دو نظریه تروریسم و فداکاری در ایران (13)

در میان گروه های چپ گرا نیز بخشی از تابعان فکری سازمان مجاهدین خلق ، در ترکیبی جدید از چالش های فکری و عقیدتی که سازمان مجاهدین پایه گذار آن بود ، گروه کوچک فرقان را به رهبری اکبر گودرزی در سال 1356 تشکیل دادند

Terorism

• سازمان چریک های فدایی خلق :

اواسط دهه دوم 1340 سال های اوج گیری گرایشات مسلحانه در مبارزات سیاسی بود . این گرایشات در میان نیروهای سابق سازمان و جوانان حزب توده ابتدا توسط بیژن جزنی و سپس مسعود احمدزاده ، امیر پرویز پویان به صورت شکل گیری سازمان چریک های فدایی خلق بروز کرد .

جزنی قبل از تشکیل جدی سازمان دستگیر و زندانی شد و کار تشکیل سازمان با دو رویکرد جنگ چریکی شهری توسط گروه احمدزاده و پویان و رویکرد جنگ چریکی جنگلی به سبک ارنستو چه گوارا انقلابی مارکسیست آرژانتینی توسط گروه حمید اشرف و علی اکبر صفایی فراهانی ، دراواخر دهه 1340 و آغاز دهه 1350 شکل گرفت .

و گروه جنگل با اعزام نیرو و گردآوری آنان در جنگل های سیاهکل ، قبل از هرگونه اقدامی مورد هجوم نیروهای رژیم پهلوی قرار گرفته و اعضای آن از 30 بهمن 1349 دستگیر و پس از مدت کوتاهی تیرباران شدند .

ترور سپهبد فرسیو ، رئیس دادستان نظامی دادرسی ارتش ، که وظیفه محاکمه و مجازات نیروهای چریکی در جنگل های سیاهکل گیلان که رژیم پهلوی توانست با سرکوب و دستگیری گسترده آنان بخش اعظم این نیروها را از میان بردارد ، دو اقدام عمده اولیه این سازمان بوده است . (1) مع ذلک این سازمان به عنوان یکی از کانون های مبارزه مسلحانه با گرایشات چپ گرایانه وارد عرصه جدی مبارزات قهرآمیز شد .

البته گروه های سیاسی فوق الذکر بخشی از مجموعه ترورهایی بودند که با شدت هر چه تمامتر همگی آنان سرکوب شده و عناصر آنها تحت تعقیب جدی قرار گرفتند . باید توجه داشت که شدت سرکوبی رژیم پهلوی و خشونت گسترده آن خود سبب ساز گسترش روحیه انتقام گیری و سازماندهی و رفتار خشونت طلبانه چریکی و مسلحانه شد .

امری که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دامنگیر نیروهای انقلاب شد و چریک های به اصطلاح مبارز که اینک توسط مردم رها و آزاد شده بودند به جای مساعدت و همیاری با مردم انقلابی و مسلمان ، به مبارزه خونین علیه نظام و حاکمیتی برخاسته بودند که همان مردمی که آنها ادعای فدا شدن برای آنان را داشتند ، آن نظام و حاکمیت را به وجود آورده و از آن حمایت بی دریغ می کردند .

البته این گروه ها هر کدام زیر مجموعه های مختلفی داشتند که با توجه به طیف های فکری سازماندهی می شدند . در این میان گروه سازمان مجاهدین خلق نیز طیف های مختلفی نظیر گروه مسعود رجوی ، گروه لطف الله میثمی ، گروه حسین روحانی و گروه تقی شهرام بودند که دو گروه اخیر بعد به سازمان پیکار در راه آزادی طبقه کارگر ، یعنی افراطی ترین و شعاری ترین و پرمدعاترین گروه چپ مارکسیستی در ایران تبدیل شد .

 

• گروه فرقان :

در میان گروه های چپ گرا نیز بخشی از تابعان فکری سازمان مجاهدین خلق ، در ترکیبی جدید از چالش های فکری و عقیدتی که سازمان مجاهدین پایه گذار آن بود ، گروه کوچک فرقان را به رهبری اکبر گودرزی در سال 1356 تشکیل دادند .

نگاه تند و افراطی این گروه که با تعصب بسیار و بیمارگونه به دیدگاه های مرحوم دکتر شریعتی می نگریست ، در تعارض شدید با نگرش های استاد شهید مرتضی مطهری بود .

این گروه با برداشت های سطحی و قشری چپ گرایانه از قرآن به دنبال توجیه باورهای خود در قرآن و توضیح و تأیید اندیشه های خود از قرآن و نهج البلاغه بودند و هرگونه انتقاد و برداشت غیر خود را به هیچ روی بر نمی تابیدند .

البته مدتی بعد طیف تعدیل شده فرقان تحت عنوان " آرمان مستضعفین " شکل گرفت که نقش قابل توجهی در این دوره تاریخی ندارد . هم زمان با این گروه ها احزاب و گروه های کوچک و محلی و استانی بسیاری با نگرش های مختلف در شهرستان ها شکل گرفت .

از جمله در کردستان حزب کومله مجدداً با گرایشات تند مارکسیستی و تجزیه طلبانه سازمان گرفت . حزب دمکرات با گرایشات شدید ناسیونالیستی و چپ گرایانه و تجزیه طلبانه به رهبری عبدالرحمن قاسملو و شیخ عزالدین حسینی تجدید حیات کرد .(2)

که با توجه به پیشینه تجزیه طلبی این گروه ها و سیاست های خشونت بار و بی رحمانه رژیم پهلوی در برخورد با کردهای کردستان ایران ، این گرایش در میان آنها به شدت تقویت شد و از همان آغاز پیروزی انقلاب اسلامی به دنبال تسلیح و تجهیز نیرو برآمدند .

 

پی نوشت:

1. یروند آبراهامیان ، ایران بین دو انقلاب ، ترجمه کاظم فیروزمند ، نشر مرکز ، تهران 1377 ، ص 450

2. روزنامه کیهان ، دی ، بهمن ، اسفند

 

دو نظریه تروریسم و فداکاری در ایران (12)

1357


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29