مقابله با اکوتروریسم هدفی جهانی

Tayebi

از آنجاکه منطقۀ خاورمیانه به لحاظ مخاطرات امنیتی و محیطی همواره مسئله‌ساز بوده، یکی از عوامل اخیر در جریان تهدیدات منطقه‌ای تخریب محیط زیست به‌واسطه انجام هرگونه فعالیت ممنوعه است که منجر به ناهنجاری‌های قانونی و شکل‌گیری تروریسم زیست محیطی شده است. از این‌رو در جهت تشریح اهمیت موضوع نکات ذیل مطرح است.

الف: به نظر می‌رسد جنایات تروریستی تا به کنون آنقدر وسعت داشته که این جرم را متناسب با چارچوب صلاحیت جهانی کرده است. فجیع بودن این جرم و عمق فاجعه به اندازه‌ای است که اذهان را خدشه‌دار می‌کند و اینجاست که هر دولتی به خود اجازه می‌دهد که نسبت به آن موضع بگیرد. در این راستا مفهوم صلاحیت جهانی همراه با قواعد آمره و تعهدات مشترک بین‌المللی کامل می‌شود هرچند قرار گرفتن یک تخلف در حوزه صلاحیت جهانی لزوما به خاطر مرتبه شرارت نبوده، بلکه به خاطر تخطی از قاعده آمره وزیر سوال بردن حقوق مردم و تعهدات بین المللی است.

ب: در باب تروریسم می‌توان مبنای الزام به پذیرش و اجرای صلاحیت جهانی را مجموعه کنوانسیون ها وپروتکل‌های مبارزه علیه تروریسم قرار داد. به عنوان مثال کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو1949 و پروتکل‌های الحاقی1977ژنو، کنوانسیون بین‌المللی سرکوب بمب‌گذاری‌های تروریستی1977، کنوانسیون سرکوب حمایت مالی از تروریسم1999 و کنوانسیون بین المللی برای سرکوب اعمال تروریسم هسته ای 2005.

در این راستا ترتیبات اتخاذ شده در سیاق معاهدات بین المللی زیست محیطی در خصوص حفاظت از محیط زیست و مخاطرات تروریسم زیست محیطی مطمح نظر قرار دارد. در این گستره نبایستی تروریسم زیست محیطی را از اذهان دور نگاه داشت. با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی، سوءاستفاده‌های مجرمانه روز به روز بیشتر می‌شود. یکی از از این سوء استفاده ها استفاده از پرتوهای اشعه ای است که در اختیار تروریسم سازمان یافته قرار داشته و تروریست ها با کمک ابزارهای حاکمیتی اقدامات خود را انجام می‌دهند. این مهم از جمله جرایم زیست محیطی است که شهروندان زیست کره را با مخاطرات جدی روربرو می‌سازد. به هر ترتیب درراه مقابله با این جرم قوانین نقش مهمی دارند وبایستی در یک چارچوب قانونی موثر برای مبارزه با گونه‌های تروریسم قدم‌های اساسی برداشت.

پ: در این خصوص نبایستی از توافق نامه ها وهمکاری‌های بین المللی بخصوص زیست محیطی غافل ماند که این مهم از جمله راهکارهای مقابله با تروریسم سبز است وریشه در"تکلیف دولت در صیانت از جان، آزادی و امنیت کلیه اشخاص حاضر در سرزمین"دارد.

با این وصف اهداف نهائی مبارزه با تروریسم زیست محیطی را می‌توان اینگونه برشمرد که تروریسم زیست محیطی:

  1. تهدیدی بر علیه صلح و تضعیف کننده امنیت بین الملی است.
  2. تهدیدی برامنیت دسته جمعی است.
  3. تهدیدی بر حقوق بشر، ساقط کننده بستر گفتمانی حقوق بشری و عامل تشدید کننده جنایات بین المللی است.
  4. تهدیدی برحقوق بشردوستانه و نقض آشکار قواعد آمره است.
  5. تهدیدی برای بنیادهای اساسی جامعه ملل و مختل کننده نظم عمومی است.
  6. تهدیدی جدی برای نقش تابعان حقوق بین الملل است.
  7. ناقض مستقیم اسناد بین المللی از جمله توافق نامه ها،معاهدات،کنوانسیون ها وپروتکل‌های بین المللی برعلیه خود است.
  8. تهدیدی بر تعهدات مشترک بین المللی است.
  9. تهدیدی برتوسعه پایدار و روند بین المللی محیط زیست، حق برمحیط زیست وهمبستگی ملت ها است.
  10. تهدیدی براستفاده غیرقانونی از منابع مالی جهانی است.
  11. تهدیدی براستفاده غیرقانونی از تسلیحات نظامی،تسلیحات هسته ای ودستیابی به فنآوری‌های هسته ای است.
  12. تهدیدی علیه اشخاص در جامعه بین المللی و تضعیف کننده ابعاد جهانی سازمان ملل متحد وسازمان‌های وابسته و نهادهای بین المللی زیست محیطی است.
  13. تهدیدی بر بنیادهای امنیت عمومی است.
  14. تهدیدی برحقوق اساسی بشر از جمله حق حیات و حق بر محیط زیست سالم است.
  15. تهدیدی برحق تعیین سرنوشت ملت ها وتمامیت ارضی کشورها است.
  16. تهدید علیه حقوق بین الملل توسعه پایدار است از این رو اشاره به این نکته ضروری می‌نماید که پایداری توسعه و توسعه پایدار در مسیر توسعه و حفاظت بی چون و چرای محیط زیست و منابع طبیعی در جهت حفظ میراث مشترک بشری است. بنابراین به نظر می‌رسد مبارزه با تروریسم زیست محیطی بایستی بیش از پیش مستحکم تر درچارچوب قواعد بین المللی و همگام با همکاری‌های مستمر در سطح جامعه ملل صورت پذیرد.

فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31