاره قرار گرفت. در واقع استفاده بهینه از مجاری تعاملی در این باره در عرصه جهانی می تواند بسترهای بیشینه ساز را به طرز شگفت انگیزی برای احقاق حقوق ملت ایران در مسیر دوگانه و همپوشاننده مجازات و مبارزه با تروریسم را بپروراند. به عبارت دیگر اهمیتی که در عرصه تنویر افکار عمومی جهانی در رابطه با تروریست ها وجود دارد و میزان تاثیرگذاری هایی که می تواند در این باره در عرصه حضور در مجامع بین المللی به همراه داشته باشد تا اندازه ای است که نمی توان آن را انکار کرد. از این رو نباید فراموش کرد که برای حضور فعال در عرصه آگاهی سازی افکار عمومی نیاز به فعالیت در حوزه های ملی - بین المللی و رسانه ای با همکاری توام نهادها و سازمان های دولتی و مردمی در کنار هم است. 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31