خاورمیانه و تروریسم؛ همسایگی یا هم‌پیالگی؟!

Tayebi

خاورمیانه از جمله مناطق بسیار مهم بر روی نقشه جغرافیایی جهان و از نقاط پرمخاطره در قاره آسیا است. این منطقه به لحاظ جغرافیای سیاسی از جمله مهم‌ترین نقاط استراتژیک محسوب می‌شود. در همین راستا این منطقه از موقعیت ویژه جغرافیای فرهنگی و اسلامی نیز بهره‌مند است. ازاین‌رو همواره نوک پیکان حملات پرمخاطرۀ تروریستی و جنگ‌های اجباری به سمت این منطقه بوده و هست. طبیعتاً فضاسازی موجود با حمایت کامل قدرت‌های بزرگ بوده و این ناشی از کشمکش‌های بین دو قطب شرق و غرب و نزاع بر سر بقا می‌باشد. ما نمی‌توانیم انکار کنیم که حفظ وضعیت موجود برای ابرقدرت بسیار حیاتی است و این موجب شده تا دست تروریسم از منطقۀ خاورمیانه کوتاه نشود. تاثیرگذاری قومی و فرهنگی از جمله بهترین راهکارهایی بوده که تاکنون ابرقدرت توانسته تروریسم را در منطقه خاورمیانه ترویج کند و احساسات مذهبی و قومی را مهیا ساخته تا خاورمیانه را علیه خاورمیانه بشوراند.

در این میان کشورهای خاورمیانه به لحاظ روابط تقریباً دچار تنش‌های سیاسی هستند و این موجب گردیده تروریسم نه تنها مهار نگردد بلکه به آن پروبال داده شود و مانند استخوانی در گلو باقی بماند. در حال حاضر کشور پاکستان در مهار تروریسم ناموفق عمل می‌کند و این وضعیت بیشتر هم‌پیالگی پاکستان با تروریسم را تقویت می‌کند و مهار نشدن تروریسم در این کشور همواره برای امنیت ملی ما دردسرساز بوده است. تحرکات تروریستی در جنوب شرق کشورمان همواره وجود داشته و این مخاطره به دلیل عدم توانایی دولت پاکستان در مهار تروریسم است. کشور افغانستان نیز درگیر مسائل تروریستی است اما به نسبت پاکستان دردسر کمتری برای ایران داشته اما پتانسیل خطر کماکان وجود دارد. به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی ایران برای معار تروریسم در شرق بایستی از روش منع حضور قبایل و منع عبور و مرور در مرز استفاده کند. هرچند بی تفاوتی همسایگان شرقی ایران بسیار آزار دهنده است. در غرب نیز همین وضعیت را شاهد هستیم اما وضعیت فعلی عراق هم کاملا مشخص است و برخی قوم گرائی‌ها مهار تروریسم را با چالش روبرو ساخته اما کشور ما توانسته این مهم را مهار کند و بر تروریسم غرب فائق آید.

اما برخی اوقات نوسان روابط همسایگان در خاورمیانه باعث گردیده تا تروریسم تکانی به خود بدهد و بصورت مقطعی تحرکات مخربی داشته باشد. در حال حاضر ایران و ترکیه می‌توانند روابط خود را طوری گسترش دهند که تقریبا تروریسم برای همیشه از منطقه غرب و شمال غرب ایران رخت بربندد. اما تکثر سیاست‌های خارجی ترکیه این مساله را با چالش روبرو ساخته و به نظر می‌رسد روابط خوب این دو کشور پر نوسان به نظر می‌رسد و این مساله به نفع تروریسم است!

بنابراین ما علاوه بر همسایگی تروریسم، هم پیالگی برخی از کشورهای خاورمیانه با تروریسم شاهد هستیم و این مساله به نفع خاورمیانه نیست و متاسفانه امروز منطقه خاورمیانه به میدان تیر و آزمایشگاه ابزارهای جنگی قدرت‌های غرب و شرق تبدیل شده است. از این مسئله نبایستی به‌سادگی بگذریم که تهدید تروریسم امروز حیات غرب آسیا را نشانه رفته و امنیت منطقه ای را دستخوش تحول کرده است. به هر حال امنیت منطقه یک امنیت پیوسته و وابسته است و به نظر می‌رسد بایستی اندیشید که چگونه می‌توان خاورمیانه عاری از تروریسم داشته باشیم؟


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31