نحوه ترور شهيد آیت الله مدني

Madani05

اقدامات شهيد مدني در تثبيت اوضاع تبريز، مقابله با اقدامات سازمان مجاهدین خلق(منافقين) و نيز بني صدر و خنثي كردن توطئه هاي دشمنان كشور، كينه ي عميق دشمنان را موجب شده بود. به دليل اين بود كه آنان درصدد ترور و به شهادت رساندن وي برآمدند. منافقين روز 20 شهريور 1360 او را مانند جدش ـ حضرت علي بن ابيطالب ـ در محراب به شهادت رساندند. آيت الله مدني به سان تمام نماز جمعه ها، بعد از خطبه هاي نماز جمعه شروع به نماز خواندن كرد كه در آن لحظه يكي از حضار و نمازگزاران به ايشان نزديك شد. حجت الاسلام والمسلمين اترابي چهرگاني كه اين صحنه را شاهد بود در اين باره مي گويد:

«من در نماز جمعه بودم. شايد ده قدم با آيت الله مدني فاصله داشتم ايشان پس از اتمام نمازهاي جمعه، هميشه استحبابات نماز ظهر و عصر را هم مي خواندند. وقتي كه مي خواستند شروع به نماز كنند، ناگهان يكي از افراد كه به ظاهر قصد دادن وجوهات شرعيه به آيت الله مدني را داشت، به ايشان نزديك شد و در يك لحظه با انفجار خود آيت الله مدني را به شهادت رسانيد».

فرد مزبور مجيد نيكو بود. روزنامه ي جمهوري اسلامي در 21 شهريور 1360، شهادت آيت الله مدني را اين گونه گزارش كرد:

مقارن ساعت 40 : 1 بعدازظهر، هنگامي كه آيت الله مدني بعد از اتمام نماز جمعه ايستاده بود و حجت الاسلام ميرزا نجف آقازاده ـ يكي از روحانيون تبريزـ مشغول سخنراني بود كه شخص ناشناس به منظور پرسش، به طرف آيت الله مدني رفته، در حالي كه تظاهر به آغوش گرفتن ايشان مي نمايد، وي را ترور مي كند. بنا به گفته ي شاهدان عيني در اين لحظه، دو انفجار متوالي هم روي مي دهد كه متعاقب آن شهيد مدني روي زمين مي افتد و چندين نفر هم مجروح مي شوند. ضارب نيز متلاشي مي شود. در اين حادثه، حدود بيست الي سي نفر مجروح شدند كه به بيمارستان هاي تبريز منتقل شدند.

مهندس طاهري، استاندار وقت تبريز ـ در ساعت 3 بعدازظهر در پيامي راديويي ضمن اعلام خبر شهادت آيت الله مدني مردم را به آرامش دعوت كرد و تأكيد نمود:

«بار ديگر منافقين خونخوار تني چند از ريش سفيدان و مبارزان ما را به شهادت رساندند. غافل از اينكه با اين شهادت ها مردم ما با عزم راسخ تري به ادامه ي راه پرخون خود ادامه خواهند داد».

طبق وصيت آيت الله مدني پيكر او مي بايست به شهر مقدس قم منتقل مي شد. بعد از ظهر 21 شهريور 1360، ميليون ها سياهپوش آذربايجاني با سينه اي چاك و چشماني گريان مردي را بر دست هاي خود تشييع مي كردند كه ساليان درازي بود در عالم رؤيا از جدش امام حسين (ع) شنيده بود:« يا بني انت مقتول» و اينك او به اين آرزويش رسيده بود. مردم در حالي كه شعارهايي چون «عزا عزاست امروز، روز عزاست امروز، امام جمعه ي ما پيش شهداست امروز»، «آمريكا ، آمريكا با خون وضو مي گيرم، سازش نمي پذيريم»، «خدايا ، خدايا نگه دار رهبر ما ...» سر مي دادند. پس از گذشتن از خيابان هاي تبريز، درميدان نماز آن شهر اجتماع كردند و به عزاداري پرداختند . و گوش به بيانات آيت الله مشكيني ـ امام جمعه ي وقت تبريزـ سپردند. بلافاصله پس از شهادت آيت الله مدني، حضرت امام (ره) در حكمي، آيت الله علي مشكيني را به عنوان امام جمعه ي تبريز منصوب كردند. آقاي هاشمي رفسنجاني در خاطرات سال 1360، خود در اين زمينه مي گويد:

«در نماز جمعه، شخصي نارنجك به خود بسته بود، به آيت الله مدني بين دو نماز چسبيده و به او نزديك شده بود. خود را به آيت الله مدني چسبانده و با انفجار نارنجك خودش كشته و آيت الله مدني شهيد مي شوند. احمد آقا خميني تلفن كرد و اطلاع داد كه آيت الله علي مشكيني را موقتاً براي نماز جمعه در نظر گرفته و آقاي مشكيني با روحيه ي فداكاري پذيرفته اند».

آيت الله مشكيني هم بلافاصله پس از صدور حكم به تبريز عزيمت و در 21 شهريور 1360 در مراسم تشييع پيكر آيت الله مدني شركت كرد. او در اجتماع ميليوني مردم تبريز در ميدان نماز آن شهر در سخناني گفت:

«پدر، اگر نسبت به فرزندش ظنين باشد، دينش از فرزندش مقدم است بايد او را تحويل دهد. برادر برادر را تحويل دهد، دين تان را از همه محترم تر بدانيد و همه چشم يكديگر باشيد و اگر اين امر امام را عمل كرديد، مطمئن باشيد در اندك زماني ريشه ها و تفاله هاي اين افراد و طاغوت ها از ميان شما بيرون خواهد رفت... من هيچ وقت تصور نمي كردم كه شما را در چنين جوي زيارت كنم. آروزي من اين بود كه برادر عزيزم آيت الله مدني را در آغوش بگيرم و ريش او را ببوسم و همه ي شما را با حال خندان ببينم. بر من سنگين است كه اول ورودم، به جنازه ي برادر عزيزم نماز بخوانم».

پس از آن، آقاي كمال الدين نيك روش ـ وزير وقت كشورـ سخنراني كرد و تأكيد نمود:

«اگر دشمنان اسلام تصور مي كنند كه با از بين بردن ياران عزيز امام مي توانند اين انقلاب را از راه اصلي خود منحرف كنند» بايد بدانند كه هم اكنون تمام ممالك اسلامي، شور اين انقلاب را در سر مي پرورانند. آنها بايد بدانند اگر مي توانند 36 ميليون ايراني مسلمان را از بين ببرند، بايد چندين ميليون مسلمان را در ممالك اسلامي از بين برده تا بتوانند شبي راحت [را] بگذرانند».

پس از سخنان وزير كشور، پيكر پاك آيت الله مدني در ميان حزن و اندوه ميليون ها نفر از مردم آذربايجان، به فرودگاه منتقل و از آنجا جهت خاكسپاري در حرم مطهر حضرت فاطمه ي معصومه (ص) به قم منتقل شد.

 

پی نوشت:

بر گرفته از کتاب "زندگی و مبارزات آیت الله شهید سید اسدالله مدنی"

 


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29