صیاد در نگاه دیگران

Sayad5

سرتیپ پاسدار مصطفی ایزدی

به بهانه شهادت سپهبد صیاد شیرازی

من المومنین رجال صدقوا ما عاهدواالله علیه فمنهم من قضی نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلا

زیر شمشیر غمش رقص كنان خواهم رفت كان كه شد كشته او نیك سرانجام افتاد

 

 

Sayyadrezaiy

 

سردار سرافراز جبهه توحید و بسیجی آشنای جبهه های افتخار و شرف ، سپهبد علی صیاد شیرازی این سربردار همیشه بیدار و جهادگر عرصه های پیكار و شیر بیشه شجاعت و فضیلت و عاشق بی قرار شهادت و اسوه ایثار و اخلاص و استقامت با صدق و صفا و مظلومیت پس از عمری جهاد خالصانه و جانبازی در خطوط مقدم دفاع از اسلام و ولایت اجر خویش را همچون مولایش امیرمومنان علی (ع) با فرق خونین گرفت و به دیدار معشوق شتافت و شهید شاهد جوار قرب حضرت حق گردید .

او عاشق دلسوخته ای بود كه در گستره خونین جبهه های نبرد از كردستان تا خوزستان به جهاد و نماز نیایش می پرداخت و در جهاد افضلش اوج بندگی خویش را به نمایش می گذاشت او عبادتش جهاد بود و جهادش عبادت و در اسلام و امام چنان ذوب شده بود كه میتوان او را در حقیقت گواه گویایی از موفقیت انقلاب اسلامی در تربیت انسانهایی والا دانست كه شگرف ترین سجایای اخلاقی و مدیریتی را از خود بروز می دهند . فرازهایی از وصیت نامه سراسر معرفت گویای این حقیقت است كه او انسان اسلام بود و برمبنای همین هویت چنین می نویسد :

خداوندا ! این تو هستی كه قلبم را مالامال از عشق به راهت ، اسلامت ، نظامت و ولایتت قرار دادی ، خدایا تو خود می دانی كه همواره آماده بوده ام آنچه را كه تو خود به من دادی در راه عشقی كه به راهت دارم نثار كنم كه اگر جز این نبودم آن هم خواست تو بود . پروردگارا رفتن ما در دست توست من نمی دانم چه موقع خواهم رفت ولی می دانم كه از تو باید بخواهم مرا در ركاب امام زمانم قرار ده و آنقدر با دشمنان قسم خورده دینت بجنگم تا به فیض شهادت برسم … خداوندا ولی امرت حضرت آیت الله خامنه ای را تاظهور حضرت مهدی (عج ) زنده ، پاینده و موفق بدار آمین یا رب العالمین .

ادوار زندگی سرشار از خدمتش به حق نمونه ای مجسم در خدمتگزاری بر این طریق بود و برای نیل به مقصود دمی آرامش نداشت . او فرماندهی متدین ، جدی ، امیدوار ، سخت كوش ، و با اخلاص بود ، و الگویی كم نظیر و عالی در خدمتگزاری و وفاداری به نظام و عشق به ولایت بود در واقع زندگی مشحون از مجاهدات او را می توان به عنوان هنر مردان خدا كه با شهادت به اكمال رسیده است مرور كرد و از آن انگیزه ای عالی برای تداوم راهش گرفت :

او در خانواده ای متدین و سلحشور در شمال خراسان (درگز) متولد شد . و از بدو شناخت خود در طریق اسلام گام نهاد و ورود به ارتش و طی دوره های تخصصی در خارج از كشور و توجه و جاذبه فرماندهان عالی آن زمان به وی كه به واسطه ممتاز بودنش ایجاد شده بود كوچكترین خللی در عزم جزم او مبنی بر قرارگرفتن در راه اسلام و ولایت ایجاد نكرد و از همان آغاز خدمت در شرایط سخت نیروهای مسلح آن زمان شروع به فعالیت های اسلامی نمود ، او از 25 سال پیش در شهر شهید پرور اصفهان شروع به فعالیتهای اسلامی و انقلابی با همراهی همرزمان شهید سرلشگر پاسدار شهید كلاهدوز و تیمسار شهید اقارب پرست نمود و به واسطه همین فعالیتها قبل از پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی محور ارتش انقلابی در اصفهان سرباز اسلام صیاد شیرازی بود كه در ایجاد كمیته دفاع شهری در اصفهان نقش كارساز داشت و از همان زمان در ارتباط با رهبر معظم انقلاب اسلامی كار ساماندهی ارتش را به انجام رساند و با آغاز بحران كردستان جزء اولین فرماندهانی بودكه وارد منطقه شد و به یاری شهید سعید دكتر مصطفی چمران شتافت و در اقصی نقاط كردستان از جمله سردشت ، حماسه ها آفرید و پس از تشدید بحران به دلیل عملكرد هیئت اعزامی از طرف دولت موقت در آغاز سال 59 نسبت به آزادسازی شهر سنندج پس از نبرد خونبار به همراه یگانهای سپاه ( و به قول خویش تركیب مقدس ارتش ، سپاه ، بسیج و نیروهای بومی ) اقدام نمودند و پس از آن ظرف مدت سه ماه با سرعت و قاطعیت با تركیب نیروهای ارتش و سپاه و حضور فعال و كلیدی ایشان مناطق مریوان ، دیواندره ، سقز ، بانه و … پاكسازی و حاكمیت موثر نظام برقرار گردید و با كیاست و هوشیاری ، تحركات رژیم بعثی را به اطلاع مركزیت نظام رساند و در این راه مجاهدات ارزشمندی را در جهت آمادگی مبادی ذیربط نمود و بی مهریها ، كوچكترین خللی در عزم و اراده او برای پیگیری اهداف مقدس انقلاب اسلامی وارد نیاورد و پس از این با وجود لغو درجه توسط بنی صدر خائن به همكاری موثر با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ( در واحد طرح عملیات ) با وجود جراحت و ناراحتی جسمانی حاصله از حضور در مناطق عملیاتی پرداخت و پس از انتخاب شهید رجایی به ریاست جمهوری با درجه سرهنگی مجدداً عازم منطقه شمال غرب شد و با همكاری سپاه ،ارتش ، نیروهای انتظامی و نیروهای بومی ، شهرهای بوكان و اشنویه را پاكسازی نمود . از كارهای برجسته این شهید سعید همكاری با سردار شهید محمد بروجردی در تأسیس قرارگاه مشترك حمزه سید الشهدا است كه نقش تعیین كننده ای در برقراری امنیت در شمال غرب كشور داشت .

او علاوه بر خدمات شایان كه در مبارزه با ضدانقلاب نمود در امر دفاع مقدس از فرماندهان برجسته و نام آور است و دوران فرماندهی این امیر سرافراز بر نیروی زمینی ارتش از مقاطع درخشان موقعیت این نیرو می باشد او فرمانده ارتش در عملیاتهای بزرگ و سرنوشت سازی هم چون طریق القدس ( آزادسازی بستان ) ، فتح المبین ، بیت المقدس ( فتح خرمشهر ) رمضان ، مسلم بن عقیل ، مطلع الفجر ، محرم ، والفجر 1 ، 2، 3 ، 4 … خیبر و بدر می باشد كه این سلسله عملیاتها از برجسته ترین مقاطع دفاع مقدس می باشد .

اقدامات و شرح مجاهدات و ایثار این سردار بزرگ در این دوران از عهده راقم این سطور خارج است ، همین بس كه امام خمینی (ره) پس از این عملیات ها ، ایشان را به نمایندگی خود در شورای عالی دفاع منصوب نموده و در حكم صادره چنین فرمودند :

… با تقدیر از زحمت های طاقت فرسای سركار سرهنگ صیاد شیرازی كه با تعهد كامل به اسلام و جمهوری اسلامی در طول دفاع مقدس از هیچ گونه خدمتی به كشور خودداری نكرده است … در این فراز از زندگی سراسر مجاهدت او ، با وجود این كه نماینده فرمانده كل قوا در شورای عالی دفاع بود ولی در تمامی صحنه های نبرد با چهره ای بسیجی و خدوم حضور می یافت و یاوری كارساز برای رزمندگان اسلام بود كه از اوج این تلاشها می توان در عملیات مهم مرصاد نام برد در این مرحله نیز بارها تا مرز شهادت پیش رفت ولی تقدیر بر این بود كه بماند و خدمات بیشتری را به امت اسلام بنماید .

او پس از جنگ و در تداوم این مسیر نورانی به فرمان مقام معظم رهبری و فرماندهی كل قوا مدظله و در راستای سازندگی نیروهای مسلح در ستاد كل نیروهای مسلح با مسئولیت معاونت بازرسی و سپس جانشین رئیس ستاد كل نیروهای مسلح با رغبت و نشاط و جدیت به خدمت مشغول شد و نقش كارسازی در سازماندهی نیروهای مسلح ایفا كرد و با شهادت ، این حركت نورانی را جاودانه نمود . الحق زندگانی سرشار از خدمت و سجایای اخلاقی و روحیات این سردار شهید به نحوی است كه آن را می توان به عنوان الگویی موفق برای نظامیان مسلمان مطرح نمود . او به حق زاهد شب و شیر عرصه نبرد بود و از همان ابتدای انقلاب كه در سردشت فرماندهی نیروهای اسلام را بر عهده داشت ،رزمندگان متوجه نمازهای شب با اخلاصش در دل كوهستانهای كردستان بودند . تقید او به روزه در روزهای دوشنبه و ‏پنجشنبه و ماههای رجب و شعبان و رعایت اخلاق و شئون اسلامی و توجه خاص او به اوامر امام در مورد عبادات از او شخصیت كاملاً ویژه ای ساخته بود . بارها و بارها از خاطره ای كه امام (ره) با اقدام خود تأكید بر انجام نماز در اول وقت نموده بودند را بیان می كرد و خود از پیشتازان این امر بود . او انسان مخلص و عاشق خدمت بود و رغبتی به مقامات دنیایی و زرق و برق آن نداشت و لذا هرجا كه امكان خدمت بود بی تكلف در خط مقدم قرار می گرفت و به جایگاه آن اهمیتی نمی داد .

رعایت این ظرایف از او انسانی نمونه و نورانی ساخته بود به نحوی كه در قلب ارتشیان ، پاسداران و بسیجیان جای داشت . شجاعت او وصف ناشدنی است چرا كه در صحنه های نبرد این مرگ بود كه از او فرار می كرد و عشق او به شهادت چنان بود كه دعای یومیه او توفیق وصال به آن به نحوی كه در این روزهای آخر از همسر همراه و وفادارش نیز خواسته بود كه او را برای نیل بدان دعا كند و سرانجام بامداد 21 فروردین ماه 78 پس از عمری مجاهدت مخلصانه ، دعایش اجابت شد .

 

Sayad3

 

حقاً برای سپهبد شهید صیاد شیرازی مرگ در بستر كوچك و حقیر بود و او به شرفی كه استحقاق آن را داشت رسید و اجر جهاد سترگ خویش را گرفت و در آستانه ماه محرم طریق سالار شهیدان كربلا را طی كرد و به فوز عظمای شهادت رسید و سفر آخر دنیای او قبل از این سفر جاودانی به مزار شهیدان شلمچه و تربت پاك حضرت ثامن الحجج (ع) بود .

بسیجی مجاهد تیمسار سپهبد شهید علی صیاد شیرازی با سرافرازی زیست و با مجاهدت در راه حق شهید گردید .

پیام خونین مطهر او فروزان نگهداشتن مشعل مقدسی است كه امام (ره) و صدها هزار شهید برای آن جان خویش را نثار كردند . مشعل منوری كه عزت ، شرف اسلامیت و استقلال این ملت در پرتو آن است . مشعلی كه مشعلدار آن مقام معظم ولایت ،حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مد ظله العالی است . آنان كه رهپوی این مسیرند راهبر انقلاب ارزشی اسلام و تداوم بخش راه شهیدانند .

 

راهشان پر رهرو باد .

 

 

Rashid3

 

سردار سرلشگر پاسدار غلامعلی رشید معاون هماهنگ كننده ستاد كل نیروهای مسلح

شهید صیاد شیرازی یك انسان عادی نبود ، حقیقتاً یك جنبه های برجسته و بارز شخصیتی داشت كه او را از دیگران متمایز می كرد، به لحاظ شجاعت كم نظیر بود طوری كه به راحتی می دیدیم كه شجاعت در حد بالایی در وجودش موج می زد . بسیاری از سرداران و رزمندگان در جنگ ایشان را دعوت می كردند كه در عقب بماند و از رفتن به صحنه های بحرانی كه همه نوع گلوله از سوی دشمن شلیك می شد خودداری كند اما این شهید عزیز هرگز قبول نمی كرد و با شجاعت تمام دوشادوش رزمندگان می جنگید مثلاً در كنار پل سابله كه همه رزمندگان سپاهی و بسیجی و ارتشی جنگ شدیدی با دشمن داشتند صبح روز هفتم بود كه شهید صیاد شیرازی حضور پیدا كرد آن هم درست در جایی كه تیر مستقیم تفنگ ، حتی تانك و همه نوع گلوله در اطراف آن شلیك می شد بارها این حادثه تكرار می شد و این از شجاعت بسیار بالای ایشان بود یا در كنار شرق دجله در عملیات بدر كه حضور یافت و داستان مفصلی دارد باز یك تحرك و شجاعت فوق العاده ای داشتند كه اگر فیلمش را ببینید در حیرت و تعجب می مانید كه او تا چه حد شجاع بود . حتی قبل از شهادت كه تقریباً 55 سال سن داشت باز آنچنان تحرك و فعالیت داشتند گویی كه یك جوان 25 ساله است یا مثلاً زمانی كه در سمت معاون بازرسی ستاد كل نیروهای مسلح بودند از اذان صبح تا انتهای شب كار می كردند و یا 50 یا 100 نفر را به مناطق جنگی و یا مناطقی كه ارتش و سپاه هستند می برد هیچ گاه ندیدیم خسته شود و به قول یكی از برادرها صیاد شیرازی خستگی را خسته می كرد از بس كه تحرك و شادابی داشت برای خدمت سر از پا نمی شناخت و این حقیقتی است كه عرض می كنم ، من نزدیك پنج سال تمام از نزدیك در یك قرارگاه با ایشان زندگی می كردم در زمان جنگ قرارگاه مركزی كربلا یا قرارگاه مركزی خاتم الانبیا كه با هم بودیم حقیقتاً من یك بار ایشان را در حال خواب ندیدم حال كجا می خوابید و كی می خوابید ؟ واقعاً در حیرتم !

همیشه فانوسقه بسته ، با لباس مرتب و منظم ، مثل یك نظامی كامل ، حتی یك بار ایشان را ندیدم كه مثلاً جوراب پایش نباشد و در اطراف قرارگاه باشد . یك انسان قبراق ، سرحال ، شاداب ، خستگی ناپذیر ، كلت به كمر بسته ، كلاه و قطب نما و سایر تجهیزات نظامی كه بایستی به همراه داشته باشد به همراه داشت . حالا چه در قرارگاه باشد ، چه در خط مقدم و … خلاصه مجموعه اینها نشان می داد كه او استراحت بسیار مختصری داشت كه آن را هم ما ندیدیم . از نظر انضباط بی نهایت منضبط بود و شایستگی یك فرمانده مقتدر و منضبط و مدیر و مدبر را كه بایستی لشگر و تیپ و عده و بالاتر از اینها را اداره كند دارا بود . همیشه با وضو بود . اهل نماز شب ، معتقد به نماز اول را وقت به جا آوردن و خلاصه سرشار از معنویت و فضیلت حتی قبل از هر جلسه ای 2 ركعت نماز می خواند و بعد جلسه را اداره می كرد . زیارت عاشورا و ادعیه مختلف را به كرات می خواند هر فرصتی هم كه پیش می آمد تا به مكانهای زیارتی برود تا صبح در حرم می ماند و زیارت می كرد .

سردار لطفاً راجع به نقش این شهید در خصوص ایجاد وحدت بین ارتش و سپاه قدری توضیح دهید با توجه به این كه شرایط آن روزها ، شرایط خاصی بود و به راحتی نمی شد بین این دو سازمان لشگری انسجام و وحدت ایجاد كرد به نظر شما شهید صیاد شیرازی چرا و چگونه توانست به این مهم برسد ؟

سپهبد شهید صیاد شیرازی در حقیقت یك نقش تاریخی در وحدت بین ارتش و سپاه ایفا كرد و این نقش تاریخی ایشان هم فراموش نشدنی است حالا برای این كه بهتر بتوانم این سئوال شما را پاسخ بدهم اشاره ای هم به شرایط آن روزها می كنم. ببینید ، شهید صیاد در شرایطی این نقش را به عهده گرفت كه دشمن متجاوز بعثی عراق با آن همه لشگر و تیپ و با حمایت كشورهای منطقه و استكبار جهانی امریكا به میهن اسلامی ما حمله كرده بود و بخشهای زیادی از استانهای مرزی ما را اشغال كرده بود و حتی شهرهای متعددی را هم به تصرف درآورده بود در یك چنین شرایطی خوب حضرت امام (ره) فردی مانند بنی صدر كه رئیس جمهور این مملكت بود هشت ماه قبل از جنگ او را به فرماندهی كل قوا منصوب كرده بود به خاطر این كه اوضاع نابسامانی امنیتی كشور را سروسامان دهد و حدود ده یا پانزده ماه بنی صدر در رأس جنگ بود اما همانگونه كه قبلاً عرض كردم حتی نتوانست یك عملیات موفق انجام دهد و آن هم به خاطر این بود كه بنی صدرصداقت نداشت و مانع حضور سپاه و بسیج و نیروهای مردمی می شد و با چهره های خوب و حزب اللهی ارتش هم میانه خوبی نداشت ، سپهبد شهید علی صیاد شیرازی در چنین شرایطی از برجسته ترین چهره های حزب اللهی ارتش بود كه بنی صدر او را از ارتش اخراج می كند اینجاست كه ما متوجه می شویم كه این بزرگترین علامتی است كه ثابت می كند بنی صدر چه تفكری دارد و صیاد شیرازی و دوستانش چه نوع تفكری داشتند به هر حال بعد از یك سال كه بنی صدر به دلیل عدم كفایت سیاسی از سوی مجلس امام (ره) او را از فرماندهی كل قوا عزل می نماید و جبهه متحد ضد انقلاب متلاشی می شود و بنی صدر فراری می گردد در چنین اوضاع و احوالی امام راحل (ره) فردی به نام سرهنگ صیاد شیرازی را به فرماندهی نیروی زمینی ارتش برمی گزیند كه ما هرچه پیروزی می بینیم بعد از این ایام است به لحاظ تاریخی نظامی سیاسی و حتی در هنر و ادبیات به دلیل حساس بودن شرایط موفق بوده ایم ضمن این كه خواست و تقاضای مردم این بود كه دشمن را دفع كنیم و شكست بدهیم . از این رو صیاد شیرازی با وحدت بین ارتش و سپاه همه را بسیج كرد و پیروزی عزت را برای جبهه اسلام و مسلمین رقم زد . و این به خاطر تفكر بسیجی گونه و اعتماد به نفس بالای او بود كه توانست به موفقیت و پیروزی های متعددی در جنگ دست یابد .

 

 

Rahimsafavi

 

سردار سرلشگر پاسدار سید رحیم صفوی فرمانده كل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

من فراوان دیدم كه ایشان با لباس شخصی به نماز جمعه می آمد و اغلب در میان مردم در میدان فلسطین می نشست همین مسائل و برخوردهای صمیمانه ای كه با مردم كوچه و خیابان و یا بسیجیان و تمامی اقشار مردم كه داشتند تماماً گویای این واقعیت است كه ایشان چهره ای كاملاً مردمی و اسلامی بودند .

در بعد خانواده چگونه ؟ در این خصوص تحلیلتان چیست ؟

در بعد خانواه انصافاً ایشان خانواده خودش را ساخته بود ، من بایددر اینجا از آن روحیه عالی و ممتاز همسر فداكار و وفادارش كه با الهام از سیره زینب كبری (س) پس از شهادت همسرش پیام زینبی داد تشكر كنم ، كلماتی كه در جهت دفاع از شهید و شهادت بیان داشته بود كه به غیر از عشق به اسلام و ولایت چیز دیگری نبود . همچنین جا دارد از فرزند بزرگوار ایشان آقا مهدی صیاد شیرازی كه با آن حركت بسیار زیبایش كه برای بوسیدن پای مقام معظم رهبری و افتادن به پای معظم له نشان داد كه همچون پدرش خودش را سرباز ولایت می داند تشكر كنم . همین روحیات معنوی و الهی است كه رابطه ای عمیق برقرار می كند تا مقام معظم رهبری پیشاپیش بوسه بر تابوت آن شهید عزیز بزند و در حقیقت قدرشناسی خودشان را از این سردار سرافراز ارتش اسلام نشان بدهند .

سردار لطفاً بفرمایید چه انگیزه ای باعث می شد كه سپهبد شهید صیاد شیرازی به بسیج و بسیجیان عشق بورزد .

برای این كه او بسیج را كانون توسعه فرهنگ اصیل اسلامی می دانست و به تفكر بسیجی سخت اعتقاد داشت ، با توجه به این روحیات بود كه فرماندهان عزیز سپاه و ارتش یا سایر مجاهدان میادین دفاع از جمله بسیجیان نیز به او علاقه ویژه ای داشتند و بسیاری از فرماندهان ارتش توفیقی را كه در امر جنگ به دست می آوردند خود را مدیون این فرمانده شهید می دیدند ، سپهبد شهید صیاد شیرازی در واقع توانست ارتش را بسیجی كند .

لطفاً از خصوصیات و ویژگی های اخلاقی و نظامی و مذهبی آن شهید شرح مختصری بدهید .

ایشان یك انسان معتقد به اخلاق الهی در بعد اسلامی بودند كه بر كسی پوشیده نیست لاكن لازم است تا مروری بر ویژگی های آن بزرگوار بنمایم كه به شرح ذیل توضیح می دهم .

مطیع محض ولایت امر و فرمانده معظم كل قوا

ایمان به هدف

قدرت و توانایی علمی و جسمی

امانتداری و درستكاری

صداقت و راستی

سعه صدر

شجاعت و قاطعیت

پاسداری از احكام شرعی

نرمش و قاطعیت

پرهیز از دنیاطلبی و مقام طلبی

روحیه خستگی ناپذیری

رازداری

آگاهی از مسائل روز و نیرنگهای دشمن

معنویت

اینها ویژگی هایی بود كه در آن شهید عزیز به خوبی و به وضوح مشاهده می شد جدای از این ویژگی ها كه ذكر نمودم خصوصیات اخلاقی بارز دیگری داشت . اما برجسته ترین ویژگی این شهید گرانقدر دو ویژگی اطاعت از ولایت فقیه و پایبندی به اصل تقوی بود كه به عنوان دو اصل محوری در رفتار و كردارش به عینه مشهود بود .

شهید صیاد شیرازی از خانواده ای نجیب ، اهل نماز و ذكر و شب زنده داری بود او یك انسان عاشق به تمام معنا بود ، انسانی كه عشق به خدمت و اسلام در وجودش موج می زد امام خمینی (ره) درباره این گونه افراد در ارتش می گوید : فرمانده ارتش حال با فرمانده ارتش سابق زمین تا آسمان در طرز تفكر ، در طرز عمل و در زندگی روزمره اش فرق دارد . و لذا باید گفت تمامی صفات شایسته را آن عزیز سفر كرده دارا بودند .

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31