ایران و عراق دو کشور پیشگام در مبارزه علیه تروریسم

154243832664556800

برهم صالح رئیس جمهور جدید عراق امروز شنبه وارد تهران شد. این نخستین سفر صالح به یک کشور غیر عربی پس از انتخاب به مقام ریاست جمهوری بوده است.

دو کشور در پانزده سال اخیر روابط گرم و نزدیکی در همه عرصه ها با یکدیگر داشته اند. همکاری های امنیتی و نظامی در عرصه مبارزه با تروریسم لجام گسیخته از جمله اقدامات موفق و مشترک تهران و بغداد بوده است.

پس از ظهور گروه تروریستی داعش در عراق و تصرف بخش های وسیعی از این کشور و تبدیل شدن آن به عنوان مرکز خلافت خودخوانده این گروه تروریستی که باعث جذب هزاران تن از افراط گرایان به سرزمین باستانی بین النهرین شد، عراق به نیابت از همه دنیا در جبهه مقدم مبارزه با این گروه قرار گرفت و همزمان نیز جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگ ترین کشور حامی عراق، در کنار بغداد قرار گرفت.

از سال 2003 و پس از آن که به تدریج تعداد زیادی از گروه های افراط گرا و تروریست در عراق سر برآوردند، ایران بر خلاف بخش عمده ای از کشورهای همسایه و قدرت های بین المللی مدعی، در کنار دولت و ملت عراق ایستاد.

دولت عراق و بخش های مختلف این کشور نیز در زمان حضور گروه تروریستی مجاهدین خلق (منافقین) در عراق نیز مواضع بسیار خوب و سازنده ای اتخاذ کرد؛ به گونه ای که تشدید این مواضع و اقدامات در نهایت باعث اخراج نهایی این گروه خشونت گرا در سال 2015 از عراق شد.

بررسی اظهارات آقای صالح در زمان حضور این گروه در خاک کشورش بر مواضع سخت ایشان علیه گروه رجوی تأکید دارد. به خصوص آنکه اتحادیه میهنی کردستان عراق که ایشان به آن انتساب دارد در دوران رژیم بعثی، شاهد خشونت ها و برخوردهای سخت این گروه با اتحادیه پس از قیام سال 1991 مردم جنوب و شمال عراق بوده است و اظهارات وقت مرحوم مام جلال طالبانی درباره اقدامات منافقین علیه اعضای این گروه فراموش شدنی نیست.

آقای صالح در سفر سال 1386 خود به تهران در دوران معاونت نخست وزیری اش یادآوری کرده بود كه مردم عراق و به‌ خصوص مردم كردستان عراق از گروه تروریستی منافقین آسیب دیده‌اند و اخراج آن‌ها قبل از هر چیز یک خواسته عراقی است.

همچنانکه در اظهار نظر دیگری که متعلق به سفر سال 1389 ایشان به ایران بود بر لزوم برچیده شدن پادگان اشرف تأکید کرده و گفته بود: ما با این گروهک تروریستی مشکلات بسیاری داریم و از انتفاضه سال 1991 تاکنون درگیری‌های خونباری با آن داشته‌ایم.

رئیس جمهور عراق اکنون در شرایطی که مجاهدین خلق از عراق اخراج شده اند و شکست گروه تروریستی داعش در این کشور به طور رسمی اعلام شده وارد تهران شده است. تردیدی نیست که تروریسم بلایی است که عراق همچنان با آن دست و پنجه نرم می کند و خواهد کرد همچنانکه جمهوری اسلامی ایران نیز یکی از قربانیان تروریسم در سال های اخیر به ویژه در چند ماه گذشته بوده است. بنابراین بخش قابل توجهی از همکاری های دو کشور علاوه بر حوزه های سیاسی و اقتصادی می تواند بخش امنیتی باشد. همکاری مشترک دو جانبه در خصوص هماهنگی های امنیتی و پیشگیری از ظهور و گسترش گروه های تروریستی، با توجه به سوابق خوب همکاری دو کشور و تجارب مفید آنها در این زمینه می تواند به عنوان بخشی از دستور کارهای مقامات دو کشور مطرح باشد.

یادداشت سیدرضا قزوینی غرابی، بنیاد هابیلیان

 

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31