یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه مستقر در بیروت گفت: اولین مخالفان مذاکرات ایران و گروه 5+1 عربستان سعودی و اسرائیل بودند که با راهاندازی یک کمپین تبلیغاتی عظیم تلاش میکردند مانع از رسیدن به توافق شوند.
شارمین نروانی در گفتوگویی اختصاصی با خبرنگار بنیاد هابیلیان (خانواده شهدای ترور کشور) ضمن بیان مطلب فوق گفت: اهداف این دو کشور صرفاً سیاسی بود و هر دو کشور بهدنبال تضعیف تأثیر ایران در خاورمیانه بودند.
وی افزود: در مدت یکسالونیمی که مذاکرات به طول انجامید، جمهوری اسلامی ایران در منطقه استیلا داشت؛ حالآنکه عربستان سعودی و اسرائیل باوجود متحدان غربی اعتبار خود را از دست دادند.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه بااشاره به سفر هیئتهای تجاری کشورهای اروپایی در دوران پسابرجام به ایران گفت: تجارت با ایران برای این کشورها که از رکود اقتصاد رنج میبرند از اهمیت بهسزایی برخوردار است.
وی افزود: جدای از مسائل اقتصادی، دلیل دیگر رسیدن به این توافق این بود که آمریکا و متحدانش بهشدت به شرکایی عاقل و توانمند در خاورمیانه نیاز دارند تا آنها را از بدبیاریهایشان در سوریه برهاند.
اواسط سال 2012، آمریکا و متحدانش ناگهان متوجه شدند که سوریه یک عملیات سریع تغییررژیم نیست و ازاین رو نگرانی آنها افزایش یافت؛ چراکه این جهادیها و سایر افراطگرایان که غالب آنها مسلح بودند و ازسوی متحدان غرب در خلیج فارس و ترکیه حمایت میشدند ازکنترل خارج شده بودند.
نروانی ادامه داد: بنابراین من فکر میکنم یکی دیگر از ملاحظات گروه 5+1 این است که ایران هم به خاموشکردن این آتش در منطقه کمک کند. ایران هم کمک خواهد کرد؛ چراکه ریشهکن کردن خشونت سیاسی، تثبیت دولتها و جلوگیری از افراطیگرایی در اولویتهای آن قرار دارد.
هرچند دانستن این نکته نیز بسیار مهم است که اهداف غرب کاملا متفاوت است. غرب از دولتهای ضعیف در خاورمیانه خشنود است و فقط میخواهد که این افراطیگرایی که ایجاد کرده وارد مرزهای خود نشود.
وی با اشاره به موفقیت مذاکرات هستهای، نتانیاهو را بازنده میدان توصیف کرد و یادآور شد: نتانیاهو و متحدانش در آمریکا و کشورهای دیگر بهدنبال سوءاستفاده از هر فرصتی هستند تا چوب لای چرخ این روابط بگذارند. برای این منظور، با ادعای تهدید برنامه موشکی ایران و قانون مضحک محدودیت صدور روادید سعی میکنند روح این توافق را تضعیف کنند.
خانم نروانی که در آخرین دور مذاکرات بهعنوان خبرنگار در وین حضور داشت، به حضور اعضای گروهک تروریستی منافقین در آنجا اشاره کرد و گفت: من بههیچوجه این گروه را مهم نمیدانم. آنها تنها برای استفاده اخلالگران توافق مفید هستند تاجاییکه تحت نام ایرانیان تبلیغات ضدایرانی را تکرار میکنند.
وی افزود: منافع مجاهدین خلق در اهریمننمایی دولت ایران است و این کار فرصتهای مالی آنها را افزایش میدهد؛ لذا وین فرصت باارزشی برای آنان بود و احتمالاً دلارهای بیشتری عایدشان شد. آنها تنها طوطیهای خوبی هستند.
نروانی که بارها به ایران سفر کرده و آشنایی کامل با این کشور دارد، معتقد است: گروهک منافقین هیچگونه حمایتی در ایران ندارد؛ برعکس مردم ایران به آنها به چشم خائنانی نگاه میکنند که در طول هشت سال جنگ که جان صدها هزار ایرانی را گرفت، در کنار صدام حسین جنگیدند.
وی افزود: حامیان این گروه صرفاً دشمنان ایران هستند که این نکته هم به خیانت مجاهدین خلق میافزاید.
وی افزود: این گروه حتی زمانیکه در فهرست گروههای تروریستی در غرب بود، تحت نامهای مستعار و با رضایت ضمنی کشورهای غربی میزبان فعالیت میکرد.
وی در پایان ضمن اشاره به پیشینه گروهک منافقین خاطرنشان کرد: این گروه چه در فهرست گروههای تروریستی باشد و چه نباشد یکسان است و تازمانی به خدمت گرفته میشود که کشورهای میزبان به آن نیاز داشته باشند