ابعاد دوگانه حملات تروریستی داعش در افغانستان

Ekhtiarii روز چهارشنبه 24 مرداد حمله انتحاری یک داعشی به مرکز آموزشی «مهدی موعود» در منطقه «دشت برچی» واقع در غرب کابل موجب کشته و مجروح شدن ده ها دانش آموز در افغانستان شده است. شایان ذکر است که منطقه دشت برچی شیعه نشین بوده و مرکز آموزشی مهدی موعود یکی از مراکز آموزشی فعال و معروف در کابل است که در این منطقه قرار دارد. در سال‌های گذشته، دانش‌آموزان متعددی از این مرکز توانسته‌اند رتبه‌های بالایی را در کنکور به دست بیاورند.

 این برای نخستین بار نیست که داعش دست به چنین اقدامی علیه دانش آموزان و شیعیان زده است. مشابه چنین حملاتی را بارها در عراق و سوریه پس از تشکیل خلافت جعلی اسلامی داعش شاهد بوده ایم. بررسی اقدامات تروریستی نظیر آنچه در مدرسه شیعیان کابل اتفاق افتاد مبین دو مساله مهم در دیدگاه های رهبران و طراحان این گونه حملات می باشد. نخست این که کشتار و سلاخی کردن انسان ها جزو هویت ذاتی این شبه نظامیان رادیکال محسوب می گردد و برای آن ها مهم نیست که به یک مدرسه و مکان آموزشی حمله کنند و دست به اقدام تروریستی بزنند یا این که شهروندان و مردمان کوچه و بازار را مورد هدف قرار دهند. آنچه که در کانون تفکرات و اندیشه های آنها قرار دارد، کشتن انسان ها و ایجاد رعب و وحشت در میان جامعه و مردم عادی می باشد. در واقع یکی از شاخصه هایی که داعش را از گروه های تروریستی سلف خود نظیر القاعده منفک می کند، وسعت کشتارها و میزان خشونتی است که این گروه از خود به نمایش گذاشته است. به عبارتی داعش هیچ حد و مرزی برای اعمال خشونت و توحش قائل نیست و برعکس میزان موفقیت را در کمیت کشتارهای خود جستجو و دنبال می کند.  

مساله دوم، ماهیت ضد شیعی گروه تکفیری داعش می باشد. به اعتقاد رهبران این سازمان مذهب تشیع مذهبی جعلی است و به همین سبب کشتار شیعیان به عنوان رافضی ها واجب می باشد.  اگرچه داعش همه کسانی را که اعتقادات آنها را قبول ندارند تکفیر می کند، اما تاکنون حساسیت ویژه ای نسبت به شیعیان و پیروان این آیین از خود نشان داده است. اقدامات گسترده تروریستی در عراق و سوریه و قتل و عام شیعیان تصدیق کننده این واقعیت است که آنها دشمنی ذاتی نسبت به شیعیان داشته و کشتار آنها از اولویت های دستورکار سازمان تروریستی داعش محسوب می گردد.  

بطور کلی، حملاتی نظیر اقدام تروریستی داعش در کابل حاکی از آن است که این گونه حملات هدفمند بوده و در طراحی آن سعی شده است ابعاد عملیاتی و هویتی داعش مورد توجه قرار گیرد. به عبارتی داعش سعی کرده است هدف آسانی را برای انجام یک کشتار وسیع انتخاب کند و از سوی دیگر با به شهادت رساندن شیعیان هویت ضد شیعی خود را به اثبات برساند. به نظر می رسد با ورود تکفیری های داعش به افغانستان، این کشور با تهدید جدیدی علاوه بر القاعده مواجه شده است که برآیند آن از دست دادن جان صدها و حتی شاید هزاران افغانی در سال های آینده باشد.

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31