پرونده منافقین در عراق به زودی مختومه می شود

دولت عراق تصمیم خود را گرفته و پارلمان هم از این تصمیم حمایت می کند و حادثه اخیر هم باعث شد تا این نکته را هم منافقین متوجه بشوند که دیگر عراق جایی برای آنها نیست و هم آمریکایی ها متوجه بشوند که این میزان دفاع و حمایت از اینها مثمر ثمر نیست و اثرات معکوس در رابطه آنها با عراق دارد .

• مقدمه :

Danaeeحسن دانایی فر ، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد است ، او این روزها در کنار مسئولیت هایش در عراق و توسعه روابط میان دو کشور مشغول رصد اتفاقات اخیر در مورد اردوگاه عراق جدید (پادگان اشرف) است .

وی در گفتگوی اختصاصی با هفته نامه مثلث به بررسی و تحلیل رخدادهای اخیر عراق در رابطه با موضوعات منافقین پرداخت .

 

- از نظر تاریخی حضور منافقین در عراق فراز و نشیب های زیادی داشته است . تحلیل شما از این موضوع چیست ؟

_ پرونده منافقین به عنوان جریانی که از بعد از پیروزی انقلاب در مقابل جریان عظیم مردمی قرار گرفت و با اتخاذ مشی مسلحانه از قبل از انقلاب و ادامه همین روند بعد از انقلاب در مقابل جریان واقعی انقلاب ایستاد ، باعث خروج آنها از ایران شد ، چرا که مردم این مشی را قبول نداشتند و باعث شد تا مردم اینها را از میان جامعه ایرانی به بیرون پرتاب کنند .

بعد از ورود به عراق ، صدام حسین آنها را به عنوان ستون پنجم و مجموعه اطلاعاتی مورد استفاده قرار داد . بعد از این بود که اینها سازماندهی نظامی شدند و کارهای نظامی و اجرایی به آنها واگذلار شد و این گروهک در حملته به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و بسیجیان که وظیفه ذاتی حمایت از مرزهای ایران را دارند ، شرکت کرده و با آنها به شکل دشمن مقابله می کردند .

این موضوع باعث شد مشکلاتی را در مرز با آنها داشته باشیم ، با پایان یافتن جنگ این افراد به عملیات های خود ادامه دادند ، در دوره محاصره صدام پس از حمله به عراق این گروهک به عنوان رکن پنجم و مدد رسان صدام حسین در سرکوب انتفاضه مردم عراق شرکت داشتند و تعداد زیادی از مردم عراق را در شهرهای مختلف این کشور به قتل رساندند ؛

تا جایی که ارتش عراق یک بخشی از مناطق عملیاتی خود را برای مقابله با قیام مردم در اختیار آنها قرار داد و متأسفانه این وظیفه را به خوبی انجام دادند و علاوه بر کشتن و سرکوب مردم ، عده زیادی را هم وادار به کوچ اجباری کردند .

این روند تا حمله آمریکا به عراق ادامه داشت . در این حمله اعضای عادی سازمان فکر می کردند باید با آمریکا درگیر شوند ، غافل از این که رهبری مجموعه این چنین فکر نمی کرد و بلافاصله بعد از حضور آمریکایی ها خود را با این کشور هماهنگ کردند و در نقش ستون پنجم و سرکوب برخی از مناطق حاضر شدند .

پس از خروج عده قابل توجهی از آمریکایی ها در سال گذشته از عراق و واگذاری امنیت و مسائل داخلی به عراقی ها ، دولت با حضور این افراد در عراق مخالفت کرد ، چرا که اینها یک مجموعه باقیمانده از حزب بعث به شمار می رفتند و حضور این گروهک هیچگونه وجاهت قانونی و مردمی نداشت .

مردم از رهبران عراقی در مورد خروج این گروه درخواست کمک می کردند ، چرا که بخشی از خاک عراق را اشغال کرده اند و اجازه ورود به این بخش را به خود عراقی ها هم نمی دهند .

- این شاید مهمترین دلیل دولت عراق در اخراج منافقین است .

_ بله ! این موضوعات منجر به این شد که عراق فرمان خروج از خاک عراق را صادر کند ، چرا که این افراد تابعیت قانونی نداشتند و دولت به آنها تابعیت نداده بود . از سوی دیگر دولت این گروه را یک گروه تروریستی مخل امنیت عراق می دانست و از طرف دیگر اینها یک مجموعه سازمان یافته برای ضربه زدن به یکی از بزرگترین همسایگان عراق یعنی جمهوری اسلامی ایران بودند و در این زمینه فعالیت هایی انجام می دادند .

این چهار دلیل باعث شد تا دولت عراق از این گروه بخواهد که خاک عراق را ترک کنند ، اما با مقاومت این افراد مواجه شدند و در حال حاضر عراقی ها به دنبال این هستند که به هر وسیله ای و هر شکلی این افراد را از عراق خارج کنند .

- دولت عراق در کابینه خود این موضوع را مصوب کرد ، تحرکات اخیر به همین دلیل است ؟

_ همان طور که گفتید در کابینه دولت عراق در هفته گذشتته همین تصمیم تصویب شد تا مهلتی چند ماهه به این افراد داده شود تا پایان سال جاری میلادی منافقین خاک عراق را ترک کنند وگرنه به هر شیوه و هر طریقی که شده دولت عراق در آن نقطه اعمال حاکمیت خواهد کرد .

- یعنی این اراده را در دولت عراق برای اخراج منافین از عراق می بینید که بعد از این چند ماه این اعمال حاکمیت انجام شود ؟

_ این موضوع مربوط به عملکرد دولت عراق است ، اما آنچه دولت عراق رسماً اعلام کرده و مصوبه هیئت دولت عراق است این موضوع است و تعداد قابل توجهی از اعضای پارلمان هم این موضع را قبول دارند و تخالف ملی عراق اطلاعیه داد و از این موضوع حمایت کرد .

همان طور که می دانید تخالف ملی عراق مهمترین و بزرگترین فراکسیون پارلمان عراق است که قبل از دولت عراق هم در این زمینه اطلاعیه داده بود و این موضوع را در عرصه جامعه عراق مطرح و اعلام کرده بود که در صورتی که دولت عراق نیازی به همکاری قانونی داشته باشد ما به عنوان پارلمان عراق این همکاری را در عرصه قانونگذاری انجام خواهیم داد .

در حال حاضر این موضوع در کمیسیون امنیت ملی پارلمان عراق در حال بررسی است و فکر می کنم به زودی این اتفاق خواهد افتاد .

- با این حال با توجه به تاریخچه ای که شما از قریب به 20 سال حضور منافقین در عراق و جنایات شان اشاره کردید ، برخی از گروه ها مثل گروه ایاد علاوی را می بینیم که حامی حضور منافقین در عراق هستند .

_ به طور طبیعی داخل هر کشوری صداها و نعمه های مختلفی وجود دارد که نشان دهنده آرای مختلف است و عراق هم همچنین است . در مقابل این تعدادی که اعلام می کنند 51 نفر از اعضای پارلمان حمایت خود را از تصمیم دولت اعلام کرده اند ، افرادی هم مخالفند . با این حال این افراد هم اذعان دارند ما اعمال حاکمیت عراق را تأیید می کنیم ، اما به روش های دیگر .

هیچ فرد و هیچ جریانی در عراق امروز مخالف اعمال حاکمیت عراق در تمام نقاط داخل عراق نیست ، اما در تاکتیک و تکنیک این مسئله با هم اختلاف دارند . تعدادی که شما به آن اشاره کردید معتقدند برخوردی که هفته گذشته و در روزهای اخیر صورت گرفت می توانست اتفاق نیفتد و ما از طریق دیگری مطالبات خود را اعلام و اعمال کنیم .

کسی موافق این که این افراد در داخل خاک عراق باشند ، نیست . چرا که اینها پناهنده نیستند ، پناهندگی به افراد داده می شود نه سازمان ها و هیچگاه پناهنده نبودند و در دولت صدام هم پناهندگی نداشتند ، پس از نظر قضایی حضور این افراد غیر قانونی است .

کسی مخالف این موضوع نیست بلکه برخی افراد اذعان می کنند که از راههای دیگری می توان به این هدف رسید . اما در مقابل تعدادی که شما به آنها اشاره کردید ، 159 نفر از اعضای پارلمان به عنوان تخالف ملی اعلام کردند که منافقین باید از کشور خارج شوند .

- این گروه اشاره صریح هم به این موضوع دارند ؟

_ شما مصاحبه آقای علاوی را در این چند روز اگر مشاهده کرده باشید ، شخص ایشان اعلام کرد که من آن روش را قبول ندارم که برخوردی صورت بگیرد ، اما این حق عراق است که اعلام کند منافقین عراق را ترک کنند و حق عراق است که در هر نقطه ای از خاک خود اعمال حاکمیت کند .

- با توجه به این تفاهم ملی چه مسیری در این چند هفته اخیر رخ داده که منجر به برخورد در اردوگاه اشرف شد ؟

_ عراقی ها به دنبال اعمال حاکمیت در این منطقه 6×6 کیلومتری و بازدید از آنجا بودند که اینها اجازه ورود به آنها را ندادند . خب عراقی ها اعلام کردند که این حق مسلم ماست که در هر نقطه ای از کشورمان حضور پیدا کنیم ، چون از قبل هم مناطقی وجود داشته که تا قبل از قدرت گیری ارتش تحت اداره آنها نبوده است ، اما الان ارتش در تمام عراق حاکم شده و حضور دارد .

گویا منافقین اصرار می کنند به جلوگیری از ورود آنها به اردوگاه اشرف ، بعد از این مخالفت ارتش با نوعی اقتدار که ویژگی نیروهای نظامی است ، درگیری کلامی از سوی منافقین صورت گرفت که اینجا خاک ماست و تا پای جان از خاک مان حفاظت می کنیم ! این موضوع به ارتش بر می خورد و منجر به مشاجره و درگیری های نظامی می شود .

- این اتفاقات اخیر چه تأثیر رسانه ای و اجتماعی را در عراق به دنبال داشت ؟

_ موضوع ممانعت از اعمال حاکمیت عراق توسط منافقین باعث شد تا خیلی از روشنفکران و مردم عادی در عراق احساس کنند بخشی از خاک آنها توسط نیروهای خارجی اشغال شده و این شرایط خاصی را در جامعه عراق به وجود آورد که منجر به تصمیم دولت عراق برای اخراج منافقین و مصوبه دولت شد که در ابتدا اشاره کردم .

از سوی دیگر رئیس جمهور عراق هم سفرای اتحادیه اروپا را فرا خواند و اعلام کرد این گروه از نظر ما تروریستی هستند و هیچ حقی برای حضور در کشور ما ندارند و باید سریعاً این منطقه را ترک کنند .

بعد از این حادثه هم شخص رئیس جمهور و هم احزاب و افراد مستقل و روشنفکران با توجه به برخوردی که منافقین انجام داده بودند ، به این نتیجه رسیدند که این پرونده باید به زودی در عراق مختومه شود .

- ایران در زمینه اخراج منافقین از عراق چه اقداماتی انجام داده و شما به عنوان سفیر ایران در عراق چه جلساتی با مسئولان عراقی داشته اید ؟

_ ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران به طرف عراقی و رسانه ها اعلام کرده ایم که این گروه غیر از حدود 100 نفر که پرونده قضایی و شاکی خصوصی دارند ، بقیه مورد عفو هستند و می توانند به کشور برگردند و به زندگی خود ادامه دهند .

مثل عده ای که تا به حال آمده اند و دارند زندگی می کند که تعداد آنها به بیش از 750 نفر می رسد . این افراد با هماهنگی صلیب سرخ به ایران آمدند و کوچکترین مشکلی هم برای آنها ایجاد نشده است .

ما اعلام کردیم هر فردی از اردوگاه اشرف بخواهد به هر نقطه ای از جهان که برود پاسپورت در اختیارش قرار می دهیم و حتی مبالغی را به بیشتر این افراد کمک کرده ایم .

با این حال ما از طرف عراقی خواسته ایم که این گروه معارض علیه ایران است و حضور این گروه در عراق خلاف حسن همجواری و روابط صمیمانه میان دو کشور است و درخواست خود مبنی بر اخراج سریع منافقین از عراق را اعلام کرده ایم ، اما با توجه به پیشینه منافقین ، دولت عراق به این موضوع مصرتر است .

- به عقیده برخی از کارشناسان ، ایران می توانست به لحاظ دیپلماتیک و رسانه ای نقش فعال تری داشته باشد .

_ ما به عنوان یک نماینده از دولت خارجی در عراق با وزارت خارجه عراق و برخی از شخصیت های آنها صحبت کردیم ، ولی تصمیم گیری و اقدام در این زمینه به عهده دولت عراق است و ما در این میان وظیفه روشنگری داریم که برای جناح ها و احزاب عراقی ، جنایات این گروه را تبیین کنیم .

با این حال عراق کشور مستقلی است و ما به اندازه کافی به دولت عراق توسط نامه های رسمی وزارت خارجه اعتراض خود را اعلام کرده ایم .

- برخی از گروه ها در این سال ها برای جدایی نیروهای منافقین از اشرف تلاش کرده اند که برخی از اینها ایرانی و برخی خارجی بوده اند ، شما چه هماهنگی هایی با این گروه ها دارید ؟

_ بسیاری از این مجموعه ها با ما در ارتباط هستند ، برخی از اینها شناختی از منافقین دارند و خیلی ها هم شناخت خوبی نداشته اند . ما برای گروه هایی که این شناخت را نداشته اند تلاش کرده ایم آنها را در این زمینه آشنا کنیم و با ارائه جزوات و کتاب هایی آنها را با عمق جنایات منافقین آشنا کنیم .

از سوی دیگر گروه های ایرانی را هم حمایت کرده ایم تا در این زمینه اگر توانی دارند و تلاشی می خواهند انجام دهند ، این کار را صورت بدهند ، اگر نمایشگاهی دارند یا مواردی اینچنینی ، فضا را برای آنها آماده کرده ایم تا آن را برگزار کنند .

در همین زمینه چندین نمایشگاه در عراق برگزار شد که گروه های ایرانی و عراقی با هم انجام دادند و ما هم در حد استطاعت سازمانی خودمان آنها را حمایت کردیم .

- پایان ماجرای منافقین در عراق چه می شود ؟

_ فکر می کنم دولت عراق تصمیم خود را گرفته و پارلمان هم از این تصمیم حمایت می کند و حادثه اخیر هم باعث شد تا این نکته را هم منافقین متوجه بشوند که دیگر عراق جایی برای آنها نیست و هم آمریکایی ها متوجه بشوند که این میزان دفاع و حمایت از اینها مثمر ثمر نیست و اثرات معکوس در رابطه آنها با عراق دارد . دولت عراق هم به این نتیجه رسیده که باید اینها را از عراق خارج کنند .

از سوی دیگر ساکنان اشرف متوجه شدند که رهبران به آنها دروغ گفته اند ، چون تا پیش از این اعلام می کردند که اگر مالکی رئیس جمهور شود وضع ما بهتر خواهد شد ، یا ارتش عراق هیچگاه در مقابل ما نخواهد ایستاد ، اما در این قضیه متوجه شدند که این موضوع خیلی از واقعیت فاصله دارد .

ما فکر می کنیم به زودی به بن بست رسیدن سیاسی اکثر اعضا مشخص خواهد شد و همین طور که در ماههای گذشته تعداد قابل توجهی از آنها از اردوگاه خارج شده اند ، به رغم شرایط سختی که مسئولان سازمان منافقین اعمال می کنند ، عده بیشتری این کار را کرده و از اردوگاه خارج شوند .


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29