گزينه هاى شكست در عراق

الخليج چاپ امارات متحده عربى

نويسنده: محمد السعيد ادريس

 

Iraqi

وضعيت نابسامان فعلى نيروهاى امريكايى در عراق موجب گشته كه آن ها ميان بودن و تحمل زيان هاى انسانى و شكست معنوى و خارج شدن از اين كشور، سرگشته و حيران باقى بمانند. خروج آن ها از عراق به معناى اعتراف رسمى نسبت به شكست است. شكستى كه نه فقط بيانگر نابودى پروژه امريكا در عراق كه به معناى شكست امپراتورى امريكا به طور كلى است. شكستى كه با ورود امپراتورى امريكا به عراق آغاز شد و با شكست در همين كشور به پايان خواهد رسيد.

اين وضعيت نابسامان به وجود آورنده همه سردرگمى در سياست هاى امريكاست. سردرگمى كه ويژه طرح هاى امريكا در عراق نبوده بلكه به طور كلى «پروژه دموكراسى امريكا» و هم چنين گزينه هاى امريكا در رويارويى با برنامه هسته اى ايران را شامل مى شود.

ايالات متحده امريكا هم اكنون براى ايجاد گريزگاه جهت خروج از بحران عراق شديداً به پشتيبانى كشورهاى دوست خود در منطقه نياز دارد. امريكا ناچار است كه براى حمايت از پروژه اصلاحات و دموكراسى! در كشورهاى عربى، بهاى سنگينى بپردازد. دولت امريكا هم اكنون ميان جانبدارى از منافع خود در عراق و جانبدارى از پروژه دموكراسى اش سرگشته باقى مانده است و نهايت كار اين است كه امريكا در عراق بايد بهايى بپردازد كه منافع امريكا همان پرداختى خواهد بود.

ايالات متحده امريكا كه هم اكنون براى حل بحران هسته اى ايران برگزينه نظامى تأكيد مى كند خود را درمانده مى يابد. در واقع بايد گفت كه امريكا براى شروع و اقدام عاجل اين گزينه، نقطه ضعف هايى دارد كه مهم ترين آن ها، حضور ۱۳۵ هزار سرباز است كه براى ايرانى ها شكار ارزشمندى هستند. سربازان، به مهم ترين نقطه ضعف امريكايى ها بدل شده اند. دولت امريكا هم اكنون ميان دو گزينه سرگشته باقى مانده است.

۱) نيروهاى خود را براى حفظ پروژه تثبيت دموكراسى همچنان در عراق نگه دارد.

۲) پروژه خود را در عراق قربانى كند و نيروهاى خود را از خارج كند تا اين كه بتواند براى اتخاذ تصميم جنگ عليه ايران آزادى عمل بيشترى داشته باشد.

گزينه ها دشوار هستند و ايالات متحده امريكا اين نكته را به خوبى درك مى كند. اگر دولت امريكا به پذيرش يكى از گزينه هاى دشوار ناچار گردد، روشن مى شود كه براى پذيرش و اجراى ديگر گزينه ها كاملاً درمانده است.

دشوارترين گزينه اين است كه دولت امريكا ائتلاف هاى داخلى خود با شيعيان و كردها را برهم زند تا اين كه بتواند با جذب اهل سنت و وسوسه كردن آن ها با مشاركت دادنشان، نيروهاى مقاومت را ناكارآمد سازد و آن ها را به عنوان جايگزينى به هنگام خروج نيروهاى امريكايى به كار گيرد.

در اين ميان پيشنهاد سناتور ژوزف بايدن عضو مجلس سناى امريكا مطرح مى شود. او اعتقاد دارد كه كشور عراق به سه منطه خود مختار تقسيم شود كه كردها، شيعيان و اهل سنت در آن مناطق حضور داشته باشند و در اين ميان يك دولت مركزى با اختيارات كمتر نيز به وجود آيد.

پيشنهاد سناتور ژوزف بايدن كه با همكارى سلى گليپ رييس افتخارى شوراى روابط خارجى در روزنامه «نيويورك تايمز» به چاپ رسيده از پرتنگنا بودن گزينه هاى فراروى رييس جمهور امريكا پرده برمى دارد.

دولت امريكا مى داند كه اهل سنت عراق و همه كشورهاى عربى با «فدرالى شدن» عراق كه در قانون اساسى عراق كه زلماى خليل زاد سفير امريكا در عراق بر آن نظارت داشت نيز مطرح شده به مخالفت برخاسته اند. بنابراين تجديد اين فراخوان به معناى از بين رفتن تلاش هاى زلماى خليل زاد براى جذب اهل سنت جهت ورود به روند سياسى و گشودن راهى براى مذاكره با نمايندگان نيروهاى مقاومت عراق، تلقى خواهد شد. امريكايى ها با راه اندازى اين پيشنهاد مى خواهند براى خروج لامحاله خود از عراق، پوشش مناسب به وجود آورند.

ديدار كاندوليزارايس وزير امور خارجه امريكا با همراهى جك استراو وزير پيشين امور خارجه انگلستان در چند هفته گذشته با هدف اعمال فشار بر شيعيان و كردها جهت امتيازدهى به اهل سنت صورت پذيرفته بود. آن دو مى خواستند كه بدين وسيله اهل سنت را وسوسه كنند كه از حمايت نيروهاى مقاومت دست كشيده و در روند سياسى شريك شوند.

فراخوان به گفت وگوى امريكايى- ايرانى در مورد «پرونده عراق» با همين هدف صورت گرفته بود. به عبارت ديگر امريكايى ها تلاش مى كردند كه براى نجات خود و راه اندازى پروژه ياد شده از كمك هاى ايرانيان برخوردار شوند، يعنى اين كه ايرانيان تلاش كنند كه شيعيان و كردها را به امتيازدهى به اهل سنت راضى كنند.

اتهامات امريكا به ايران مبنى بر اين كه «روند دموكراسى» در عراق را واژگون مى كند، بيانگر عكس العمل امريكا به دليل عدم همكارى ايران در راضى كردن هم پيمانان شيعه و كرد خود نسبت به پذيرش درخواست هاى امريكا است.

روزنامه جوان - ترجمه: سيدمحسن سارى


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31