تاثیر داعش بر مناسبات روسیه و ترکیه

Ekhtiarii

ظهور گروه تروریستی دولت اسلامی عراق و شام یا داعش یک پدیده چند بعدی بوده که نه تنها بر کل منطقه غرب آسیا در حوزه های مختلف تاثیر گذار بود بلکه مناسبات بین کشورهای منطقه و فرامنطقه ای را نیز دستخوش دگردیسی و تغییر کرد. از جمله کشورهایی که تحت تاثیر این پدیده قرار گرفتند، روسیه و ترکیه بودند. الزامات ژئوپلتیکی ناشی از  اقدامات داعش باعث شد تا مناسبات دو کشور وارد فاز جدیدی شود و از مرحله تیرگی بسمت همکاری نظامی و ائتلاف سازی سوق پیدا کند.

سوریه بلحاظ ژئوپلتیکی برای روس ها بسیار حائز اهمیت می باشد به همین دلیل آنها به حمایت از بشار اسد پرداختند و خواستار حفظ وضع موجود در آن کشور شدند. حضور نظامی روس ها در بندر طرطوس سوریه از یکسو موجب تداوم نفوذ آنها در جهان عرب می شود و از سوی دیگر نقش آفرینی آنها را در عرصه بین المللی از طریق دسترسی به آبهای مدیترانه تقویت می کند. علاوه بر این رهبران کرملین و دمشق از مناسبات نظامی و اقتصادی گسترده و خوبی نیز با یکدیگر برخوردارند. برای ترکیه نیز تحولات سوریه بردی سیاسی و امنیتی داشت. تحقق سیاست های منطقه ای در قالب نئوعثمانی گری، تغییر توازن منطقه ای به نفع خود و بدست گیری رهبری جهان اسلام دستور کارهای سیاسی ترکیه محسوب می گردید. اما تامین امنیت در محیط پیرامونی و خارج نزدیک و سرکوب مخالفان کرد از اولویت های اصلی امنیتی آنکار بوده است. 

با وجود این که تحولات داخلی سوریه زمینه دخالت این بازیگران قدرتمند منطقه ای و فرامنطقه ای را در آن کشور فراهم ساخت، اما مسکو و آنکارا دو رویکرد متفاوت را در ابتدا اتخاذ کردند که نهایتا منجر به تیرگی و سردی روابط دو کشور گردید. این موضوع با سرنگونی جت جنگی روسیه توسط ترکیه وارد مرحله جدیدی شد که برآیند آن اعمال تحریم های اقتصادی روسیه علیه ترکیه و افزایش جدال لفظی بین رهبران دو کشور بود. اما، پس از ظهور داعش در سوریه و تهدیدات امنیتی ناشی از آن، کرملین و آنکارا  به نتیجه رسیدند که خطر تروریسم داعش و مبارزه با آن می بایست در اولویت سیاست های دو کشور قرار بگیرد. به همین دلیل بود که کرملین و آنکارا علیرغم تفاوت دیدگاه ها و راهبردها در قبال تحولات داخلی سوریه، با یک چرخش عملگرایانه، سیاست های هماهنگی را در مبارزه با تهدید داعش در پیش گرفتند و نهایتا نوعی ائتلاف را با حضور ایران تشکیل دادند؛ که این ائتلاف سه جانبه و متعاقبا همکارهای نظامی-اطلاعاتی سه کشور منجر به شکست داعش در سوریه گردید.

بطور کلی، بررسی تحولات خاورمیانه نشان می دهد که  پدیده تروریستی -تکفیری داعش نقش قابل ملاحظه ای در تغییر تعاملات امنیتی- سیاسی منطقه داشته؛ بگونه ای که کشورهای غیرهمسو را مجبور به همکاری، حتی بصورت تاکتیکی و موقت، با یکدیگرکرده است. در همین ارتباط، با وجود برخی تنش ها بین ایران و ترکیه، دو کشور سعی کردند تا رهیافت هماهنگی را در برخورد با تحولات سوریه در پیش بگیرند؛ که پیشتر در نشست های مختلف از جمله نشست آستانه زمینه های آن فراهم گشت.  


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31