
نبرد موصل و شکست معنادار تروریستها در این شهر، پیام مهمی برای کشورهای منطقه دربرداشت و آن اینکه با اتحاد مردمی میتوانند بر تروریسم پیروز شوند.
کشورهای مختلف در جهان اسلام، تجربههای متفاوتی در مبارزه با تروریسم دارند. در برخی کشورها دیکتاتورها به بهانه حفظ امنیت شهروندان و مبارزه با تروریسم، تروریستها را فرصتی برای بقای خود دانسته و به کمک بیگانگان به حیات خود ادامه داده و تروریستها را مهار میکنند. نمونه این مدل، در عربستان سعودی درحال اجراست. این مدل پیش از این از سوی صدام نیز به اجرا گذاشته شد و یا حتی محمدرضا پهلوی در ایران نیز از همین روش استفاده میکرد، اما نتیجه همه این اقدامات، سقوط بود.
در برخی دیگر از کشورها، نیروهای خارجی مدعی میشوند که مستقیما با تروریسم میجنگند. جنگ افغانستان نمونهای از این مدل است. در افغانستان، تروریستهای طالبان در حمله نظامی آمریکا به ظاهر شکست خورده و از اریکه قدرت پایین کشیده شدند، اما همچنان نفوذ و تحرکات آنها در این کشور ادامه دارد. نمونه دیگر این مدل در لیبی پیاده شد که با وجود دخالتهای نظامی، به نتیجه نرسید. در سوریه نیز نیروهای خارجی هیچگاه نتوانستند نقش موثری در مبارزه با تروریسم ایفا کنند.
اما در مدل سوم مبارزه با تروریسم، این مردم هستند که برای مبارزه با تروریستها آستین بالا زده و مانع از آن میشوند که اختلافات قومی و مذهبی، انسجام کلی برای مبارزه با تروریستها را خدشهدار کنند. در این مدل که در عراق پیاده شد، شیعه و سنی و کرد و عرب در کنار هم، تروریستها را از کشورشان بیرون کرده و به همگان نشان دادند که تروریسم، شکلی از یک مذهب یا دین یا قومیت خاص نیست، بلکه آفتی است که از دل دخالتهای خارجی بیرون میآید.
بنابراین امروز همه کشورهای منطقه که خطر تروریسم را بهطور جدی پیشروی خود میبینند، باید به یکی از این سه مدل مبارزه با تروریسم تن دهند. یا از مدل دیکتاتوری استفاده کرده و با زور، چنین القا کنند که در حال مبارزه با تروریسم هستند – هرچند در پشت پرده از تروریستها حمایت کنند – یا به کمک خارجی روی بیاورند که جز ویرانی بیشتر نتیجهای ندارد، و یا اینکه به مردم اجازه دهند که با بسیج خودجوش، روبروی تروریستها بایستند.
تجربه منطقه ما نشان داده است که مدل سوم، پایدارترین مدل در نبرد با تروریستهاست. مدلی که میتواند برای همیشه ریشه تروریسم را خشکانده و به بیگانگان اجازه ندهد تا با سوءاستفاده از موضوع تروریسم، در اقتصاد و فرهنگ و زندگی مردم دخالت کنند.