
بنیاد هابیلیان، به عنوان سازمانی مردم نهاد در ایران، از سال ۱۳۸۴ با تمرکز بر حمایت از قربانیان ترور و معرفی گروه های افراط گرا و تروریستی فعالیت میکند. هابیلیان، با ثبت دقیق تاریخ شفاهی قربانیان، نه تنها یاد آنها را زنده نگه میدارد، بلکه ابزاری آموزشی برای افشای مکانیسم های تروریسم و رفتارهای گروه های افراطی فراهم کرده است.
حمایت روحی و روانی از قربانیان تروریسم و گروه های افراط گرا، و پیگیری پرونده های ترور اعضای خانواده آنان در دادگاه های داخلی از جمله اقدامات حمایتی این سازمان مردم نهاد است.
هابیلیان، فارغ از جامعه خانواده های قربانی ترور، اقشار مختلف جامعه از جمله دانش آموزان و دانشجویان را نیز مورد توجه قرار داده است تا آنها را در برابر آسیب های ناشی تروریسم و افراط گرایی مصون کند. معرفی اقدامات خشونت آمیز این گروه ها علاوه بر شیوه های فریب مورد استفاده آنها در رسانه ها و شبکه های اجتماعی، بخشی از محتوای آموزشی برای اقشار مختلف جامعه است. برگزاری کلاس های آموزشی حتی برای معلمان در این چند سال اخیر مورد اهتمام این سمن بوده است.
علاوه بر اینکه هابیلیان، با برگزاری نشست های تخصصی با صاحب نظران و دانشگاهیان در رشته های مرتبط، تلاش داشته است تا ضمن بهره گیری از نظرات علمی آنان، تجربیات میدانی خود را در اختیار دانشگاهیان قرار دهد.
گفتگو با رهبران دینی و مذهبی اعم از فرق مختلف اسلامی و سایر ادیان مانند مسیحیت و یهود، و توجه دادن جامعه به دیدگاه های صلح آمیز و ضدافراطی گری رهبران ادیان و مذاهب، همواره یکی از دغدغه های هابیلیان برای کاهش افراط گرایی و در نتیجه کاهش اقدامات تروریستی بوده است. برگزاری نشست تخصصی نشستی با عنوان «ادیان الهی منادی حقوق بشر، نفی تروریسم» که در سال 2019 با مدیریت هابیلیان برگزار شد نمونه ای مهم و قابل توجه از اقدامات این سمن در گردهم آوری رهبران سنی، شیعه، آشوری، ارمنی، زرتشتی و یهودی از کشورهای مختلف برای مواجهه با افراط گرایی است.
مدیریت یکی از سمن های زیر مجموعه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با عنوان « اتحادیه تقریب نهاد قربانیان ترور در جهان اسلام» توسط هابیلیان نشان دهنده تلاش های موفق و تجارب ارزنده آن در این زمینه است که منجر به اعتماد به آن و تحویل مدیریت چنین مجموعه ای به این سمن گردیده است.
تألیف و تولید کتاب ها، مقالات، مجله تخصصی، جزوات آموزشی، تولیدات بصری و برگزاری نمایشگاه ها در نقاط مختلف کشور از جمله اقدامات هابیلیان در طول نزدیک به دو دهه در مواجه با افراط گرایی، خشونت و تروریسم بوده است.
هابیلیان را باید تجربه ای موفقیت آمیز از سمن های ایرانی دانست که همواره کوشیده است تا به دور از نگاه امنیتی و سیاسی به پدیده هایی مانند افراط گرایی و تروریسم، زمینه ها و ریشه های آنها را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد تا برای مقابله با چنین پدیده های مخربی، با رویکردی واقع گرایانه حرکت کند.
تجربه بنیاد هابیلیان در ایران و ده ها سازمان مردم نهاد دیگر در جهان نشان میدهد که سرمایه گذاری برای آموزش، عدالت اجتماعی، و گفت وگوی بینافرهنگی، کلید کاهش جذابیت ایدئولوژی های افراطی است. روز جهانی «پیشگیری از افراط گرایی خشونت آمیز» باید فرصتی برای یادآوری این واقعیت باشد: صلح پایدار، نفی افراط گرایی و تروریسم، حاصل تلاش جمعی همه ماست.