گروه رجوي و پيوند با حزب بعث عراق(5)

Sadam Rajavi

راه اندازي شبكه ارتباطات بين پادگان ها و مقرهاي تاكتيكي سازمان در عراق علاوه بر نقش كاربردي در انسجام تشكيلاتي و به تعبير خود سازمان ، اعمال رهبري رجوي بر سازمان ، تأثير بسزايي در انتقال سريع اطلاعات به دست آمده از جاسوسي ها و تخليه تلفني و انتقال به موقع اين اطلاعات به سرويس اطلاعاتي عراق داشته است .

در نوار جلسه شماره 40 از اسناد افشا شده پس از سقوط صدام (1) كه بين عباس داوري (2) و افسران سرويس اطلاعاتي عراق برگزار شده ، چنين آمده است :

" عباس داوري : در رابطه با پروژه شبكه تلفني كه آخر كار رسيده فعلاً كار ارتباط بين پادگان ها برقرار است و در پادگان مركزي فعال است . اما گويا اين تلفن ها خيلي ضعيف است و پارازيت دارد و من فكر مي كنم دارند اين را آزمايش مي كنند . ولي فكر مي كنم اگر اين مجموعه مسئولين فني ما در همان پادگان مركزي با مهندسين هدايتي ما هماهنگي و صحبت كنند ، يعني اگر مهندسين شما بروند آنجا و هماهنگ كنند اشكالات مشخص خواهد شد و هم نتيجه بهتري خواهند گرفت .

يعني مسئله ارتباطات تلفني مورد تأكيد و موافقت شخص رئيس جمهور (صدام) بوده است . حالا شما اين همه زحمت كشيديد و ارتباطات برقرار شد ، لازم است كه اشكالات جزئي نيز بر طرف شود . مخصوصاً در رابطه با فرماندهي برادر مسعود كه لازم است فرماندهي خود را از اين طريق برقرار كنند .

افسر اطلاعاتي عراق : يكي از نيروهاي شما اخيراً حضور ما رسيده و در زمينه بعضي از موارد صحبت هايي با ما داشته است و قصد دارند يك سري برنامه را پيگيري نمايند .

عباس داوري : بله ، برادران فني ما هستند ، حالا كه شما اين همه زحميت كشيديد بايد بتوانيم بهره برداري كنيم . "

در ادامه كه موضوع جاسوسي از طريق تخليه تلفني خارج از مناطق كردنشين عراق مطرح مي شود ، رابط سازمان بر اخذ امكانات بيشتر تأكيد دارد :

" عباس داوري : مسئله ديگر تلفن سليمانيه به خارج است كه ما الان در آنجا خيلي در مضيقه هستيم . شما يك بار گفتيد كه امكانش نيست از سليمانيه مستقيماً صحبت شود . اگر اين امكان نيست ما چند تلفن ديگر به شما بدهيم تا آنها بتوانند از اپراتور شما استفاده بكنند .

افسر سرويس اطلاعاتي عراق : ارقام را مي شود اضافه كنيم ، تماس هاي خارجي و اصلي همه نزد شما است ، بيش از ادارات و وزارت خانه هاي دولتي در خدمت شما است و به شما مي دهند و بايد صبر كنيد .

عباس داوري : در مورد ترددهاي اضطراري در شمال است و يك شماره اي هم در كركوك مي خواستيم تا صفر آن باز شود . "

در مورد داوري و نقش وي در روابط با مقامات اطلاعاتي عراق محمد حسين سبحاني از مسئولان سابق اطلاعاتي سازمان چنين نوشته است :

" ... عباس داوري با نام تشكيلاتي رحمان اهل تبريز ، متولد 1322 و از اعضاي قديمي سازمان مي باشد .... وي بعد از 22 بهمن 1357 مسئوليت روابط خارجي سازمان را بر عهده داشت ... و در رديف افراد انگشت شماري است كه در مدت سه دهه گذشته سازمان خلع رده نشده و تحت برخورد تشكيلاتي قرار نگرفته است . وي از سال 1361 به بغداد رفت و ابتدا تحت مسئوليت محمد حياتي و سپس تحت مسئوليت مهدي ابريشمچي ، معاونت ستاد روابط با عراق را بر عهده گرفت .

عباس داوري از افرادي است كه در ملاقات با مقامات سياسي و امنيتي عراق به همراه رجوي و ابريشمچي حضور داشته است . اخيراً نيز فيلم اين ملاقات مخفي توسط شبكه الجزيره قطر و شبكه انگليسي اسكان نيوز پخش شده است كه عباس داوري در حال دادن اطلاعات محل پل ها و مراكز اقتصادي و نظامي ايران به مأموران صدام حسين هنگام جنگ ايران و عراق مي باشد . " (3)

مهدي ابريشمچي در يكي از جلسات سري با يكي از افسران استخبارات عراق صميميت خود را اينگونه اظهار مي كند كه در صورت عدم انجام درخواست وي ، اعضاي سازمان را جهت راهپيمايي به درب خانه وي خواهد برد .

" مهدي ابريشمچي : اگر يك خط مستقيم براي كوت راه اندازي كنيد خيلي خوب خواهد بود . اگر تلفن را راه نيندازي مي گويم مجاهدين بيايند درب منزل شما و راهپيمايي كنند .

افسر استخبارات : در خصوص شبكه ارتباطات ما آماده همكاري هستيم ، مثلاً ارتباط از ايران به پاريس و ... شما در استفاده از اولين بخش از شبكه ارتباطات موفق بوديد ."

در بخشي ديگر از ملاقات با رابط سازمان ، افسر ارشد اطلاعاتي عراق مي گويد :

" در خصوص درخواست هاي قبلي از جمله درخواست 100 دستگاه خودرو ما از نظر اداري با اين درخواست شما موافقت داريم ، فقط پيگيري در خصوص كسب موافقت ادارات ديگر است كه در حال پيگيري مي باشد . مي دانيد كه ورود خودرو نياز به اخذ مجوز از مبادي ذيربط دارد كه با توجه به ورود كالاهاي خارجي ، اخذ مجوز ضروري است . مانند معاملات سابق 28 خودرو از داخل عراق خريداري مي شود و 72 دستگاه از خارج خريداري خواهد شد .

در رابطه با تلفن هايي كه شما 120 خط تلفن براي بغداد درخواست كرده بوديد كه با 24 خط آن موافقت شده كه باقيمانده خطور تلفن 96 خط مي باشد . در خصوص مسئله خانه مسكوني كه شما 7 آپارتمان و 7 منزل ويلايي و 5 قطعه زمين خالي در كنار اين مجموعه (بغداد) و همچنين 3 دستگاه براي موضوع حفاظت و 2 تا در سليمانيه خواسته ايد كه نسبت به اين امر موافقت شده است .

شما با برادر رضا (كارمند مخابرات) هماهنگي كنيد فقط شروط سابقي كه به شما اعلام كرده بوديم در خصوص مسئله اجاره بها و مسئله حفاظت كه به عهده شما مي باشد و رعايت قوانين اداري و امنيتي لازم است .

دو خط تلفن ويژه درخواست كرده بوديد كه در اين خصوص موافقت حاصل گرديد . 21 دستگاه مركزي تقسيم خطوط تلفن درخواست داشتيد كه با تهيه آن بر اساس وضع موجود موافقت شده است . در خصوص تأمين نيازمندي ها سه يا چهار روز ديگر تماس بگيريد . "

استراتژي جنگ جبهه اي سازمان

رهبري سازمان با اين تصور كه سرنوشت جمهوري اسلامي به نتيجه جنگ عراق عليه ايران گره خورده است و با توجه به اين كه ابرقدرت ها مايل نبودند ايران در جنگ پيروز شود و بنابراين رژيم صدام در نهايت بازنده نخواهد بود ، در چارچوب طرح آمريكا و متحدانش براي براندازي نظام جمهوري اسلامي رسماً و علناً در كنار عراق قرار گرفت .

از اين رو رجوي در پي امضاي معاهده اي در فرانسه با طارق عزيز ، معاون نخست وزير وقت عراق و به بهانه تحت فشار قرار گرفتن از سوي دولت فرانسه ، در 17 خرداد سال 65 وارد بغداد گرديد .

پس از ورود وي به عراق ، نيروهاي نظامي سازمان كه از سال 61 به تدريج در كردستان عراق مستقر شده بودند و ساير نيروهاي گردآوري شده از داخل ايران و تركيه و پاكستان ، در داخل قرارگاه هاي تشكيلاتي سازماندهي شدند و سلسله عمليات متعددي را در طول نوار مرزي ايران با حمايت و پشتيباني ارتش عراق عليه نيروهاي ايران در مناطقي مانند سردشت ، دهلران ، مريوان ، سر پل ذهاب ، جنوب بانه ، ارتفاعات كرمانشاه به انجام رساندند . (4)

در اين عمليات ها تلفات جاني و تسليحاتي قابل توجهي به برخي يگان ها و پايگاه هاي پراكنده نيروهاي نظامي ايران وارد گرديد . بر اساس آمار اين عمليات ها از يك طرف براي سازمان يك موفقيت محسوب مي شد و از طرف ديگر با طراحي و خواست ارتش عراق و در قالب برنامه هاي جنگي رژيم صدام ، سير صعودي داشت .

با توجه به اين نكته و ضربه وارده به سازمان در پاكستان در آن زمان و ضربات وارده به تيم هاي ترور سازمان در داخل كشور ، تشكيلات عملاً با قبول شكست استراتژي جنگ چريك شهري ، كه از ابتداي تشكيل ، سازمان مدعي آن بود به استراتژي جنگ جبهه اي يا به تعبير خود جنگ آزاديبخش روي آورد .

.... رجوي در نشست هاي خصوصي اين تغيير استراتژي را چنين توجيه كرد :

" جنگ آزاديبخش تجربه كاملاً جديدي در تاريخ معاصر جهان و در مداري چپ تر و كيفي تر و تكاملي تر از همه استراتژي هاي نظامي قرار دارد . با هدف طلسم شكني در كوتاه مدت و با توسل به اصل طلايي حداكثر تهاجم در جنگ تمام عيار و تحرك مطلق ، خود را در جنگ انقلابي تجلي مي كند . مهمترين مختصات جنگ آزاديبخش نوين عبارتند از :

الف) اين افق در مقابل جنگ آزاديبخش گسترده است كه جند بار دستگاه رژيم را مي لرزانيم و مي رويم و بر مي گرديم و يك بار هم مي زنيم و مي رويم كه مي رويم . بنابراين چشم انداز سرنگوني وجود دارد .

ب) در مرحله نهايي جنگ آزاديبخش نوين از توقف و سكون را و استقرار در بين راه خبري نيست ، خيز اول براي تسخير تهران ، خيز آخر هم هست . در اين راه يا رژيم كمر ما را مي شكند و يا ما كمر رژيم را .

ج) تفاوت طلسم شكني در جنگ شهري و جنگ آزاديبخش نوين اين است كه اولي فقط به اختناق مي زند و دومي هم به اختناق مي زند و هم به سرپوش اختناق (يعني جنگ) . تزريق نكردن عنصر جنگ در رگ و ريشه خطوط مان پيوند ما و توده ها را آنچنان كه بايد برقرار نمي كرد .

استراتژي مجاهدين در گذشته اساساً از بي توجهي يا كم توجهي به عنصر جنگ ، رنج مي برد و عمق ديالكتيك جنگ و اختناق را در نمي يافته ، در جوهر جنگ آزاديبخش نوين ، ما درست حلقه اي را چنگ زده ايم كه قبلاً از دست رفته بود و آن جنگ ايران و عراق است و ديگر اينكه در دستگاه چريك شهري ما بايد دنبال پاسدارها مي گشتيم ، اما در جنگ آزاديبخش نوين اين رژيم است كه خودش با پاي خودش به مرز آمده و ما بايد كمرش را پاي مرز بشكنيم . " (5)

به نوشته مسعود جاباني عضو سابق سازمان :

" جايگزيني جنگ جبهه اي به جاي جنگ چريك شهري ، به دليل شكست جنگ چريك شهري در داخل ايران ، ضرورت وابستگي به دولت عراق را كه در حال جنگ با ايران بود مي طلبيد .... پذيرش جنگ جبهه اي آن هم از مرزي كه دشمن متجاوز آن را شروع كرده و بمب ها و موشك ها آن هر روز بر سر مردم كوچه و بازار فرود مي آمد و خانه هاي مردم را خراب مي كرد و مردم را به عزا مي نشاند ، بسيار ضد ملي و نامشروع تر از جنگ چريك شهري بود ....

سال 1365 رسماً و علناً پايان جنگ بي نتيجه شهري اعلام شد و آقاي رجوي در نشستي اعلام داشت كه از اين به بعد جنگ ميكرو شهري جاي خود را به جنگ ماكروي مرزي مي دهد و اين سرآغاز اداي دين به رژيم بعثي بود و سازمان مجاهدين را در مناسبات رژيم صدام به سمت حل شدگي سوق داد . " (6)

مهندس علي اكبر راستگو از مسئولان سابق روابط خارجي سازمان كه مدتي هم در بخش نظامي داخل عراق فعاليت داشته است ، چگونگي تغيير استراتژي سازمان را اينگونه توضيح مي دهد :

" در اوايل سال 1365 و در اوج دوران آشفتگي هاي سياسي استراتژيك سازمان ، دست غيبي به ياري مسعود رجوي آمد . دولت ژاك شيراك رجوي را به دليل عدم توجه به قوانين داخلي و امنيتي كشور فرانسه از اين كشور اخراج كرد . شوراي ملي مقاومت در نشست 23 ارديبهشت ماه 65 خود طي بيانيه اي اعلام كرد كه :

" براي خنثي كردن توطئه هاي دشمن از يك سو و پاسخگويي به الزام هاي مرحله جديد تدارك قيام از سوي ديگر ، محل اقامت آقاي مسعود رجوي مسئول شورا از اروپا به كشور عراق منتقل مي شود .شوراي ملي مقاومت اين انتقال را براي گسترش و سازماندهي نيروهاي مسلح انقلاب از نزديك امري لازم و آخرين گام براي عبور به خاك ميهن مي داند ."

... به دنبال عزيمت مسعود رجوي از پاريس به بغداد در همه امور سازمان تغييراتي ايجاد شد. اين تغييرات در شيوه سازماندهي نيروها و جنگ براي سرنگون كردن حكومت اسلامي در نظر گرفته شده بود . در همين راستا شيوه جنگ ها كه پيش از آن پارتيزاني در كردستان و جنگ چريك شهر در شهرهاي ايران بود ، به شكل جنگ هاي گرداني در مناطق مرزي با ارتش و سپاه پاسداران ايران سازماندهي شد . ضمن اين كه اين دوران مصادف بود با شدت گرفتن جنگ هشت ساله بين ايران و عراق .

با آغاز عمليات گرداني كه تكامل جنگ هاي چريكي و پارتيزاني نامگذاري شد ، استراتژي جنگ آزاديبخش در آذر ماه 1365 پا گرفت . در اين راستا چون اين استراتژي در نهايت به سود طرف عراقي تمام مي شد ، سيل آموزش هاي نظامي ، كمك هاي مادي ، تسليحاتي ، پشتيباني ، لجستيكي ، اطلاعاتي و سلاح هاي عراقي به سمت سازمان مجاهدين خلق سرازير شد . (7)

پی نوشت ها:

1. پس از سقوط صدام حسين توسط نيروهاي مردمي و مبارز كه به مراكز اطلاعاتي رژيم بعث حمله كرده بودند ، بعضي از نوارهاي ويدئويي ضبط مخفي استخبارات از جلسات في ما بين مقامات عراقي با سران سازمان (رجوي ، ابريشمچي ، داوري و ...) افشا گرديد كه از طريق برخي فعالان سياسي مخالف سازمان و جدا شدگان در اروپا منتشر شد . مؤسسه مطالعات و پژوهش هاي سياسي نيز توانست به بخشي از اين اسناد و نوارها دسترسي پيدا كند . در اين كتاب قسمت هايي از اين نوارها پس از ترجمه براي اولين بار منتشر مي شوند .

2. عباس داوري كه از معدود سران سازمان بود كه با مقامات ارشد اطلاعاتي و امنيتي عراق مذاكره مي كرد ، خود شخصاً در مذاكرات به زبان عربي صحبت مي كرد و در برخي ملاقات هاي سري مسعود رجوي با مقامات عراقي با ساير كشورهاي عربي صحبت هاي في ما بين را نيز ترجمه مي كرد .

3. سبحاني ، روزهاي تاريك بغداد ، ص 233

4. برگرفته از بولتن نظامي تحليلي سپاه پاسداران قرارگاه غرب ، سال 1367

5. بررسي اطلاعاتي عمليات فروغ جاويدان ، پايان نامه تحصيلي دوره كارشناسي دانشگاه امام باقر (ع) ، تابستان 77 ، موجود در آرشيو مطالعات و پژوهش هاي سياسي ، ص 22 – 23 ، برگرفته از نوار ويدئويي سخنراني رجوي

6. روانشناسي خشونت و ترور .... ص 68 _ 69

7. راستگو ، مجاهدين خلق در آيينه تاريخ ، ص 392 _ 393


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31