دیپلماسی فعال؛ ابزار مؤثر ایران برای آزادی مرزبانان

N8308572372635555

مقام های دیپلماتیک، امنیتی و نظامی دو کشور ایران و پاکستان با توجه به نگرانی های مردم کشورمان در قبال سرنوشت مرزبانان ربوده شده، تلاش خود را برای آزادی آنان دو چندان کرده اند.

شامگاه دوشنبه گذشته 23 مهر، تعدادی از بسیجیان بومی و نیروهای هنگ مرزی که در پایگاه مراقبتی در نقطه صفر مرزی (میرجاوه) استقرار داشتند، با خیانت و تبانی عامل یا عوامل نفوذی گروهک های ضد انقلاب ربوده شدند.

عوامل گروهک های تروریستی که از سوی سرویس‌های بیگانه هدایت و پشتیبانی می‌شوند، با فریب و تطمیع عوامل نفوذی، این حادثه را در نقطه صفر مرزی و رو به روی یکی از پاسگاه های مرزی کشور پاکستان صورت داده‌اند‌.

ایالت بلوچستان تقریبا نیمی از خاک پاکستان را تشکیل می‌دهد و از جمعیت بسیار کمی برخوردار است.

ایجاد امنیت در این سرزمین، ابزارهای خاص خود را می‌طلبد و از سویی در منطقه بلوچستان و بین مرز پاکستان، ایران و افغانستان یک منطقه مثلثی شکل وجود دارد که محل رفت و آمد و پاتوق قاچاقچیان مواد مخدر، تروریست‌ها و نیروهای مسلح مخالف دولت پاکستان و ایران است و این نیروها مسلح به سلاح‌های سبک و سنگین هستند که همین امر باعث ایجاد ناامنی در منطقه شده است.

اختلافات سیاسی ایران با برخی کشورهای عربی منطقه، باعث شده تروریست‌ها باانگیزه بیشتر و بهره‌مندی از امکانات مالی و تسلیحاتی این کشورها، به ایجاد ناامنی در ایران و استان سیستان و بلوچستان بپردازند.

کمک مالی قدرت‌های بزرگ و کشورهای عربی به این گروه‌های مسلح، مشوق آنها برای انجام انواع عملیات تروریستی است. چندی پیش هم این گروهک‌ها که در مرزهای شرقی و غربی ایران همواره دست به تحرکاتی می‌زنند، در واشنگتن جلسه‌ای داشتند که بعد شاهد انجام عملیات تروریستی در اهواز بودیم.

همه این موارد باعث می‌شود که ایران به‌طور جدی به این تحرکات توجه کند و مراقب رفتار تروریستی این گروه‌ها باشد.

پس از این اقدام تروریستی مسئولان بلند پایه نظامی دو کشور از طریق خط تلفن اضطراری برای شناسایی محل اختفای مرزبانان ربوده شده به تبادل اطلاعات پرداختند.

در آخرین اقدامات انجام شده برای آزادی مرزبانان ربوده شده، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه ملاقات های خود با مقامات ارشد پاکستانی روز گذشته (چهارشنبه) با «عمران خان» نخست وزیر این کشور دیدار کرد و تلاش بیشتر اسلام آباد برای آزادی مرزبانان ایرانی را خواستار شد.

در آن دیدار، در خصوص آخرین اقدامات برای آزادی مرزبانان به گروگان گرفته شده از سوی یک گروهک تروریستی و همچنین مقابله با ناامنی در حاشیه مرزهای دو کشور و راهکارهای ارائه شده گفت و گو و تبادل نظر شد.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که برای پیگیری وضعیت مرزبانان ربوده شده ایران در منطقه میرجاوه به پاکستان سفر کرده بود، در پایان سفر یکروزه اش با مقامات پاکستانی، با تشریح رایزنی‌ها و گفت‌وگوهایش با وزیر امور خارجه، فرمانده ارتش و نخست وزیر این کشور گفت: آنها وعده‌های جدی برای پیگیری این موضوع دادند.

ظریف در خصوص آخرین پیگیری ها برای آزادی مرزبانان ربوده شده گفت: هدف از این سفر پیگیری وضعیت مرزبانان ایرانی بود که از سوی گروه‌های تروریستی به گروگان گرفته شده‌اند و در این سفر با وزیر خارجه، فرمانده ارتش و نخست وزیر پاکستان در این زمینه گفت‌وگو کردیم.

وی اضافه کرد: آنها وعده‌های جدی برای پیگیری این موضوع و رساندن آن به یک راه حل و انجام اقدامات مشترک برای جلوگیری از تکرار این‌گونه فجایع مطرح کردند.

وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه در دولت پاکستان تمایل و اجماع سیاسی برای حل این مشکل و جلوگیری از بروز مجدد چنین مسائلی در مرز دو کشور از سوی مخالفان روابط و مردم دو کشور انجام می‌شود، وجود دارد،‌ گفت: وعده‌هایی که آن‌ها در این زمینه داده‌اند قابل امیدواری است.

*** پیگیری های سفیر ایران در پاکستان

سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان نیز، شامگاه سه شنبه هشتم آبانماه در خصوص پیگیری آزادی 12 مرزبان ربوده شده ایرانی در مرز میرجاوه با «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان دیدار و گفت و گو کرد.

«مهدی هنردوست» سفیرایران در اسلام آباد، در دیدار با وزیر امور خارجه پاکستان، بر گسترش و تعمیق همه جانبه مناسبات دو کشور تاکید کرد.

سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در راس یک هیات نظامی و امنیتی برای گفت و گو و رایزنی با همتایان خود به اسلام آباد سفر کرد.

«عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور ایران نیز در گفت و گوی تلفنی با «شهریار خان آفریدی» همتای پاکستانی خود، با تبادل نظر درباره حادثه تروریستی اخیر در منطقه صفر مرزی، بر همکاری دو کشور برای ریشه کنی تروریسم در مناطق مرزی مشترک تاکید کرد.

وزیر کشور پاکستان نیز در گفت و گوی خود، به همتای ایرانی اش اطمینان داد تمامی تلاش خود را برای آزادی مرزبانان ایرانی به کار خواهد بست.

پیش از این نیز، سرلشکر «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در تماس تلفنی با ژنرال قمر جاوید باجوا با بیان مشکلات امنیتی در مرزهای مشترک از وی خواست اقدامات لازم و فوری برای آزادی مرزبانان ایرانی در خاک پاکستان انجام دهد.

وزیر امور خارجه ایران نیز در گفت و گوی تلفنی با «شاه محمود قریشی» همتای پاکستانی خود، با تاکید بر تضمین سلامت کامل مرزبانان ربوده شده از وی خواست اقدامات فوری برای آزادی آنها انجام دهد.

بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه پاکستان، شاه محمود قریشی در گفت و گو با جواد ظریف با اعلام نگرانی عمیق در خصوص وقوع این حادثه تروریستی گفت: نیروهای امنیتی و نظامی پاکستان برای شناسایی محل اختفای ربوده شدگان عملیات شناسایی را آغاز کرده اند .

وی گفت: نیروهای امنیتی و نظامی پاکستان در این عملیات با نیروهای امنیتی و نظامی ایران کاملا هماهنگ هستند.

در گذشته نیز بارها تروریست ها پس از اقدامات تروریستی در استان سیستان و بلوچستان به مکانهای امن در خاک پاکستان متواری می شدند.

*** رویکرد رسانه های پاکستان به این خبر

مطبوعات و رسانه های گروهی پاکستان نیز از زمان انتشار این خبر تاکنون، با انتشار گزارش ها و مقالاتی از دولت پاکستان خواسته اند برای آزادی مرزبانان ربوده شده ایرانی، با دولت و نهادهای امنیتی و اطلاعاتی ایران همکاری کنند.

رسانه های گروهی پاکستان، هر کدام با انتشار گزارش هایی این حادثه تروریستی را در صدر اخبار خود قرار دادند.

مطبوعات انگلیسی زبان و اردو زبان پاکستان در سرمقاله هایی از دولت پاکستان درخواست کردند، تا با جمهوری اسلامی ایران برای آزادی مرزبانان همکاری کند.

روزنامه نوای وقت در سرمقاله خود هدف تروریست ها از گروگانگیری مرزبانان را ایجاد تنش و اختلاف بین دو کشور همسایه و مسلمانان دانست.

این روزنامه نوشت: پاکستان نیز همانند جمهوری اسلامی ایران خواهان مرزهای امن است و به یقین، دولتمردان دو کشور با درک اهداف دشمن مشترک، برای آزادی مرزبانان تلاش می کنند.

سرلشکر امجد شعیب از ژنرال های بازنشسته ارتش پاکستان نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: دولت پاکستان و ایران باید به همکاری برای بی اثر کردن توطئه های دشمنان مشترک ادامه دهند.

وی بر تدوین مکانیسم مشترک بین دو کشور برای جلوگیری از حوادث تروریستی و گروگانگیری در نقاط مرزی تاکید کرد.

ژنرال طلعت مسعود کارشناس امور دفاعی پاکستان نیز گفت پاکستان و ایران باید تحقیقات مشترکی در قبال ربوده شدن مرزبانان انجام دهند و عوامل این نوع اقدامات شرورانه باید به شدت مجازات شوند.

کارشناس امور دفاعی پاکستان افزود: این حادثه نشان داد که مرزبانان دو کشور برای مراقبت از مرزهای مشترک باید هوشیار باشند و تدابیری ویژه ای را اتخاذ کنند.

مطبوعات پاکستان در گزارش هایی به حضور گروههای اشرار و تروریستی در مرزهای مشترک پرداخته و آن را چالشی برای هر دو کشور دانستند.

همکاری های به موقع اطلاعاتی و امنیتی بین دو کشور می تواند از وقوع بسیاری از حملات تروریستی در مرزهای مشترک جلوگیری کند.

به گفته رسانه های گروهی پاکستان اتفاق نظر یکسانی در میان حاکمان نظامی و سیاسی این کشور برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، لذا کمک به آزادی مرزبانان ایرانی از سوی نیروهای امنیتی پاکستان می تواند باعث تقویت اعتماد متقابل بین دو کشور شود.

گزارشی از ایرنا


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29