ترویج تروریسم وهابی در تور آسیاگردی شاه سعودی

Rahimpourhamed

سفر یک‌ماهه پادشاه هشتادساله عربستان سعودی به شرق آسیا که از روز یکشنبه هفته گذشته آغاز شده است، نشان می‌دهد سعودی‌ها به اسم سرمایه‌گذاری اقتصادی، برنامه مفصلی را برای گسترش وهابیت در سر دارند. ملک سلمان، به همراه هیئت بلندپایه و گسترده خود قبل از برگزاری نشست اتحادیه عرب در آخر ماه مارس در اردن، قرار است تور خود را پس از سفر به کشورهای مالزی، اندونزی، برونئی، چین، ژاپن و مالدیو به پایان رساند.

واقعیت این است که وهابیت برای چندین دهه مذهب اصلی عربستان سعودی بوده و از دهه 1970 میلادی این پادشاهی ثروتمند نفتی در انتقال منابع مالی به سایر کشورهای اسلامی به منظور تبلیغ این نسخه جعلی از اسلام بخشندگی نشان داده است. به همین دلیل است که در سال‌های اخیر تعداد زیادی از علاقمندان به فراگیری علوم دینی در کشورهای آسیایی مدارس علوم دینی عربستان را انتخاب کرده و بعد از بازگشت به موطن خود نقش کارگزاران وهابیت را در منطقه ایفا می‌کنند. سایت «ویکی لیکس» نیز به‌تازگی اسنادی را منتشر کرد که براساس آن عربستان سعودی با هزینه کردن میلیاردها دلار، اغلب در قالب پویش‌های مختلف، در تلاش برای گسترش وهابیسم در عرصه جهانی است. این هزینه‌ها با هدف گسترش تفکرات وهابیت از طریق ساخت مسجد، مدرسه، مراکز آموزشی و مراکز فرهنگی در کشورهای مختلف اسلامی انجام می‌شود.

اکنون که تروریسم وهابی در سوریه و عراق رو به اضمحلال است، پادشاهی سعودی پویش‌های خود را برای ترویج این تفکر در شرق آسیا آغاز کرده و سفر ملک سلمان نیز بخشی از یک پویش تبلیغاتی است. گسترش ایدئولوژی وهابیت در شرق آسیا خصوصا مالزی، اندونزی، مالدیو و فیلیپین، موجب نگرانی شدید گروه‌های مدافع حقوق بشری نیز شده است. به تازگی گروه تروریستی ابوسیاف در فیلیپین با انتشار یک ویدئو، گروگان آلمانی خود را سر برید. این گروه تروریستی کوشیده است با گردن زدن گروگان‌های خود به داعش نشان دهد که در عمل مانند آن عمل می‌کند و می‌تواند بازوی عملیاتی خوبی برای این گروه تروریستی در جنوب شرق آسیا باشد.

به نوشته روزنامه آتلانتیک عربستان برای نفوذ در اندونزی نیز ده‌ها میلیون دلار هزینه کرده و بیش از 150 مسجد در این کشور ساخته تا بتواند اندیشه‌های سلفی و وهابیت را به اندونزی صادر کند. در مالزی تفکرات وهابی در بدنه مؤسسات دینی این کشور رسوخ‌ کرده است. موسساتی که روابط دیرینه فکری با «رابطة العالم الاسلامی: انجمن جهانی اسلام» عربستان سعودی دارند و بیشتر بودجه‌ها و کادرهای آموزشی آن‌ها را عربستان تأمین می‌کند. انجمن جهانی اسلام با بیش از 50 سال فعالیت، نقش اساسی را در ترویج‌ وهابیت در جهان ایفا کرده است و به تازگی مقامات مالزی با عربستان قرارداد خرید و پخش برنامه‌های دینی نیز امضا کردند.

در مالدیو نیز قرار است رئیس‌جمهور‌ این کشور جزیره مرجانی «فافو» با 4000 نفر جمعیت را به عربستان بفروشد. دولت مالدیو می‌گوید ملک سلمان‌ برای سرمایه‌گذاری 10میلیارددلاری در این کشور به آنجا سفر می‌کند، اما ساندی تایمز نوشته ریاض منابع مالی برای ساخت مراکز مروج وهابیت را تأمین کرده است. بیش از 200 نفر از جوانان مالدیو این کشور را برای پیوستن به داعش ترک کرده‌اند و به گفته احمد نسیم عضو حزب دموکراتیک مالدیو و وزیر امور خارجه پیشین این کشور تصمیم دولت برای واگذاری یک جزیره از 26 جزیره مالدیو به عربستان، باعث گسترش وهابیت در مالدیو می‌شود. یک عضو دیگر حزب دمکراتیک مالدیو نیز گفت که عربستان با اختصاص 300 بورسیه به دانشجویان مالدیو نیز به دنبال گسترش افکار افراط‌گرایی در بین جوانان کشور است و حضور استادان عربستانی در دانشگاه‌های مالدیو گام دیگری برای گسترش افراط‌گرایی است. بنابراین باید گفت که حمایت‌های مادی و معنوی سعودی‌ از گروه‌های افراطی و سرمایه‌گذاری‌های کلان آن‌ها از یک سو بستر مناسبی برای ارائه تصویری نادرست و غیرواقعی از اسلام را فراهم کرده و از سوی دیگر زمینه شکل گیری و گسترش تروریسم‌ وهابی را در شرق آسیا ایجاد می‌کند.

 

 

 

 

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31