تروریسم در ترکیه؛ بحرانی خودساخته

Yaddashtjedi

در ماه‌های اخیر بیشترین اخباری که از ترکیه مخابره می‌شود، مربوط به ناامنی، انفجار و دیگر اقدامات تروریستی است که توسط نیروهای تجزیه‌طلب کُرد وابسته به پ‌ک‌ک یا نیروهای داعش صورت می‌پذیرد. اما ریشۀ این اقدامات مربوط به سیاست‌های توسعه‌طلبانه و جاه‌طلبانۀ دولت ترکیه است. دولت اردوغان که از ابتدای بحران سوریه در گسترش شعلۀ این بحران نقش به‌سزایی داشت و تعبیر رؤیاهای امپراتوری عثمانی خود را در گسترش این بحران می‌دید، امروز خود در آتش این بحران می‌سوزد.  

دولت ترکیه تا پیش از این با سرکوب شدید نیروهای تجزیه‌طلب کُرد توانسته بود مانع از گسترش ناامنی شود و ابتکار عمل را در میدان مبارزه با آن‌ها بردست گیرد. با گسترش بحران سوریه و قدرت‌گرفتن و تسلیح گروه‌های کردی در خاک سوریه توازن قدرت در بین دولت ترکیه و این گروه‌ها در داخل خاک ترکیه نیز برهم خورده است. اکنون دولت ترکیه دیگر با عده‌ای چریک کوه‌نشین و بدون تجهیزات مواجه نیست. اکثر نیروهای کردی امروز تحت‌نظر نیروهای ویژه آمریکا و دیگر دولت‌های اروپایی در حال آموزش و تجهیز به سلاح‌های پیشرفته جهت مبارزه با داعش هستند. همچنین جنگ سوریه به تجربه این گروه‌ها در نبردهای شهری و سنگین افزوده و از آن‌ها یک میلیشیای قدرتمند ساخته است. این آموزش‌ها و تجربیات سبب شده است که رویارویی آن‌ها با دولت ترکیه نیز وارد فاز تازه‌ای شود و ناامنی را از شهرهای کردنشین گسترش داده و در قلب ترکیه نیز اقدام به انجام عملیات‌هایی کنند. تنها در یک سال اخیر 18 حملۀ تروریستی در شهرهای مختلف ترکیه انجام گرفته که منجر به کشته‌شدن400  نفر و زخمی شدن 1900 نفر شده است. این حملات تروریستی به صورت انتحاری و با خودروهای بمب‌گذاری شده انجام گرفته که هدف از این حملات کشتن مردم عادی و پلیس ترکیه بوده است. به این آمار کشته‌‎های دولت ترکیه در نبردهای مستقیم با نیروهای تجزیه طلب کرد را نیز می‌توان افزود.

 از سویی دیگر کودتای نافرجام نظامی در ترکیه و اتفاقات پس از آن توان امنیتی و نظامی دولت ترکیه را به چالشی جدی کشیده است. هرچند دولت ترکیه سعی می‌کند با انجام عملیات «سپر فرات» در خاک سوریه از طرفی توان نظامی خود را نمایش دهد و در مقابل، به بهانه مبارزه با داعش با قدرت‌گرفتن گروه‌های کردی در داخل خاک سوریه مبارزه کند، اما این عملیات خود نیز تبدیل به چالش دیگری شده است و دولت ترکیه که علاوه بر نیروهای خود، بخشی از تروریست‌های سوری را به مزدوری گرفته است تاکنون نتوانسته در این عرصه موفقیت چشمگیری به‌دست آورد. داعش نیز که ترکیه برای آن‌ها معبر ورود به سوریه و عراق است و اکنون از ترکیه متحمل خسارت شده است گاها با انجام عملیات‌های تروریستی در ترکیه به بحران امنیتی این کشور دامن می‌زند.

 اوضاع آشفته امنیتی در ترکیه برعملکرد اقتصادی این کشور نیز تاثیر به سزایی داشته است و باعث افت ارزش پولی ترکیه و همچنین کاهش چشمگیر آمار گردشگران خارجی در این کشور شده است.

 وضعیت بحران امنیتی ترکیه به اینجا خلاصه نخواهد شد. شواهد نشان می‌دهد که اوضاع امنیتی رو به وخامت می‌رود. با فتح حلب توسط ارتش سوریه و شکننده‌شدن گروه‌های تروریستی‌تکفیری در سوریه، گروه‌های کردی این فرصت را پیدا می‌کنند تا با ترکیه و اقدامات آن‌ها علیه خودشان مقابله‌ای جدی نمایند؛ زیرا تاکنون بخش بزرگی از توان گروه‌های کردی صرف مبارزه با تروریست‌های مستقر در حلب می‌گردید. از سوی دیگر دولت ترکیه سرکوب گروه‌های سیاسی کرد را نیز شدت بخشیده است و این موضوع راهکارهای سیاسی رفع بحران را تقریبا از بین برده و هرگونه راه حل سیاسی را به بن بست کشانیده است.

بدون تردید مقایسه اوضاع امنیتی ترکیه در پیش و پس از بحران سوریه، نشان می‌دهد که دولت ترکیه در قمار بحران سوریه علاوه برشکست‌های سیاسی، امنیت خود را نیز باخته است.

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31