سیاست دوگانه غرب در مبارزه با تروریسم

Daesh1این بار فرانسه شاهد اقدامات تروریستی و وحشیانه تکفیری‌ها بود. به امید آنکه هشدار و زنگ خطری باشد برای حل و فصل دائمی و جلوگیری از ظهور و گسترش این پدیده شوم تروریسم غیر دولتی در سطح بین‌المللی. کشورهای اسلامی از جمله ایران و منطقه غرب آسیا سال‌هاست با تروریسم شبکه‌ای منطقه‌ای و بین‌المللی مواجه بوده و همچنان هزینه‌های کلان جانی، مالی و معنوی- فرهنگی می‌دهند. جوانانی که در کشورهای اسلامی می‌بایست برای تولید و توسعه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تربیت شوند، از فرط بیکاری، ظلم و تبعیض و در همان حال دریافت آموزش‌های عقاید وهابی ـ تکفیری دسته دسته به گروه‌های تروریستی می‌پیوندند. علاوه بر آن نسل دوم و سوم مهاجرین مسلمان در غرب نیز به دلایل مختلف و تحت تاثیر عقاید تکفیری، خانه و کاشانه خود را در اروپا رها کرده به این گروهها در سوریه، لبنان، یمن، عراق و علیه هرکسی که مخالف آنها باشد می‌پیوندند، می‌کشند و خون می‌ریزند. آنها زمانی که از ارتکاب جنایت در سرزمین‌های اسلامی به تنگ آیند و با موانعی مواجه شوند، به اروپا می‌آیند، جایی برای ادامه اقدامات تروریستی و غیر انسانی، پس دولت‌های غربی باید هوشیار باشند و با اهمال کاری‌های سیاسی، جان و زندگی شهروندان خود را به خطر نیندازند.

برای یک تحلیل راهبردی کوتاه و مختصر می‌بایست رهبران سیاسی و دینی جهان به چند متغیر موثر برای شناخت علل ظهور و نیز مبارزه و نابودی این پدیده شوم تروریستی قرن بیست و یکم توجه نمایند:

تداوم خطای تکراری غرب در مورد:

1. رفتار دو گانه غرب با انتخاب و تمایل سیاسی مسلمانان و نیز حکومت‌های عربی

2. حمایت غرب از حکومت‌های غیر منتخب، موروثی و کودتاچی در کشورهای مسلمان

3. تقویت و هدایت گروههای تروریستی برای بهره‌ برداری به نفع خود در رقابتها و برخوردهای منطقه‌ای و بین‌المللی

غرب تا حد زیادی باید مسئولیت اقدامات گروه‌های تروریستی مانند القاعده و داعش، آنهم بعلت سیاست دوگانه و اهمال در مبارزه با پدیده تروریسم بین‌الملل را بپذیرد. تا زمانی که دولت‌های غربی به این واقعیت نرسند که خود عاملی مهم در ظهور و گسترش تروریسم هستند، همچنان باید شاهد این اقدامات هولناک تروریستی باشیم. گروه‌های تروریستی در زیر سایه و چتر امنیتی و اطلاعاتی و لجستیک قدرتهای غربی و عربی توانسته‌اند در داخل دو کشور سوریه و عراق رشد و گسترش یافته و شهرهایی را تصرف کنند. این اقدامات بدون دسترسی به حمایت فراملی و منابع خارجی ممکن نیست. باید منشاء کمک‌های خارجی از هر نوع شناسایی، محکوم و متوقف شود. ضمن آنکه غرب از اسلام هراسی و تبعیض نسبت به جوامع مسلمان در غرب دست بکشد و به آن خاتمه دهد و حقوق بشر را نسبت به آنها رعایت کند. کشورهای غربی باید نسبت به مشروعیت نظام‌های غیرمنتخب عرب و میزان پایبندی و رعایت حقوق بشر و آزادی‌های مدنی و دینی از سوی آنها، حساسیت و توجه بیشتری داشته باشند، و این تئوری قدیمی قرن نوزدهمی که «هنوز ملتهای مسلمان شایستگی و عرضة داشتن حکومت‌های منتخب و دموکراتیک را ندارند» تغییر دهند و به رای مردم احترام بگذارند.

در این راستا، غرب برای مبارزه با تروریسم غیر دولتی باید اقدامات فوری زیر را انجام دهد:

1. کاهش یا قطع روابط و تحریم تسلیحاتی علیه کشورهای حامی تروریست‌های تکفیری

2. تقویت روابط با کشورهای خط مقدم مبارزه با تروریسم

3. عدم مذاکره با گروههای تروریستی و امتناع از امضای قرارداد صلح و نیز به رسمیت شناختن آنها!

غرب و سایر کشورهای آسیب دیده از پدیده تروریسم تکفیری فقط با توجه به ملاحظات ذکر شده، با اتخاذ سیاست گذاری بازدارندگی و نیز اقدام مؤثری برای مواجهه و مبارزه با این پدیده شوم می‌توانند موفق باشند.

کمبود و تحدید منابع لجستیک و انرژی و سوخت داعش که با شروع اقدام نظامی روسیه، پیروزی‌های نیروهای مردمی سوریه و عراق و نیز برخی حملات هوایی و پراکنده آمریکا آغاز شد، داعش را در بحران سخت و ناامید کننده‌ای فرو برده است که گواهی بر فرارسیدن پایان بازی آنان است. حادثه تروریستی در فرانسه که ممکن است سایر کشورهای اروپایی را فرا بگیرد باید به دستاوردهای راهبردی‌تری در نشست وین بینجامد. ایران نیز باید نسبت به هرگونه اقدامات تروریستی در خاک خود و در عراق بویژه در ایام اربعین حسینی هوشیاری خود را حفظ و تقویت کند.

علمای مسلمان کشورهای اسلامی باید متوجه ظهور نسل جدیدی از جوانانی باشند که به سختی می‌توانند به گفته‌ها و توصیه‌های آن‌ها اعتقادی داشته باشند. مسئولیت علما و بزرگان دینی جهان اسلام برای روشنگری و زدودن افکار شیطانی از جوامع مسلمان و پیروان خود یک وظیفه فوری و ضروری است.

علما و رهبران مسلمان در سراسر جهان باید ضمن تعامل سازنده با هم، با جوانان جوامع خود نیز ارتباط کمّی و کیفی مناسب و نزدیکی داشته باشند، داشتن روش‌های تربیتی و استراتژی‌های آموزشی هماهنگ، نزدیک و کاربردی میان علمای جهان اسلام، برای جلوگیری از ظهور و گسترش عقاید ضدبشری و ضد اسلامی میان جوانان مسلمان مهم و ضروری است.


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31