حزب‌الله و جاهلیت مدرن اعراب

Ekhtiarii

طی سال‌های اخیر تلاش‌های فراوانی از سوی برخی از کشورهای متخاصم و کینه توز منطقه نظیر عربستان و اسرائیل صورت گرفته است تا حزب‌الله لبنان را یک نهاد و سازمان تروریستی نشان دهند. این کشورها تاکنون تلاش کرده‌اند تا از همه ظرفیت‌های سیاسی و دیپلماتیک و همچنین ابزار‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی جهت تحقق اهداف خود بهره ببرند. در همین راستا نیز این هفته وزرای خارجه اتحادیه عرب به دعوت عربستان برای شرکت در یک نشست اضطراری به قاهره رفته بودند که در پایان این نشست از حزب الله به عنوان یک جنبش تروریستی نام برده شد.

علیرغم این اتهامات، به چند دلیل می توان استدلال نمود که حزب الله یک سازمان و تشکل تروریستی نبوده، بلکه برعکس نقش بسیار مهم و حائز اهمیتی در نظم و ثبات منطقه غرب آسیا ایفاء می کند.  نخست این که حزب الله از هیچ یک از ویژگی ها و شاخصه‌های گروه‌های تروریستی برخوردار نیست. بطور مثال، حزب الله برای رسیدن به اهداف خود هیچگاه در لبنان دست به خشونت و کشتار نزده است. در حالی که جریان‌های تروریستی همواره برای نیل به اهداف و مقاصد خود از شیوه‌های خشونت آمیز و تروریستی استفاده می کنند.

دوم این که حزب الله سازمانی جدا از بافت جامعه لبنان نیست و اعضای این سازمان بخش مهمی از ساختارقدرت و بدنه مردمی لبنان را شکل می دهند. به عبارتی، همانگونه که «انطوان عزام» نماینده دائم لبنان در اتحادیه عرب، بیان می کند حزب‌الله نماینده بخش بزرگی از جامعه لبنان است که در پارلمان هم نماینده دارد. در حقیقت حزب الله از طریق سازوکارهای قانونی و مشروع توانسته در توزیع قدرت در لبنان سهمی را به خود اختصاص دهد. در حالی که جریان‌های تروریستی و تکفیری هیچگاه موقعیتی همانند لبنان نداشته و در ساختار قدرت یک کشور جایگاهی برای آن ها در نظر گرفته نمی شود، بلکه بالعکس کلیت آن ها همواره غیرقانونی قلمداد می گردد.  

سوم، نقش حزب الله به عنوان یک نیروی نظامی در مبارزه با تهدیدات خارجی و همچنین حضور اعضای آن در عملیات‌های برون مرزی موضوعی قانونی و بر اساس درخواست‌های صورت گرفته بوده است. بطور مثال، حضور نیروهای حزب الله در سوریه به درخواست بشار اسد صورت گرفته و یک اقدام خودسرانه نبوده است که نقض حاکمیت سوریه محسوب گردد.    

بطور کلی می توان بیان داشت که اتهامات کشورهای عرب بویژه عربستان علیه حزب الله صرفا ناشی از شکست ها و ناکامی‌های این کشور در تحقق اهداف منطقه ای خود و همچنین با هدف جلوگیری از قدرت و نفوذ جمهوری اسلامی ایران می باشد. سیاست‌های منطقه ای عربستان را می بایست نوعی جاهلیت مدرن نخبگان آن قلمداد کرد که نه تنها منفعتی برای آن کشور و سایر کشورهای مسلمان منطقه ندارد، بلکه برعکس ثبات و امنیت منطقه ای را دستخوش بحران خواهد کرد. 


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29