اسدالله لاجوردی (21)

عامل ترور شهید لاجوردی ، علی اصغر غضنفرنژاد نام دارد که خود را با نام مستعار سیاوش معرفی کرده است . تروریست مذکور اعتراف کرده بود که دوره های مختلف آموزش تروریستی ، از جمله نحوه ی ترور شهید لاجوردی را در عراق و در مقرهای گروهک منافقین گذرانده است

 

Lajevardi 16

• نحوه ی شهادت

با کناره گیری از مسئولین سنگین ، سید اسدالله لاجوردی بار دیگر به حجره ی کوچکش در بازار تهران بازگشت . او این بار هم پس از کنار رفتن ، هیچ اقدامی به اعتراض ، نامه نگاری ، تشکیل ستاد حمایت و ... ننمود . حتی حاضر به مصاحبه با نشریات و خبرنگاران هم نشد ، اما حتی تحمل حضور آرام او نیز برای دشمنان ناممکن بود .

در نخستین روز آخرین ماه تابستان 1377 لاجوردی سوار بر مرکب راهوارش ، دوچرخه به سوی بازار بزرگ تهران رفت تا در حجره ی کوچکش مشغول کار شود . نزدیک ظهر دو تن از دوستان قدیمی به او سر زدند تا یادی از این چریک پیر کنند .

آقای فاضل و شهید رئیس اسماعیلی ، در لحظه ی شهادت لاجوردی در آنجا حضور داشتند و آقای رئیس اسماعیلی معاون سابق طرح و برنامه وزارت دادگستری به همراه لاجوردی به شهادت رسید . آقای فاضل که شاهد عینی ماجرا بود نحوه ی شهادت دوستانش را چنین نقل می کند :

" صدای فریاد گونه ای به یکباره مرا متوجه خود کرد و این درست همان زمانی بود که به یک باره چند چیز توأمان اتفاق افتاد که عبارت بودند از : دیدن چهره ی خشن و فریاد منافق مزدوری که با کلت به سوی شهید لاجوردی نشانه رفته بود ، نیم خیز شدن من برای رفتن به طرف او و شلیک گلوله های پی در پی از همه طرف و تمام شدن همه چیز ...

سرم به عقب پرتاب شد ، احساس کردم برای لحظه ای سر در بدن ندارم ، ولی سوزش بینی و خونی که روی لباسم می ریخت مرا متوجه حاج آقا کرد . به طرفشان رفتم ، گلوله درست در کنار چشم راست و گیجگاه اصابت کرده بود و خون چون چشمه ای فوران داشت .

بی درنگ فریاد زدم : بگیریدش و دریچه ی پیشخوان را کنار زده بیرون دویدم به دنبال منافق که همچنان در حال فرار ، اطراف را به رگبار می بست تا راهی برای خود بگشاید و من به دنبال آنها فریاد می زدم : مردم بگیریدش .

فاصله ی من و آنها زیاد بود ، به داخل مغازه برگشتم ، جمعیت از هر طرف به سمت مغازه می آمدند ... همه کمک کردند تا از روی پیشخوان حاج آقا را به خارج از مغازه انتقال دادند ... متوجه شهید اسماعیلی شدم ، فکر نمی کردم آسیب چندانی دیده باشد . خواستم به او بگویم که کمک کند ، دستم را زیر چانه اش گرفتم و صورتش را بلند کردم ، آرام و بی دغدغه گویی به خواب عمیقی فرو رفته است ، سرم را به سینه اش چسباندم ، سکوت بود و سکوت برای همیشه ....

آرام و با کمک یکی از همکاران مغازه ، به زحمت توانستیم شهید رئیس اسماعیلی را کف مغازه بخوابانیم ، دیگر همه چیز تمام شده بود ، اینها همه در یک زمان کوتاه اتفاق افتاد ، هنوز صدای رگبار از انتهای بازار می آمد ." (1)

دقایقی پس از حادثه ی ترور ، یکی از مهاجمان توسط نیروهای انتظامی دستگیر و بازداشت شد . محمد سلطان همتیار ، قاضی ویژه ی قتل اعلام کرد تا تکمیل تحقیقات نمی توانیم هیچ اطلاعی در اختیار روزنامه ها قرار دهیم .

وی تنها دستگیر شدن یک تن و شهادت سه نفر را که عبارت بودند از شهید لاجوردی ، شهید رئیس اسماعیلی و یک پیرمرد دستفروش که به طور تصادفی توسط مهاجمان مورد هدف قرار گرفته بود ، تأیید نمود . (2)

یک روز پس از حادثه ، گروهک نفاق مسئولیت ترور شهید لاجوردی را به عهده گرفت . به گزارش خبرنگاری فرانسه یک سخنگوی این گروهک محارب ، در تماس تلفنی با خبرگزاری مذکور در نیکوزیا اعلام کرد که این گروهک ، حاج سید اسدالله لاجوردی و دو تن دیگر از همراهان وی را ترور کرده است . (3)

سه روز بعد نیز هویت تروریست اعلام گردید . ایرنا به نقل از یک مقام امنیتی در وزارت اطلاعات اعلام کرد : عامل ترور شهید لاجوردی ، علی اصغر غضنفرنژاد نام دارد که خود را با نام مستعار سیاوش معرفی کرده است . تروریست مذکور اعتراف کرده بود که دوره های مختلف آموزش تروریستی ، از جمله نحوه ی ترور شهید لاجوردی را در عراق و در مقرهای گروهک منافقین گذرانده است .

مقام امنیتی وزارت اطلاعات از طریق ایرنا اعلام کرد : سیاوش تروریست دستگیر شده که در واقع سر تیم عملیاتی این جنایت بود ، پس از ترور شهید لاجوردی توانست به نحوی خود را از معرکه خارج کرده و فرار کند . اما از آنجا که توسط مردم مورد شناسایی قرار گرفته بود ، به هنگام خروج از کشور و زمانی که قصد داشت خود را به پایگاه تروریستی منافقین در خاک عراق برساند ، شناسایی و دستگیر شد . (4)

منافق دیگر با نام علی اکبر اکبری ده بالایی ، پس از انجام ترور به قولی با خوردن سیانور خودکشی کرد (5) و به قول دیگر به علت شدت ضربات وارده از سوی مردم در محل حادثه مجروح و پس از انتقال به مراکز درمانی به رغم تلاش پزشکان درگذشت . (6)

علی اصغر غضنفرنژاد در اسفند همان سال از جانب دادگاه انقلاب اسلامی محاکمه و به اعدام محکوم گردید، حکم اعدام او در روز شنبه 23/12/1377 در زندان اوین به اجرا در آمد. (7)

 

Lajevardi12

 

بازتاب داخلی و خارجی خبر شهادت

یک روز پس از شهادت لاجوردی ، دوشنبه شب 2/6/1377 مراسم وداع با او با حضور ریاست مجلس شورای اسلامی ، آقای ناطق نوری و انبوه امت حزب الله از سوی جمعیت مؤتلفه اسلامی در مدرسه ی عالی شهید مطهری برگزار شد . (8)

روز بعد ، یعنی در سوم شهریور پیکر شهید لاجوردی و همراه شهیدش در ساعت 8 صبح از مقابل مجلس شورای اسلامی تشییع گردید . ستاد برگزاری مراسم شهید لاجوردی در جمعیت مؤتلفه ی اسلامی با صدور اعلامیه ای ، ضمن اعلام این خبر از تمامس مسئولان کشوری و لشکری ، نهادها ، وزارتخانه ها ، مطبوعات و امت همیشه در صحنه ی حزب الله دعوت کرد تا در این مراسم حضور یابند .

در مراسم تشییع هیئتی به نمایندگی مقام معظم رهبری ، آیت الله غیوری ، آیت الله یزدی ، سرلشکر فیروزآبادی و جمعی از وزرا و نمایندگان مجلس شورای اسلامی حضور داشتند . پیکر سید شهید بر دوش اقشار مردم تا میدان حر تشییع شد و سپس به وسیله آمبولانس به بهشت زهرا انتقال یافت و در قطعه ی شهدای 72 تن و در کنار مزار شهید کچویی به خاک سپرده شد .

بی شک خبر شهادت لاجوردی برای هر کسی که او را می شناخت و قدر زحمات او را می دانست ، تکان دهنده بود . لاجوردی یکی از بارزترین چهره های انقلاب بود و ترور او در شرایطی صورت گرفت که دنیا بر اثر تبلیغات دامنه دار رسانه های جهانی ، تصویری سیاه را از حکومت جمهوری اسلامی ایران ترسیم می کرد .

منافقین و سرویس های اطلاعاتی استراتژی زدن انگ ضد حقوق بشر را به ایران در پیش گرفتند ، به همین دلیل دور جدیدی از ترورها شکل گرفت تا از این طریق دولت و مسئولان قضایی و امنیتی ایران ناتوان و ضعیف جلوه کنند .

اقدام به ترور محسن رفیق دوست ، رئیس بنیاد مستضعفان و جانبازان و عضو جمعیت مؤتلفه اسلامی ، ترور طلبه ی بسیجی در قم ، شهادت یک جانبار و همسرش در شیراز و مفقود شدن یک برادر بسیجی به نام سبحانی که از سفیران ایران بود ، در همین راستا صورت گرفت .

منافقین این سلسله قتل ها را در آستانه ی پنجاهمین سالگرد اعلامیه ی حقوق بشر مرتکب شدند تا با توجه به چنین روزی ، رسانه های استکبار جهانی را علیه نظام اسلامی بسیج و چنین وانمود کنند که در ایران امنیت نیست و حقوق بشر نقض می شود .

علاوه بر این ترور شهید لاجوردی یک آزمون برای ارزیابی افکار عمومی بود تا منافقین بدانند آیا انقلابیون صدر نهضت اسلامی هنوز پایگاهی نزد مردم دارند یا خیر ؟

پس از انتشار خبر شهادت سید اسدالله لاجوردی ، بسیاری از مقامات ، شخصیت ها ، یاران و دوستان نزدیک وی با صدور پیام های تسلیت ، در صدد تجلیل از او و همدردی با خانواده ی شهید برآمدند . (9)

احزاب ، جمعیت ها ، نهاد و مؤسسات نیز با صدور بیانیه ها و اطلاعیه ها ، بگونه ای هماهنگ و متحد همگی به ستایش شخصیت و خدمات لاجوردی پرداختند و اقدام خشونت بار منافقین را در جهت ترور او محکوم کردند .

بازتاب این خبر در میان مردم نیز موجی از نفرت و انزجار را علیه تروریسم و گروهک منافقین برانگیخت . به فاصله ی دو روز بعد از حادثه ، مردم در پیام های تلفنی یا مکتوب خود برای روزنامه ها و یا در صحبت با گزارشگران ، احساسات خود را نسبت به شهادت لاجوردی و نفرت از تروریست ها بیان می کردند . (10)

 

ترور شهید لاجوردی توسط منافقین در رادیوهای فارسی زبان بیگانه نیز بازتاب گسترده ای داشت . رادیوهای خارج ، علاوه بر پخش این خبر ، گفتگوهای متعددی را با صاحب نظران و نیز افرادی که در زمان ریاست لاجوردی زندانی نظام جمهوری اسلامی بودند ، ترتیب دادند .

در این مصاحبه ها که خالی از اغراض و کینه ورزی نبود ، از لاجوردی به عنوان " یکی از سربازان انقلاب و مردم و رژیم " و از " پیروان نزدیک آیت الله خمینی " یاد می شد . (11)

که پس از اعتراض های گسترده ناچار به کناره گیری از سمت ریاست سازمان شده است (12) و اینک نیز توسط اعضای اپوزیسیون اصلی ایران " سازمان منافقین " که توانسته اند حلقه ی محاصره ی محافظان او را بشکنند و در دهمین سالگرد اعدام زندانیان سیاسی در زندان های ایران (13) ترور شده است .

همچنین جاسوس آمریکایی ، عباس امیرانتظام در رادیو رژیم صهیونیستی اعلام کرد تجلیل رئیس جمهور وقت ، آقای خاتمی ، از مبارزات و سخت کوشی لاجوردی در راه انقلاب اسلامی و اقدام ایشان در محکوم کردن این ترور دور از انتظار بوده است . (14)

ضمن آن که دخترکی به نام مونا صمصامی ، به عنوان سخنگوی گروهک منافقان در واشنگتن ، ترور شهید لاجوردی را یک اقدام قهرمانانه ی تاریخی ملی از سوی مجاهدین خواند که شایسته ی عنوان تروریسم نیست ، زیرا ملت ایران آن را تأیید می کند ، (1) در حالی که حضور خیل عظیم مردم در مراسم تشییع پیکر پاک آن شهید ، پوچی این ادعا را ثابت می کرد.

مطلبی که بیش از همه مورد توجه رادیوهای بیگانه قرار گرفت ، این بود که جریان های سیاسی ، احزاب و جناح ها به رغم اختلاف نظر و سلیقه در مسائل سیاسی ، همگی به شکل یکسان و متحد در برابر ترور شهید لاجوردی موضع گرفته و به ستایش شخصیت او پرداخته بودند .

Lajevardi07

رادیو رژیم صهیونیستی در این باره می گوید :

" همه ی جریان های سیاسی ، اعم از محافظه کار ، تندرو و میانه رو ، ترور اسدالله لاجوردی را محکوم کرده و در برابر آن موضع گرفته اند ." (16)

رادیو لندن نیز در رویه ای مشابه ، اتفاق نظر گروه های مختلف سیاسی کشور در تجلیل از شخصیت لاجوردی را عجیب دانست و گفت :

" گروه های مختلف ، اختلاف های جناحی خود را کنار گذاشته و همگی از او تجلیل کردند ." (17)

همچنین به روایت بی.بی.سی ، در واکنش به ترور اسدالله لاجوردی اعلام کرد که :

" وی که نقش اساسی در تثبیت نظام جمهوری اسلامی داشت ، گروه های میانه رو نیز در مورد این واقعه اختلاف های جناحی خود را کنار گذاشته و از لاجوردی که وابسته به جناح محافظه کار بود ، ستایش کردند . وزیر کشور از او به عنوان انسانی وارسته و آزاده اسم برد و حزب کارگزاران سازندگی او را برادری مظلوم و مردمی نامید ." (18)

 

پی نوشت:

 

1. آرشیو مجمع فرهنگی شهید بهشتی ، یادداشت های آقای فاضل

2. روزنامه ی سلام ، 2/6/1377 ، ص 2

3. روزنامه ی رسالت ، 2/6/1377 ، ص 15

4. روزنامه ی ایرانیان ، 7/6/1377

5. روزنامه ی بشیر ، 28/8/1377 ، یالثارات ، 16/8/1377 ، ش 52 ، ص 16

6. روزنامه ی ایرانیان ، 7/6/1377

7. روزنامه ی ایران ، 24/12/1377

8. کیهان ، 4/6/1377

9. برای نمونه نگاه کنید به اسناد شماره ی 36 تا 41 از مجموعه ی حاضر

10. روزنامه ی کیهان ، 3/6/1377 . رسالت ، 5/6/1377 . کار و کارگر ، ستون پیام مردم ، 4/6/1377

11. فرانس پرس به نقل از روزنامه ی آریا ، 3/6/1377

12. رادیو رژیم صهیونیستی به نقل از روزنامه ی ایران ، 3/6/1377

13. صدای آمریکا ، به نقل از روزنامه ی توس ، 3/6/1377

14. آرشیو مجمع فرهنگی شهید بهشتی ، پیام دریافت شده روی تلکس ویژه ، تاریخ دریافت 4/6/1377 ، ساعت 00:14 ، نگاه کنید به سند شماره ی 44 از مجموعه ی حاضر

15. روزنامه ی جمهوری اسلامی ، 4/6/1377

16. پیام دریافت شده روی تلکس ویژه ، 4/6/1377

17. همان

18. همان

قسمت های دیگر این مطلب در آرشیو حقوق بشر قابل مشاهده است

 

اسدالله لاجوردی (20)


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31