اشتراک منافع عمومی در فرایندهای جهانی مبارزه با تروریسم

Tayebi

امروزه جهان و شهروندان جهانی و در راس آن حاکمان جهانی به این مرحله رسیده اند که منافع عمومی نیاز به ضمانت محکم دارد و حفاظت از این منافع نیازمند تعاملات در سطوح مختلف است. پدیده ترور و تروریسم هنوز دستمایه تحرکات نابخردانه گروه‌های افراطی است. این تحرکات نابخردانه حاصل حمایت نابجای برخی دولت ها از این گروه ها است. هر چند که امروز تروریسم شکل دیگری پیدا کرده اما ناتوانی حاکمیت‌های ملی در اداره قلمرو خویش موجب پرورش گروه‌های تروریستی گردیده است. از این رو به نظر می‌رسد اقدامات موثر بازیگران بین المللی را بایستی مد نظر داشته باشیم. بنابراین لازم است که جهت پیگیری اهداف مشخص برای شناسایی روند‌های اثبات شده توسط حقوق بین الملل عمومی، اجرای قواعد حافظ مصلحت عمومی بنیادی محل توجه باشد.

برای انجام این امر هرچند بایستی دیدگاهی محتاطانه را اتخاذ نموده اما کلیه نشانه‌های برخاسته از اقدامات دولتها در جهت مصلحت عمومی و اقدامات ترکیبی هیئت‌های سازمان ملل بایستی موثر واقع گردد. در این راستا دولتها به صورت فردی یا گروهی به صورت قانون در یک ظرفیت جمعی (مصلحت عمومی) در مقابل نقض قواعد اساسی حقوق بین الملل، حتی خارج از سیستم فراهم شده توسط منشور، تحت مفاهیم حقوق بین الملل عمومی، عکس العمل نشان می‌دهند. در این راستا در جهت مبارزه کنشی و واکنشی نسبت به تروریسم چارچوب مشخصی جهت اقدامات پیش رو مد نظر قرار دارد:

  1. تعیین نقش ایفا شده توسط هیئت‌های سازمان ملل جهت اجرای قواعد اساسی جامعه جهانی و تعیین قدرت اعطا شده به هیئت ها توسط قواعد بین المللی و همچنین تعیین اشکال به کار گرفته شده جهت کنترل عکس العمل دولتها در مصلحت عمومی و چگونگی اجرا که این روند یک چارچوب موثر و متقارن ترسیم شده برای مبارزه با تروریسم تلقی می‌شود.
  2. تعیین قواعد جدید حقوق بین الملل عمومی، کنترل مکانیزم ها و روند ها جهت اجرای قواعد عمومی رهیافتی موثر برای کنترل پیش رونده و مبارزه با تروریسم محسوب می‌گردد. در این راستا لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم که به تازگی توسط دولت به مجلس ارسال گردیده از جمله این اقدامات موثر است.
  3. تعیین تغییرات در سیستم اجرای قانون و عکس العمل‌های فرآیندی در ساختار تشکیل دهنده جهان کنونی که این مهم تا به کنون نتوانسته در نظم حقوقی کنونی جهانی موثر واقع گردد چراکه تعاملات بین المللی ثباتی نداشته و شکل همگرایی‌های منطقه ای و بین المللی شرایط همواری نداشته است.
  4. با این توصیف در چارچوب نظام شکل گرفته قانون مند بین المللی ابزارهایی جهت بررسی و مقابله با تروریسم ایجاد گردیده و مد نظر دولت ها قرار گرفته است. اما ماهیت مبارزه با تروریسم به گونه ای بایستی باشد که وظیفه تلقی گردد و مقابله با تروریسم به نوعی تحت تعهدات مشترک بین المللی قرار گیرد.

دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29