اتحاد منطقه‌ای علیه تروریسم

Terorejlas

برگزاری نشست بررسی راهکارهای مبارزه با تروریسم در شهر اسلام‌آباد پاکستان، یک پیام مهم در دل داشت و آن اینکه کشورهای منطقه به‌جای اینکه برای مبارزه با تروریسم منتظر بازیگران فرامنطقه‌ای بمانند، خود آستین بالا زده و برای مبارزه با تروریسم به اتحادی راهبردی فکر می‌کنند.

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در این نشست تاکید کرد که ریشه اصلی تروریسم در غرب آسیا، مسائل فرهنگی است و بنابراین کشورهای منطقه باید با تاکید بر اشتراکات فرهنگی‌شان، نقشی مهم در ریشه‌کن شدن پدیده تروریسم ایفا کنند. نقشی که ائتلاف‌های مصنوعی در مقابله با تروریسم هرگز قادر به ایفای آن نیستند.

ائتلاف‌هایی که تاکنون برای مبارزه با تروریسم تشکیل شده اند از آسیب‌های چهارگانه‌ای رنج می‌برده‌اند.

  • عمده این ائتلاف‌ها با رهبری بازیگران غیرمنطقه‌ای تشکیل شده و کشورهایی چون آمریکا و انگلیس در صدر آنها قرار داشته‌اند. کشورهایی که هیچ سنخیتی با فرهنگ منطقه ندارند.
  • عمده این ائتلاف‌ها هدفی جز تامین منافع سیاسی و اقتصادی نداشته و در واقع یک ژست سیاسی مصنوعی برای مقابله با تروریسم بوده‌اند. بنابراین افکارعمومی منطقه اعتمادی به آنها نداشته و ندارد.
  • ائتلاف‌های به اصطلاح ضدتروریسم که از بعد از حادثه 11 سپتامبر تاکنون تشکیل شده‌اند، همگی به دخالت سیاسی و حضور نظامی در کشور مبدأ انجامیده و بسیاری از کشورها ازجمله پاکستان، استقلال خود را در مواجهه با این ائتلاف‌ها از دست رفته می‌بینند.
  • ائتلاف‌های نمایشی برای مبارزه با تروریسم، در نهان به تقویت تروریست‌ها انجامیده و سیاست‌های بازیگران فرامنطقه‌ای نه فقط به ریشه‌کنی تروریست‌ها منتهی نشده، که گروه‌های قدرتمندتری را شکل داده است.

در برابر این ائتلاف‌های شکست‌خورده، اکنون ائتلاف‌های منطقه‌ای با کمک کشورهایی که تجربه‌ای موفق در مبارزه با تروریسم دارد، در حال شکل‌گیری است. ایران، روسیه و تاحدودی هم ترکیه، سه کشوری هستند که نقشی مهم در شکست داعش ایفا کرده و بنابراین می توانند تجارب خود برای مبارزه با تروریسم را در اختیار سایر کشورها قرار دهند.

تردیدی نباید داشت که دولت‌های حامی تروریسم خوشحال نخواهند شد اگر این ائتلاف‌های منطقه‌ای به ثمر رسیده و بتوانند موقعیت خود را در منطقه تثبیت کنند. با این وجود مزیت فرهنگی ائتلاف‌های منطقه‌ای و همگنی مذهبی با جامعه اسلامی، می‌تواند نویدبخش پیروزی بر تروریسم باشد.

تروریست‌ها که مدت‌هاست با سوار شدن بر موج احساسات ضدآمریکایی و ضداسرائیلی در جهان اسلام، به جذب نیرو اقدام کرده و سپس همین نیروها را در راستای منافع آمریکا و متحدانش به کار می‌گیرد، از اینکه دشمنی چون واشنگتن داشته باشند، هراسی نداشته و آن را برگ برنده خود در جذب جوانان تندرو قلمداد می‌کنند.

با این وجود اگر تروریست‌ها با این واقعیت روبرو باشند که دشمن انها ائتلافی از کشورهای اسلامی و نه ارتش غربی است، آنگاه با شدت کمتری می‌توانند جوانان مسلمان را جذب کرده و خود را برای اقدامات تروریستی تجهیز کنند.

در همین راستا به نظر می‌رسد برگزاری نشست بررسی راهکارهای مبارزه با تروریسم در اسلام آباد نویدبخش ثبات در منطقه است و گروه‌های تروریستی از حالا باید منتظر ائتلاف‌های تازه‌ای باشند که از جنس مردم منطقه بوده و برای ریشه‌کنی فرهنگی تروریسم و افراطی‌گری بسیج شده است.


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29