تحدید قدرت منطقه‌ای ایران؛ استراتژی آمریکا در عصر پساداعش

Ekhtiarii

در روز‌های اخیر شاهد عقب‌نشینی نیروهای تکفیری‌وهابی داعش در جبهه‌های گوناگون در منطقه بوده‌ایم که نویدبخش شکست نهایی گروه‌های تروریستی در آینده نزدیک می‌باشد. آنچه که در همین رابطه حائز اهمیت است این موضوع است که پروژه ایالات متحده آمریکا برای شکل‌دهی به خاورمیانه جدید از طریق ایجاد داعش، نه تنها عقیم مانده است، بلکه برعکس زمینه‌های تضعیف آمریکا را در منطقه بیش از پیش فراهم ساخته است. در واقع، ناکامی گروه‌های تروریستی جهت ایجاد بی نظمی و آنارشی، موجب تقویت جایگاه ایران در منطقه شده و متعاقبا موازنه قدرت منطقه‌ای را به نفع ایران تغییر داده است. بر همین اساس است که کانون محوری استراتژی آمریکا در آینده برمبنای تحدید قدرت منطقه‌ای ایران و همچنین تضعیف این کشور در بلند مدت قرار خواهد گرفت.

بررسی روند تحولات اخیر در چارچوب رای‌زنی‌های مختلف داخلی و خارجی مبین این واقعیت است که ایالات متحده آمریکا درصدد اجماع سازی فروملی و فراملی علیه ایران و اقدامات این کشور در ژئوپلتیک خاورمیانه است. با روی کار آمدن ترامپ، آمریکا تلاش کرد تا ابتدا توافق هسته ای شش کشور با ایران را بطور یکجانبه لغو نماید که تاکنون موفق به این کار نشده است. به همین دلیل رئیس جمهور جدید آمریکا با یک تغییر تاکتیکی تلاش نموده تا با مستمسک قرار دادن توانمندی‌های موشکی ایران و حضور این کشور در منطقه مانع از افزایش قدرت منطقه ای آن شود.  

آنچه که مسلم است، ایران و متحدان منطقه ای این کشور بویژه حزب الله موفق شده اند تا با شکست گروه‌های تروریستی منطقه عمق نفوذ استراتژیک خود را افزایش داده و توازن قدرت را در محیط آنارشیک منطقه ای به نفع خود تغییر دهند. به همین جهت است که نظم جدید خاورمیانه در عصر پسا داعش بدون توجه به قدرت این کنشگران شکل و قوام نخواهد یافت. با این وجود، استراتژای جدید آمریکا کاملا بر خلاف این واقعیت تنظیم و تدوین شده است. به این معنا که این کشور حاضر به پذیرش جایگاه ایران در منطقه نبوده و درعوض تلاش می کند تا موقعیت این کشور را تا حد امکان تضعیف نماید. در همین ارتباط، می توان بیان داشت که نیروی پیشران آمریکا در صورت بندی استراتژی جدید بر مبنای دو مولفه مهم و اساسی قرار دارد که مکمل یکدیگر هستند. نخست، مقابله با افزایش فزاینده نفوذ و قدرت منطقه ای ایران بویژه در عراق و سوریه و دوم حفاظت از رژیم صهیونیستی اسرائیل در برابر تهدیدات بالقوه ایران.

بطور کلی، آمریکا به این جمعبندی رسیده است که جمهوری اسلامی ایران در پرتو تحولات اخیر خاورمیانه و رشد رادیکالیسم در منطقه توانسته است نفوذ راهبردی خود را ارتقاء بخشد و همزمان با تقویت توان موشکی و نظامی، به یک تهدید جدی در مقابل اسرائیل تبدیل گردد. بر همین اساس است که تحدید و تضعیف ایران و قدرت آن کشور به اولویت اصلی دستور کار استراتژیست‌های آمریکایی بدل شده است. 

 


فروردین 1403
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31