«آفتاب مطهر»(35)

Bookroom.ir File 3945حکمت تجلیل ها و تکریم ها

آری مطهری پس از عمری تلاش علمی و فعالیت های فرهنگی سیاسی به فوز عظیم شهادت نائل شد ، ولی جامعه اسلامی ما شخصیتی را از دست داد که به این زودی ها و آسانی ها بازگشت پذیر نیست. به همین دلیل حضرت امام موسی بن جعفر (ع) فرموده اند : « اِذاَ ماتَ العَالِمُ ثُلِمَ فِی الاسلام ثُلمة لاَ یَسدُّها شَیء » ، " هنگامی که مرگ عالمی فرا رسد ، رخنه ای در اسلام ایجاد می شود که هیچ چیز آن را پر نخواهد کرد ." (1)

در دنباله روایت تأکید شده علت این ضایعه آن است که مؤمنان فقیه (دانشمندان) ، دژهای اسلام هستند ، همانگونه که حصار شهر دژ آن به حساب می آید . شخصیت شهید مطهری ابعادی گوناگون داشت ، ولی آنچه در میان خصال و امتیازات ایشان برجستگی داشت ابن بود که می کوشید نخست اصالت مکتب اسلام را حفظ ، و بدون تحریف به مردم عرضه شود .

دوم این که می کوشید هویت هر تفکری که بخواهد این مسیر را منحرف کند ، آشکار هدفش را رسوا و تعالیم نادرستش را نقد و تحلیل کند و ادله ابطال آن را به اثبات برساند و همین جنبه منجر به شهادت ایشان شد . (2)

باید دهها سال بگذرد و روزگاری طولانی سپری شود تا از میان هزاران دانشجوی علوم اسلامی کسی مانند شهید مطهری ظهور یابد و همچون او در استمرار راهش حقایق اسلام را بیان و با انحرافات ایدئولوژیکی و فکری مبارزه کند و از بدعت هایی که فرقه های باطل در دین پدید می آورند پیشگیری نماید . (3)

او مصداق این آیه قرآن است که می فرماید : « مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلاً» ، " از مؤمنان مردانی هستند که به پیمانی که با خدا بسته بودند وفا کردند . بعضی بر سر پیمان شان جان باختند و بعضی چشم به راهند و به هیچ عنوان پیمان خود را دگرگون نکرده اند . " (احزاب/23)

برگزاری مجالس بزرگداشت برای امثال شهید مطهری ، نخست حق شناسی در برابر کسانی است که عمری را در راه خدمت به اسلام و مسلمین صرف و سرانجام خون پاکشان را در این راه نثار کردند . این وظیفه هر صاحب وجدانی است که در برابر این فداکاری ها سر تعظیم فرود آورد و ضرورت دارد هر سال این مجالس تکریم و تجلیل برای احترام به این شخصیت ها برگزار شود . در واقع این نشانه ای از شعور مردم و درک آنان از خدمات و زحمات این بزرگان است.

حکمت دوم برگزاری این مجالس ، انتقال فرهنگ و حقایق تاریخی یک نسل به نسل های آینده است . انقلاب اسلامی که در این کشور روی داد ، نه تنها مسیر قشرهای گوناگون مردم ایران را دچار تحول ساخت ، به یک معنا در دگرگونی های جهان هم بی تأثیر نبود . این حادثه تاریخی و بی نظیر که آن را انقلاب اسلامی نامیده اند و عنوانی بسیار با مسماست ، پیروزی اش مرهون فداکاری های شخصیت هایی بسیار ممتاز است .

مردمی که در آن زمان بودند ، این ایثارها ، رنج ها و مشقت ها را دیده ، قدرشناسی کرده اند ، اما مدتی که بگذرد ، چنین وقایعی دچار غبار گرفتگی می شود و در نتیجه نسل بعدی آنگونه که باید و شاید از حقایق اطلاع نخواهند یافت . این مجالس از واقعیت هایی که پیش از این روی داده و تحولاتی عمیق و عظیم پدید آورده است ، گردگیری می کند .

اگر این مجالس برگزار نشود ، در گام نخست نسل جوان در جریان این مسائل قرار نمی گیرد و نمی داند این برکت های ارزشمند که اکنون نصیبش می شود چه سرچشمه ای دارد . سپس وقتی دشمنان دیدند اینان از هویت خود بریدگی و انقطاع یافتند ، زمینه هایی را فراهم می کنند تا بتوانند آن حقایق را وارونه نشان دهند ، مسخ کنند و نقشه خود را پیاده سازند . اگر این مراسم شایسته ، شکوهمند و هدف دار برگزار شوند ، این حقایق را بیمه می کنند و از هر گونه تحریف پیشگیری کرده ، باعث می شوند نتایج و محصولاتش به نسل های بعد برسد . این فایده دوم است .

ولی بالاتر از اینها فایده ای دیگر هم هست که نمی توان از آن غافل شد و آن این است که وقتی مردم به ویژه نسل بعد ، نوجوان ها و جوان های امروز دانستند چه شخصیت هایی با چه نیت های پاکی در راه خدمت به اسلام و مسلمین اینگونه کوشیدند و حاضر شدند خون های پاک خود را در راه هدفی مقدس نثار کنند ، وجدانشان بیدار می شود و به این فکر می افتند که ما نیز در برابر چنین مقاصد عظیمی وظیفه و مسئولیتی داریم .

اینها تنها یک اتفاق نبود که در زمانی رخ دهد و در لایه های تاریخ مفقود شود ، یا گرد فراموشی بر آن نشیند ، این یک جریان ثابت و الهی در جوامع اسلامی است و نسل های بعدی باید آن را پیگیری کنند ، وظایف خود را در این راستا به درستی بشناسند و آن ماجرا را ادامه داده ، استمرار بخشند . این هدف از دو هدف پیشین مهمتر است و ارزش بالاتری دارد . (4)

پی نوشت ها:

1. الکافی ، ج 1 ، ص 38

2. مصاحبه رادیویی به مناسبت شهادت آیت الله مطهری

3. گفتگویی درباره شخصیت آیت الله مطهری

4. سخنرانی در حسینیه عاشقان ثارالله قائم شهر ، 12/2/1384

«آفتاب مطهر»(۳۴)

 

 


دی 1402
شنبه 1 شنبه 2 شنبه 3 شنبه 4 شنبه 5 شنبه جمعه
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
28
29